Koningsdag sjaal – gratis haakpatroon

koninklijke sjaal

De verjaardag van onze koning vieren we dit jaar geheel in stijl met deze Koningsdag sjaal! Deze hippe sjaal heeft Annemarie speciaal ontworpen voor Koningsdag. Alle belangrijke elementen komen erin terug: de kleuren oranje, rood, wit en blauw en een gouden kroon (met glimmers). Het wordt hoe dan ook een (oranje) feestje met deze sjaal om. Lees snel verder en ontdek hoe jij deze Koningsdag sjaal kan maken.

27 april is het weer Koningsdag en dit vieren wij natuurlijk in het oranje! Wij gebruiken voor de Koningsdag sjaal de sprekende kleur oranje van Phildar Tendresse. Deze zomerse kleur hebben we gecombineerd met de kleuren van de Nederlandse vlag: rood, wit en blauw. Deze drie Hollandse kleuren zijn subtiel verwerkt in de franjes onderaan de sjaal. Een extra feestelijk element aan de koninklijke sjaal zijn de gouden kroontjes! Aan beide onderzijden van de sjaal is door middel van pixelhaken een kroon gehaakt. Dit is erg leuk om te doen en ziet er prachtig uit, zeker in de mooie gouden kleur van Durable Glam.

Met de Koningsdag sjaal ben jij klaar om in stijl Koningsdag te vieren! Hoe ga jij deze Koningsdag sjaal combineren?

koninklijke sjaal kroon

Benodigdheden Koningsdag sjaal

- 6 bollen Ecarlate van Phildar Tendresse (0002)
- 1 bol Durable Glam Gold (2210)
- 1 bolletje Yarn and Colors Must-Have mini's Pepper (32), White (01) en Sapphire (68)
- Haaknaalden 3,5mm, 4mm en 4,5mm

Gebruikte steken:
L = losse
V = vaste
HV = half vaste
ST = stokje

Haakpatroon Koningsdag sjaal

We beginnen aan de onderzijde van de sjaal met het pixel patroon van de kroon. Je haakt de eerste 19 toeren van je patroon steeds van rechts naar links. Ben je linkshandig dan haak je steeds van links naar rechts. Deze manier van pixelhaken geeft een mooi strak resultaat en je hebt minder draadjes om af te hechten doordat je daar waar mogelijk de draden van de vorige toeren steeds gebruikt. Het pixelpatroon is in blokjes uitgetekend. Ieder blokje staat voor 2 stokjes. De 3l aan het begin van je toer tellen niet mee als steek en zijn ook niet getekend in de tekening.

De eerste toeren zijn helemaal uitgeschreven, daarna kun je de tekening volgen met haken. Kijk voor meer uitleg ook naar het filmpje over deze manier van pixelhaken. Maak van de glam in totaal 5 bolletjes. Zet met haaknaald 4mm een ketting van 44l op.  Haak daarna verder met haaknaald 3,5mm.

Toer 1: Haak 43v (43). Maak na de laatste steek een grote lus en haal daar je bol door heen en trek aan.
Toer 2: Leid je draad aan de achterzijde van je werk naar de rechterkant van je werk. Steek je haaknaald van de voorzijde door de eerste v naar achter en pak je draad op. Zorg ervoor dat de draad niet te los of te strak achter je werk zit. Haak 3l. Dit is om hoogte te krijgen voor de stokjes. Haak nu 42st tot het einde van de toer waarbij je in de steek en om de draad achter je werk heen haakt (42).Maak na het laatste st een grote lus en haal je hele bol door de lus heen.
Toer 3: Herhaal toer 2.
Toer 4: De einddraad van toer 3 laat je hangen. Begin deze toer met een nieuwe draad oranje. Begin weer met 3l voor de hoogte. Als je nu naar toer 4 kijkt in de tekening zie je dat je 5 blokjes moet haken. Dus je haakt in totaal 10 st met oranje. Verander in je laatste st van kleur naar gold. Laat de oranje draad hangen.
Haak nu 11 blokjes, dus 22st met gold. Verander in het laatste st van kleur naar oranje. Laat de gold draad hangen. Hiervoor leid je de einddraad van toer 3 naar dit punt. En haak je weer in je steek om de draad heen. Maak na de laatste st een grote lus en haal je hele bol door de lus heen.
Toer 5: Leid nu de oranje draad van de eerste st van toer 4 naar het begin punt.
Haak nu weer eerst 3l voor de hoogte. Herhaal toer 4, waarbij je de draden van toer 4 gebruikt.
Toer 6 t/m 19: Haak verder in deze techniek en kijk naar de tekening. Daar waar mogelijk gebruik je de draden van eerdere toeren. Of hecht je nieuwe draden aan.

Koningsdag sjaal telpatronen

Toer 20: Vanaf dit punt ga je heen en weer haken. Haak 1l. Keer je werk om. En haak nu 43v (43).
Toer 21: Haak verder met haaknaald 4,5mm. Haak 4l (3l =1ste st). Keer je werk om. Sla een steek over. *Haak 1st in de volgende steek. Haak 1l.  Sla een steek over*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer en eindig met 1st in de laatste steek.
Toer 22: Haak 4l (3l=1ste st). Keer je werk om. Sla de losse van de vorige toer over en haak *1st op boven het st van de vorige toer. Haak 1l.
Sla de l van de vorige toer over*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer.
Toer 23 t/m 28: Herhaal toer 22.
Toer 29: Haak 3l voor het eerste st. Keer je werk om. Haak nu om iedere l 1st en in ieder st van de vorige toer 1st (43).
Toer 30 t/m 37: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 38: Herhaal toer 29.
Toer 39 t/m 46: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 47: Herhaal toer 29.
Toer 48 t/m 55: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 56: Herhaal toer 29.
Toer 57 t/m 64: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 65: Herhaal toer 29.
Toer 66 t/m 73: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 74: Herhaal toer 29.
Toer 75 t/m 82: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 83: Herhaal toer 29.
Toer 84 t/m 91: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 92: Herhaal toer 29.
Toer 93 t/m 100: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 101: Herhaal toer 29.
Toer 102 t/m 109: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 110: Herhaal toer 29
Toer 111 t/m 118: Herhaal toer 21 t/m 28:
Toer 119: Herhaal toer 29.
Toer 120 t/m 127: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 128: Herhaal toer 29.
Toer 129 t/m 136: Herhaal toer 21 t/m 28.
Toer 137: Haak verder met haaknaald 3,5mm. Haak 1l. Keer je werk. Haak 43v. Maak een grote lus. Haal de bol door de lus en trek aan.
Toer 138 t/m 155: Vanaf hier ga je de kroon weer inhaken volgens de blokjestekening. Je haakt steeds weer van rechts naar links. Probeer daar waar mogelijk steeds de draden weer op te pakken zodat je zo min mogelijk draadjes hoeft weg te werken.
Toer 156: Haal de draad nogmaals achterlangs en haak nu nog 1 toer met 43v. Sluit niet af.
Toer 157: Haak verder met haaknaald 4mm. Haak 1l. Haak nu langs de lange zijde een toer v. Haak steeds 2v om ieder stokje. Haak op de punt 1l. Haak nu *1v, 1l, sla 1 steek over*. Herhaal *tot*, tot de volgende punt. Haak 1l. Haak nu langs de andere zijde ook v. Haak op de punt weer 1l. En herhaal nu *tot*, tot het einde van de toer. Sluit af.

Afwerking:
Werk alle draadjes netjes weg. Maak nu franjes om de losse aan de uiteindes van de sjaal. Kies zelf welke lengte je leuk vindt. Aan de ene zijde heb ik rood, wit, blauw, oranje gedaan waarbij ik steeds 6 draadjes van de Must-Have heb gebruikt en 4 draadjes van de Tendresse per franje. Aan de andere zijde heb ik franjes gemaakt van 4 draadjes sparkle. De rood- wit en blauw heb ik 2 franjes per kleur gedaan.

Fijne Koningsdag!

Wij zijn benieuwd naar jouw Koninklijke creatie. Laat het ons zien en deel jouw projecten met #wolplein op Facebook en Instagram, of stuur een foto van jouw creaties naar info@wolplein.nl!

Zie de onderstaande patronen voor nog meer (oranje) inspiratie voor Koningsdag.
- Haakpakket Koningsdag espadrilles
- Breipakket Colmo poncho
- Haakpakket Holland omslagdoek

koningsdag haakpatronen

Geef een reactie

10 reacties

 • Yvonne Viester

  Is er ook een breipatroon en breigaren van de Koninklijke sjaal te bestellen, Kan niamelijk niet haken.

  Groet Yvonne

  • Beste Yvonne,
   Nee wij hebben van de Koningsdag sjaal geen breipatroon.

  • Migi

   Beste,

   Zou eerst een proeflapje maken en kijken hoe breed je sjaal wilt hebben. De tekening van de kroon zou ik de steken verdubbelen of zelfs verdriedubbelen zowel in de breedte als in de hoogte. Voor het gaatjesmotief zal er wel ergens een steek te vinden zijn zodat het toch op de gehaakte sjaal zal lijken. Je kan ook de kroon op je gebreide sjaal borduren. Veel succes!

 • Sokken Breien met Ella

  Yvonne, als je de kroontjes overneemt op ruitjes papier waarvan het blokje hoger is dan breed, heb je een brei patroon voor de kroontjes. De rest kom je wel uit toch?

 • Ans

  goedemorgen, klopt het dat er in toer 21 van het koningssjaalpatroon tussen de stokjes nog een losse gehaakt moet worden?

  met vriendelijke groeten
  Ans

  • Goedemorgen Ans,
   Je hebt helemaal gelijk, er moet inderdaad nog een losse gehaakt worden in toer 21. Deze zijn we vergeten te noteren. Dankjewel voor je scherpe blik!

   Groetjes,
   Anke - Team Wolplein

 • else marie

  vraagje: in toer 21 sluit je af met 2 stokjes (Herhaal*tot*, tot het einde van de toer en eindig met 1 st in de laatste steek.
  in toer 22 staat. Sla de losse van de vorige toer over en haak *1st. op boven het st van de vorige toer.

  waar haak ik nu het eerste te haken st. heb nl 2st 1l 1st aan het begin staan.
  groetjes ElseMarie

  • Hoi Else Marie,
   Het kan zijn dat je nog een losse moet haken in toer 21. Dit patroon is namelijk (1 a 2 weken geleden) aangepast, er is 1 losse toegevoegd.
   Als je dit hebt gedaan kun je gewoon weer verder met toer 22. Succes!
   Groetjes,
   Anke - Team Wolplein

 • elma

  hoi, wat zijn de afmetingen van de sjaal.
  heb tot de 2de kroon nu gehaakt maar als ik hem omhang is hij zolang als het plaatje maar dan niet nog om mijn nek gewikkeld.
  ik ben heel benieuwd.

Moment...