Katia Bombay zomervest haken

Bombay-vest-patroon

Katia Bombay zomervest haken - Licht, lucht en kleur staat deze zomer centraal. En laat nou net dit leuke patroon daar naadloos op aansluiten! Wij haken voor de warme zomerdagen een leuk vestje van Katia Bombay. Laat je verrassen door het vrolijke patroon en de prachtige kleurverlopen!

Katia Bombay is een mooi dun garen met zachte glans. De draad van 100% katoen is zeer geschikt voor zowel breien als haken en met de vrolijke kleuren ideaal voor zomerse projecten. Wij gaan voor een opengewerkt vestje van kleur 17, maar er zijn nog vier andere kleurencombinaties die ook prachtig uitkomen in zomerse items. Kies een favoriete bol en ga ermee aan de slag!

Maten vestje: 38/40 - 42/44 - 46/48 - 50/52

Wat heb je nodig:
- Katia Bombay 3 - 4 - 4 - 4 bollen
- haaknaald nr. 3 en 4

Katia-bombay-kleuren

Proeflapje:
10 x 10 cm = 20 steken en 8 toeren.

Haakpatroon zomervestje:

Rugpand
Zet 97 - 105 - 113 - 121 lossen op met naald nr.3. Haak 2 toeren vasten. Nu verder haken op haaknaald nr.4 in Fantasiesteek volgens tekening A.
Schouder en hals
Bij 54 - 55 - 56 - 57 cm totale lengte, de draad afknippen en netjes wegwerken.

Rechter voorpand
Zet 49 - 53 - 57 - 61 lossen op met naald nr.3. Haak 2 toeren vasten. Nu verder haken op haaknaald nr.4 in Fantasiesteek volgens tekening A - B - A - B
Hals
Bij 48 cm totale lengte starten met de hals. Het rechter uiteinde haken volgens tekening C. Haak verder in Fantasiesteek.
Schouder
Bij 54 - 55 - 56 - 57 cm totale lengte de draad afknippen en netjes wegwerken.

Linkervoorpand
Haak zoals het rechtervoorpand alleen dan in spiegelbeeld.

Tekening-bombay-haakpatroon

Extra uitleg nopje haken:
*omslag, insteken en draad ophalen*, herhaal van * tot * nog 2 keer. Omslag en haal de draad door de 7 lussen die op je haaknaald staan.

Afwerking:
Met naald nr.3 de schouders en de zijkanten samen haken met de zigzag steek = steek de haaknaald eerst in het ene deel daarna in het andere deel, haak * 1 vaste, 2 lossen*, herhaal van * tot *. Aan elke kant voor de armsgaten 22 - 23 - 24 - 25 cm niet samennemen.

Afwerking armsgaten
Met naald nr.3 rondom het armsgat in het rond haken (iedere toer sluiten met een halve vaste). Haak 4 toeren in vasten met 60 - 64 - 66 - 68 steken.
Afwerking hals en sluiting van de voorpanden
Met naald nr.3, haak vasten over de volledige lengte van het rechter voorpand 72 vasten, rondom de gehele hals 56 - 59 - 62 - 65 vasten, over de lengte van het linkervoorpand 72 vasten = in totaal 200 - 203 - 206 - 209 vasten.

Knoopsgaten
Verdeel in de 3e naald 5 knoopsgaten over de lengte van het rechter voorpand. Haak voor elk knoopsgat 3 lossen en sla 2 vasten van de voorafgaande toer over.
Na het haken van de 4 toeren de draad afknippen en netjes wegwerken. Nu alleen nog de knopen vast naaien.

zomervest haken gratis patroon

Heb jij al een item gemaakt voor de zomer?

Geef een reactie

28 reacties

 • Wilma Markslag

  Beste lezer,

  Een erg leuk zomers vestje. Het leek me echter mooi om dit vest ook langer te maken..dus tot onder of net boven de knie. Hoeveel bollen zou ik hiervoor nodig hebben?

  Met vriendelijke groet,
  Wilma Markslag

  • Wolplein.nl

   Hoi Wilma,

   In het originele patroon gaan 3 of 4 bollen afhankelijk van de maat. Voor een vest tot op de knie zou ik zeker de dubbele hoeveelheid van het origineel nemen, dus 6 of 8 bollen. U kunt dan eventueel nog 1 bol marge nemen voor de lengte onder de knie. Groetjes Elianne

 • koedijk

  Ik snap het patroon niet..hoe vaak moet je de lus op halen en moet dan de draad voor de naald..want het golft zo lijkt mij niet goed..ik doe 2x met de draad om de naald...is hier een filmpje van. ...hoe heet deze steek. ..

  • Wolplein.nl

   Hallo Koedijk,

   Ik heb er nog een extra uitleg bij gezet van het nopje. Misschien lukt het hiermee om eruit te komen.

   Succes, Charlotte!

 • Beste lezer,

  Hoe haak ik een nopje? Er staat een draad opnemen, dan moet ik toch eerst ergens insteken? Bedoelen jullie niet gewoon omslaan? Kan ik ergens een filmpje vinden misschien? Als ik nopje haken intype bij You Tube, krijg ik een ander nopje nl. rond.

  Alvast bedankt.

  Groetjes,
  Marion van Eck

  • Wolplein.nl

   Hallo Marion,

   Ik heb een duidelijkere beschrijving in de blog erbij geplaatst over de nopjes.

   Succes!

   Charlotte!

 • Barbara

  Vraag over de nopjes in het patroon. Als het nopje gehaakt is moet er dan eerst een vaste op en dan weer een vaste en dan het volgende nopje. Ben wel erg in mijn nopjes (grapje) met dit patroon.

  Gr. Barbara

  • Wolplein.nl

   Hallo Barbara,

   Ik heb het patroon doorgenomen maar snap niet zo goed wat je wil met vasten. Deze zie ik niet in het patroon terug. Waar staat dat je vasten moet haken?

   Charlotte!

 • Marjo

  Hallo.
  Ik zie even het verschil niet tussen patroon A en B. Dus als ik met het voorpand A,B,A,B moet haken is dat toch hetzelfde als dat ik alleen A haak. Ik zie wel dat B iets kleiner is, maar het herhaal stukje R is volgens mij hetzelfde. Of zie ik iets niet?

  • Wolplein.nl

   Hallo Marjo,

   De zijkant is verschillend en daar zal het om gaan.

   Charlotte!

   • Ada

    Ook ik begrijp niet goed hoe je het deel van de voorpanden moet doen waar staat "Fantasiesteek volgens tekening A-B-A-B. Ik zie dat de zijkant links op de tekening verschilt maar begrijp niet goed hoe ik die A-B-A-B moet vertalen in het patroon. Hopelijk kunnen jullie dit nog iets duidelijker uitleggen.

    Erg leuk patroon trouwens in een fris en vrolijk zomers kleurtje!

    Vriendelijke groet,
    Ada van Gink

    • Hoi Ada,
     Het is afhankelijk van je maat welke tekening je moet volgen. Er staat: zet 49 - 53 - 57 - 61 lossen op met naald nr.3. Haak 2 toeren vasten. Nu verder haken op haaknaald nr.4 in Fantasiesteek volgens tekening A - B - A - B. Daarmee wordt bedoelt dat als je 49 steken moet zetten patroon A moet volgen en bij 53 steken patroon b etc. Ik hoop dat het zo duidelijker is. Succes! Groetjes, Anke - Team Wolplein.

 • Ik heb een vraag over het voorpand. Haak volgens tekening A-B-A-B. Dit begrijp ik niet. Hoe die je het dan met het stuk waar r onderstaat?
  Kunt u mij verder helpen?
  Groetjes
  Harriet

  • Wolplein.nl

   Hallo Harriet,

   De r staat voor het gedeelte dat je steeds moet herhalen. Dat stukje moet je steeds herhalen om je toer af te kunnen maken.

   Charlotte!

 • Arma Bakker

  Wat een ontzettend leuk vestje zeg! Op de foto in het patroon staan 5 bolletjes Katia Bombay afgebeeld. Ik vind de middelste zo mooi, kunt u me zeggen welk kleurnummer dat is? En komen die kleurtjes ook weer op voorraad in de webshop? ik zie dat er nu nog maar 2 kleuren staan... Hartelijk dank!
  Arma

 • Jannine

  Als je tekening A volgt zoals het er staat (4 toeren die je moet herhalen) wordt het patroon niet zoals op de foto!

  • Wolplein.nl

   Hallo Jannine,

   Het is zo lastig beoordelen wat er niet goed gaat. Kom je uit het patroon?

   Charlotte!

   • Ella

    In het patroon zie je 3 nopjes boven elkaar (door de herhaling /R), en dan verspringt het door toer 3; terwijl op de foto 2 nopjes boven elkaar zichtbaar zijn, en dan wordt versprongen. Hoe zit dat precies?

    • Wolplein.nl

     Hallo Ella,

     Ik probeer te kijken wat er fout is maar zie het niet. In de eerste 2 toeren zitten de nopjes boven elkaar in de 3de toer verspringt deze.

     Kan je misschien wat duidelijker zijn waar je het precies ziet staan.

     Charlotte!

 • ceciel

  De schouders en de zijkanten moet je samen haken met de zigzag steek. Ik begrijp niet zo goed hoe ik dit moet doen. Kunt u mij verder helpen?

  • Wolplein.nl

   Hallo Ceciel,

   De zigzag steek haken bedoelen ze mee: eerst de haaknaald insteken in een deel en daarna insteken in het andere deel.

 • Kitty snijders

  Met heel veel plezier dit leuke vestje gehaakt met Katia Bombay voor maat 36 twee en halve bol gebruikt dank gr Kitty

 • Elly Stabij

  Ik heb dit vest gemaakt ook dezelfde kleur,haakt heerlijk en zit lekker.
  Super!

 • Leny

  Is deze wol nog te kopen? Zo ja, waar en zo nee: is er een alternatief?
  Super leuk vestje ??

 • Ada

  Als ik (bijv. bij A) rij 1 en 2 doe, heb je 2 dubbele nopjes boven elkaar, komt rij 3 en dat is 1 'afwijkende' rij waar het een soort 'verspringt', dan in rij 4 zitten de dubbele nopjes weer op dezelfde plek als rij 1; als je dan weer rij 1 en 2 doet, krijg je de dubbele nopjes weer op dezelfde plek (als rij 4) en heb je dus 3 dezelfde rijen (wat betreft de dubbele nopjes). Op de foto lijkt het dat er maar 2 dezelfde rijen met dubbele nopjes boven elkaar hebt en dan verspringt het met 1 tussenrij (rij 3).

  Is het niet zo dat je rij 1 t/m 3 moet herhalen i.p.v. rij 1 t/m 4?
  Tja, zoals je het maakt, heb je het natuurlijk maar ik begrijp patroon t.o.v. de foto niet helemaal.

  Alvast bedankt, Ada

Moment...