interview ontwerpsters Droomdeken 4.0

Droomdeken 4.0

Er is weer een prachtige Droomdeken uit de haaknaald van haakster Monique gekropen. Jolanda heeft vervolgens haar breinaalden erbij gepakt en een identieke tweelingzus van de gehaakte Droomdeken gebreid! Ontdek in het onderstaande interview hoe de designers dit hebben aangepakt en wat ze van de Droomdeken 4.0 vinden. En... waarom jij deze deken echt moet haken of breien! 

Droomdeken 4.0 is een groot 2-kleurig woondeken die bestaat uit diverse steken zoals de stoere spikesteek en bonensteek. Je kunt de deken zowel haken als breien.
We starten 3 maart met de CAL/KAL en vanaf dan krijg je 10 weken lang elke dinsdag een mail toegestuurd. In de mail staat een deel van het Droomdeken 4.0 patroon en een video tutorial (waarin de steken worden uitgelegd).
- Alle info over de Droomdeken 4.0 + de besloten CAL/KAL die 3 maart start. 

De stijlvolle ruches en granny squares maken de deken heel vrouwelijk maar de Droomdeken 4.0 CAL is ook heel stoer door de spikesteek. De flosjes aan de rand van de deken zorgen juist weer voor een bohemian look. Doordat je kan kiezen uit 15 kleurencombinaties past de Droomdeken 4.0 CAL bij elk interieur.
- Bekijk de brei- en haakpakket van de Droomdeken 4.0.
Droomdeken 4.0 Monique

Alle Droomdekens (1,2,3 en 4) zijn ontworpen én gehaakt door Monique. Monique is de haakster van Wolplein en haar specialiteit is het haken van de mooiste woondecoraties.

Droomdeken 4.0 Jolanda

Jolanda bedenkt alle breipatronen van Wolplein en breit in hoog tempo prachtige creaties. Ze heeft het haakpatroon van de Droomdeken 4.0 omgezet in een breipatroon! Hieronder hebben we beide dames het hemd van het lijf gevraagd over de Droomdeken 4.0. Lees je mee? 

Interview ontwerpsters Droomdeken 4.0

Daar is ie dan…. Droomdeken 4.0! Tevreden?

Monique (haken): Jaaa heel blij dat de Droomdeken (en het patroon) af is! Ik heb alle Droomdekens ontworpen en ik vind het belangrijk dat elk Droomdeken 4.0 weer een anders is.  En dat is gelukkig ook weer bij Droomdeken 4.0 gelukt.
Jolanda (breien): Ik kreeg de opdracht om de gehaakte Droomdeken 4.0 om te zetten in een gebreide deken. Dit is best een uitdaging omdat er veel haaksteken worden gebruikt die niet bestaan als breisteek, maar ook dit is gelukt. Beide dekens lijken op elkaar en zijn dus beide prachtig!

Droomdeken 4.0

Monique, hoe ben je op dit patroon gekomen?

Monique (haken): Ik wist al ver van tevoren dat ik graag de zigzagsteek en flossen wilde verwerken in de Droomdeken 4.0. Dit is natuurlijk niet genoeg voor een gehele deken (haha), dus heb een poos nagedacht over welke steken nog meer mooi zouden zijn. Ik heb diverse ideeën verzamelend en al deze ‘losse ideeën’ samengevoegd tot een mooi geheel.

 Droomdeken 4.0

Waarom is Droomdeken 4.0 weer een nieuwe en verrassende aanvulling op de vorige 3 Droomdekens?

Monique (haken): de Droomdeken 4.0 ziet er weer heel anders uit als de voorgaande dekens! Dit komt o.a. doordat er andere technieken en steken zijn gebruikt. Er zijn een aantal steken die deze deken extra veel karakter geven. Zo zijn de spikesteek, parelsteek, zigzagsteek, granny squares en de ruches zeer opvallende steken en een feestje om te haken en breien.
Jolanda (breien): Ja helemaal mee eens! En het is natuurlijk geweldig dat je de Droomdeken 4.0 kunt haken én breien! Ook is het uniek dat je na de zigzagsteek uiteindelijke weer ‘recht’ gaat haken/breien.

 Droomdeken 4.0

Waarom is het leuk om de Droomdeken 4.0 te maken?

Monique (haken): Dit is een perfect haakproject om je helemaal in te storten! Soms kan een groot project (waar je lang mee bezig bent) saai worden maar door de afwisseling van diverse steken en technieken blijft dit project uitdagend. Wat voor mij ook nieuw was om te beginnen (en eindigen) met apart stuk die ik vervolgens weer vastmaak aan de rest van de deken. Ik wilde namelijk dolgraag beginnen met de zigzagsteek maar uiteindelijk wel weer recht gaan haken. Doordat je begint met een grote zigzag is het niet mogelijk om meteen na de zigzagsteek weer recht te haken. Ik heb daarom de uiteindes van de zigzag opgevuld met granny squares en dit stuk vast gemaakt aan de deken! Dit maakt het deken heel uniek en is ook erg afwisselend om te haken. Uiteindelijk eindig je met het maken van flossen, dit is weer eens iets anders als haken en het ziet er zo gaaf uit!

Jolanda (breien): De Droomdeken 4.0 breien is afwisselend, leerzaam en levert een project op waar je trots op kunt zijn! Als breister leer je niet alleen veel bestaande breisteken maar ook hele nieuwe steken. Dit komt omdat ik dus haaksteken heb omgezet in breisteken. Zo bestaat de spikesteek niet in de breiwereld maar is dit toch gelukt en het resultaat is heel gaaf. En het mooie is dat alle steken een combinatie zijn van de basisbreisteken.

 Droomdeken 4.0

De gebreide Droomdeken lijkt sprekend op de gehaakte Droomdeken.
Jolanda, hoe heb je dit voor elkaar gekregen?

Jolanda (breien): Kijken en proeflapjes maken! Ik heb heel goed gekeken naar de gehaakte Droomdeken 4.0 en elke (haak)steek vertaald naar een breisteek. Ook heb ik diverse proeflapjes gemaakt om te zien hoeveel naalden ik moet breien om hetzelfde effect te krijgen.
Monique (haken): Het klinkt heel makkelijk maar dit heeft Jolanda super knap gedaan, chapeau!

De meest gestelde vraag… is het moeilijk om de Droomdeken 4.0 te haken of breien?

Jolanda: Het is uitdagend, niet moeilijk! Als je goed leest en echt doet wat er staat dan komt het helemaal goed. Het is natuurlijk wat lastiger als je nog niet heel lang breit of haakt maar dan doe je er wat langer over en maak je vaker een proeflapje om een (nieuwe) steek uit te proberen.
Monique: Het is belangrijk dat je alle basissteken al goed kent en al diverse projecten hebt gehaakt.  Als je alle basissteken onder de knie hebt en inderdaad goed het patroon leest en de video tutorials bekijkt dan moet het lukken! Als je het patroon erg lastig vindt, helpt het om het patroon zelf uit te schrijven en/of uit te tekenen.
Droomdeken 4.0

Waar zouden jullie de deken in huis leggen?

Monique (haken): een heel standaard antwoord… maar gewoon op de bank! Daar valt de deken goed op en kun je er ook nog onder kruipen. En als ik de deken in vrolijke kleuren (zoals cream met mustard) zou haken dan vind ik de deken ook erg leuk op de kinderkamer.
Jolanda (breien): ik sluit mij daarbij aan; lekker speels neerleggen op de bank.

Wat willen jullie zeggen tegen de creatievelingen die de Droomdeken 4.0 gaan haken/breien?

Monique (haken): Heel leuk! Heel veel haakplezier!  Om het haken (en breien) gemakkelijk te maken kun je gebruik maken van markeerringen. En de flossen maak je heel gemakkelijk met de Prym Love Kwast Maker!
Jolanda (breien): Super leuk, je leert veel nieuwe steken die je dan weer kunt verwerken in je andere projecten. Dan heb ik nog een tip: brei met een rondbreinaald! Dit breit heel fijn en hiermee kun je gemakkelijk heen en weer breien. En je kunt jouw werkje gewoon op de naald laten staan als je de naaldpunten verwisseld.

Droomdeken 4.0


Droomdeken haak- en breipakket

Het Droomdeken 4.0 complete pakket bevat alles om op dinsdag 3 maart direct te starten met haken of breien van de deken. Met dit pakket krijg je naast de fijne garens Yarn and Colors Happy, de Droomdeken tas en het Droomdeken label ook vanaf dinsdag 3 maart toegang tot de besloten CAL/KAL.

Droomdeken 4.0 breipakket en haakpakket

 

Ga je de Droomdeken 4.0 haken of breien?
Deel jouw creaties op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein #droomdeken4. 

Geef een reactie

17 reacties

 • Ineke de Kok

  Meedoen met de cal. Kan dat ook als je al eigen garen hebt?
  Moet je lid worden van ee facebook groep? Ik ben erg enthousiast van de nieuwe deken.

  Met vr.gr.
  Ineke de Kok

  • Hoi Ineke, ja hoor! Dat kan. Je kunt je aanmelden voor de wekelijkse mailing van de patronen via onze website 'Droomdeken 4.0 besloten CAL/KAL'. Je kunt dan kiezen voor de gebreide of de gehaakte versie. De kosten zijn dan 5,95. Je kunt dan eigen garen gebruiken.
   Stefanie.

 • Silvia

  Komt de droomdeken 4.0 ook op YouTube?

  • Hoi Silvia! De filmpjes voor onze nieuwe Droomdeken 4.0 komen niet op YouTube. Als je je aanmeld voor onze wekelijkse mailing van de patronen en video's wordt je geleid naar een besloten filmpje. Het staat dus niet voor iedereen toegankelijk op Youtube. Je kunt je aanmelden door een brei- of haakpakket te kopen van de 4.0 of je los aan te melden voor de besloten CAL/KAL voor €5,95.
   Stefanie.

 • Tineke

  Ziet er heel mooi uit!
  Maar waarom deze keer een besloten KAL/CAL?
  De patronen van de andere droomdekens waren zo te downloaden.
  Zelf ben ik nog niet aan een nieuw project toe (ben 'verslaafd' aan sokken breien en heb nog een paar mooie bollen sokkenwol liggen).
  Maar vind de droomdekens zo mooi!!

  • Hoi Tineke. De Droomdeken 4.0 is dit keer inderdaad een besloten CAL/KAL. Daar is dit keer voor gekozen om het wat exclusiever te maken.
   Wel kun je je ervoor aanmelden om wekelijks de patroontjes per e-mail te ontvangen voor €5,95.
   Stefanie.

 • Dewaele caroline

  Prachtig handwerk ?

 • Aly Janssen

  Goedemorgen, zou ik ook alleen het patroon van de deken met de Apache tears mogen bestellen?

  • Hoi Aly, in onze Droomdeken 3.0 zitten de Apache Tears ook, en daarvan staat het patroontje gratis op ons blog en dan bij het patroon en de video van week 1:
   https://www.wolplein.nl/blog/droomdeken-3-0-cal-haakpatronen/

   Stefanie

 • Ilona Kaan

  Geweldig leuk zeg ,meestal moet je een deken haken ,hebben jullie een patroon daar van zou hem graag willen hebben groetjes ilona

  • Hoi Ilona! Onze Droomdeken 4.0 is er inderdaad in de gehaakte versie en de gebreide. Je kunt het complete breipakket aanschaffen met garen, droomtas, droometui en aanmelding voor de patronen per e-mail.
   Als je eigen garen wil gebruiken kun je je ook alleen aanmelden voor de wekelijkse mailing van de patroontjes voor €5,95. Dit staat allemaal in onze webshop onder Droomdeken 4.0!
   Stefanie.

 • Vanessa Venter

  Middag Ek hoop julle verstaan my. Ek is van Suid Afrika en het droomdeken 3.0 gedoen in Hollands. Dit was 'n uitdaging. Ek wil weet of julle Droomdeken 4.0 in English het?

 • Elske v/d Heide-Boontje

  Dit is weer een heel mooi ontwerp zowel gehaakt als gebreid.Droomdeken 0.3 heb ik ook gehaakt in oker met ecru en ben nog bezig met dezelfde in ecru en grijs. Ook van deze droomdeken ga ik het patroon bestellen maar eerst op de handwerkbeurs in Zwolle kijken misschien kom ik dan wel met het hele pakket thuis heb er nu al zin in.

 • Christa

  Goedemiddag! Ik zou graag de breideken maken, maar vind de kleurverhouding van de haakdeken (hoofdkleur shark-grey, accentkleur wit) mooier....

  Is het ook mogelijk een breipakket in die kleurverhouding te bestellen?

  Met vriendelijke groet,
  Christa

 • Tonny

  Ik heb vanmiddag het garen en patroon van het rond droomkussen in de kleur musterd gekocht.
  Er werd mij verteld dat ik mij via de site kan aanmelden voor uitleg steken en patroon.
  Waar moet ik mij dan aanmelden? Ik zie nergens het droomkussen staan.

  Groetjes,
  Tonny

 • Elske vd Heide

  Week 3ook al weer klaar erg leuk om te haken. Ik heb nu al weer zin in week 4 geeft ook wat afleiding in deze spannende tijd.

Moment...