Knooking: Knook een col en muts

Knooking

Het uiterlijk van een breiproject en het gemak van haken: dat is de nieuwe trend knooking. Met een speciale knooking naald en je favoriete garen maak je de mooiste projecten in een handomdraai! Ben je nieuwsgierig? Wij hebben de uitleg en een patroon voor je! 

Het woord knooking is een combinatie van 'hooking' (haken) en 'knitting' (breien) en zou heel wat jaren geleden zijn ontstaan in Japan onder de naam Japanese Super Miracle Needle. Inmiddels is de magische manier van haken ook overgewaaid naar het westen en zijn er ook in Nederland steeds meer fans!

Knooking naald

De naald lijkt heel erg op een gewone haaknaald. Het enige verschil is dat er aan het uiteinde (in het handvat) een gat zit. Dit is om een hulpdraad mee te nemen in je werk. Op deze draad worden je steken gezet. Hierdoor lijkt je haakwerk op een breiwerk. Iedereen kan het leren!

Knooking patroon

Speciaal voor de lezers van Wolplein.nl hebben we een knooking patroon van Lana Grossa. Kun je zelf aan de slag!

Wat heb je nodig?
Knooking

Materiaal; Lana Grossa Garzato baby en Knooking naald.

Col; kleur 1 2 bollen, kleur 2 1 bol
Muts; kleur 1 en 2 1 bol.
Ook heb je een draad nodig van ong.100 cm van een andere kleur die je door het gat van de Knooking naald haalt.

Knooking techniek:
Haal een losse draad achter door de naald heen. Start met het haken van een ketting losse. Dan ga je de lussen op de naald zetten. Haal de knookingnaald door de losse, maak een omslag en haal de omslag door de losse heen en laat deze op je naald staan, je eerste lus. Alle lussen op je naald? Trek de lussen op je hulpdraad achteraan je naald. Je begint met een nieuwe toer. *Haal de naald door de lus heen, maak een omslag en haal deze door de lus en laat hem staan op de naald*. Herhaal * van * iedere toer.

De lang getrokken steken:
1e t.: rechte s. in kleur 1 haken, daarbij door elke s. 1 lus halen en op de naald resp. op de hulpdraad laten liggen.
2e t.: met kleur 2 haken, daarbij * uit 1 steek 1 lus halen, de volg. s. ongehaakt op de naald nemen, vanaf * steeds tot het einde van de toer herh.
3e t.: als de 1e t. in kleur 1 haken.
4e t.: als de 2e t. in kleur 2 haken, echter de s. laten verspringen, zo ligt de afgehaalde s. boven de afgehaakte en omgekeerd.

In de hoogte de 1e - 4e t. 1x haken, dan deze 4 t. steeds herh.

Patroon van de col:
80 l. in kleur 1 losjes opzetten en met 1 hv. in het rond sluiten. In de knookingtechniek werken, daarbij voor de 1e t. uit de onderkant van de 2e - 80e l. 1 lus doorhalen, zodat de steeklussen van de opzet er als een ketting bovenliggen = 80 s., daarbij telt de reeds op de naald liggende lus als 1e steek. Vanaf de 2e t. in patroon met langgetrokken steken over telkens 80 s. haken, daarbij de 1e -4e t. 14x uitvoeren = in totaal 57 t. vanaf de opzet. Als afsluiting de 58e en 59e t. in kleur 1 in de knookingtechniek uitvoeren. In de 60e t. telk. 1 lus opnemen en met 1 hv. afhaken. Dan de t. met 1 hv. sluiten. De hv.-t. gaat naar buiten liggen als bij een afkantrand bij het breien.

Afwerken: draden aan de binnenkant zorgvuldig instoppen.

Patroon voor de muts:
3 l. in kleur 1 opzetten. 1e t.: 10 halve st. terug in de 1e l. haken en deze met 1 hv. in de 3e l. van het begin in het rond sluiten. Vanaf de 2e t. in de knookingtechniek haken.
2e t.: uit elk half st. 2 lussen opnemen, hiertoe eerst uit de achterste helft van de steeklus, dan uit de voorste helft telkens 1 lus opnemen = 20 s. De 1e s. van de t. markeren. In de 3e en 4e t. zonder meerderingen over telkens 20s. haken. 5e t.: elke 2e s. verdubbelen, hiertoe * uit 1 steek 1 lus opnemen, uit de volg. s. 1 lus en uit dezelfde s. 1 t. dieper 1 lus opnemen, vanaf * steeds herh. = 30 s. De 6e en 7e t. over telk. 30 s. haken. 8e t.: elke 3e s. verdubbelen, daarbij als in de 5e t. haken = 40 s. 9e t.: elke 10e s. verdubbelen, daarbij als in de 5e t. haken = 44 s. Nu in patroon met langgetrokken steken over telk. 44 s. haken, daarbij de 1e - 4e t. 5x uitvoeren = in totaal 29 t. Als afsluiting de 30e en 31e t. in kleur 1 in de knookingtechniek uitvoeren. In de 32e t. telkens 1 lus opnemen en met 1 hv. afhaken. Dan de t. met 1 hv. sluiten. De hv.-t. gaat naar buiten liggen als bij een afkantrand bij het breien.

Afwerken: draden aan de binnenkant zorgvuldig instoppen.

Wil je meteen aan de slag met knooking? Bij Wolplein.nl vind je de knooking naald van Lana Grossa in verschillende maten! 

Geef een reactie

15 reacties

 • Eva

  Is dit wat ze ook wel Tunesisch Haken noemen?
  Ziet er mooi uit!

  • Wolplein.nl

   Hallo Eva,

   Nee, Tunisch haken is weer anders. Bij Knooking is het haken, alleen krijg je een breiresultaat zoals op de afbeelding.

   Groetjes Charlotte

 • Els Koerfer

  Kun je zoals bij breien ook kabels en ajour patronen met de knooking naald maken?

  • Wolplein.nl

   Hallo Els,

   Er is veel mogelijk met de Knooking naald en volgens mij moet je daar ook kabels en ajour patronen mee kunnen maken. Dit hebben wij nog niet geprobeerd, maar als je op Google kijkt kom je een hoop tegen. Succes ermee.

   Charlotte

 • Patricia

  leuk ik heb er 1 besteld voor mijn vriendin en mij...dat moeten we gaan uitproberen als Die-hard-haaksters! Heel benieuwd!

 • Rini

  Eigenlijk als Duits breien, dus. Alleen is het met de haak nog gemakkelijker!

 • cora

  betekent dit dat je alleen maar kunt rond haken . als je een vest wilt maken lukt dit dus niet. ?

  • Wolplein.nl

   Hallo Cora,

   nee hoor dit betekend dat je alles kan haken. Je zou eigenlijk ieder breipatroon met een knooking naald kunnen haken.

   Charlotte

 • Meta

  Ik heb zelf twee knooking naalden bij WolPlein gekocht en heb ook andere naalden in mijn bezit. Ik ben zelf nu een tijdje aan het knooken. Omdat ik hier lees dat er nog wat onduidelijkheden zijn hier wat info:

  Met knooken maak je dezelfde steken als breien. Eigenlijk maak je gewoon een breiwerk, alleen gebruik je een soort haaknaald ipv twee breinaalden. Ik heb zelf het breien nooit onder de knie gekregen, maar ben wel ervaren haakster. In dat geval is knooken snel op te pikken (de techniek van het knooken is overigens wel anders dan haken). Ik begrijp ook dat er mensen zijn die knooken omdat ze vanwege gezondheidsproblemen moeilijk kunnen breien. Kun je al goed breien en vind je dat leuk, dan is er eigenlijk geen reden om te gaan knooken.

  Alle (!) breipatronen kun je knooken. Recht, rond, kabels, ajour, etc. En je hebt geen special naalden nodig om recht of rond te kunnen breien, dus dat is wel een voordeel. Ik heb zelf nog geen kabels geprobeerd, maar het schijnt juist eenvoudiger te zijn omdat je de steken gewoon op het koord van je knooking naald kunt laten staan. Ik gebruik de westerse knook techniek. Als je op YouTube zoekt naar "Leisure Arts Knooking" vind je instructie filmpjes voor links- en rechtshandig (westers) knooken. Maar er is ook oosters knooken, dat schijnt voor hakers makkelijker te zijn (ik ben denk ik een uitzondering). Zoek dan maar eens op "eastern knooking".

 • Annelies Jongepier

  Met Tunisch haken kan je ook de breisteek haken. Dit zie je op de site van Kim Guzman en ook op haar YouTube filmpjes. Het heet in het Engels The Tunisian Knit stitch.
  Daarmee kan je ook kabels haken. Ik ben zelf met een vest bezig.

  Annelies

 • ria streng

  HET IS MIJ NOG NIET HELEMAAL DUIDELIJK HOE JEDE LUSSEN MOET MAKEN

Moment...