Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €75,- binnen Nederland en België
Veilig betalen met iDeal en PayPal
14 dagen retourgarantie
Garens altijd van hetzelfde verfbad

Happy Handmade Fashion - interview met Lisanne en haar oma!

Happy Handmade Fashion - interview met Lisanne en haar oma!
Geplaatst op 16-1-2020 door api_more2make.nl

Er is zoveel leuks aan het nieuwe boek: Happy Handmade Fashion. Zo staan er haak- én breipatronen in van trendy kleding en accessoires die je gemakkelijk aanpast naar je eigen smaak en maat. Maar naast dat je er veel handwerkinspiratie in opdoet zijn de patronen ontworpen en gemaakt door Lisanne (bekend van Happy Handmade) en haar oma van 97(!) jaar! Hun liefde voor handwerken en elkaar spat van het boek af. Wolplein interviewde de creatieve dames over dit prachtige boek. Ontdek alles over Happy Handmade Fashion, de boeklancering en de band die Lisanne en haar oma samen hebben.

Interview met Lisanne Multem en haar oma Bastiana over het nieuwe boek Happy Handmade Fashion

Eerst even een ode aan Bastiana! U bent 97 jaar, dat is al bewonderenswaardig, en dan breit en ontwerpt u ook nog. Wauw, geweldig. Voor ons bent u al een inspiratiebron, Lisanne het kan niet anders dat jouw oma dit ook voor jou is? Lisanne: Ja dat is ze zeker! En al haar hele leven, niet alleen voor mij maar ook voor anderen. Oma is een echte doener, klaagt niet en gaat ergens voor. Denkt in oplossingen en is zeer creatief. Daarnaast is ze ook nog eens hip! Gelukkig hebben zowel mijn moeder als ik en mijn zusje dit ook allemaal van haar geërfd. Ze inspireert ons nog steeds enorm op dit gebied.
Bastiana: Zo zie ik mezelf niet hoor, maar het is heerlijk om met elkaar mooie dingen te kunnen maken.

Hoe oud waren jullie toen je startte met handwerken?
Lisanne: Ik leerde toen ik 8 was samen met mijn zusje van 4 jaar hoe we moesten breien. Dat leerde oma ons. Met z’n drieën zaten we op de bank, allebei aan een kant van oma en samen ploeteren om het onder de knie te krijgen. En dat lukte zeker. Maar niet lang daarna heb ik jaren niks meer met die technieken gedaan. Totdat ik in 2012 in de winkels allemaal prachtige gehaakte en gebreide grove dekens en kussens zag. Interieur is mijn passie en toen dacht ik, zou ik dat niet zelf kunnen maken. Zo pakte ik de naalden weer op en leerde ik ook haken.
Bastiana: Ik leerde al diverse handwerktechnieken toen ik 6 jaar oud was. Ik ging toen naar school en daar kreeg ik les in breien, naaien en haken. Ik maakte voornamelijk draagbare items. Je maakte in die tijd echt wat je nodig had en de keuze in materialen was natuurlijk veel beperkter dan nu. Volgens de juffrouw was ik al meteen een natuurtalent en ze vroeg of ik mijn klasgenoten op weg wilde helpen.

Wauw Bastiana, je breit dus al 91 jaar, wat geweldig! Dit maak je een echte breiexpert,  Lisanne zie jij jouw oma ook zo?
Lisanne: Jazeker, oma kan echt alles! Ze breit met het grootste gemak een vest of trui af in anderhalve week. Ik heb vooral van haar geleerd dat je tevreden moet zijn met je werk. Dus als je een foutje ziet of er gaat iets anders mis, kun je beter opnieuw beginnen zodat het echt helemaal naar je zin is. Je hebt ten slotte geen haast. Toen ik in 2012 net weer begon en met veel moeite een stukje sjaal had gehaakt, keek oma er kritisch naar en trok het de hele creatie in een paar seconden uit! Dit was niet netjes genoeg dus ik kon beter opnieuw beginnen, haha! Daar ging mijn project…
Oma wat leert u van uw kleindochter op handwerkgebied?
Bastiana: In deze tijd zijn er zoveel nieuwe accessoires en varianten op die technieken bekend dat ik die regelmatig via Lisanne voorbij zie komen. Zij ziet natuurlijk vaak dingen voorbijkomen op internet en zo blijf ik meteen van alles op de hoogte. Zo proberen we regelmatig samen nieuwe dingen uit. Lies leerde mij ook de magische ring met haken.

Lisanne, je staat bekend om trendy interieurstyling en het ontwerpen en maken van sfeervolle woonaccessoires. Je hebt een blog Happy Handmade Living, je bent auteur voor het gelijknamige tijdschrift en hebt al 2 boeken uitgebracht die vol staan met patronen van woondecoraties. Heel verrassend dus dat je nu een boek uitbrengt met brei- en haakpatronen van kleding! Vertel?!
Lisanne: Klopt mijn passie ligt bij interieur, maar ik maak ook al sinds 2012 accessoires om te dragen. Tassen, sjaals, wanten en ga zo maar door. Oma maakt al haar hele leven kleding en is daar echt een kei in! Doordat we samen een boek wilde maken was het vrij duidelijk dat dit gevuld moest worden met prachtige fashion items.


Hoe kwam het idee tot stand om samen ‘Happy Handmade Fashion’ maken?
Lisanne: Mijn oma is nog steeds de hipste die ik ken. Ze is op de hoogte van de laatste trends en heeft een goede smaak. Ze is natuurlijk wel echt al 97 en daarom leek het mij geweldig om samen iets te maken dat blijvend is. Iets tastbaars waar we vele anderen mee van kunnen inspireren. En met het maken hebben we onvergetelijke herinneringen gemaakt.
Bastiana: Ik handwerk nog steeds heel graag en vind daar veel afleiding in, dat is zo waardevol. Ik kan echt iets bijdragen aan Lisanne haar blog en magazines. Het is zo leuk om daar mee bezig te zijn. Doordat we deze passie samen delen werken we al heel lang samen aan projecten en ideeën. Toen Lies mij vroeg of ik het leuk vond om samen een boek te vullen was ik meteen enthousiast. Hoewel ik nog steeds niet kan geloven dat het er echt is straks. Het is zo bijzonder!

Aan de foto’s zien we al dat het hippe en comfortabele gebreide en gehaakte kleding en accessoires zijn. Waar hebben jullie de inspiratie/ideeën vandaan gehaald?
Lisanne: Ik haal mijn inspiratie echt overal en nergens vandaan. Boeken, magazines, internet maar ook uit de natuur, winkels en tijdens vakanties vind ik veel inspiratie.
Bastiana: Mijn moeder en oma waren al hip voor hun tijd. Dat zit denk ik toch ook deels in onze genen. Ik bezoek regelmatig de modewinkels in het dorp waar ik woon en zie daar wat in de mode is. Ook lees ik graag tijdschriften en kijk ik altijd naar de outfits van koningin Maxima op de televisie.

Wat kunnen we allemaal terugvinden in Happy Handmade Fashion?
Lisanne: Eigenlijk alles wat je nodig hebt om zelf een complete garderobe te maken. Het boek staat vol met truien, vesten, tassen, sjaals, omslagdoeken, een jurk en zelfs een jas. Naast de patronen voor deze fashionitems laten we meteen zien hoe je ze kunt stylen volgens de laatste trends.
Bastiana: We leggen in het boek ook uit hoe je de patronen kunt aanpassen aan je eigen maat en wensen. Zo kan iedereen het perfecte item maken. Het is zo leuk dat je alles kunt kiezen aan een ontwerp, je favoriete materiaal, de gewenste kleur en ook de pasvorm kun je helemaal aanpassen.

Wat is jullie lievelingspatroon uit het boek?
Lisanne: Ik ben weg van de gebreide jas. Die is zo stoer geworden en staat echt super! Die heb ik ontworpen maar hebben we wel met elkaar gebreid.
Bastiana: de gebreide jurk en de colorblock sweater, de jurk is ontworpen en gemaakt door mij en de sweater heeft Lisanne ontworpen.

Wat vonden jullie het leukste aan samen een boek maken?
Lisanne: De lol, we hebben bijna een jaar hard gewerkt aan het maken van dit boek en we hebben er zoveel bij kunnen lachen. Elke week kwamen we minimaal één, maar vaak ook twee, keer bij elkaar om alles door te spreken en samen te maken. Vaak bij mijn ouders thuis en daardoor is het echt een familie boek geworden. Ik zal die dagen nooit vergeten.
Bastiana: Dat mijn kleindochter deze technieken ook heeft overgenomen vind ik geweldig. Het is mijn passie en ik doe het al mijn hele leven. Nu ik zie dat zij er ook zoveel plezier uit haalt is dat zo fijn. We hebben het heel gezellig gehad tijdens het maken van het boek en ik ben zo benieuwd hoe anderen het vinden.

Wat was de taakverdeling tijdens het maken van het boek?
Lisanne: Oma breit alles vanuit haar gedachten. Ze breit zo makkelijk en zoveel dat het automatisch gaat. We hebben samen de kledingstukken ontworpen. We doen aanpassingen aan elkaars ideeën en hebben beide ongeveer evenveel patronen bedacht. Lisanne heeft vervolgens alle teksten uitgewerkt en getypt. Ook de styling, vormgeving en fotografie doen we met elkaar.

Hoe verliep de samenwerking?
Lisanne: Top! We werken natuurlijk al heel wat jaren samen dus daar zaten we ook niet over in de rats. We lijken ook veel op elkaar qua karakter dus zeggen gewoon wat we denken. En we willen allebei dat de patronen goed zijn en daarom vinden we het ook niet erg als de één een opmerking heeft over een project van de ander. We wilden er samen een fantastisch boek van maken en dat lukt heel goed op die manier.
Bastiana: Heel goed, we hebben zoveel gelachen. Ik heb nog niet eerder zoveel patronen zelf bedacht en gemaakt. Ik vond daarom het opschrijven van de patronen soms best lastig , gelukkig is Lisanne daar wel een kei in! We helpen elkaar dus over en weer.

Voor wie is het boek geschikt?
Lisanne: Voor vrouwen van elke leeftijd. Zowel jonge meiden als dames op leeftijd kunnen ons boek gebruiken om hun eigen collectie te maken. Oma’s kunnen de items voor zichzelf maken of een toffe garderobe voor hun kleindochters maken.
Bastiana: Voor iedereen! De patronen zijn niet ingewikkeld en daardoor kan iedereen ermee aan de slag. De items zijn trendy maar toch ook tijdloos. De projecten zijn eenvoudig aan te passen in maat en kleur. Daardoor kun je de voor jou perfecte kledingstukken maken.


Wat maakt het dat de patronen voor elke leeftijd zijn?

Lisanne: de patronen zijn tijdloos maar toch ook hip. Ze kunnen gemakkelijk aangepast worden aan iedere maat en wens. Zo kan echt iedereen ermee aan de slag.
Bastiana: Het staat iedereen goed en de ontwerpen zijn ook niet ingewikkeld. Dus ook als je niet eerder gebreid heb kun je ermee aan de slag.

Jullie lievelingsprint komt veel terug in het boek (panterprint), prachtige kleurencombinaties, jullie favoriete garens en unieke ontwerpen. Is dit boek typisch Lisanne en Bastiana?
Lisanne: Ja onze smaak ligt dicht bij elkaar en dat werkt heel fijn. Zo kunnen we gemakkelijk kiezen hoe alles eruit moet zien.
Bastiana: We hebben enkel gewerkt met onze lievelingskleuren. We zijn beide dol op panterprint, dat laat het boek goed zien! Ook de gouden letters op de cover zijn typisch ons, we zijn dol op gouden accessoires. Het is echt helemaal op en top ons boek geworden.

Oma is dus ook behoorlijk hip! Wie bedenkt de meest vooruitsturende en trendy patronen?
Lisanne: Oma is heel hip en daardoor hebben we eigenlijk alles samen bedacht, maar ik kies meestal wel de garen en kleuren uit. Ik neem hier de leiding in zodat uiteindelijk alles bij elkaar past in het boek.
Bastiana: We weten allebei heel goed wat we mooi vinden en dat ligt ook dicht bij elkaar dus dat werkt heel soepel. Soms zeg ik weleens tegen Lies dat het ontwerp beter iets langer kan of echt een boord moet hebben. Daar helpt die jarenlange brei-ervaring bij!

Wat willen jullie met het boek bereiken?
Lisanne en Bastiana: We hopen met ons boek vele vrouwen te inspireren om zelf aan de slag te gaan met het maken van prachtige kledingstukken. We laten zien hoe je deze kleding kunt stylen maar natuurlijk kun je er nog veel meer mee. Daarnaast willen we ook laten zien dat leeftijd niet hoeft te beperken en hopen we dat iedereen plezier heeft met dit boek. Net zoals dat wij zoveel lol hebben gehad met het samen maken hopen we dat andere families ook met elkaar aan de slag gaan.

Waarom wordt elke handwerkster blij van Happy Handmade Fashion?
Lisanne: Omdat het echt een feelgood handwerkboek is geworden. Bomvol mooie projecten, prachtige foto’s en een te gekke vormgeving. Je blijft erin bladeren.
Bastiana: Je kunt met dit boek eindeloos variëren, maak van het lange vest een kort vest of andersom. Brei de jurk met mouwen of wissel het materiaal om. Met ander materiaal en kleuren creëer je weer een geheel nieuwe look.

Jullie zijn een ontzettend leuk en creatief stel samen… Waarom staan jullie samen niet op de kaft?
Lisanne: We staan wel op de kaft maar op de achterkant. Aan de voorkant wilde we graag laten zien wat de stijl is van de ontwerpen en van het boek. We gaan niet graag zelf op de foto haha dus dit was al heftig genoeg. Modellen werk is echt niet aan ons besteed, dat is weer een ander vak.
Bastiana: We staan al heel groot op de achterkant, dat was echt meer dan genoeg hoor haha. Lies werkt samen met hele leuke meiden voor haar andere projecten dus de keuze voor deze modellen was snel gemaakt. Ook mijn dochter is nog model geweest voor dit boek, zo leuk om te zien.

Als je moet kiezen: Haken of breien?
Lisanne: oeh… zo moeilijk we vinden beide haken en breien super om te doen.  Voor het ene project is breien geschikt en voor het andere project is het mooier als je dit haakt. Maar als ik echt moet kiezen…. dan ga ik voor haken!
Bastiana:  Lastig. Ik kies dan toch voor breien.

Als je moet kiezen: Woondecoraties of fashion ontwerpen en maken?
Lisanne: Woonaccessoires ontwerpen en maken!
Bastiana: Mode ontwerpen en maken!

8 februari barst er in het Wolplein Inspiratiecentrum een groot feest voor jong en oud los. Dan is namelijk de boeklancering van Happy Handmade Fashion. Waarom mag niemand dit missen?!
Lisanne: Het wordt echt een KNALfuif! Er zijn zoveel leuke dingen te doen tijdens ons feest. Allereerst is het natuurlijk ontzettend bijzonder dat oma op haar 97 jarige leeftijd een boek uitbrengt. Dat willen we groots vieren. Tijdens dit feest kun je ons ontmoeten en je boek meteen door ons laten signeren. De eerste 100 bezoekers die het boek aanschaffen krijgen er ook een hele toffe goodiebag bij met o.a. extra patronen. Maar ook kun je toffe prijzen winnen, jezelf laten tekenen, een stijladvies aanvragen en complimentjes ontvangen.
Bastiana: Omdat… we een bingo doen! Dat is nog een hobby van mij en daarom mocht deze activiteit natuurlijk niet ontbreken tijdens deze dag. En ik heb van Lisanne gehoord dat Wolplein een heerlijke plek is om meteen het garen voor onze projecten te shoppen!

Lees hier meer over deze KNALfuif oftewel boeklancering! 

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen