Vakantieproject: Jaipur sjaal haken

jaipur-sjaal-haken

Jaipur sjaal haken - Ook altijd zo'n moeite om te kiezen wat je meeneemt op vakantie? Past het net niet allemaal in je koffer en moet je kiezen tussen nog een paar schoenen of je haakproject? Geen zorgen! Slechts drie bolletjes, een naald en deze prachtige sjaal haak je lekker op vakantie. Kijk snel verder voor het patroon. 

Weinig ruimte, veel plezier! Deze zomersjaal van Jaipur is een ideaal vakantieproject. De bolletjes nemen weinig ruimte in beslag, je bent wel even zoet met het haken van alle vierkantjes en als hij af is kun je hem meteen dragen! Gaaf toch? Loop er trendy bij op de camping, het strand of draag 'm als fleurige aanvulling op een chic jurkje.

zomersjaal-haakpatroon

Wat heb je nodig?

benodigdheden-sjaal-jaipur

Materiaal:
- 3 bollen Katia Jaipur 204 (kies uit één van de 14 kleuren)
- haaknaald nr.4

Patroon zomersjaal:

Haak 18 granny squares.

Start met 8 lossen en sluit met 1 halve vaste.
Toer 1: haak in iedere losse 2 vasten. Sluit met 1 halve vasten. = 16 vasten
Toer 2: 2 lossen, * 8 lossen, 1 vaste in de 4de vaste van de vorige toer herhaal vanaf * 3x. Sluit met 1 halve vasten.
Toer 3: 2 lossen, 2 stokjes, * 5 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes herhaal vanaf * 2x. Nog 5 lossen, 3 stokjes, 2 lossen en sluit met een halve vaste.
Toer 4 /m 8: ga met halve vasten naar het laatste stokje en haak 2 lossen en 2 stokjes. Haak in iedere hoek 3 stokjes, 5 lossen en 3 stokjes. In alle 2 lossen van de vorige toer 3 stokjes en 2 lossen. Sluit met een halve vaste.

teltekening-jaipur-sjaal

Haak 4 halve granny squares.

Start met 8 lossen en sluit met 1 halve vaste.
Toer 1: haak 8 vasten in de ring van lossen.
Toer 2: 2 lossen, 4 lossen, 1 vaste in de 3de vaste, 8 lossen, 1 vaste in de 6de vaste, 4 lossen, 1 vaste in de laatste vaste.
Toer 3: 6 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 5 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 3 stokjes, 2 lossen, 1 stokje.
Toer 4 /m 8:  6 lossen en 3 stokjes. Haak in de hoek 3 stokjes, 5 lossen en 3 stokjes. In alle 2 lossen van de vorige toer 3 stokjes en 2 lossen. Sluit met een stokje.

teltekening-halve-granny-square

legenda

Legenda: vaste, stokje, losse, halve vaste

Haak de granny's aan elkaar met halve vasten, zoals op de tekening hieronder.

tekening

Zit je sjaal helemaal in elkaar? Dan haken we er nog een randje omheen.
Toer 1: *1 vaste, *1 half stokje, 1 stokje, 2 dubbele stokjes, 1 stokje, 1 halfstokje, 3 vasten en herhaal vanaf* tot je de gehele sjaal langs bent geweest.

Maak de sjaal helemaal af met flosjes. Maak er 5.

sjaal-gratis-haakpatroon

katia-jaipur-kleuren

Jaipur kleurenfestijn
De Katia Jaipur is een dun gemêleerd garen van 100% katoen. De fijne kleurencombinaties geven je brei- of haakwerk een verrassende touch! Voor welke kleur ga jij? Er zijn maar liefst vele verschillende kleuren.

Heb jij deze heerlijke zomersjaal gehaakt? Wij zijn heel erg benieuwd in welke variatie jullie  hem maken! Schroom niet om je vakantiekiekjes (mét sjaal) te sturen naar info@wolplein.nl en wie weet plaatsen we jouw inzending in onze 'Wol of Fame' op Facebook!

Wat is jouw ideale vakantieproject?

Geef een reactie

55 reacties

 • Rian van der Schoot

  prachtig - zit nog in de leerfase dus moet deze maar eens proberen

 • joke dijkstra

  erge mooie kleuren en ben blij dat er naast de tekeningen ook beschreven staat hoe het moet. vind ik persoonlijk prettiger als beginnende haakster.(2 jaar) doe mn best.
  bedankt voor het delen

 • Barbara

  Heel mooi, ik ben gelijk begonnen. Nog een vraag, hoe maak je die kwastjes en waar bevestig je ze?

  • Wolplein.nl

   Hallo Barbara, wat leuk dat je gelijk begonnen bent! De kwastjes kun je maken door een aantal draden te nemen en één draad in het midden dwars daarop te leggen. Deze ene draad knoop je om de andere draden heen zodat je de andere draden dubbel kunt vouwen. Deze bind je vervolgens, ongeveer 1 cm, onder de vouw met een andere draad vast. Wij hebben aan de middelste punt drie kwastjes gemaakt en aan de andere twee punten één kwastje. Veel haakplezier! ^Lotte

 • marga

  Komt het patroon goed uit met het verloop van het garen. Ik vind m prachtig

  • Wolplein.nl

   Hoi Marga, Door het verloop krijg je voornamelijk een groene en een paarse granny. Toen we ze vast haakten hebben we ze mooi om en om verdeeld.^Lotte

 • Barbara

  Dank Lotte voor de uitleg van de kwastjes. Nog1 vraag. Haak je de halve granny's heen en weer?

  • Wolplein.nl

   Hoi Barbara, de halve granny's haak je vanuit het midden en dan inderdaad van rechts naar links en van links naar rechts. ^Lotte

 • Annet

  Mooi patroon, maar de kleuren van Katia Jaipur spreken me niet zo aan. Heb je suggesties voor andere fijne katoen (of een menggaren) die geschikt is voor deze sjaal?

  • Wolplein.nl

   Hallo Annet, als alternatief zou je de Rico Essentials Crochet kunnen gebruiken. Er zit hetzelfde aantal meters op de bol, dus het aantal bollen blijft hetzelfde. Hier de link: http://www.wolplein.nl/rico-essentials-crochet ^Lotte

   • Gerda Zut

    Heb je dan dus evenveel bollen nodig en kan het met dezelfde haaknaald? Of liever een dunnere haaknaald?

    • Wolplein.nl

     Hoi Gerda, je hebt dan inderdaad hetzelfde aantal bollen nodig. Het garen is qua dikte vergelijkbaar met de Jaipur, voor hetzelfde effect kun je dus ook dezelfde naalddikte aanhouden. ^Lotte

 • diana

  Ik was meteen verkocht, ik ben naar de winkel gerend en meteen bolletjes gekocht. Het was moeilijk kiezen uit die mooie kleuren. Mijn vingers jeukten en heb vanmiddag in de tuin met dit mooie weer het eerste vierkantje gehaakt. Het is mooi garen en het kleur verloop is prachtig .Bedankt voor het delen van dit patroon.

  • Wolplein.nl

   Dat is erg leuk om te horen Diana! Veel plezier ervan en stuur je een foto als hij af is? Wij zijn stiekem erg benieuwd naar alle sjalen! ^groetjes Lotte

 • Anne-Marie Beeckman

  Hallo,

  Mag ik vragen wat de afmetingen zjn van deze sjaal?? en hoe groot is 1 vierkant? Ik heb de indruk dat mijn vierkant te los is.
  Groetjes

  • nel

   Ik zit met hetzelfde, mijn vierkant is ook heel los, vind dit niet zo mooi.
   Bij het patroon stond haaknaald nr 4 maar op het bolletje wol staat haaknaald nr 1,75.
   Kan het hier aan liggen?

   • Wolplein.nl

    Hallo Nel, hij is vrij los gehaakt en wij hebben naald 4 gebruikt. Als je dat niet niet mooi vindt kun je een halve naald dunner pakken, maar hij zal dan wel wat kleiner worden natuurlijk. ^Lotte

  • Wolplein.nl

   Hallo Anne-Marie, bij ons is de lengte van (uiterste) punt tot (middelste) punt 114 cm, dus 16 x 16 cm per vierkant. Als je wat losser haakt wordt hij nóg luchtiger! ^groetjes Lotte

 • Diana

  Het is een beauty :) ik ben hem aan het maken voor een meisje van 5. Ik heb de eerste vier toeren genomen.. Iets minder steken gedaan. Mijn vraag is, heb je miss een idee hoe breed hij moet worden voor een meisje? Thnx

  • Wolplein.nl

   Dankjewel Diana! Leuk dat je hem gaat maken voor een kleine meid, zal vast heel goed staan! Het is lastig in te schatten hoe breed hij moet worden. Doordat de vierkantjes al kleiner zijn wordt hij natuurlijk al stukken kleiner. Ik zou proberen een beetje te meten voordat je de vierkantjes aan elkaar haakt. Veel haakplezier! ^Groetjes Lotte

 • Manuela

  hoi hoi, wat een leukerd! Ben er ook aan begonnen, even een vraagje over het aan elkaar haken van de squares. Hebben jullie dit door beide lussen van de steken gedaan of alleen door de achterste?
  Groet Manuela :)

 • madelon

  ik heb de hele sjaal al in elkaar maar snap helaas de rand niet, als ik de eerste toer zou doen krijg ik puntjes en op de foto zijn duidelijk waaiertjes te zien, dat lijkt meer op toer 2, welke is de juiste?

  • Wolplein.nl

   Hallo Madelon, ik heb de juiste er nu in gezet. Het moeten inderdaad meer waaiertjes worden. Heel veel succes. Stuur je ons een foto als hij af is? Charlotte!

 • martha

  Ik snap de rand erom heen ook niet. Moeten er wel 2 toeren gehaakt worden? eerst een toer met vasten en boogjes en daarna een toer met die waaiertjes van vasten, stokjes en dubbelstokjes in de boogjes. Zo zie ik dat op de foto maar de tekst geeft dan niet aan.

  • Wolplein.nl

   Hallo Martha, ik heb echt maar 1 toer gehaakt zoals het er staat in het patroon. Probeer het en je zal zien dat het gaat lukken. Succes, Charlotte!

 • Anneke

  Ook gelijk begonnen met deze leuke sjaal,18 vierkanten zijn af .....maar die halve krijg ik maar niet voor elkaar,ik doe iets vreselijk fout waarschijnlijk......iemand nog tips?

  • Wolplein.nl

   Hallo Anneke, we willen je graag helpen maar waar gaat het fout? Charlotte!

   • Anneke

    Ja,haha als ik dat wist....ik heb het idee dat ik het patroon goed volg,maar het worden geen driehoeken maar rare kromme dingen.Kun je geen vierkanten doorknippen ?

    • Wolplein.nl

     Hallo Anneke, het is lastig om zo te zeggen wat je fout doet. Ik moet zeggen je denkt inderdaad even waar ben ik aan begonnen maar haak het helemaal af en span het even op dan heb je kans dat het ene 3-hoek is. Succes, Charlotte!

 • jo

  Hallo...helaas niet de kleur van de foto in de winkel kunnen vinden. Nu kleur 210 met nld 3.5 word hij iets kleiner en dat wil ik eigenlijk niet. Ik kan toch een extra toer haken tot ik 16 x 16 heb? Dat maakt toch niet uit of zie ik dat verkeerd?

 • jo

  Hoi, ik haak met 3.5 en kl.nr 210 haak wel een randje meer eraan om de breedte te houden....supersjaal!!! Wil die andere ook graag ...

 • Marije

  Ben inmiddels al even bezig met de sjaal, heerlijk met die vrolijke kleuren bezig te zijn tijdens de vakantie!
  Heb alleen vraagje: hebben jullie de vierkanten na afloop geblokt? Ik merk dat de vierkanten niet allemaal even groot en een beetje verfomfaaid zijn...

  • Wolplein.nl

   Hallo Marije, ja wij hebben ze even geblokt voor dat ze aan elkaar gehaakt zijn. Want ook bij ons waren ze soms een beetje verfomfaaid. Succes, Charlotte!

 • Regina

  Mooi, ik heb de vierkantjes in de vakantie gehaakt. Nu net in elkaar gehaakt, nu nog draadjes afhechten en het randje eromheen. Hij is echt heel leuk!

 • Jannie

  Heb de vierkantjes en driehoeken gehaakt maar nu nog aan elkaar bij de stokjes door beide lussen maar bij de 2 lossen dan?

 • mackens

  ik wou die 2x maken in 2 verschillende kleuren maar ik krijg nooit op tijd antwoordt die sjaals

 • Marion

  hoe haak je de driehoeken ik kom er niet uit krijg geen echte driehoek. Kan iemand mij helpen?

 • Cindy

  De stokjes haak je die om de lossenketting heen of in de lossen??

 • ria

  mooi patroon ga ik zeker uitproberen

 • Klaaske

  Net het pakje ontvangen, mooie kleur en mooi patroon! Nu aan de slag, groetjes Klaaske Scheers

Moment...