Koffie & Wol S01 - Aflevering 6

En we zijn al bij Aflevering 6! Wat gaat het lekker en wat gaat het snel. We zitten alweer op de helft van het seizoen, maar er staat ons nog heel wat moois te wachten! Deze zesde aflevering staat voor een groot deel in het teken van Haken & Kleur Buiten. Saskia vertelt over haar projecten uit het boek, maakt een armbandje en Petra breit een babydekentje. Hij zit weer boordevol moois, dus kijk snel!

In deze blog vind je alles over aflevering 6, waaronder:
- Het haakpatroon van een armbandje
- Het breipatroon van het Merino Aran babydekentje
- Toer 9 en 10 van de Koffie & Wol Stekensjaal

Koffie-wol-tafelloper-haken

Gehaakt Catania lentekleedje
Saskia haakt dit vrolijke lentekleedje in pasteltinten. Deze handige tafelloper is een variatie op het felgekleurde picknickkleed uit het boek Haken & Kleur Buiten. Helaas mogen we niet dit hele patroon prijsgeven, maar Saskia maakte - hoe kon het ook anders - een randje aan dit kleedje! Hieronder zijn de toeren van het randje te vinden.

Materiaal lentekleedje:
- 1 bol SMC Catania: kleur 105, 385, 386, 263, 205, 253, 179, 226, 173, 246, 280, 222, 172 en 392
- Clover Amour haaknaald 3,5

Haak de bloemblokken en maak ze aan elkaar zoals beschreven in het boek. De rand is net een beetje anders:

Toer 1 van de rand:
Haak met gebroken wit.
Hecht aan in en hoek en haak hierin een opzetlosse en een vaste, 3 lossen, vaste, 3 lossen, vaste, 3 lossen, vaste.
Op de rechte zijden haak je door: 3 lossen, een vaste tussen het groepje van 3 stokjes.

Toer 2 van de rand:
Haak in de boogjes van de hoeken en op de boogjes van de bloemvierkanten: vaste, 3 halve stokjes, vaste.
Haak in de boogjes tussen de bloemvierkanten: vaste, 5 halve stokjes, vaste.

armbandje-haken

Gehaakt katoenen armbandje
Yes, om deze week niet helemaal zonder haakpatroon te zitten, krijgen we dit patroon uit het boek cadeau! Saskia haakt dit katoenen armbandje van SMC Catania, maar het kan eigenlijk van ieder ander garen gemaakt worden. Kies je een dunner garen? Dan kun je het als snoezig decoratierandje gebruiken zoals bij de potjes. Met een dikker garen krijg je een dikkere band die je misschien zelfs kunt gebruiken als tashengsel of band voor je camera!

Materiaal:
- Katoen, geschikt voor haaknaald 3,5 (Bijvoorbeeld Catania of Phil Coton 4)
- Clover Amour haaknaald 3,5

armbandje-haakpatroon

Tip: Je haakt dit patroon rondom. Om het begin van een toer te verduidelijken, is de beginlosse steeds rood gekleurd.

Patroon gehaakt armbandje:

Toer 1: * Haak 6 lossen, 1 stokje in de derde steek vanaf de naald. Herhaal vanaf * 4x.
Toer 2: Haak met dezelfde kleur 6 lossen. Haak op het eerste stokje: *3 samengevoegde stokjes, 3 lossen, 3 samengevoegde stokjes, 3 lossen, 3 samengevoegde stokjes. Herhaal vanaf * 4x. Tenslotte 3 lossen en 1 halve vaste in de eerste losse.

Ga verder aan de andere kant van de ketting met 3 lossen, herhaal vanaf * 5x. Tenslotte 3 lossen, 1 halve vaste in de 4e losse van toer 2. Hecht de draad af.

Toer 3: Hecht met een nieuwe kleur aan op de plek waar je zojuist eindigde. Haak 1 losse en *4 vasten om de lossen, herhaal vanaf * 11x. Haak van 10 lossen een bandje om de armband mee dicht te knopen, 1 vaste in de 2e losse vanaf de naald, haak nog 8 vasten. Haak 4 vasten om de volgende lossen. Herhaal vanaf * 11x. Haak van 10 lossen een tweede bandje. 1 vaste in de 2e losse vanaf de naald, 8 vasten. Eindig met een halve vaste in de eerste losse van toer 3. Hecht af en werk de draadjes weg. Veel geluk!

babydekentje-breipatroon

Gebreid Merino Aran babydekentje
Petra breit een heerlijk zacht babydekentje. Katia Merino Aran is perfect geschikt voor dit project omdat het sterk is en fijn aanvoelt. Zoals Petra vertelt in de uitzending geeft het meerderen en minderen automatisch het leuke randje met gaatjes, waar je zelf een kleurrijk koordje doorheen kunt rijgen!

Materiaal:
- 4 bollen Katia Merino Aran (kleur 12)
- 3 bollen Rico Essentials Big (kleur 25, 28, 30)
- Lana Grossa Aluminium breinaalden 5mm

Gratis patroon Babydekentje uit Koffie & Wol:

Zit je klaar om direct aan de slag te gaan met dit babydekentje? Download dan nu het gratis babydeken breipatroon.

stekensjaal-toer-9-en-10

Koffie & Wol stekensjaal

Iedere week haakt Saskia een nieuw stukje aan de Koffie & Wol stekensjaal. Deze week alweer de 9e en 10e toer! Na de rustigere toeren van vorige week gaat Saskia verder met haar bloementuintje en worden er roosjes aan de sjaal toegevoegd.

Toer 9: Hecht aan met groen. 2 losse en stokje in eerste steek. 1 steek overslaan, *2 samengevoegde stokjes (de net-niet-afgemaakte-stokjes), 3 lossen, 2 samengevoegde stokjes. 3 steken overslaan, herhaal vanaf * 13x. 3 steken overslaan,  stokje in de laatste 2 steken.

Toer 10: Hecht aan met roze. 2 lossen en een stokje in dezelfde steek. een losse, *een roosje** in het boogje, 4 lossen. Herhaal vanaf * 12x. een roosje en een losse. een stokje in de laatste 2 steken.
**een roosje: een vaste om het boogje, haak 6 lossen. 3 vasten in de 2e losse vanaf je naald. 3 vasten in de overige 4 lossen. een halve vaste in de eerste losse, vaste.
De kleuren die Saskia voor de sjaal heeft gekozen kun je teruglezen in onze blog over aflevering 2. Toer 9 en 10 zijn gemaakt met de kleuren 504 en 2007 van Lana Grossa Merino Superfein. Gebruik je maar één kleur en hoef je niet steeds opnieuw aan te hechten? Zorg ervoor dat de blaadjes en de roosjes aan de voorkant van de sjaal komen!

stekensjaal-koffie-en-wol-toer-9-en-10
Iedere vrijdag komt er een nieuwe aflevering van Koffie & Wol online. De volgende aflevering is 24 april 2015.

Vorige week gemist? Bekijk hier Aflevering 5.

Geef een reactie

14 reacties

 • Super leuke aflevering weer! Het armbandje ga ik zeker haken, echt heel erg leuk!

  Lieve-Groetjes,
  Verie

 • Karin

  Geweldige aflevering weer. De weken vliegen voorbij, maar het voordeel is dat dat vrijdagmiddagmoment van koffie en wolpleinfilmpje zich ook telkens snel aandient.
  Als mijn vliegengordijn uit boek 1 af is, mag ik het derde boek aanschaffen van mezelf. :)

 • Alie M

  Hartstikke leuk weer het vervolg van de stekensjaal. Ik ben benieuwd wat er volgende week weer bij komt.
  Echter, het beschreven patroon van het roosje van de stekensjaal is, denk ik, foutief.
  Er wordt geschreven :**een roosje: een vaste om het boogje, haak 6 lossen. 3 vasten in de 2e losse vanaf je naald. 3 vasten in de overige 4 lossen. een halve vaste in de eerste losse, vaste** Saskia doet echter 2 vasten in elk van de 5 lossen en eindigt dan meteen met een vaste ipv een hv. Voor die hv is geen losse meer over om in te steken. Ik heb de aanwijzingen van Saskia maar gevolgd.
  Groetjes, Alie

  • Wolplein.nl

   Hallo Alie, ik heb het nagevraagd bij Saskia. Helaas klopt het niet wat ze in het filmpje doet en moet dit het zijn: vaste in boogje, 6 lossen, 2 vasten in 2e losse, 3 vasten in overige 4, vaste in boogje. Succes. Charlotte!

 • ACE

  hele leuke aflevering, heb de wol van de leuke top al binnen echt super!! ga gauw beginnen,ook de haak randje vindt ik heel leuk

 • annemie

  willen jullie de reacties even bekijken van aflevering 5 van koffie en wol .

  bedankt

 • Oh, wat een heerlijke aflevering weer! Maar wat lees ik nu! Al halverwege het seizoen??? Dit is toch hopelijk wel een serie met oneindige seizoenen he? Jullie hoeven niet steeds iets nieuws uit te vinden hoor, als jullie maar gewoon gezellig blijven haken en breien samen en ons mee laten kijken, dan is het goed! Dus... blijf vooral doorgaan, ik vind het super en kijk er de hele week naar uit!
  Grtjs Ingrid

  • Wolplein.nl

   Hoi Ingrid, wat een ongelofelijk leuk om te horen. Helaas werken wij ook met seizoenen, maar komen we zéker terug met een tweede seizoen. Blijf vooral nog genieten van de komende afleveringen!

 • Anja

  Super leuk armbandje! Ik heb hem gehaakt.

 • Kristine

  Ooooh how I wish this was in English! Such beautiful things you make :) !!

Moment...