Granietsteek haken - patroon & video tutorial

granietsteek

De granietsteek, ook wel de weefsteek genoemd, is zeer geliefd onder haaksters en word dan ook veel toegepast bij diverse haakprojecten. De granietsteek is makkelijk te haken en je creëert een stoer effect mee!  Wij leggen je graag uit hoe je deze steek haakt middels een proeflapje en een video tutorial.

Granietsteek -  Doordat je met de granietsteek een platte en stevige en dichte structuur creëert, wordt deze steek veel gebruikt bij het haken van omslagdoeken, sjaals, dekens, plaids en pannenlappen. Het resultaat wat je krijgt met een granietsteek is voor zowel de voor- als achterkant hetzelfde.

granietsteek haakpakketten

Variaties granietsteek

Met de granietsteek kun je ook gemakkelijk minderen en meerdere tot bijvoorbeeld een driehoek, zie als voorbeeld de Basic Merino Granietsteek Omslagdoek. Ook kun je gemakkelijk van kleur veranderen met de granietsteek. Je wisselt dan af tijdens de granietsteek met een andere kleur, dit zorgt voor een speels en kleurrijk effect. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij de byClaire vier seizoenen deken! 

Video tutorial granietsteek 

Proeflapje granietsteek

Benodigdheden
Yarn and Colors Happy in kleur anitque pink (48)
Haaknaald 6 mm.

Bij de granietsteek is je opzetketting en je aantal steken deelbaar door 2.
Begin met een ketting van 16l.

1e toer
: begin in de 2e l. vanaf de haaknaald.
*1v., 1l., 1l. overslaan* Herh. *-*. Eindig met 1v.

patroontekening granietsteek

2e toer: 1l., 1e v. overslaan, *1v. in de l. opening van de vorige toer, 1l., 1v. overslaan*
Herh. *-* Eindig met 1v.

Herhaal vanaf hier steeds toer 2.

 


Veel plezier met de granietsteek! Welk project ga jij haken met de granietsteek? 

Geef een reactie

5 reacties

 • MJA Admiraal

  Hallo,

  Hoe meerder ik aan de zij kanten bij de granietsteek?

  Groet,

  Mevr Admiraal

  • Goedendag mevrouw Admiraal,

   Bij de Granietsteek kun je meerderen door in een losse van de voorgaande toer een vaste, een losse, een vaste en een losse te haken. Wanneer je meerdere steken wilt meerderen kun je deze verdelen over alle steken in de toer.

   Het mooiste resultaat krijg je wanneer je dit niet in de eerste of in de laatste steek doet, maar de steek die hier naast zit. Op die manier blijft de rand van je werk het mooiste.

   Groetjes Marianne

 • Lia

  Beste ....,

  Mag ik vragen hoe je moet minderen bij de weefsteek? Ik ben een baby rompertje aan het haken en kom nu aan de mindering voor het armsgat maar kom er niet uit.
  Alvast hartelijk bedankt!

  Groetjes Lia van der Ham

  • Hoi Lia, minderen bij de weefsteek kun je het beste doen door halve vaste te haken over minimaal twee steken (of meer steken), daarna een losse haken om de hoogte in te gaan en dan je patroon verder te volgen. Groetjes Elianne

 • Lubi

  Leuk die steek..snap hem niet echt. Ik ga die wel zeker proberen

Moment...