Merino wol: diervriendelijke wol

merino-garens-wolplein

De winter komt eraan dus hoog tijd om jezelf te trakteren op een lekkere warme trui, wollen sjaal of een paar heerlijke sokken. Een grote kans dat je één van de prachtige garens met merino wol kiest. Eerder is er discussie geweest over de behandeling van het merinoschaap. Omdat wij het welzijn van dieren erg belangrijk vinden, zijn we op onderzoek uit gegaan. Lees er hier alles over!

Een warme sjaal, een zachte trui of een heerlijk vest maak je met merino wol. Merino wol is afkomstig van het merinoschaap, dat geprezen wordt door de kwaliteit van zijn wol. De wol is namelijk erg zacht, kriebelt nauwelijks tot niet en is door de vele kwaliteiten en kleuren te gebruiken voor de mooiste projecten!

Het merinoschaap is een van de bekendste schapenrassen ter wereld en is dan ook in alle windstreken te vinden. Hoewel het ras oorspronkelijk uit Noord-Afrika komt, zijn de merinosschapen nu met name terug te vinden in Nieuw-Zeeland, Australië, Argentinië, Zuid-Afrika en het westelijk deel van de Verenigde Staten. In Nederland zijn er een aantal kuddes, maar de wol die wij gebruiken voor breien en haken wordt vanuit het buitenland geïmporteerd.

Bij Wolplein verkopen we merino wol van onder andere Lana GrossaDrops en Katia. Eerder zijn er wel eens vragen gerezen over de behandeling van het merinoschaap. En terecht ook, want een diervriendelijke trui zit toch echt lekkerder! Omdat wij er zeker van willen zijn dat onze klanten met diervriendelijke producten werken, hebben we navraag gedaan bij onze leveranciers.

En jahoor, gelukkig zijn onze leveranciers daar heel open over! Katia laat weten dat de Australische wol die zij importeren, in de gaten wordt gehouden door de Australian Wool Innovation (AWI). Deze organisatie houdt onderzoek, ontwikkeling en de marketing in de wol-industrie nauwlettend in de gaten. Lana Grossa verwijst ons naar hun site, waar we een heuse "nachhaltigkeitsbroschüre" vinden. Hierin wordt uitgebreid uitgelegd op welke wijze hun hoogwaardige wol wordt verkregen en staat alles over duurzaamheid en milieuwbewustzijn bij het proces. DROPS meldt ons dat hun merino wol wordt gesponnen van vrijlopende dieren in Zuid-Afrika en Zuid-Amerika. Bovendien voldoet hun garen aan het Oeko-tex keurmerk, wat inhoudt dat het vrijwel zonder chemicaliën is gemaakt.

Natuurlijk verwachtten we dit al, maar het is fijn om van de leveranciers bevestiging te krijgen. Bovendien kun je nu met een gerust hart beginnen aan je lekkere warme wintertruisjaal of wollen muts!

merino-garens-wol

Katia Basic Merino - Lana Grossa Bingo - Drops Merino Extra fine

Korting op alle Merino wol

En om dit heuglijke feit te vieren is deze week bij Wolplein alle merino wol in de aanbieding. Profiteer nu van 5% korting op alle merino garens.
En pssssst, wacht niet te lang, deze actie loopt t/m dinsdag 8 september en met de heerlijke wol van het merinoschaap ga je hip de winter in!

Welke wol gebruik jij het liefst voor je winterprojecten?

Geef een reactie

8 reacties

 • Annemarie

  Ik ben niet overtuigd door dit verhaal over de herkomst van merino wol. Er gebeuren nog zoveel nare dingen in de wereld van de wolproductie en een mooi verkooppraatje van een leverancier is helaas, helaas niet genoeg om zeker te weten dat de schapen met zorg geschoren worden, niet verminkt worden en in het algemeen een goed leven hebben. Ik hoop op strengere regels, goede controle en een goe, betrouwbaar keurmerk !!

  • Linda

   Ik ben het eens met Annemarie. Laatst op het nieuws heb ik een erg naar filmpje gezien over Merinoschapen uit Australië die hardhandig werden geschoren. Er werd met ze gegooid, geslagen, geschopt. Tot bloedens aan toe! Leveranciers gaan het hun klanten echt niet eerlijk vertellen als zij weten dat schapen op die manier behandeld worden. Ik vermijd dus liever Merinowol en probeer biologische, diervriendelijke wol te verkrijgen uit Nederland of andere landen uit het westen. Dit is vaak duurder, maar ik wil niet het leed van een dier op mijn geweten hebben!

 • Bianka Visser

  Mmmmmm... Merinowol is mijn wol , ......voor herrlijk warme truien, muts .....alles, het breid ook lekker ..is zacht in de hand, voelt super aan en warm!!!!!

 • B.Meijnen

  Zijn er leveranciers zijn die 'open' zeggen dat hun wol/alpaca/merino/yak/zijde/mohair dierONvriendelijk wordt geproduceerd?
  Daar zou ik dan graag een lijst van zien, want ik vind het moeilijk zoeken.
  Het Oeko keurmerk zegt niets over diervriendelijkheid.

 • Bernie

  Wat ik me afvraag omdat deze wol uit Australie komt of her echt wel zo diervriendelijk is als u beweerd .De schapen mogen daar wel goed verzorgd zijn , maar hoe zit het als ze afgevoerd worden voor de slacht ? .Dan houd het welzijn van deze dieren op en de meeste eindigen op deze gruwelijke boten die ze naar het midden oosten voeren waar ze op een gruwelijke wijze worden mishandeld en afgeslacht .Noem je dat dan nog " diervriendelijke wol ?!?!

  • Hoi Bernie, bedankt voor je opmerking.
   Zoals in het bericht te lezen is zijn de merken die wij verkopen allemaal overtuigd van de diervriendelijke manier waarop het merino garen verkregen is.
   Zij hebben hier ook certificaten van, die krijgen ze niet zomaar.
   Hoe het precies zit met merken die wij niet verkopen weten wij uiteraard niet.
   Groetjes, Stefanie.

Moment...