Kerstboom haken

kerstboom-hakenKerstboom haken om je huis mee op te vrolijken voor de feestdagen? Dit lieve boompje is gehaakt met de krokodillensteek en staat mooi op je bureau, nachtkastje, bijzettafel of gewoon naast de televisie. Hang er kleine lampjes in en je kerst is compleet! 

De krokodillensteek zag je al eens op het blog van Wolplein.nl voorbij komen. Na de ontzettend leuke reacties, besloten we er wat mee te doen voor de aankomende feestdagen. Doordat we gebruik maken van een garen met print, creëer je een uniek resultaat. Daar draagt ook de steek aan bij, want deze maakt dat je net echte blaadjes haakt.

Uiteraard kun je ook een ander garen gebruiken, bijvoorbeeld een dikker garen zoals als Elastico Big. Hoe dikker het garen hoe groter de kerstboom zal worden. Deze kerstboom haken wij met Elastico print!

Wat heb je nodig?
kerstboom-haakpatroonMateriaal: 

- 1 bol Lana Grossa Elastico Print
Haaknaald nr.3

Afmeting kerstboom: hoogte 16 cm

Gebruikte steken:
l.           = lossen
hv.        = halve vasten
v.          = vasten
stk.       = stokje
Schub  = 5 stk. 1 l. 5 stk.

Patroon kerstboom haken:

1e toer: sluit 49 l. tot een ring met een hv.
2e toer: 49 stk., sluit met hv.
3e toer: 2 l., 2 st. overslaan, *eerste helft van de schub (5 stk.) om het 4e stk. en de tweede helft van de schub (5 stk.) om het 5e stk., 2 st. overslaan, 1 v., 2 st. overslaan*. Herh. *-* tot het einde = 7 schubben.
4e toer: 42 v. (1 v. tussen 2 schubben, 2 v. rechterdeel, 1 v. in het midden, 2 v. linkerdeel = 6 v.) Sluit met hv.
5e toer: 3 l., 1 stk. in zelfde st., 5 stk., *2 stk. in 1 st., 5 stk.* Herh. *-* tot einde. Sluit met hv.
6e toer: 1 l., *haak 5 stk. om het rechter stk. van de 2 stk. van de vorige toer. 1 l., 5 stk. om het linker stk. van de 2 stk. (= 1e schub). 2 st. overslaan, 1 v. 2 st. overslaan * Herh. *-* tot einde. Sluit met hv.
7e toer: 1 toer v., zie toer 4 (42 v.)
8e toer: 3 l., 1 stk. in zelfde st., 2 stk. samen haken, 4 stk., *2 stk. in 1 st., 2 stk. samen haken, 4 stk.* Herh. *-* tot einde. Sluit met hv. (42 st.)
9e toer: haak 6 schubben
10e toer: 1 toer v. (36 v.)
11e toer: 3 l., 1 stk. in zelfde st., 5 stk., *2 stk. in zelfde st., 5 stk.* Herh. *-* tot einde. Sluit met hv. (42 st.)
12e toer: 6 schubben
13e toer: 1 toer v., haak de laatste 2 samen. (35 v.)
14e toer: 3 l., 1 stk. in zelfde st., 2 stk. samen haken, 4 stk., *2 stk. in zelfde st., 2 st. samen haken, 4 stk.* Herh. *-* tot einde. Sluit met hv. (35 st.)
15e toer: 5 schubben.
16e toer: 1 toer v. (30 v.)
17e toer: 3 l., 1 stk. in zelfde st., 5 stk., *2 stk in zelfde st., 5 stk.* Herh. *-* tot einde. Sluit met hv. (35 st.)
18e toer: 5 schubben.
19e toer: 2 l., 10 v., 2 v. samen, 13 v., 2 v. samen, 3 v., sluit met hv. (28 v.)
20e toer: 3 l., 1 stk in zelfde st., 2 stk. samen haken, 4 stk., *2 stk. in zelfde st., 2 stk. samen haken, 4 stk.* Herh. *-* tot einde. Sluit met hv. (28 v.)
21e toer: 4 schubben
22e toer:1 toer v. (24 v.)
23e toer: 3 l., 1 stk. in zelfde st., 5 stk., *2 stk. in zelfde st., 5 stk.* Herh. *-* Sluit met hv. (28 st.)
24e toer: 4 schubben
25e toer: 2 l., 2 v., 2 v. samen, 6 v., 2 v. samen, 6 v., 2 v. samen, 3 v. Sluit met hv. (21 v.)
26e toer: 3 l., 1 stk. in zelfde st., 2 stk. samen haken, 4 stk. * 2 stk. in zelfde st., 2 stk. samen, 4 stk.* Herh. *-* Sluit met hv. (21 st.)
27e toer: 3 schubben
28e toer: 1 toer v. (18 v .)
29e toer: 3 l., 1 stk. in zelfde st., 5 stk., *2 stk. in zelfde st., 5 stk.* Herh. *-* tot einde. Sluit met hv. (21 v.)
30e toer: 3 schubben
31e toer: 2 l., 1 v., 2 v. samen, 3 v., 2 v. samen, 2 v., 2 v. samen, 3 v., 2 v. samen. (14 v.)

Puntje:

32e toer: 3 l., 1 stk., 2 stk. samen haken tot het einde. Sluit met hv.
33e toer: 3 l., 1 stk., 2 stk. samen haken tot einde. Sluit met hv.
34e toer: 3 l., in iedere st. 1 stk. Sluit met hv.

Hecht af en trek het draadje door de laatste steken en maak het gat dicht.

kerstboom-haken-gratis-patroon

Nog meer kerstversiering haken?
Ben je op zoek naar nog meer inspirerende DIY-kerstversiering? Kijk eens op onze eerdere blogs voor de feestdagen. Hier vind je onder andere patronen voor kerstversiering, een sneeuwpop en een kerstsok. Uiteraard zijn deze ook allemaal als gratis downloadbaar patroon te verkrijgen. Als dat geen kleurrijke vrolijke kerst wordt?!

Heb jij al iets gehaakt voor de kerst? Show ons een foto via info@wolplein.nl en wie weet licht jij straks onze Wol of Fame op met je versiering!

Geef een reactie

42 reacties

 • ontzettend leuk om te zien.Ga ik beslist nog een keer maken.

 • eleonora

  leuk om te zien
  maar kan alleen nog haken met you tube
  ben beginneling

  • Wolplein.nl

   Hallo Eleonora, leuk dat je haakt. Volgend jaar ben je vast een gevorderd en kan je de kerstboom haken. Heel veel haakplezier Charlotte

 • Cindy Doets

  Ik begrijp toer 2 niet helemaal, van alles geprobeerd. Misschien kunnen jullie me helpen.
  Fijne feestdagen.

  • Wolplein.nl

   Hallo Cindy, toer 2 is 49 stokjes haken. op de 49 losse van de ketting. Ik denk dat je niet uit toer 3 komt. Deze is lastig maar als je hem eenmaal door hebt dan komt het goed. In het blog artikel vind je boven aan een link naar de Krokodillen steek ga daar naar toe en zie een uitgewerkte tekening. Het beste kan je kijken naar toer 3 daar zie je hoe de schub in elkaar zit. De 2 stokjes die je ziet in het midden van de schub dat zijn het 4de en 5de stokje bij het kerstboom patroon. Je gaat eigenlijk de 4 stokjes van de schub (eerste helft) om het 4de stokje haken van de vorige toer en de tweede helft van de schub (4 stokjes) haken om het 5de stokje van de vorige toer. Ik hoop dat het zo wat duidelijker is voor je zo niet laat het ons weten misschien kan ik dan even met je bellen. Fijne feestdagen Charlotte

 • Cindy

  Ik snap niet waarom ik nu al niet uit toer 6 kom, als ik het uitteken kom ik op veel meer schubben dan 7.
  Eerste 5 stokjes in rechterstokje van stokje 2 vorige toer, dus om stokje 3, daarna linkerstokje van stokje 2 vorige toer, dus stokje 1, maar dan daarna....????

  • Wolplein.nl

   Hallo Cindy, ik ga je hier morgen antwoord op geven want dan is de ontwerpster van het kerstboompje aanwezig. Onze excuses voor het ongemak. Charlotte

  • Wolplein.nl

   Hallo Cindy, we hebben toer 6 opnieuw beschreven. Ik hoop dat je er nu beter uit komt zo niet laat het ons dan weten. Charlotte

 • Cindy

  Ik bedoel andersom eerst om stokje 1 en dan stokje 3

 • carla

  leuke kerstboom,
  ik ben hem meteen gaan maken.maar ik heb het nu al vijf a zes x uit gehaald maar bij toer 8 met de minderingen al van alles geprobeerd maar het blijven 7 schubben ik weet het niet meer. kunt u mij helpen

  met vriendelijke groet carla

  • Wolplein.nl

   Hallo Carla, het is ontzettend moeilijk voor mij om te zeggen wat er nu fout gaat. Als je doet wat er staat moet het goed komen. Hou je dan zoveel steken over dat er 7 schubben passen? Als je stokjes samen haakt ga je van 2 steken naar 1 steek. Gaat dat goed? Charlotte!

   • carla

    hallo Charlotte

    nou wat er fout gaat weet ik ook niet. ik heb in toer 4 gewoon 42 vasten ,in toer 7 : zelfs 6 vasten per schub,en toer 8 : met de minderingen in het patroon heb ik in toer 9: 7 schubben dat heb ik weer uitgehaald en ben zelf gaan minderen met twee stokjes in 1 steek twee samen 1 stokje en weer twee samen , dan heb ik weer 7 schubben ra ra ra .ik hoop dat u mijn fout in het patroon kan vinden alvast bedankt voor het proberen mij te helpen
    carla

    • Wolplein.nl

     Hallo Carla, wij hebben de kerstboom opnieuw gemaakt maar we kunnen geen fout vinden in het patroon. Bij ons komt het uit. Gelukkig is het bij jou ook gelukt. Nog heel veel haakplezier! Charlotte

 • carla

  joepie het gaat lukken ik heb 6 schubben .

  ik ben blij geloof ik groetjes carla

 • Helen

  Zo jammer, ik kom er ook niet uit......heb nog een proeflapje gemaakt voor schubben.....heb het aan de kant gegooid.......Ik blijf al bij de 3e toer hangen........en ik heb de wol speciaal daarvoor gekocht.....zo 'n mooie kerstboom......potver......en het lukt mij niet.....

 • Lisette

  Ik blijf hangen op toer 4 (ben ook niet zo gevorderd, maar vind het wel een heel leuk haakwerkje). Moet ik de vasten in de stokjes van de schubben haken of er bovenop, dus in de steken?

  • Wolplein.nl

   Hallo Lisette, je moet je stokjes van de schubben om de stokjes haken van de vorige toer. Succes, Charlotte

   • Lisette

    Dat heb ik inderdaad gedaan bij toer 3. Maar bij toer 4 staat 1 vaste tussen de schubben, 2 rechts, 1 in het midden en 2 links. Op welke plek moet ik deze vasten haken? Aan de bovenkant of tussen de stokjes (maar dat zijn er 5)? En moeten de 2 vasten dan in dezelfde steek?
    Sorry voor de vele vragen hoor :-)

    • Wolplein.nl

     Hallo Lisette, je haakt de vasten bovenop. 2 vaste (niet in dezelfde steek), 1 vast in het midden van de 2 schubben, 2 vaste (niet in dezelfde steek). De rand van vasten geeft je weer een basis voor de volgende toer om verder te kunnen. Succes, Charlotte!

 • Natasja

  Ik heb problemen met toer 3 al paar keer opnieuw begonnen. Er staat 2 L dan 2 stokjes overslaan en dan om stokjes 4 heen haken, moet het niet stokje 2 zijn als je 2 stokjes oversla?

  Ik hou ook over ik kan er 8 maken?

 • Karin

  Hallo.... Hahaha, ik dacht al dat ik de enigste was die problemen met dit leuke patroon heeft. Ik vind het een enig boompje, maar na vijf tot zes keer geprobeerd te hebben, heb ik de moed opgegeven. Maar hij blijft wel ontzettend leuk! Misschien een filmpje?

 • Sam

  Hoi,

  Super leuk boompje! Ik ben ook al enthousiast begonnen en het gaat heel goed (al zeg ik het zelf), ik loop alleen ergens tegen aan in toer 8.
  Ik ben nog niet heel ervaren in het haken en heb dan ook echt geen idee wat het verschil is tussen '2 stokjes in 1 steek haken' en '2 stokjes samen haken', kan iemand mij uit de brand helpen?

  Groetjes, Sam

 • Janneke

  Ben al een tijdje bezig en in de 26ste toer, hij ziet er prachtig uit. Maar ik snap niet het nut van het maken van twee stokjes in 1 steek om vervolgens meteen 2 stokjes samen te haken en dan weer gewoon stokjes te doen. (In de "stokjes" toer). Het heeft te maken met de plek van de schubben, maar waarom?

 • Mireille

  Hallo,

  Ik heb dit kerstboompje alvast gemaakt voor kerst als kadootje, hij is zoooo ontzettend leuk!! Nu heb ik 1 vraagje; ik zou m graag wat groter willen maken, kunnen jullie mij vertellen door hoeveel te delen aantal steken je moet gebruiken? :)
  Groetjes
  Mireille

  • Hoi Mireille,
   Wat fijn dat je kerstboom zo goed is gelukt, we zijn benieuwd!
   Het is allereerst zo dat hoe dikker het garen, hoe groter de kerstboom wordt.
   De kerstboom in deze blog is bijvoorbeeld al een stuk groter.
   Veel succes!
   Groetjes, Annelieke

 • Cora

  Ik wil gaan starten met dit project maar voordat ik begin ben ik op zoek op welke manier de boom zijn stevigheid krijgt. Wordt hij gemaakt op een vorm of wordt hij opgevuld?

  • Hoi Cora,
   Wij hebben de boom opgevuld/verstevigd met een boomstammetje maar dit kun je ook met ander materiaal doen, zoals bijv. watten en dan kun je het boompje ook dicht maken.
   Succes!
   Groetjes, Anke - Team Wolplein

 • Linda

  Helaas lukt het niet, bij toer 9 kom ik op 7 schubben ipv 6.
  Dit gaat toch niet lukken als 42 vasten hebt?

  • Hoi Linda,
   Je begint in deze toer gelijk met het haken van de schubben zoals deze beschreven staan in toer 3. Per schub heb je 7 steken nodig dus dan zou het precies uitkomen. Succes! Groetjes, Anke - Team Wolplein

 • Carol

  Erg leuke kerstboom. Even een vraag. Bij toer 8 de 42st zijn dat stokjes? Staat ook bij meer toeren bv toer 14.
  En bij toer 4 staat 42v. Is dat de versteviging voor daar boven de stokjes van de volgende toer.
  Ga met dikkere wol haken en haaknaald 6. Erg spannend allemaal.

 • Marianne

  Hallo,
  Bij toer 3 heb ik de 5 stokjes van schub normaal ingehaakt, dus bovenlangs, bij toer 5 gaat dat moeilijk, ik heb nu onderlangs ingehaakt, hoe moet het?
  Ik heb hetzelfde garen, zonder ‘elastico’.

 • Tina von Rotz

  Ook ik ben begonnen en al vaak weer uitgehaald. Kunnen jullie een foto tutorial plaatsen zodat duidelijk is waar moet worden in gestoken?
  Alvast bedankt!
  Mvg

  • Hai Tina,
   Wat vervelend dat het niet lukt om de krokodillensteek te haken! Heb je onze extra uitleg al gelezen?
   https://www.wolplein.nl/blog/opsteker-van-de-maand-krokodillensteek/

   We zullen je ook even een mailtje sturen naar een andere uitleg van de krokodillensteek.
   Succes! Stefanie.

Moment...