Granny Square deken haken met Phildar Partner 6

Granny Square Deken haken

Het Granny Square deken geeft ieder interieur een extra dosis gezelligheid. De klassieker onder de haakpatronen was groots in de seventies en is eigenlijk nooit helemaal verdwenen, zelfs niet in de winter. En dat is maar goed ook. Hoe lekker is het vooruitzicht om heerlijk weg te kruipen onder dit deken en daarmee toch een beetje de zomer in huis te halen? En het mooiste: iedere haakster kan dit Granny Square deken maken. 

De Granny Square deken bestaat uit vierkantjes met een rond hart van verschillende kleurencombinaties. Hierdoor gebruik je steeds dezelfde techniek en hoef je ook niet iedere keer de hele deken tevoorschijn te halen, maar naai je de vierkantjes later aan elkaar. Wij haakten hem met verschillende kleuren Phildar Partner 6. Heerlijk warm en kleurrijk tegelijk! Maar het patroon is ook ideaal om je restjes wol op te maken.

Benodigdheden:
- 3 bollen Phildar Partner 6 kleur 111, 037, 110, 041, 204 en 208
- 1 bol Phildar Partner 6 kleur 21
- 13 bollen Phildar Partner 6 kleur 32 (ecru)
- haaknaald 6,5

Phildar Partner 6

Afmetingen:
Granny Square: 14 x 14 cm.
Deken: ongeveer 125 x 180 cm plus rand

 

Zo haak je Granny Squares met verschillende kleurencombinaties:
1. Haak 6x 20 harten van de kleuren 111, 037, 110, 041, 204 en 208.
2. Verdeel de 120 harten onder de 6 kleuren maar geen dezelfde kleuren bij elkaar en haak toer 2.
3. Sorteer de rondjes op kleur (5 rondjes per kleur) en verdeel ze over de andere 6 kleuren en zorg dat geen enkele kleur dubbel voorkomt, haak toer 3. Als je net niet uitkomt met de bollen, haak dan toer 3 met kleur 21.
4. Haak toer 4 en 5 met kleur 32 (ecru). Haak de Granny Squares aan elkaar in de vijfde toer, zet ze aan elkaar met een halve vaste, op de tekening staan de punten aangegeven.

Uitleg granny square kleuren

Haakpatroon Granny Square deken:

Weetje: de beginlossen worden bij dit project niet meegeteld als steek: ze doen alleen mee om hoogte te krijgen.

Start met een magische ring of haak 4 lossen met een halve vaste tot een ring.
Toer 1: haak in de ring: 3 lossen, *stokje, losse, stokje. herhaal vanaf * 9x. een losse en een halve vaste in het eerste boogje.
Toer 2: hecht aan in een losse van de vorige toer. 2 lossen, 2 samengevoegde stokjes, *2 lossen, 1 steek overslaan, 3 samengevoegde stokjes, herhaal vanaf * 10x, 2 lossen en een halve vaste in de eerste steek.
Toer 3: hecht aan in boogje van 2 lossen. 2 lossen, * 3 halve stokjes, naar volgend boogje. Herhaal vanaf * 11x, een halve vaste in de eerste steek.
Toer 4: hecht aan tussen 2 groepjes van 3 stokjes. 1 losse, *1 vaste, 4 lossen, 3 steken overslaan. herhaal vanaf * 11x. sluit met een halve vaste in de eerste steek.
Toer 5: hecht aan in boogje van 4 lossen. 1 losse, *1 vaste, 3 lossen, naar volgend boogje, (3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes), 3 lossen, naar volgend boogje, 1 vaste, 3 lossen, naar volgend boogje, herhaal vanaf * 3x. sluit met een halve vaste in de eerste steek.

Sfeer granny square deken

Rand van de deken:
Hecht aan in de hoek. 1 losse, (1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 3 steken overslaan), *1 vaste, 3 lossen, 3 steken overslaan, herhaal vanaf * tot je rondom de deken bent. In de hoek haak je steeds het deel dat tussen haakjes staat.

Staat het deken ook zo mooi in jouw interieur? Stuur een foto naar info@wolplein.nl en wie weet verschijnt jouw ontwerp in de Wol of Fame. 

Geef een reactie

11 reacties

 • Jolanda

  Bij punt 4 staat dat de punten in de tekening staan aangegeven waar je de vierkantjes aan lklaar moet haken. Maar waar is die tekening?

 • Cuddlycool

  Hoi! Wat een mooie kleurcombinaties! Alleen in de tekening wordt in toer 3 het symbool voor halve stokjes gebruikt en in de tekst gaat het over stokjes...
  Groetjes Maartje

 • Marja

  Is dit garen ook geschikt voor het haken van een babydekentje op deze manier? Of zouden jullie dan iets anders aanraden?
  En hoeveel granny's moet ik dan haken?

  Groetjes
  Marja

  • Hoi Marja,
   Door zijn zachte en comfortabele gevoel is het garen zeker geschikt voor het maken van een babydeken.
   Door de gaten in dit granny deken zou ik wel overwegen of het warm genoeg is, maar ik weet natuurlijk niet voor welk doel je het wilt gebruiken.
   Daarom kan ik je ook niet adviseren hoeveel granny's je zou moeten haken, één granny is 14x14 cm. Hoe groot zou je het deken willen hebben? Het makkelijke van granny's haken is wel dat je deze pas later aan elkaar zet, waardoor je altijd er altijd meer of minder kunt gebruiken.
   Op onze blog vind je nog meer dekenpatronen, deze bijvoorbeeld.
   Ik hoop dat ik je hiermee voldoende heb geholpen.
   Groetjes, Annelieke

 • Mineke

  Waarom hier maar 1 bol van kleur 21? Ik vind het juist zo'n mooie kleur!!
  Ik ben eraan begonnen, nooit iets echtbgehaakt maar het gaat best goed met deze uitleg! Erg leuk om te doen!

  • Hoi Mineke,
   Bedankt voor je berichtje!
   Altijd leuk om te horen dat iemand met onze uitleg leert haken én er plezier in heeft.
   En natuurlijk kun je helemaal zelf weten welke kleurencombinaties je gebruikt, helemaal bij de granny's.
   Stuur je ons een foto van het resultaat?
   Groetjes, Annelieke

 • Cora

  Hallo, Ik ben bezig om de granny's aan elkaar te haken. Als je granny ergens in het midden zit hoe doe je het dan met de hoeken. Je hebt dan een kruispunt van 4 hoeken? Of als je de bovenkant en de zijkant moet doen, dan delen ze de hoek ertussen, hoe moet het dan. Verder wel heel leuk om te doen

 • Sarina

  Sorry maar u gaat me te snel ik kan het niet volgen

Moment...