Col en muts haken met Katia Azteca

Azteca col en muts haken

Col sjaal en muts haken - Over het algemeen worden weinig dames echt blij van koude dagen, toch? Daarom ga je in de winter maar al te graag de straat op met een muts en een warme sjaal, die je lekker zelf maakt. Een gehaakte sjaal of een wollen muts beschermen niet alleen tegen kou en wind. Ze zijn ook nog eens hip, bewijst het ontwerp van Monique. In deze blog bereiden we je alvast voor met haar gratis haakpatronen voor een col en een muts. 

Monique haakte de muts en de wollen sjaal in een warme combinatie van Katia Azteca en Katia Peru. Vind je het ook geen prachtige kleurencombinatie? Het Katia Azteca garen heeft niet alleen een fijne dikte om mee weg te haken, maar de samenstelling van wol en acryl houdt de kou ook gemakkelijk tegen. Door de gedraaide structuur blijft het mooie verloopgaren sterk en vormbehoudend. Katia Peru is een lichtgewicht garen dat zorgt voor een extra zachte afwerking. De opengewerkte patronen en de pompons op de gehaakte muts geven de gehaakte creaties een speelse uitstraling.

Benodigdheden:
- 2 bollen Katia Azteca kleur 858
- 2 bollen Katia Peru kleur 37
- Haaknaalden nr. 7 en 8
- Pomponmaker maat S

Afmeting col: 70 x 32 cm
Afmeting muts: 22 x 30 cm

Gebruikte steken:
l. = losse
hv. = halve vaste
v. = vaste
hst. = half stokje
stk. = stokje
dstk. = dubbel stokje
rstk. voor = reliëfstokje voor (de haaknaald van voren naar achteren om het stk. van de vorige toer steken)

De losse ketting van de col en de muts moet deelbaar zijn door 8. Bij de herhalingstoeren 3 en 4 wissel je steeds af van haaknaald: toer 3 haak je met haaknaald 7 en toer 4 met haaknaald 8.

Gratis patroon om de sjaal te haken

Detail colsjaal Azteca

Begin met een opzetketting van 176 l. in de kleur blauw met haaknaald 8 en sluit deze tot een ring met een hv. Let op dat je de ketting niet draait bij het sluiten.
Toer 1: 2 l. (= 1 stk.), 175 stk. met haaknaald 7. Sluit de toer met een hv. in de bovenste l., wissel hierbij gelijk van kleur, knip de blauwe draad hierbij niet af.
Toer 2: haaknaald 8. 2 l. (= 1 v.), 3 steken overslaan, 7 stk. in volgende steek, *3 steken overslaan, 1 v., 3 steken overslaan, 7 stk.in volgende steek* herh. *-* Sluit met een hv. in de bovenste l. en wissel hierbij weer van kleur, knip de gemêleerde draad niet af.
Toer 3: 4 l. (= 1 dstk.), 5 l., 1 dstk. in zelfde steek, 1 v. in de middelste van de 7 stk., *1 dstk., 5 l., 1 dstk. in de v. van de vorige toer, 1 v. in de middelste van de 7 stk.* herh. *-* Sluit met hv. in de 4e l. Wissel nog niet van kleur.
Toer 4: 1 hv. in de 1e l. van het boogje van 5 l., 1 hv. in de volgende l. en wissel hierbij van kleur, 1 v. in de volgende l., 7 stk. In volgende v. *1 v. in de middelste van 5 l., 7 stk. in volgende v.* herh. *-* Sluit met een hv. in de v. en wissel hierbij van kleur.
Toer 5 t/m 18: herh. toer 3 en 4 afwisselend.
Toer 19: 4 l. (= 1dstk.). *in de volgende 7 steken van het waaiertje 1 dstk., 1 stk., 1 hst., 1 v., 1 hst., 1 stk., 1 dstk. In de v. tussen de 2 waaiers 1 dstk.* Herh. *-*

Haak als laatste nog een rand met hv. langs boven- en onderkant met haaknaald 7 en kleur blauw.

Gratis patroontekening col haken

Gratis patroon om de muts te haken

Azteca gehaakte muts met pompons

Begin met een opzetketting van 48 l. met de gemêleerde draad en haaknaald 8 en sluit deze tot een ring met een hv.

Toer 1: 2 l. (= 1 stk.), 47 stk. met haaknaald 7. Sluit de toer met een hv. in de bovenste l.
Toer 2: 2 l. (= 1 stk.), 1 rstk., *1 stk., 1 rstk.* herh. *-* sluit met hv. in de bovenste l.
Toer 3 en 4: herh. toer 2.
Toer 5: haaknaald 8. 2 l. (= 1 v.), 3 steken overslaan, 7 stk. in volgende steek, *3 steken overslaan, 1 v., 3 steken overslaan, 7 stk.in volgende steek* herh. *-* Sluit met een hv. in de bovenste l.
Toer 6: haaknaald 7. 4 l. (= 1 dstk.), 5 l., 1 dstk. in zelfde steek, 1 v. in de middelste van de 7 stk., *1 dstk., 5 l., 1 dstk. in de v. van de vorige toer, 1 v. in de middelste van de 7 stk.* herh. *-* Sluit met hv. In de 4e l.
Toer 7: 1 hv. in de 1e l. van het boogje van 5 l., 1 hv. in de volgende l., 1 v. in de volgende l., 7 stk. in volgende v. *1 v. in de middelste van 5 l., 7 stk. In volgende v.* herh. *-* Sluit met een hv. in de v.
Toer 8 t/m 17: herh. toer 6 en 7 afwisselend. Hecht af.

Haak als laatste nog een rand aan de muts met Peru en haaknaald nr.7. In iedere steek *1 v. en 1 hv.* herh. * -* tot het einde van de toer. Rijg een ketting van 50 l. (blauw, haaknaald 8) door de 14e toer van de muts en trek deze aan. Maak hier nog 2 pompons aan van ongeveer 4 à 5 cm.

Gratis patroontekening muts haken

Wekelijks verschijnen er gratis patronen op dit blog. Wil je op de hoogte gehouden worden? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! 

Haakster monique

Geef een reactie

Moment...