Ben je nieuw met sokken breien en vliegen de termen je om te oren? In dit blog vertellen we je alles over de onderdelen waaruit een gebreide sok bestaat. Zo weet je precies aan welk onderdeel je werkt wanneer je aan de slag gaat met je (eerste) sokkenbreipatroon. Lees snel verder!
Gebreide sokken zijn niet alleen comfortabel om te dragen, maar ook leuk om te maken. Wanneer je nieuw bent met de techniek en je eerste sokkenbreipatroon onder ogen krijgt, vraag je je misschien af wat die gekke namen van de verschillende onderdelen van de sok nou betekenen. Soms kan het zelfs een beetje intimiderend zijn! Waar zit de spie van de sok en wat is het verschil tussen de kleine en grote hiel? In dit blog gaan we je uitleggen waar elk onderdeel zich bevindt en wat de functie van het onderdeel is. Zo wordt het begrijpen van je sokkenbreipatroon een stuk eenvoudiger! Bekijk onderstaande afbeelding voor een heldere uitleg en lees daaronder meer over de verschillende onderdelen.
1. De boord van de sok
De boord is het bovenste gedeelte van de sok en bevindt zich, afhankelijk van de lengte van de sok, om je kuit of boven de enkel. De boord van de sok wordt meestal gebreid in een elastische steek, zoals de boordsteek (1 recht, 1 averecht) of de dubbele boordsteek (2 recht, 2 averecht), om ervoor te zorgen dat de sok goed blijft zitten zonder te knellen.
2. Het been
Het been van de sok is het lange gedeelte dat omhoog loopt vanaf de boord tot net onder de kuit. Hier heb je de vrijheid om te experimenteren met verschillende breipatronen, zoals kabels, kantwerk of eenvoudige tricotsteek.
Na het breien van de boord en het been kom je aan bij de hak van de sok. De hak van de sok bestaat uit de grote hiel en kleine hiel.
3. Grote Hiel
De grote hiel, ook wel bekend als de Hollandse hiel, is een traditionele methode voor het vormen van de hiel van een sok. De grote hiel bestaat uit een flapje dat aan de achterkant van de hak komt te liggen.
4. Kleine Hiel
Na het breien van de grote hiel gaat je patroon verder in de kleine hiel. De kleine hiel vormt het stukje onder de hak, waarbij het been van de sok overgaat in de voet van de sok. De kleine hiel wordt vaak gebreid met verkorte naalden.
5. Spie
De spie is het deel van de sok dat zich uitstrekt vanaf de hiel tot aan de wreef van de voet. Het wordt gevormd door het oppakken van steken langs de zijkanten van de hiel en het been, waardoor de sok zijn karakteristieke vorm krijgt.
6. Voet
Het voetgedeelte van de sok omvat zowel de wreef als de zool van de voet. Hier worden meestal gladde steken gebruikt om een comfortabele pasvorm te creëren die gemakkelijk in schoenen glijdt.
7. Teen
De teen van de sok is het laatste gedeelte dat wordt gebreid. Voor de teen ga je steken minderen om een puntige vorm te creëren die overeenkomt met de vorm van de tenen.
Nu je bekend bent met de verschillende onderdelen van een gebreide sok, ben je klaar om aan de slag te gaan met je volgende sokkenproject! Laat je inspireren door onze sokkenpatronen, shop je favoriete sokkengaren en sokkennaalden en ga direct aan de slag!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Nooit meer een blog missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte!
Schrijf je in!
Deel jouw creaties op social media met #wolplein
Deel jouw creaties op social media zoals Instagram en Facebook met #wolplein en wie weet wordt jouw creatie wel gedeeld op onze Wol of Fame!