Handwerken maakt gelukkig | 8 geweldige voordelen van handwerken

handwerken
Een medicijn tegen klachten zoals een winterdipje, vervelende schoonmoeder of een slechte dag op het werk bestaat! Dit medicijn is haken, breien, punchen, macrameeën, weven, etc, oftewel handwerken. Wij beschrijven de 8 enorme voordelen die je ervaart tijdens handwerken. Dus wil je de draad weer oppakken of ook aanhaken bij de handwerkers? Overtuig jezelf dan met deze voordelen!

Het geeft je o.a. enorm veel afleiding, maakt je zen, zorgt voor nieuwe vrienden en levert je de prachtigste creaties: handwerken. Wij wisten natuurlijk al dat je enorm gelukkig kan worden van handwerken maar dat het zoveel voordelen heeft verbaasde ons ook. Zoals je begrijpt zijn we meteen weer aan het handwerken geslagen. Dus pas op: naast dat je nieuwe inzichten krijgt tijdens het lezen van deze blog, krijg je ook een enorme drang naar.. handwerken!
Handwerken maakt gelukkig

Zie onderstaand 8 voordelen die je ervaart tijdens haken, breien, of welke handwerktechniek dan ook.

1. Helemaal zen
Stress verdwijnt als sneeuw voor de zon tijdens het handwerken. Handwerken is een positieve afleiding en zorgt ervoor dat je helemaal ontspant (tenminste als je geen te moeilijk patroon hebt waardoor je gestrest raakt). Doordat je alleen bezig bent met handwerken kun je negatieve gedachtes makkelijker loslaten. En hierdoor ontstaat er ruimte in je hoofd voor nieuwe ideeën en gevoelens die je normaal nooit toelaat.  Je wordt dus….zen! Handwerken is dus bijna hetzelfde als mediteren. Heerlijk toch?

Handwerken maakt gelukkig

2. Houdt je van de straat
Je bent klaar met werken, het is eindelijk weekend, je hebt welverdiende vakantie: al deze momenten zijn perfect om eindelijk te: HANDWERKEN! De meeste mensen gaan op stap met vrienden, op vakantie, winkelen, uit eten, hebben quality time met hun geliefde maar jij… Jij gaat het liefste op de bank zitten met een handwerkje op schoot! Mede door het prettige effect wat handwerken op je heeft, wil jij niet meer stoppen met haken, breien, macrameeën, punchen, etc.  En deze lichte verslavende hobby is ook nog eens hartstikke gezond.

Handwerken maakt gelukkig

3. Verantwoord bezig
Naast dat je goed voor jezelf zorgt door heerlijk ontspannen te handwerken, ben je ook nog verantwoord bezig! Je hebt zelf invloed op wat voor manier jouw kleding wordt gemaakt want.. je maakt het zelf. Je houdt hierdoor niet slechte arbeidsomstandigheden in stand, waar bijvoorbeeld wel sprake van is als je kleding bij een bepaalde keten koopt.  Als je kiest voor biologische wol en garens dan ben je helemaal top bezig. Je maakt dan helemaal zelf duurzame kleding en accessoires. Hoe dan ook; je bent goed bezig (je mag jezelf nu een schouderklopje geven).

4. De mooiste creaties zelf maken
Heb jij in je hoofd wat voor soort woondecoraties je graag wilt in huis? Of welke trui jou perfect zal staan? Skip dan die eindeloze zoektocht in woonwinkels en kledingwebshops en ontwerp het gewoon zelf. Of zoek het juiste patroon en kies jouw favoriete kleur garens en handwerken maar. Zo zorg je ervoor dat jij het allermooiste (en uniekste) item zelf maakt! Daarnaast als je van alle (handwerk)markten thuis bent kun je ook nog eens kiezen welke techniek het beste past bij het item dat je wilt maken. Zo bepaal jij zelf of je een kledingstuk gaat breien of haken, of een bestaand kledingstuk opleukt met een gepunchte broche. Kortom de mogelijkheden zijn eindeloos en jij bent degene die bepaalt welke keuzes er gemaakt worden. Wat een voordelen hé?! Wat een zonde van al die mensen die (nog) niet handwerken.

Handwerken maakt gelukkig

5. Blijf jong en fit
Slaap als een roosje en voorkom (of verminder) depressies door heerlijk te handwerken. Tijdens het handwerken gaan je hartslag en bloeddruk omlaag en hierdoor kom je echt tot rust. Ben je al dolgelukkig met je leven? Houdt dit dan vast door te (blijven) handwerken. Naast een brede lach krijg je van handwerken ook ’getrainde hersenen’. Door na te denken over het patroon en de steken train je jouw hersenen. Uit onderzoek blijkt dat als je actief blijft handwerken dat je dan 30 -50% minder kans hebt op een achteruitgang van je hersenen. Dus hup, hup; pak die brei- of haaknaalden op en handwerken maar! Niet alleen je hersenen blijven fit ook je handen! Doordat je gewrichten in bewegingen blijven door het handwerken worden ze minder snel stijf en blijft je kraakbeen buigzaam. Daarnaast verbeterd haken en breien ook nog eens je motoriek. Win-winsituatie dus!

6. Zelfvertrouwen
Je bent zo trots als een pauw op jouw zelfgemaakte item. En groot gelijk heb je! Elke keer als je handwerkt boekt je project niet alleen vooruitgang, jouw zelfvertrouwen ook! Je krijgt namelijk een enorme boost als je elke keer weer beter wordt in iets (in dit geval dus handwerken). Blijf dus vooral…handwerken!

Handwerken maakt gelukkig

7. Maakt jezelf én andere gelukkig
Je hebt weer helemaal zelf het mooiste item ooit gemaakt, oh wat een enorme voldoening geeft dit toch! En als je dit moois dan ook nog aan iemand anders kan schenken dan voel je jezelf helemaal waardevol. Je maakt met handwerken dus niet alleen jezelf gelukkig maar ook andere. Zeurt je zoon/dochter al tijden over die perfecte muts die nergens is te vinden of vindt je man een trui van merinowol te duur maar wil hij ‘m toch heel graag. Geen probleem, jij draait je hand er niet voor om, of juist wel want je gaan dit item namelijk zelf handwerken.

Handwerken maakt gelukkig

8. Handwerken verbroederd; one happy craft family

Niemand begrijpt jou zo goed als andere creatievelingen die handwerken. Het is dan ook enorm fijn als je iemand ontmoet die net zo blij wordt van wolletjes als jij! Of van dat ene geweldige patroon! Je raakt niet uitgepraat en… uitgehandwerkt! Ook ontmoet je bijvoorbeeld op handwerkbeuzen of op Instagram nieuwe mensen die dezelfde hobby uitoefenen. En je zal niet de eerste zijn bij wie dit op een geweldige vriendschap uitgroeit.


Word jij ook zo gelukkig van handwerken? En welke handwerktechniek beoefen jij dan het liefst?

 

Geef een reactie

10 reacties

 • Raquel

  Haken, breien en vooral ook weven!

 • Conny Jansen

  Alleen maar voordelen als je handwerkt,
  Je bent of word een "goed" persoon die aan het verbeteren van de wereld denkt.?

 • Marieke

  Breien en haken! Zwaar verslaafd ? Ontwerp zelf tegenwoordig, truien, mutsen, sjaals, ontstaan tijdens 't maken. Noem 't al jaren meditatief haken en breien ??

 • Lies

  De zachtheid van het materiaal zorgt er wat mij betreft ook voor dat je er helemaal in opgaat. Wat fijn om even nergens anders aan te kunnen denken, want tellen moet.. en geen steken laten vallen. Weven lijkt me ook erg leuk om te gaan doen in 2020

 • Ina Tilman-Bos

  Ik hou van breien en doe het graag

 • Greet

  Voor mij is breien en haken ontspanning, de manier om mijn hoofd leeg te maken. Liever geef ik mijn lange vesten, truien en mutsen weg dan geld waarvan je niet weet hoeveel er aan de ''strijkstok" blijft hangen. Vorig jaar Terre des Hommes en de voedselbank, de restjes aan de breiclub van een verzorgingshuis en steeds op zoek naar mooie en ingewikkelde patronen zodat het nooit saai wordt.

 • Jennie

  Ik vind handwerken een heerlijke verslaving.
  Ik heb het geleerd toen ik 8 jaar was van mijn oma en ben nu 73 jaar en het verveelt nooit
  Ik doe haken - borduren - kaarten maken - schilderijen maken met steentjes.
  Alleen zijn het kleine creaties die niet zo zwaar zijn omdat ik reuma hebt in mijn handen.
  Het is alleen jammer dat er in mijn omgeving en in de familie niemand handwerk.
  Mijn dochter is het nu aan het leren maar echt een hobby is het nog niet van haar.
  Groetjes Jennie

 • Astrid

  Borduren is mijn grootste passie en doe ik al 42 jaar. Sinds een jaar of vijf heb ik ook haken weer opgepakt en veel bijgeleerd. Heerlijk! Ik kom helemaal tot rust wanneer ik handwerk.

 • Aly

  Ben een handwerk-freakje! Breien, haken en ook de naaimachine wordt regelmatig gebruik. Vind dus diverse handwerken mooi om te doen. Op dit moment haak ik de wonderen 2.0

 • T.van Beek

  Goedemorgen.

  Dit is inderdaad een fantastische anti depressiva.

Moment...