Colsjaal met ruches

Colsjaal met ruches

Dat je een warme en winterse sjaal niet altijd gebreid hoeft te zijn bewijst dit leuke haakpatroon. Deze gehaakte colsjaal met ruches is super warm en comfortabel. Door verschillende steken te gebruiken creëer je een speelse sjaal met vele details. De sjaal heeft een sjieke uitstraling door de gehaakte ruches. Ga aan de slag met dit afwisselende patroon en haak dit perfecte winteritem!

 

Colsjaal met ruches -  Onze haakster Monique heeft dit ideale winteritem ontworpen en gehaakt. Monique heeft belangrijke (plus)punten in deze sjaal verwerkt: afwisselend om te haken, heerlijk warm (nooit meer een koude nek!),  zacht, comfortabel en je kunt de sjaal 2 keer omslaan (zie foto's). Daarnaast past de sjaal op elke outfit door de neutrale kleur en ziet de sjaal er speels en sjiek uit. De sjaal is heel warm en zacht door het luxe garen Creative Soft Wool Aran wordt gebruikt. Dit garen is gemaakt van gemaakt van 25% wol en 75% polyacryl en verkrijgbaar in 26 kleuren. Kies de kleur die bij jouw winteroutfit past (bijv. je winterjas) en haken maar!

Rico Creative Soft Wool Aran

Haakpatroon Colsjaal met ruches

Benodigdheden:
- 4x Rico Soft Wool Aran in kleur 4 (bruin) 
- haaknaald 9
- haaknaald 10

Gebruikte steken:
l  = losse
hv  = half vaste
v  = vaste
hst  = half stokje

st  = stokje

Ananassteek: *1 omslag, insteken, 1 omslag en de lus iets langer ophalen* Herh. *-* nog 3 x. Maak 1 omslag en haal door de eerste 8 lussen op de haaknaald, 1 omslag en haal door de draad door de laatste 2 lussen op de haaknaald.

Reliefstokje: dit is een stokje dat je haakt als een gewoon stokje maar dan om een andere steek van de vorige toer. Je steekt de haaknaald dus niet in de bovenkant van de steek (door het v-tje) maar om de steek van de vorige toer. Steek je haaknaald van rechts naar links achter het stokje langs van de vorige toer.

Afmeting: 70 x 32

De colsjaal wordt met dubbele draad gehaakt met haaknaald 9, als er een toer met haaknaald 10 wordt gehaakt staat dit in het patroon erbij.

Begin met een ketting van 130 l. met haaknaald 10 en sluit deze tot een ring met 1 hv. (Let op dat je ketting niet gedraaid is)

1e toer: 2 l.(=1e st.), 129 st. Sluit met hv. In de bovenste l.
2e toer: 2 l.(=1e st.), 1 l., 1 st., 1 l. in dezelfde steek. Haak verder in de voorste lussen, in iedere steek 1 st., 1 l., 1 st., 1 l. Sluit in het 1e st. met 1 hv.
3e toer: 3 l.(telt niet als 1e st.), haak st. in de achterste lussen van toer 1 (130 st.) Sluit de toer met 1 hv. in de voorste lus van het 1e st.
4e toer: met haaknaald 10 zo los mogelijk. 1 l.(= 1e hv.), 129 hv. in de voorste lussen.
5e toer: 130 v. in de achterste lussen van toer 3.
6e toer: met haaknaald 10 zo los mogelijk. Hv. in de voorste lussen.
7e toer: 130 v. in de achterste lussen van toer 5.
8e toer: met haaknaald 10 zo los mogelijk. Hv. in de voorste lussen. Sluit met 1 hv. in de 1e achterste lus van toer 7.
9e toer: 2 l.(=1e st.),129 st. in de achterste lussen van toer 7. Sluit met 1 hv. in de bovenste l.
10e toer: 2 l., in de volgende steek 1 ananassteek, *1 l., 1 steek overslaan, 1 ananassteek*. Sluit in de bovenste l. met 1 hv.

Colsjaal met ruches

11e toer: haak in dezelfde steek als waar je hebt gesloten met 1 hv. 1 ananassteek, 1 l., haak vervolgens in iedere l. opening 1 ananassteek en 1 l. Sluit met 1 hv in de ananassteek.
12e toer: 2 l., vervolgens in iedere l. opening 1 ananassteek en 1 l. Eindig met 1 ananassteek. Sluit met 1 hv. in de bovenste l.
13e toer: 2 l.(=1e st.),129 st. Sluit met hv. in de bovenste l.
14e toer: met haaknaald 10 zo los mogelijk. 1 l.(= 1e hv.), 129 hv. in de voorste lussen.
15e toer: 130 v. in de achterste lussen van toer 13.
16e toer: met haaknaald 10 zo los mogelijk. Hv. in de voorste lussen. Sluit met 1 hv. in de 1e achterste lus van toer 15
17e toer: 2 l.(=1e st.),129 st. in de achterste lussen van toer 15. Sluit met 1 hv. in de bovenste l.
18e toer: 2 l.(=1e st.), 1 l., 1 st., 1 l. in dezelfde steek. Haak verder in de voorste lussen, in iedere steek 1 st., 1 l., 1 st., 1 l. Sluit in het 1e st. met 1 hv.
19e toer: 3 l.(telt niet als 1e st.), haak st. in de achterste lussen van toer 17 (130 st.) Sluit de toer met 1 hv. in het 1e st.
20e toer: 2 l.(=1e st.), 1 rst., *1 st., 1 rst* Herh. *-* Sluit met 1 hv. In de bovenste l.
21e toer: herh. toer 20
22e toer: met haaknaald 10 zo los mogelijk. 1 l.(= 1e hv.), 129 hv. in de voorste lussen.
23e toer: 130 v. in de achterste lussen van toer 21
24e toer: met haaknaald 10 zo los mogelijk. Hv. in de voorste lussen. Sluit met 1 hv. in de 1e achterste lus van toer 23.
25e toer: 2 l.(=1e st.),129 st. in de achterste lussen van toer 23. Sluit met 1 hv. in de bovenste l.
26e toer: 2 l., in de volgende steek 1 ananassteek, *1 l., 1 steek overslaan, 1 ananassteek*. Sluit in de bovenste l. met 1 hv.
27e toer: 2 l.(=1e st.),129 st. Sluit met hv. in de bovenste l.
Hecht af.

Veel plezier met deze fijne en mooie colsjaal! 

Haakster monique

Geef een reactie

13 reacties

 • Monique

  Goedendag
  Wat is de colsjaal met ruches prachtig. Maar ik heb een vraagje. Ik heb een lanoline allergie, dus kan hem helaas niet van dit garen maken. Maar is er een mooi alternatief garen zonder wol?
  Ik zou hem graag voor mijn schoondochter willen maken.
  Met vriendelijke groet,
  Monique Ooms

 • Marianne

  Hallo,
  Kan deze sjaal ook gewoon enkeldraads gehaalkt worden? Dubbeldraads met een Aran lijkt me zo dik worden? Prachitge col en hoop hem te maken! Groet Marianne

  • Hoi Marinanne,
   Jazeker dat kan, maar dan moet je wel wat meer steken gaan opzetten om dezelfde lengte te houden en misschien wat meer toeren haken voor de hoogte. Succes!

  • Je kan dan voor een katoen/acryl garen gaan maar dat maakt de sjaal wel anders qua look en feel. Bijvoorbeeld Yarn and Colors Super Charming, Stylecraft Special dk, Stylecraft Bellissima. Waarschijnlijk moet je dan wel het aantal steken wat aanpassen voor de juiste afmetingen.

 • Hennie

  Wat is een rst.
  Is dit half stokje.

  Groeten hennie strijkert

  • Anna

   Ik denk het wel, maar moet zelf nog aan het patroon beginnen deze week. ik lees even mee

   • Anna

    Heb het even aan Wolplein gevraagd:
    De afkorting rst is een reliëfstokje. De uitleg van deze steek staat bovenaan het patroon, onder de legenda:

    "Reliefstokje: dit is een stokje dat je haakt als een gewoon stokje maar dan om een andere steek van de vorige toer. Je steekt de haaknaald dus niet in de bovenkant van de steek (door het v-tje) maar om de steek van de vorige toer. Steek je haaknaald van rechts naar links achter het stokje langs van de vorige toer."

  • Irma

   rst. = reliefstokje

  • Lia de Vries

   Ik heb deze prachtige colsjaal inmiddels al een paar keer gehaakt. Het maakt niet zoveel uit wat voor garen je gebruikt. ik Heb wol van zeeman en wibra gebruikt.
   Je moet inderdaad je steken een beetje aanpassen.
   Daardoor kun je kiezen voor een dikke of dunnere sjaal

Moment...