Babymutsje haken

babymuts hakenBabymutsje haken - Rammelaars, rompertjes, speentjes... zo veel keus uit leuke babyspulletjes. Het ultieme kraamcadeautje nog niet gevonden? Je wilt natuurlijk niet met lege handen aankomen. Geen paniek, wij hebben een leuk idee! Haak dit lieve babymutsje. 

Met dit gratis patroon haak je eenvoudig een schattig babymutsje. De boord is gehaakt. Wij kende dit nog niet, maar het maakt de muts helemaal af. De kleur bepaal je helemaal zelf, ga lekker aan de slag.

Het mutsje is geschikt voor een baby van 6 tot 12 maanden. De omtrek is ongeveer 40 cm zonder uit te rekken. Wil je een maatje groter, gebruik dan een dikkere haaknaald of zet meer steken op.

Benodigdheden:
-
 2 bollen Phildar Partner 6
- haaknaald nr.5

Gebruikte steken:
l.    =  losse
hv. =  halve vaste
v.    =  vaste
hst. = half stokje
reliefstokje achter
reliefstokje voor

Uitleg reliëfstokje:
Reliëfstokjes maak je door een stokje te haken voor of achter een andere steek van de vorige toer. Je steekt de haaknaald dus niet in de bovenkant van de steek (door het v-tje) maar om de steek van de vorige toer. Dit gaat het makkelijkste bij stokjes en dubbele stokjes. Je steekt je haaknaald van rechts naar links achter of voor de steek langs en haakt dan je stokje zoals altijd.  

Patroon babymutsje haken

Begin met een magische ring en haak hier 10 hst. in. Sluit met een hv.
1toer: alle steken verdubbelen. (20 hst.)
2e toer: 2 hst. in de 1e steek, 1 hst. in de volgende steek, herh. (30 hst.)
3e toer: 2 hst. in de 1e steek, 1 hst. in de volgende 2 steken, herh. (40 hst.)
4e toer: 2 hst. in de 1e steek. 1 hst. in de volgende 3 steken, herh. (50 hst.)
5e t/m 13e toer: 50 hst.
14e toer: 2 l. reliefstokje achter langs, reliefstokje voor langs, herh. Sluit met een hv.
15e t/m 17e toer: 2 l. reliefstokje achter langs, reliefstokje voor langs, herh. Sluit met een hv.
18e toer: 50 v.

Muts baby

Deel je resultaat

Wij zijn benieuwd naar jouw creatie. Stuur een foto naar info@wolplein.nl of deel deze met #Wolplein op Facebook of Instagram. Wie weet zie jij je creatie terug in onze Wol of fame!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!

Geef een reactie

60 reacties

 • Frida

  Vraagje!!!!!!

  Ik ben bezig met dit mutsje maar mijn vraag is wat bedoelt voor en achter langs reliëf stokje ik snap wel dat je om het halve stk een stokje moet maken maar moet het dan soms om en om of zo misschien filmpje!!!!!

  Groetjes Frida

  • Wolplein.nl

   Hallo Frida,

   je begrijpt de steek goed. Je gaat het om en om doen.
   Misschien is een filmpje inderdaad handig, bedankt voor de tip.

   Succes ermee. Charlotte

 • silvia

  charlotte,

  Ik zelf kom er ook niet uit :( was er al een fimpje?

 • Riny

  Ik heb wel ergens op YouTube een filmpje gezien als je gaat zoeken naar reliëfstokje, dus het is er wel

 • Mandy

  Bedankt voor dit patroontje, super leuk...Alleen ik loop een beetje vast. Moet je nou aan t eind van iedere toer (toer 1 t/m 13) sluiten met een halve vaste? Ik krijg dan in iedere toer op dat punt een kleine misvorming, omdat ik alleen op dat punt dan sluit en ook weer de nieuwe toer start. Is deze misvorming te voorkomen?? :-)

 • Roxanne

  Ik was benieuwd wat word bedoelt met 2 losse reliefstokjes. Ik weet hoe een reliefstokje moet maar een losse begrijp ik niet. Is dat niet eerst 2 lossen endan 1 relief achter en daarna 1 relief voor?

  • Wolplein.nl

   Hallo Roxanne, je moet 2l. reliefstokje niet als 1 zien. Maar je begint met 2 losse te haken en daarna ga je het reliefstokje haken achter langs daarna voorlangs. Succes Charlotte.

 • roxanne

  dankjewel. dus eerst 2 losse, dan 1 achter reliefstokje en dan 1 voor? sorry hoor. ben een beginnende haker, en alles lukte tot het laatste stukje

 • Barbara

  Ik zou graag het mutsje maken, is het mogelijk om de Phildar partner 6 te vervangen met een merino zoals Katia merino sport? Heeft u misschien een suggestie? Groetjes Barbara

  • Wolplein.nl

   Hallo Barbara, je kan zeker het garen vervangen voor wat anders. Het fijnste is als je zo dicht mogelijk bij de naalddikte blijft die we aangegeven hebben. Je zou inderdaad de Katia merino sport of de Bingo van Lana Grossa. Deze hebben alleen een naalddikte dunner. Dan word het mutsje iets kleiner. Katia Merino grosso is iets of wat dikker dat is ook zeker geschikt. Succes Charlotte

 • coby

  super leuk patroontje,maar hoe wordt het bolletje gemaakt

 • sjoukje

  ik haak het roze mutsje met reliefsteken. op de laatste toer zijn er 50 steken......moet er dan niet geminderd worden? met vriendelijke groeten

 • Boons Britt

  Super mutsje! Ik zou deze graag voor newborn maken. Hoe verklein ik dit patroon een beetje? Alvast bedankt!!!

  • Wolplein.nl

   Hallo Britt, je moet minder gaan meerderen. Ik zou tot toer 3 meerderen en daarna gewoon haken zoals bij toer 5 t/m 13. Succes, Charlotte

 • Linda

  Wat een leuk mutsje! Ben ermee bezig als eerste haakproject en gaat best goed. Ik ga snel beginnen aan de reliefstokjes. Heb uitgezocht met filmpjes goed dat zou moeten, ik vraag me alleen af: ik zie in deze instructiefilmpjes dat er altijd al een toer normale stokjes wordt gebruikt voor met de reliefstokjes begonnen wordt. Moet dat hier ook? Eerst een toer stokjes en daarna verder met relief?
  Of begin je meteen met de relief na de laatste toer halve stokjes? Dan zou je de dus moeten doorsteken voor cq achter de halve stokjes langs?
  Alvast bedankt!

  • Wolplein.nl

   Hallo Linda, het is inderdaad makkelijker om eerst en toer normale stokjes te hebben maar dat hebben wij niet gedaan. Wij zijn de reliefstokjes begonnen op de halve stokjes. Maar je kan gewoon hetzelfde doen. En na de 2de toer zie je dat het helemaal goed komt. Succes, Charlotte!

 • mientje

  Hallo
  ik begin net met haken
  Nu wil ik voor mijn achternicht het leuke muts maken
  maar klopt het dat als je 20 halfstok je moet doen dat het dan 2 toeren worden?
  Mvg

 • Liset

  Graag zou ik dit mutsje voor mijn nichtjes van 4 maken. Weet u ong. Hoeveel steken ik ddan op moet zetten?

 • Aranka

  Vraagje!

  Ben een beginnende haker en wil graag dit mutsje voor mijn kleintje maken. Maar ik loop al vast bij het begin. Een magic loop is toch met 6 vasten? Is dan de volgende toer 10 halve stokjes? (Dit is nog voordat toer 1 begint).

  Alvast bedankt voor je reactie!

  Groet,
  Aranka

  • Wolplein.nl

   Hallo Aranka, de magic loop is nu niet met 6 vasten maar met 10 halve stokjes. Dan is toer 1 het verdubbelen van deze steken. Charlotte

   • Aranka

    Ok dank je!
    Ik ben inmiddels bij toer 14, maar toer 14 en toer 15 tm 17 zijn toch hetzelfde? Het ziet er nog niet echt mooi uit met toer 14, maar zoals ik hiervoor al gelezen hebt, moet het goedkomen na een 2e toer reliefstokjes, toch?

 • Yorrinda

  Hoi!
  Ik haak met Katia capri katoen.
  Heb daarmee namelijk ook het dekentje gemaakt. Nu wilde ik er een mutsje ermee haken. Heb haaknaalde 4 gepakt (eigenlijk al iets te groot voor het garen)
  Maar hij wordt nu niet groter dan een klein poppenmutsje.
  Voordat ik opnieuw begin, kan ik dan gewoon wat meer toeren blijven meerderen? En hoe weet ik of ik goed zit. Of moet ik meer halve stokjes opzetten in de magische ring en zo ja hoeveel meer?
  Alvast bedankt!

  • Wolplein.nl

   Hallo Yorrinda, bedankt voor je vraag. Door dat je een garen gebruikt wat veel dunner is dan ons garen word het mutsje ook veel kleiner. Je moet dus veel veel meerderen en meer toere haken om aan dezelfde grote te komen. Je hoeft niet perse meer steken op te zetten. Je kan gewoon hetzelfde beginnen maar meer toeren meerderen. Heel veel succes, Charlotte!

 • Carola

  Ik heb ook een vraag over het reliëfstokje. Toer 14 t/m 17 is volgens mij toch gewoon hetzelfde? Vind het zo vreemd dat ze nu apart worden benoemd?

 • Elke

  Help! Ik ben begonnen met een magische ring van 15, omdat ik het voor mijn 14 maanden oude dochtertje wil haken en dus een wat groter mutsje.. Na de 15 halve stokjes heb ik het patroon gevolgd.. Echter bij toer 9 is het mutsje niet mooi rond maar zitten er sterke golven/deuken in. Trekt dit nog weg of heb ik het patroon verprutst?

  • Wolplein.nl

   Hoi Elke, golven van het werk betekent dat je waarschijnlijk ergens steken hebt gemeerderd. Zou het kunnen dat je misschien elke toer met een halve vaste hebt gesloten? Vanaf de 2e toer wordt er in spiraal gehaakt. Als je dit niet hebt gedaan zou het kunnen dat je stiekem steken hebt gemeerderd. Kom je wel uit met het aantal steken in toer 9? Groetjes Elianne

   • Elke

    Hoi Elianne,

    Ik heb ipv 10 hst 15 hst gehaakt in de magische ring en afgesloten met een hv. Daarna alle toeren met hst gehaakt en nergens een hv. Ik heb het patroon gevolgd zoals het omschreven staat bij aan het begin zie je de spiraalvorm maar het veranderd ineens.. Hoe kan ik 'stiekem' steken meerdere ? Hihi geen idee namelijk ;) ben een beginnende haakster :)
    Alvast bedankt voor de hulp!

 • Yfke

  Je maakt toch een magische ring van lossen hoezo hst

 • Rebekka

  Hoi Charlotte,

  Het mutsje wat ik nu haak is eigenlijk te klein en past niet om het hoofdje van de baby. Daarom vroeg ik me af of je nog grotere maten hebt. Ik heb namelijk geen zin om zelf er wat aan te gaan prutsen want dan wordt het minder mooi dan dat de professionele mensen dat doen ;)
  Het moet natuurlijk ook weer niet te groot zijn!...
  Alvast bedankt!

  • Wolplein.nl

   Hallo Rebekka!

   Ja dat is altijd lastig. Ik kan het ook niet helemaal voor je uitrekenen want ik weet niet hoe groot deze moet worden. Je meerdere nu tot toer 4. Je zou in toer 5 verder kunnen meerderen om de 4 steken. Dan wordt hij groter. Dus je moet zelf even bepalen hoeveel groter het mutsje moet worden.

   Charlotte

 • Anne

  Leuk mutsje! Ik heb hem bijna af!
  Ik zou hem alleen graag met oorflapjes maken :)
  Reliëfstokjes doorhaken en een rij achter meer?
  Wat zou jij doen?

 • Tessa

  Ik ben het mutsje gaan haken met Drops Paris, haaknaald 6.

  Het mutsje wordt alleen veels te groot. Heb alles nageteld en ik heb niet teveel steken oid.
  Kan het aan de grootte van de haaknaald liggen?

 • Danielle

  Hallo,

  Deze muts geprobeerd te haken. Echter toen ik bij toer 11 klaar was en ik hem even ging passen bij mijn zoontje voor de maat was hij veel en veel ste klein. Mijn zoontje is nog niet eens 6 maanden. Terwijl in het patroon toch 6 tot 12 maanden staat. Hoe kan ik het mutsje groter krijgen??

  • Hoi Danielle,
   Wat vervelend, we nemen het mee. De omtrek zou 40 cm moeten zijn, is dit bij jouw muts het geval?
   Om de muts groter te maken kun je een dikkere haaknaald gebruiken of meer steken opzetten.
   Groetjes, Annelieke

 • Nathalie

  Is er een patroon voor een sjaal ook?

  • Hoi Nathalie, we hebben hier geen patroon van maar een sjaal is natuurlijk rechttoe rechtaan dus je kunt op dezelfde manier een boordje opzetten en dan in toeren doorhaken en elke keer het werk keren. Ik denk als je rond de 25 steken opzet met het garen partner 6 dat je op een geschikte breedte komt voor een babysjaal. Groetjes Elianne

 • Lutgard

  Sorry , maar hoe doe je die hoofd?

 • Jacqueline Gringhuis

  Welke kleur is het baby mutsje? roze of Berlingot?

 • Evelyn

  Bedankt voor het patroon van het mooie mutsje! En al de vragen en antwoorden hieronder hebben me ook al veel geholpen :-)
  Als beginnende haker zit ik nog beetje vast met het wel/niet sluiten van een toer; als je een spiraal haakt, dan haal je gewoon door? En je markeert het begin van je toer met een paperclip? Andere tips zeker welkom

  • hoi evelyn, het haken in spiraal is wel het mooiste want dan krijg je een minder zichtbare naad. Je kunt inderdaad een paperclip of markeerring gebruiken zodat je precies weet wat het begin en eind van je toer is.

 • Kristel Jacobs

  Superleuk, ik heb hem zelf gemaakt maar dan met haaknaald 8 en een iets dikkere wol, waardoor het nu mijn maat is. Werkte erg goed, leuk maar niet te moeilijk patroon.

 • Elvira

  Ik vond het reliëf stokje erg lastig maar het is mezelf toch gelukt!ik heb het met regenboog en wit samen gehaakt.ik deed het ook met haaknaald 2,50 en daarom is hij best wel klein geworden maar alsnog heel erg mooi

 • José

  Hebben jullie ook filmpjes met voor beelden ik vind patroon lezen , nog erg moeilijk . Ik ben pas bezig met haken . Dank u

  • Hoi José,

   Helaas hebben wij hier geen filmpje van. Kijk eens bij onze tutorials op onze website. Wellicht vind je daar uitleg over de steek die je niet snapt. Uiteraard mag je ons ook altijd even bellen of mailen als je wil dat wij even met het patroon meekijken!

   Groetjes Suzanne

Moment...