Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €75,- binnen Nederland en België
Veilig betalen met iDeal en PayPal
14 dagen retourgarantie
Garens altijd van hetzelfde verfbad

Wolplein & Anke: Presenteren Deken Fleur en Interview met Anke Wintermans

Wolplein & Anke: Presenteren Deken Fleur en Interview met Anke Wintermans
Geplaatst op 30-3-2023 door Lisa Brink
Wij hebben de handen ineengeslagen met Anke Wintermans, aka @Crazy_Crochet_Catlady, en wat is er een prachtige woondeken uitgekomen! De deken lijkt wel magisch, en is er in maar liefst drie verschillende kleurencombinaties. Wij kunnen in ieder geval niet wachten tot jullie aan de slag mogen met deze deken, en Anke ook niet. Daarom presenteren wij nu met trots: De Fleur Deken! Lees snel verder voor een interview met de ontwerpster en alle details van haar deken!

Wolplein & Anke Wintermans


Wij zijn super enthousiast over de deken en met onze samenwerking met Anke. Ze heeft een prachtige deken gemaakt! De ontwerpster vertelt eerst even wat over haarzelf, daarna gaan we het inhoudelijk hebben over de deken, want mooi is hij zeker! Wij hebben Anke een paar vragen gesteld over haarzelf, haar haakverleden en natuurlijk over deze mooie dekens! Ze vertelt alles wat je moet weten. We geven het woord aan Anke:

Anke foto met quote

Wie ben je en waar kunnen mensen jou van kennen?


Ik ben Anke Wintermans. Ik woon met mijn vriend en kat in een klein dorp in het midden van Nederland. Wellicht hebben sommige mij al gezien via mijn Instagram @Crazy_Crochet_Catlady of in mijn Facebookgroep CrazyCrochetCatlady, waar ik regelmatig dingen post over mijn haakprojecten en mijn kat.

Hoe lang haak je al?


Ik haak al zo lang ik me kan herinneren, maar ben ook bezig geweest met breien, borduren, schilderen, taarten bakken, etc. Maar op de een of andere manier kwam ik altijd terug bij haken. Omdat ik dat het leukste vind en daar het meeste van mijn creativiteit in kwijt kan.

Wat haak je het meest en waarom?


Toen ik begon met haken heb ik héél veel knuffeltjes/amigurimi gehaakt. Uiteindelijk kwam ik altijd terug bij dekentjes. Zodra vrienden en kennissen om mij heen kinderen begonnen te krijgen, ben ik helemaal losgegaan om voor elke baby een dekentje in passend thema te maken. Amigurimi haakte ik vaak vanaf een patroon, maar zodra ik aan dekentjes begon, was ik te eigenwijs om een patroon te volgen. Vanaf toen ben ik mijn eigen dingen gaan maken.

Wie of wat is jouw grootste inspiratiebron?


Haha hoe cliché is het om te zeggen: mijn moeder? Maar het is wel waar. Mijn moeder is zolang ik me kan herinneren, naast een druk gezin en een baan, altijd bezig geweest met handwerken. We droegen veel zelfgemaakte kleren. Ze kan zowel naaien als breien en maakt nog steeds de leukste creaties voor mijn neefjes en nichtje. Het niet stil kunnen zitten heb ik absoluut van haar overgenomen. Altijd maar iets in onze handen hebben en nooit een verveeld moment!

Van welke haaktechniek hou je het meeste en waarom?


Sinds ik in december 2020 mozaïek haken (overlay) ontdekte, ben ik helemaal verkocht. Ik heb sindsdien weinig anders meer gemaakt… Vooral het creëren van soms heel gecompliceerde afbeeldingen of patronen, terwijl je toch echt maar 1 kleur per rij (of ronde) gebruikt, vind ik echt geweldig. Voorheen deed ik veel met graphgans (afbeeldingen creëren met enkel vasten, met veel verschillende kleuren), maar de kleurwissels en het instoppen van de draadjes om de achterkant enigszins toonbaar te maken ging me echt tegenstaan… Het grote voordeel van mozaïek vind ik dat je echt prachtige dingen kan maken zonder binnen een rij van kleur te wisselen.

De Magische Woondeken


Ja, mozaïek haken dus! De Fleur Deken staat helemaal in het teken van overlay mozaïek haken. Hij wordt gehaakt met een selectie aan Stylecraft Special DK kleuren en heeft een geweldig mooi design. Elk van de drie versies heeft zijn eigen kleurverloop met rondingen en krullen die ertussendoor kruipen, een echt prachtstuk dus! Er wordt zoals eerder vermeld bij deze deken gebruik gemaakt van overlay-mozaïek techniek. Daar gebruik je stokjes en vasten en haak je voornamelijk in de achterste lus. Bij deze deken hoef je niet na elke toer de draad af te knippen omdat je vanuit het midden werkt en alleen kleurwissels hebt op vaste plekken. Zo heb je minder draadjes om af te hechten dan bij andere mozaïek patronen. Om het mozaïek patroon te creëren, haak je stokjes in voorste lussen van de onderliggende toeren. Doordat deze op het werk liggen, heet deze methode overlay crochet! Meer weten over mozaïek haken? In een eerder blog hebben we dit al eens haarfijn uitgelegd. Bekijk hem hier! We laten de verschillende versies van de deken even zien, en sommen op wat je nodig hebt om deze topper zelf te haken! Voor het patroon kan je naar de Ravelry of Etsy store van Anke, daar verkoopt zij het patroon in het Nederlands en in het Engels!

Kleur 1: Sunset


Deze kleurencombinatie met prachtige kleuroverlopen en sierlijke krullen lijkt net op een zonsondergang. Een echt plaatje voor iedereen die fan is van warme kleuren!
Voor deze kleurencombinatie heb je nodig:
- 7 bollen Stylecraft Special DK kleur 62
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 5
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 20
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 263
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 114
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 711
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 723
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 246
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 123
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 35

Deken fleur sunset

Kleur 2: Forest


Je kunt de dennebomen al ruiken met deze kleurencombinatie! Het is net alsof je in een magisch bos loopt, vol prachtige bomen, bloemen en alle leuke diertjes die erbij horen.
Voor deze kleurencombinatie heb je nodig:
- 7 bollen Stylecraft Special DK kleur 5
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 123
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 29
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 806
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 709
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 823
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 852
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 826
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 116
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 9

Deken fleur kleur forest

Kleur 3: Forest Fruit


De derde deken heeft wederom een geweldig kleuroverloop gecombineerd met die mooie sierlijke krullen. Hij doet denken aan lekkere fruitcocktails en bosvruchten plukken in het bos.
Voor deze kleurencombinatie heb je nodig:
- 7 bollen Stylecraft Special DK kleur 5
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 123
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 35
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 827
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 61
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 425
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 854
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 708
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 116
- 1 bol Stylecraft Special DK kleur 9

Deken fleur kleur forest fruit

Nu we kennis hebben gemaakt met deze mooie deken en zijn drie verschillende kleurencombinaties, geven we graag weer het woord aan Anke, die alles over haar nieuwste ontwerp gaat vertellen!

Je hebt iets bijzonders ontworpen. Kun je hier meer over vertellen? Hoe ben je begonnen met deze deken?


Ik wilde graag een deken met sierlijke vormen en werd in het bijzonder aangetrokken tot de Franse Lelie, Fleur de Lis. Hier omheen ben ik gaan tekenen en geprobeerd met rondingen en krullen een samenhangend geheel te maken. Best goed gelukt al zeg ik het zelf!

Hoe kom je tot de kleurstellingen van de dekens?


Ik wilde graag een mooi verloop in de kleuren maken. Zowel bij de donkerrood via geel naar wit als de donkergroen via geel en bruin naar groen is dit effect superleuk geworden! Voor de derde versie wilde ik mooie, diepe, donkere kleuren gebruiken met de crème als contrast. Drie hele verschillende varianten, maar toch een mooie combinatie samen.

Voor wie is de deken geschikt?


Voor wie niet? ;) Voor mensen die al eerder de mozaïek haak techniek hebben gebruikt, zal wellicht vanuit het midden haken een leuke uitdaging zijn. Maar ook als je nog niet eerder deze techniek hebt gebruikt, is de deken goed te maken! Er zitten linkjes bij naar online tutorials over mozaïek haken in het rond en ik heb een foto tutorial gemaakt om wat extra uitleg bij de hoeken te geven. En ook voor de mensen die al eerder mozaïek haken vanuit het midden hebben geprobeerd, is het een leuk patroon met genoeg wisselingen om het interessant te houden. Mijn testers en ik hebben er in ieder geval echt veel plezier aan beleefd het patroon te zien groeien!

Heb je speciale tips voor dit ontwerp?


Als je nog niet eerder deze techniek hebt gebruikt, zou ik zeker even de tutorials bekijken. Hier worden de verschillende belangrijke dingen zoals het onzichtbaar aanhechten duidelijk uitgelegd. Het gebruiken van het telpatroon in combinatie met het geschreven patroon, geeft soms net iets meer handvatten om te controleren of je nog goed gaat. Ook een app als KnitCompanion kan helpen om bij te houden waar je bent in het patroon. Blijf vooral tellen, en kom je er niet uit, neem gerust even contact op! In mijn Facebookgroep zitten heel veel behulpzame mensen. Ook de testers die dit patroon hebben gemaakt en ikzelf, zullen er hier alles aan doen je verder te helpen!Ga jij deze geweldige deken haken? Laat het vooral weten via onze socials en deel je creaties met #wolplein!

Nooit meer iets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes, acties en andere leuke dingen!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen