Kroontje haken

Haal jij op Koningsdag ook traditiegetrouw je oranje accessoires tevoorschijn? Bij Wolplein.nl hebben we hét item bedacht om je outfit mee op te leuken. Namelijk een oranje kroontje haken. Zo ben jij, of iemand anders, helemaal klaar voor het feest. 

Kroontje haken

Benodigheden:

Haakpatroon Kroontje haken

Begin met een ketting van 120 lossen. Sluit deze met 1 halve vaste tot een ring. Let op dat je de ketting niet draait met het sluiten. Tip: pas de ketting van lossen even om het hoofd, zodat je deze nog kan aanpassen naar het goede formaat.

1e toer: 120 vasten, sluit de toer met 1 halve vaste.

2e toer: 120 stokjes, sluit de toer met 1 halve vaste.

3e toer: * 1 stokje, 1 losse, 1 vaste overslaan*. Herhaal van*-* tot einde van de toer. Sluit de toer met 1 halve vaste.

4e toer: * 1 ananassteek om de losse tussen de 2 stokjes* . Herhaal van *-* tot einde van de toer. Sluit de toer met 1 halve vaste.

De ananassteek: * 1 omslag, steek de haaknaald in de opening tussen de 2 stokjes, 1 omslag, 1 lange lus halen, 1 omslag, steek de haaknaald in dezelfde opening, 1 omslag, 2e lange lus halen, 1 omslag, steek de haaknaald in dezelfde opening, 1 omslag een 3e lange lus halen, 1 omslag, steek de haaknaald in dezelfde opening, 1 omslag, een 4e lange lus halen, 1 omslag en deze door de 8 lussen op de haaknaald halen, 1 omslag en deze door de 2 laatste steken op de haaknaald halen, 1 losse*

5e toer: 2 stokjes in iedere opening van de vorige toer. Sluit met 1 halve vaste.

6e toer: 120 vasten. Sluit met 1 halve vaste.

7e toer: in de 1e vaste,* 3 dubbele stokjes, 3 lossen, 1 halve vaste in de eerste van de 3 lossen, 3 dubbele stokjes, sla 4 vasten over*. Herhaal van*-* tot einde van de toer.

Sluit met 1 halve vaste.

Je gehaakte kroontje is klaar!

Deel je resultaat:

Wij zijn benieuwd naar het resultaat van jouw gehaakte kroontje. Deel je creatie op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein. Leuk!

Meer inspiratie?

Ontdek deze leuke projecten.

Koningsdag vlaggetjes

Holland projecten

Geef een reactie

7 reacties

 • Wolplein.nl

  Wie gaat het kroontje maken?

 • mirjam

  Dag,

  Als ik het patroontje wil aanpassen voor een kleiner/groter hoofd meot het aantal steken dan nog deelbaar zijn door bv. 3 of maak dat niet uit?

  Mvg. Mirjam

 • Beste Mirjam,

  Dit maakt niet zoveel uit, haak een aantal vasten en pas dit om het hoofd. En ga daarna verder met het patroon. Succes!

 • Nele

  Hoi. Ik heb het kroontje gehaakt, maar het valt nogal slap. Hoe los je dat op?

  Alvast bedankt!

  • Wolplein.nl

   Hallo Nele, hij moet een strak gehaakt worden om stevig te worden. Als je hem echt stijf wilt hebben kun je hem opstijven met suiker en water of met witte lijm zoals we in deze blog hebben gedaan: http://www.wolplein.nl/blog/schaal-haken/. Succes! Groetjes Lotte

   • Marian Weijers

    Ook ik heb het kroontje gehaakt, maar snap echt niet hoe ik het stevig krijg.
    Graag antwoord

    Bij voorbaat dank

    • Wolplein.nl

     Hallo Marian, is het niet stevig genoeg? Misschien zou je een haaknaald dikte dunner moeten pakken. Het kan zijn dat je los haakt en dat het daarom geen stevig geheel word. Charlotte!

Moment...