Bobbelsteek haken

bobbelsteek-haken

Bobbelsteek haken - Ken jij de leuke bobbelsteek al? Deze steek staat ook wel bekend onder de naam popcorn steek. Ideaal voor dekens, pannenlappen en accessoires! Lees verder voor het patroon. 

Met de bobbelsteek kun je eindeloos variëren. Doordat je zelf bepaalt waar je de bolletjes haakt kun je alle figuren maken die je wilt. Letters, ruiten, rondjes, sterren of een hartje natuurlijk! Wij haken een hartje van blauw op roze om de steek uit te leggen. Maak je eigen kleurencombi's en figuren en je project is helemaal uniek!

Gebruikte steken:
- Vaste
- Stokje

Je haaknaald pas je aan aan de dikte van het garen dat je gebruikt.

Uitleg bobbelsteek haken

Deze steek wordt op een ondergrond van vasten gehaakt. Je haakt deze steek in de teruggaande toer, dus de verkeerde kant van het werk, zodat aan de goede kant van je werk het bolletje mooi bovenop komt te liggen. Elk bolletje bestaat uit 5 samen gehaakte stokjes.

Zet een hoeveelheid lossen op. Haak eerst een paar toeren vasten. Dan ga je in een teruggaande toer als volgt een bolletje haken: *De laatste vaste voor je bolletje maak je af met de kleur draad van het bolletje, maak een omslag, steek in de volgende steek in, sla om en haal een lus, sla om en haal door 2 lussen, *maak een omslag, steek in dezelfde steek in en sla om en haal een lus, omslag en haal door 2 lussen.* Herhaal *-* nog 3x. Er staan nu 6 lussen op de haaknaald, sla nu om met de kleur van je lapje en haal deze door alle 6 de lussen**. Ga verder met deze kleur in vasten totdat er weer een bolletje komt en herhaal van *-**.
Na de toer met bolletjes haak je een toer met alleen maar vasten.

bobbelsteek-patroon

bobbelsteek-haken-patroon

Zoals al eerder gezegd kun je met de bobbelsteek enorm veel verschillende patronen maken. Een leuk tasje van alleen maar bobbels, een mooie (baby-) deken of een stijlvol kussen voor op de bank of stoel. Wij werden helemaal geïnspireerd door onderstaande afbeeldingen op Pinterest. Ben jij ook nieuwsgierig geworden? Bekijk voor nog meer bobbelige inspiratie ons bord Bobbelsteek op Pinterest.

bobble-stitch-inspiratie

Deel je resultaat:

Wat ga jij met de bobbelsteek maken? Wij zijn benieuwd! Stuur een foto van het resultaat naar info@wolplein.nl of deel je creatie op Facebook of Instagram met #wolplein. Wie weet zie jij jouw foto terug in onze Wol of Fame. Leuk!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!

Geef een reactie

23 reacties

 • Vera

  ik zal een etui maken. zo leuk, ook dat je eindeloos kunt variëren.

 • Natascha

  Dit zou perfect zijn voor het vacht van een schaapje!

 • Marieke

  Zou de steek erg graag gaan uitproberen maar is als ondergrond ipv vasten ook een lapje van stokjes mogelijk?

 • Ria Kroes Mohrs

  Bedankt voor de Bobbelsteek

 • Debby

  Hoi, is de oudroze deken rechtsonderin ook een project van jullie? Welke wol hebbeb jullie daarvoor gebruikt en wat zijn de afmetingen van de deken? Ben benieuwd. Mvg, Debby

  • Wolplein.nl

   Hallo Debby, het oudroze deken is geen project van ons. Ik kan je er geen afmetingen van geven. Je zou voor het dekentje Rico Cotton Aran (mat katoengaren) of Phildar Phil coton 3 (glans katoengaren) kunnen gebruiken. Succes, Charlotte!

 • Maike

  Bedankt voor de leuke steek. Wel heb ik een vraag over de wisseling van de kleuren: neem je de kleur van de bobbelsteek telkens mee als je het lapje vasten haakt net als met tapestry haken)? Of hecht je na elke hobbelsteek af?
  Ik hoop op jullie antwoord!

  • Wolplein.nl

   Hallo Maike, goede vraag. Je neemt de kleur van de bobbelsteek niet mee want dan ga je inderdaad tapestry haken. Wij hebben na iedere bobbelsteek afgehecht. Succes, Charlotte!

 • Caroline

  heel leuk!,
  Meteen aan de slag gegaan en het portemonneetje gemaakt.
  Had de smaak te pakken en ook maar even zo'n mooi hartje gemaakt!

 • Annie

  Hoe kun je deze bobbeltjes in het eond halen op een krukje?

  • Wolplein.nl

   Hallo Annie,

   In het boek van Saskia "Alles is haken" staat een patroon voor een krukje met daarin de bobbel steek rond.
   Ziet er erg leuk uit.

   Charlotte!

 • Gemma Meurs

  Nou, ik moet een kussen maken met het Opel teken voor mijn ouders. Dus daar kan ik mooi de bobbelsteek voor gebruiken. Had m al voorbij zien komen maar ik wist niet hoe die heette, nu dus wel ?

 • E.J.M.vanOijen-de Bruin

  Heel leuk om zo verschillende steken te leren ????.

 • Lut Lobeau

  Ik ben momenteel aan het breien aan een dekentje voor op de maxicosi !
  Ik vond zelf een motiefje uit dat heel mooi uitvalt:
  4 rijen tricotsteek
  ###motief: 4 rijen tricotsteek
  1 rij met 5 steken averechts ,3 steken rechts, steeds herhalen tot einde rij
  1 rij rechts
  Die 2 laatste rijen 3 keer herhalen
  4 rijen tricotsteek
  Dan weer dat motief, maar beetje opgeschoven:
  1 rij rechts
  1 steek averechts, 3 rechts, 5 steken averechts, herhalen tot einde naald
  1 rij rechts
  Deze laatste 2 rijen 3 keer herhalen

  Weer beginnen bij ###

 • Yvonne

  Ik heb dat bobbelhart gehaakt en die ging goed maar nu heb ik het zelfde bobbelhart gehaakt maar dan opgevuld met allemaal bobbels en nu ging dat hart golven zeg maar ,het is geen mooi plat lapje geworden ,het lijkt wel te groot geworden,wat heb ik dan fout gedaan ,want de hoeveelheid bobbels en steken kloppen gewoon?

  • Hoi Yvonne, ik denk dat het bobbeltje dan wat te groot is voor die oppervlakte. Je zou kunnen afwisselen tussen een bobbelsteek en een vaste en dan per toer dan de bobbel laten verspringen. Groetjes Elianne

 • Iwona

  Hallo,
  Ik heb een omslagdoek voor een baby gehaakt en nu wil ik de naam er nog op haken. Kan de bobbelstitch ook achteraf gehaakt worden? zo ja, hoe begin ik dan?

  groet Iwona

  • Hoi Iwona,

   Wat een leuk idee om de bobbelsteek te gebruiken om de naam erop te haken!
   Je haakt een los bobbeltje door met een nieuwe draad een losse te haken en in die losse een bobbel te haken. Als je dat hebt gedaan, knip je de draad ruim af. Je hebt nu een bobbeltje met twee draadjes eraan. Je legt de bobbel op de plek waar hij moet komen en haalt de draadjes door de steek, met 1 steek ertussen en legt aan de achterkant van het werk een stevig knoopje. Zo maak je je losse bobbeltje vast aan je werk. Zo doe je dat met alle losse bobbeltjes.
   Wees wel voorzichtig met wassen. Voor de zekerheid kun je het werk in een waszakje of kussensloop wassen voor het geval er een knoopje los gaat, maar beter is om het met de hand te wassen.

   Succes! Groetjes Suzanne

 • Inge

  Zo ontzettend leuk een sprei met hartjes, weten jullie misschien hoeveel bolletjes wol van 50 gr. nodig zijn om een sprei te haken voor een 2-persoons bed 180x210?

Moment...