Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €75,- binnen Nederland en België
Veilig betalen met iDeal en PayPal
14 dagen retourgarantie
Garens altijd van hetzelfde verfbad

Interview met Dendennis van Prettig Gestoorde Amigurumi's

Geplaatst op 13-3-2014 door api_more2make.nl
Wie kent 'm niet in haakland? Dendennis, van de prettig gestoorde amigurumi's met namen als Kleine Snotaap, Kletsmajoor en Brompot. Wolplein was erg nieuwsgierig naar de man achter deze te gekke figuurtjes en stelde hem wat vragen. Benieuwd naar de antwoorden? Lees alles in ons interview met Dendennis!

Dennis heeft sinds 2006 een ontwerpstudio met een partner, dus creatief bezig is hij al jaren. Omdat hij veel tekende en zijn ontwerpen graag tot leven wilde brengen, leerde hij met behulp van Youtube en zijn moeder hoe hij dat kon doen door ze te haken. Dendennis is al een tijdje actief op zijn website en heeft nu zijn eerste boek uitgebracht bij uitgeverij Tirion: Prettig Gestoorde Amigurumi's - Van Soepkip tot Snotaap


Interview met Dendennis: Hoe is het leren haken verlopen en wat was je eerste haakwerk?
Toen ik heel klein was had ik al eens leren haken, maar ik vond punniken toen een stuk makkelijker. 4 of 5 jaar geleden begon ik een keer aan een wortel, totaal zonder structuur of patroon, gewoon willekeurig ergens meerderen en minderen. Daardoor leerde ik de steken kennen. 1,5 jaar geleden ben ik echt serieus begonnen met haken. Ik wilde dolgraag een kies-knuffel haken, maar kon daar geen goed patroon voor vinden. Dus met de hulp van mijn moeder en Youtube heb ik echt goed leren haken. Na een paar experimenten had ik al snel mijn eerste kiesje gehaakt.

Waar haak je het liefst?
Het liefst haak ik thuis op de bank, terwijl mijn vriendin en dochter naast me zitten. Ieder doet lekker zijn eigen ding en toch veel kletsen over van alles en nog wat. Verder heb ik bijna altijd een haakwerkje in mijn tas en zodra ik even niks te doen heb, ga ik haken. In de trein, in een café wachtend op een afspraak, buiten in het zonnetje. Het is echt een te verslavende bezigheid!

Wat was de eerste amigurumi die je hebt ontworpen?
De eerste knuffel die ik echt zelf ontworpen heb, was Kiesje. Daarna kwam al heel snel mijn Bill the Black Rooster, en vlak daarna zat ik al rond de tafel met Tirion om te praten over een eigen boek.

De amigurumi Dendennis voelt zich een superheld, komt dit overeen met jou?
Hahaha… Dendennis zit wel enorm in zijn eigen wereld en in zijn fantasie is alles mogelijk, dus waarom ook niet een superheld zijn? Ik heb een zeer levendige fantasie en kan redelijk snel wegdromen in fantasieën waarin alles mogelijk is. Fantasie is enorm belangrijk voor je creatieve ontwikkeling en ik denk dat het heel belangrijk is om een ideale wereld voor jezelf te bedenken en daar zoveel mogelijk naar te leven.

Welke prettig gestoorde amigurumi is je favoriet?
Eigenlijk allemaal! Ze hebben allemaal hun eigen karaktertrekjes waardoor ze één voor één heel speciaal zijn. En ik moet natuurlijk zeggen dat Dendennis mijn favoriet is, maar Kletsmajoor, Soepkip en Uilskuiken zijn ook grote favorieten van mij.

Heb je ook een favoriete haakgaren?
Ik heb meerdere favoriete haakgaren en dat hangt eigenlijk een beetje af van het project waar ik mee bezig ben. De laatste tijd ben ik groot fan van Stylecraft Special DK (nieuw!). Dit haakgaren heeft mooie kleuren en als je hiermee een amigurumi haakt, voelt ie ook echt aan om te knuffelen. Phildar Partner 3,5 of Partner 6 hebben datzelfde effect, maar gebruik ik toch minder. Als ik een amigurumi maak met veel detail die niet zozeer geknuffeld hoeft te worden, pak ik toch snel Phildar Coton 3 of SMC Catania.

Hoe verloopt het proces van een nieuw typetje verzinnen tot een volledig patroon? Waar haal je je inspiratie vandaan?
Bij mij begint een proces eerst met een naam of typetje, zoals Kletsmajoor. Zo’n naam blijft bij me hangen en probeer ik snel te noteren op mijn telefoon samen met een aantal karaktereigenschappen. Zodra ik een papiertje binnen handbereik heb, maak ik een aantal vlugge schetsen. Die karaktereigenschappen zijn bij mij cruciaal, daarmee maak je een knuffel uniek. Haken doe ik iedere avond zodra ik terug kom van werk, want ja, ik heb ook nog een reguliere baan! Het is voor mij niet mogelijk om meerdere projecten te hebben, dus ik werk project voor project. Zodra ik aan een nieuw karaktertje ga beginnen, heb ik meestal de schets op mijn computer ingezoomd op de juiste grootte en zo kan ik haken en vergelijken tegelijkertijd. De inspiratie voor een karakter heb ik non-stop eigenlijk: tijdens een zakelijke meeting, hardlopen, surfend op internet of in mijn slaap.

Zijn er dingen die je nog graag eens zou willen haken waar je nog niet aan toegekomen bent?
Ik wil al lange tijd een levensgrote knuffel maken, eentje die zeer gedetailleerd is. Maar daar gaat zoveel tijd in zitten dat ik daar echt niet, en misschien zelfs nooit aan toe ga komen. Verder koop ik vaak losse patronen van andere ontwerp(st)ers omdat ik die echt heel graag wil haken, maar door al het ontwerpen en eigen ideeën kom ik daar ook niet aan toe.

Wat vindt je omgeving van het feit dat je haakt?
Ik denk dat mijn vrienden en familie het wel erg leuk vinden, althans dat hoop ik. Maar als ik met iemand praat die ik niet vaak spreek en dus ook niet weet dat ik haak, zie ik ze wel even raar opkijken. Zodra ik ze het hele verhaal vertel zijn ze gelijk enthousiast!

Het boek heet Prettig Gestoorde Amigurumi’s, ben je zelf ook een beetje gestoord?
Laten we het zo zeggen… Ik heb wel altijd lol in mijn leven en heb 99% van de tijd een glimlach op mijn gezicht. Het liefst ga ik ook huppelend over straat, maar ik weet me redelijk goed in te houden. In mijn hoofd daarentegen, gaat mijn fantasie op hol en dat is heerlijk om in te verdwalen.

Heb je nog tips voor fanatieke hakers?
Iedereen die haakt of gewoon creatief bezig is met hobbies of werk is fantastisch! En moeten dat ook vooral blijven doen. Het is een heerlijke bezigheid. Probeer ieder werkje eigen te maken en ontwikkel zo een eigen stijl. Wees vooral trots op alles wat je maakt, schaam je er niet voor en toon het iedereen. Je krijgt daar zo vaak positieve reacties op en dat motiveert om er mee door te gaan. Zie negatieve reacties als opbouwende kritiek en wees er niet bang voor. Geloof in wat je maakt! 

Leuke actie van Dendennis

Kort geleden is Dendennis gestart met een leuke actie op social media. Laat jouw eigengemaakte amigurumi een selfie (foto van zichzelf) maken en zet ze op bijvoorbeeld Twitter of Facebook met de hashtag #amiselfie. Wolplein is benieuwd naar de leuke foto's, dus vermeld er ook even #wolplein bij. Wie weet staat jouw creatie dan straks in onze Woll of Fame op Facebook!

Ken je ook Zoomigurumi of wil je amigurumi's breien, neem dan een kijkje in de webshop.

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen