Internationale Linkshandigendag

Internationale Linkshandigendag

Behoor jij tot de ca. 12% van Nederlandse bevolking die linkshandig is? Dan is 13 augustus jouw dag: Internationale Linkshandigendag. Een mooi moment om in te zoomen op de kunst van het linkshandig handwerken.

Op Internationale Linkshandigendag schrijven we graag een ode aan alle lefties. Want in een wereld die is ingericht op de rechtshandige mens, is het soms best lastig om linkshandig te zijn. Weet je nog, hoe je hand er vroeger uitzag na een dictee op school? Helemaal blauw van de inkt door die fijne vulpen. En hoe dat knutseluurtje een frustratie-uurtje werd doordat de schaar totaal niet lekker in je hand lag wat recht knippen echt onmogelijk maakte? Goed, het zijn geen wereldrampen, maar we willen toch maar even aangeven dat sommige dagelijkse handelingen best een opgave kunnen zijn voor linkshandigen.

Linkshandig handwerken

Ook al ben jij linkshandig, het kan goed zijn dat je toch rechtshandig handwerkt. Vroeger was het namelijk op scholen niet toegestaan om linkshandig te handwerken. Strenge handwerkjuffen waren er als de kippen bij als ze iemand linkshandig zagen handwerken. ‘Begin maar helemaal opnieuw’, klonk het dan. Het kan dus goed zijn dat je alles met links doet, behalve haken en/of breien.

Gelukkig mag je vandaag de dag zelf weten hoe jij het liefste handwerkt. Heb je geen sterke voorkeurshand, dan loont het misschien om jezelf rechtshandig handwerken aan te leren, zodat je geen patronen hoeft te spiegelen. Maar ja, dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan…

Online cursus linkshandig haken

Linkshandig haken vereist oefening en geeft de nodige uitdaging. Maar hé, dat kun jij! Als linkshandige ben jij al van jongs af aan een ster in het oplossen van alledaagse problemen als “hoe schrijf ik zonder dat mijn werk vol zit met inktvlekken?” en “hoe win ik ooit een computerspelletje met controllers die voor rechtshandigen zijn gemaakt?”. Om nog maar te zwijgen over blikopeners en multomappen.

Speciaal voor alle lefties hebben we bij Wolplein een online cursus ‘Linkshandig haken’. Een complete tutorial waarbij alle basissteken van het haken aan bod komen.

Cursus linkshandig haken

Andere tips & weetjes:

  • Haaknaalden zijn symmetrisch, het maakt dus niet uit of je links- of rechtshandig haakt. Kies een haaknaald die lekker in de hand ligt en haak er op los!
  • Leg je bol garen aan de rechterkant van je lichaam. Met je rechterhand hou je de spanning op de draad.
  • Als linkshandige haak je in spiegelbeeld. Vrijwel alle patronen zijn geschreven voor rechtshandigen. Wil je hetzelfde resultaat, dan lees je ook het patroon in spiegelbeeld. Tip: haak je n.a.v. een haakdiagram of haakgrafiek: print je diagram af in spiegelbeeld.

Succes en veel plezier met linkshandig handwerken! Deel jouw creaties op onze Facebookpagina of Instagram met #wolplein.

Fijne Linkshandigendag, lefties!

Geef een reactie

Moment...