Babytrui breien van Essentials Cotton

babytruitje breien

Babytruitje breien - Zelf kleding maken voor de allerkleinsten is het leukste dat er is. Brei deze prachtige babytrui voor je eigen kleintje of maak een uniek kraamcadeau. Kies vrolijke, zachte of juiste felle kleuren en maak een passend item voor iedere baby. Lees snel verder voor het gratis breipatroon!

Dit babytruitje breide Petra van het zachte glanskatoen Rico Essentials Cotton dk. Dit 100% katoengaren is er in verschillende kleuren waarmee je heel veel mooie kleurencombinaties kunt maken. Petra heeft het truitje in frisse blauwtinten gemaakt, maar waarom zou je niet voor groen, geel of paars gaan? Voor de kleinste maten heb je van iedere kleur slechts één bol nodig!

babytruitje breien gratis breipatroon

Het gestreepte truitje is bijna helemaal gebreid in tricotsteek. De verschillende streepjesmotieven worden een speels geheel door de zachte kleuren en de doorlopende voorpas. In de instructievideo onderaan de pagina laat Petra zien hoe de mouwtjes gebreid worden en hoe je ze vastzet aan het voor- en achterpand.

Maten babytruitje:
1) 0 maanden
2) 3 maanden
3) 6 maanden

Rico Essentials Cotton DK

Gebruikt materiaal:
- Voor de maten 0 en 3 mnd: 1 bol Rico Essentials Cotton dk van de kleur 27 light blue, 35 Pigeon blue, en 80 white.
- Voor de maat 6mnd: 1 bol Rico Essentials Cotton dk kleur 27 light blue, 80 white en 2 bollen kleur 35 Pigeon blue.
- Lana Grossa 20 cm Bambus kousenbreinaalden 3,5mm.
- Prym drukkers transparante 10mm

Gebruikte steken:
- Rechte steek en averechte steek.

Kleurenschema A - voor- en achterpand:
1 naald averecht en 1 recht in de kleur 27
6 nld recht met kleur 35
8 nld recht in kleur 80

Kleurenschema B - mouwen en voorpas:
2 naalden recht in kleur 35 pigeon blue, 2 naalden recht in kleur 27 light blue.

Proeflapje 10 x 10 cm = 22 steken x 36 naalden

Babytruitje breien - Gratis breipatroon

Het truitje is rond gebreid tot armsgat hoogte, daarna wordt het voorpand en achterpand afzonderlijk verder gebreid.
De voorpas wordt op 2 naalden gebreid.
De mouwen worden ook rondgebreid tot aan de minderingen in de mouwkop. De mouwkop wordt op 2 naalden verder gebreid.

Voor- en achterpand: zet 1) 100, 2) 104, 3) 112 steken op verdeeld over 4 naalden met kleur 27 en brei verder in het rond. 1 naald recht met kleur 27 daarna 6 nld in kleur 35 en 8 nld. in kleur 35 verder breien volgens kleurenschema A tot een armsgat hoogte van 1) 13cm, 2) 15cm, 3) 17 cm. Nu het rugpand met 2 naalden verder breien over 1) 50st , 2) 52st, 3) 56st. Minder aan weerskanten 1x3 steken daarna om de 2e naald 1 x 2 steken en 1 x 1 steek. Brei verder met 1) 38st, 2) 40st, 3) 44st.
Op een hoogte van 1) 20cm, 2) 23cm, 3) 26 cm de middelste 1) 2) 16 st 3) 18 steken afkanten, brei de schouders afzonderlijk verder 1) 11st, 2) 12st 3) 13st kant ze op 1) 1) 23cm, 2) 26cm 3) 29cm af.
Het voorpand wordt hetzelfde gebreid als het achterpand, qua minderingen alleen op totale hoogte van 1) 17,5cm, 2)19, 5 cm, 3) 21,5 cm alle 1) 38st, 2) 40st, 3) 44st afkanten.

Voorpas (deze wordt overdwars gebreid):
Zet 1) 12 st, 2) 13st, 3) 15 st op en brei in kleurenschema B tot 4,5cm hoogte en kant in de teruggaande naald (= 2e naald van een streepje ) de eerste 7 steken af en brei verder met overige steken tot een totale lengte van 1) 12,5 cm, 2) 13,5 cm , 3) 15,5 cm.
Maak in de 1e naald van de kleurwissel aan het eind van de naald weer 7 steken erbij en brei met de 1) 12st, 2) 13st, 3)15st. tot het werk een totale lengte heeft van 1) 17 cm, 2) 18 cm, 3) 20 cm.

Mouwen:
Zet met kleur 35 Pigeon bleu 1) 32st, 2) 34st, 3) 36st verdeeld op 4 naalden en brei in streeppatroon B verder in het rond.
Meerder aan weerszijden 1) in elke 8e naald 4 x 1 st., 2) in elke10e nld 5x 1 st, 3) in elke 8e naald 7 x 1 st. Totaal aantal steken 1) 40st, 2) 44st, 3) 50st.
Op een totale hoogte 1) 9 cm, 2) 14 cm, 3) 16 cm afkanten voor de mouwkop. Brei vanaf dit punt weer verder op 2 naalden.
Kant aan weerszijden af 1) 1x3st, dan in elke 2e naald 1x2st en 5x1st, 1x 3st, 1x4st en kant de resterende 6 steken af.
2) 1 x 3st, dan in elke 2e naald 1 x 2st en 5 x 1st, 1 x 3st, 1 x 2st en kant de resterende 10 st af.
3) 1 x 3st, dan in elke 2e naald 1 x 2st, 5 x 1st, 1 x 3st, 1 x 4st en kant de resterende 10 steken af.

Afwerking:
Naai de pas aan het voorpand met een onzichtbare naad.
Sluit de schouder, voorpand slaat 1 cm over het onderpand. Zet het met een steekje vast aan de buitenkant.
Naai de mouw in het armsgat en naai 2 drukkertjes vast per schouder.

Deel je resultaat:

In welke kleuren brei jij dit babytruitje? We zijn benieuwd naar het resultaat! Deel een foto op Facebook of op Instagram met #wolplein. Of stuur een e-mail met een foto naar info@wolplein.nl. Leuk!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!


Petra breister

Geef een reactie

14 reacties

 • Ria

  Wat een leuk truitje. Kan ik he't ook met 2 naalden breien

  • Hoi Ria, in principe kan dat wel. Je zult dan het voor en achterpand apart moeten breien en hiervoor het patroon moeten aanpassen door deze in tweeën te splitsen. En je hebt dan de zijnaden die gesloten moeten worden! Groetjes Elianne

 • Paula

  Kan ik dit truitje ook top-down breien en zo ja, hoe pak ik dit dan aan. Met 2 kleinkinderen binnen zes weken wil ik het graag breien voor ze. Vind het een schattig truitje

  • Hoi Paula, top down breien wordt lastig denk ik omdat bij dit model de mouwen los zijn gebreid en later worden aangezet. Als je dit uit een stuk wilt breien dan heb je echt een heel ander patroon nodig. Groetjes Elianne

   • Paula

    Dank je wel voor je reactie.
    Ik ga de gewone pennen opsnorren en meteen aan de slag. Een meisjes en een jongens variant? Wat een rijkdom.

 • Lylian

  Wat n leuk patroon. Ik ben dol op streepjes. Begin gelijk met breien voor mijn 2mnd oude kleindochter Sofie.
  Dank voor de goede uitleg!! ?
  Hartelijke groet van Lylian

 • marjan

  ik heb net de benodigdheden besteld om het truitje te maken maar er staat nergens op video hoe je begint want ik heb nog nooit met 4 naalden gewerkt ,wel met een rondbreinaald.
  Kunt U mij vertellen waar ik dat kan vinden?

  Vriendelijke groeten Marjan Hahn

  • Hoi Marjan, ik denk dat je het voor- en achterpand wel op een rondbreinaald kwijt kan, alleen de mouwtjes zijn de smal voor een rondbreinaald. Op 4 naalden breien werkt hetzelfde als de rondbreinaald, je breit alle steken recht, alleen zijn deze evenredig verdeeld over 4 naalden ipv dat je ze rondschuift op de rondbreinaald. Bij het begin zet je voor het kleinste maatje 100 steken op, die verdeel je vervolgens over 4 naalden (25 per naald). Met de vijfde naald ga je de steken recht breien. We hebben er geen filmpje van, maar dat is zeker een goede tip voor in de toekomst!

   • marjan

    Bedankt voor de uitleg maar ik ben toch maar begonnen met 2 naalden en ik moet zeggen dat het er leuk uitziet, ik heb mijn eigen draai er aan gegeven, maar snap nog niet hoe je overdwars moet breien, en ik ga het voorpasje gewoon in 2 st. recht , 2 st. averechts breien en zie wel hoe het word en uiteraard als het helemaal af is ,zal ik er een foto van plaatsen.
    Heel leuk patroon!

    Marjan

    • Marjan

     Voorpas uiteindelijk met dubbelle wolgaren gebreid en dat is leuk geworden, nu de mouwen nog

     • marjan

      Het gestreepte truitje is inmiddels af en hij is wat groter uitgevallen omdat ik wat losser brei en als ik nog eens een truitje brei ,wat zeker gaat gebeuren ,dan brei ik het met dubbel draad en ik heb het truitje met 2 pennen gebreid ,misschien dat het daarom wat ruimer is geworden.
      Nu wil ik een fotootje plaatsen om het te laten zien ,maar dat kan niet via hier zie ik.
      Zou U mij kunnen laten weten waar ik het kan plaatsen want ik vind het wel leuk om het te delen.
      Verder ben ik van alles aan het uitproberen ,zelfs met de loom ring , om mutsen te maken voor mezelf en voor mijn kleinzoon.

      Groetjes Marjan

      • Hoi Marjan! Je kunt het delen via de facebook pagina van Wolplein of de foto sturen naar info@wolplein.nl!

       • marjan

        bedankt voor het antwoord, inmiddels nu net verstuurd naar info@wolplein.nl
        Er zitten helaas wat typefoutjes in omdat ik het via mijn mobiel verstuurd heb en te snel typ, maar dat mag de pret niet drukken.

        Groet ,

        Marjan

Moment...