Waarom kriebelt een kriebeltrui?

Een wollen trui is een kriebeltrui? Veel mensen denken dat alle wol kriebelt. Wol is er in vele kwaliteiten. Er kunnen tapijten, matrassen en meubelstoffen van gemaakt worden. Maar ook de fijnste babykleding, maatpakken en jurken. Hoe kan dit? En kriebelt echt alle wol?

Zoveel schapensoorten, zoveel wolsoorten. Een schaap past zich gemakkelijk aan zijn levensomstandigheden aan. De dikte en de kwaliteit van de wol is klimaatafhankelijk. Schapensoort die gewend zijn aan kou en regen (Schotland, IJsland) hebben een dikkere en stuggere vacht van schapensoorten in warme landen (Australie en Zuid-Amerika).

Kriebel wol
Hoe dikker de wolvezel, des te stugger hij aanvoelt. Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.

Wol van het merinoschaap is de allerfijnste wol
Merino schapen komen van oorsprong uit Spanje, tegenwoordig ook uit Australië en Nieuw Zeeland. De schapen leven in een warm klimaat en hebben daardoor dunnere wolvezels. Ook bestaat de wol van het merinoschaap uit hele lange haren, waardoor het tot hele dunne stof te weven is.

De vezeldiameter, een belangrijk criterium voor zachtheid, van wol wordt gemeten in ‘microns’. Merinowol is vanaf 10 micron. Ter vergelijking: wol van het Shetlandschaap is 40 micron dik! De grens ligt bij 19 micron, daarna wordt wol echte kriebelwol en is het niet meer comfortabel om te dragen.

Om wol nog zachter aan te laten voelen worden de garens vaak gemengd met andere fijne wol-soorten als kashjmir, angora en mohair.

Wol allergie?
Een wol-allergie is zeldzaam. In wol zit lanoline, dit is een natuurlijk waslaag die het schaap beschermd tegen de regen. Deze lanoline kan allergische reacties veroorzaken. Ook mensen met astma of hooikoorts kunnen last hebben van wol. Maar het gekriebel dat wol kan veroorzaken is zelden een allergische reactie.

Merino wol
Enkele populaire merino garens zijn; Lana grossa cool wool, Lana Grossa merino superfein en Katia Big Merino. Nieuwsgierig naar ons merino assortiment? Bekijk hier alle merino wol.

Geef een reactie

5 reacties

 • laenen lea

  beste, ik zit met een probleem.
  Ik heb voor mijn man een onderlijfje gekocht en daar zit 20% angora wol bij in nu jeukt het bij hem en kan het dus niet aandoen.
  Heeft wel wat gekost ik wil daar dan ook iets aandoen
  hebben jullie een middeltje om hier iets aan te doen;alvast bedankt Lea

  • Wolplein.nl

   Hallo Lea, er is geen middeltje daar tegen. Wat kriebelt zijn de vezeltjes van het Angora garen. Het was beste kan je er een shirt onder dragen dan voel je het gekriebel niet zo. Charlotte

 • J Mozart

  Ik heb wel eens horen vertellen om het een poosje in de diepvries te leggen, dat zou helpen tegen het kriebelen. Heb het niet zelf geprobeerd.

 • Frits Martienus

  Lieve Lezers , al jaren vanaf mij jonge jeugd ,
  slaap ik met een heerlijk prikkende Wollen Aa Bee deken ,
  het prikken geeft mij een veilig gevoel en slaap daar dan ook heerlijk op in ,

  MAAR na 50 jaar is er niet veel meer over van deze deken !!

  Nu probeer ik van alles om andere AaBee dekens ook zo te laten prikken, zoals wassen op 95 graden , maar niets lukt !

  Heeft iemand een idee hoe ik die zachte dekens kan laten prikken?
  Je zou mij er enorm mee helpen , vooral met mijn nacht rust !

  Bijvoorbaat dank , met vriendelijke groeten Frits

 • a.m.sybesma

  schapenwol ,benauwdheid [in de mond]

Moment...