Mochila haken - Bekijk de uitleg!

mochila-techniek-haken

Mochila haken is hot! Met deze techniek haak je de mooiste figuren in alle kleuren van de regenboog. Denk bijvoorbeeld aan een mooi haaknaaldenetui, leuke knuffel of zo'n populaire Mochila tas. Daarnaast is er de Tapestry techniek, die erg veel op Mochila haken lijkt. Maar wat is nou precies het verschil? In dit blog zetten we de beide technieken op een rijtje. 

Tapestry vs. Mochila haken

Mochila haken wordt vaak vergeleken met tapestry haken, maar is toch echt anders! Het grote verschil is dat je bij tapestry haken in twee lussen van je steek haakt en je bij de mochila techniek de achterste lussen gebruikt. Ook is het resultaat bij tapestry haken veel stugger dan bij mochila. Wil je een tas die soepeler aanvoelt? Gebruik dan de mochila techniek!

Een groot voordeel bij mochila haken is dat, in tegenstelling tot bij tapestry, de steken recht boven elkaar komen. Hierdoor heb je meer mogelijkheden in figuren. Kies leuke, felle kleurtjes of mooie rustige tinten en haak je eigen favoriete Mochila-tas!

tapestry-haken

Tapestry haken:
Tapestry haken bestaat uit de volgende stappen:
- Je haakt vasten waarbij je onder de twee lussen van de steek doorsteekt.
- Sla je draad om je naald en trek de draad door de steek. Sla je draad weer om de naald en trek deze door de twee lussen op je haaknaald.
- De draad waar je niet mee haakt ligt op je steken, deze draad neem je mee in je haakwerk en zie je niet.

tapestry-techniek-haken

Tapestry Tablet hoes en Tas.

Is het nog niet helemaal duidelijk? Bekijk een uitgebreide uitleg hiervan op Tapestry haken is de nieuwe trend!

mochila-haken

Mochila haken:
Bij de mochila techniek haak je in de achterste lussen en haak je 'yarn under.' Doordat je in de achterste lussen haakt, krijg je aan de voorkant ribbels. Verder haak je, net als bij tapestry haken, gewoon vasten, alleen sla je je draad anders om de haaknaald heen. Dit wordt 'yarn under' genoemd.
Mochila haken bestaat uit de volgende stappen:
- Je steekt in de achterste lus van je steek in.
- Na het insteken in de achterste lus leg je je draad niet over de haaknaald maar je houdt je draad onder de haaknaald. Je haaknaald haakt van bovenaf om de draad.
- Je trekt de draad door de steek en haakt weer van bovenaf om je draad.

Welke garens gebruik je voor Mochila haken?
Eigenlijk kun je met alle garens mochila haken, maar omdat je de draden meeneemt in je haakwerk, is het verstandig om niet al te dikke garens te gebruiken. Ga voor garens die geschikt zijn voor naalddikte 3 t/m 5 en van katoen zijn.
Wij vinden de volgende garens erg geschikt: Yarn and Colors Must-havePhildar Phil Coton 3 & Phil Coton 4, SMC Catania, Katia Capri en ByClaire nr.1.

Projecten met de Mochila techniek
Met de Mochila haaktechniek kun je alle kanten op en is daarom geschikt voor vele soorten projecten. Wij hebben een mooie tas ontworpen die we als compleet haakpakket aanbieden. Bekijk hier het Mochila tas haakpakket.

Mochila tas haken

Wat zou jij met de mochila techniek maken?

Geef een reactie

35 reacties

 • Giovanna

  Beste Wolplein,.....

  Wat ontzettend leuk dat jullie aandacht besteden aan het haken van Tapestry. Eén ding moet me echter van het hart,.. het verbaasd me iedere keer weer dat Mochila en Yarn under haken altijd aan elkaar gekoppeld worden,... Het is nl niet waar dat deze manier van haken een must is om een Mochila bag te haken. Zelfs de originele tassen worden niet op die manier gehaakt.. Velen hebben trouwens moeite met die manier van haken en om de meeloopdraden uit het zicht te krijgen. Ik heb echt beide manieren geprobeerd en ben teruggekomen van het Yarn under, ik haak alle tassen dus Yarn over, je hebt een veel mooier resultaat, en het is veel makkelijker om je meeloopdraden uit het zicht te krijgen,.zeker bij het gebruik van meer dan 4 kleuren.... Yarn under is een manier van haken die als je het mooi en prettig vind bruikbaar is maar het is absoluut niet noodzakelijk. Het zou dus fijn zijn als dat ook duidelijk vermeld zou worden. Daaraantegen kan het gebruik maken van zowel YO en YU in effen tassen een heel mooi reliëf geven. Nogmaals het is een zeer bruikbare manier van haken, maar Yarn Under is geen moeten. Ik hoop dat die fabel een keer de wereld uit gaat. Met vr Groet Giovanna

  • Wolplein.nl

   Hallo Giovanna, bedankt voor de tip!

  • Joke

   Heb je ook tips om de meeloopdraden uit het zicht te krijgen? Dat lukt mij niet zo goed, zeker met contrasterende kleuren vind ik dat moeilijk. Moet ik misschien een dikkere of dunnere haaknaald gebruiken? Alvast bedankt voor de tips. Gr. Joke

   • Wolplein.nl

    Hallo Joke, helemaal niet zien gaat niet lukken. Maar je kan inderdaad eens proberen een andere dikte haaknaald proberen. Succes, Charlotte!

 • Dorien

  Ik zou wel een tas willen haken, hebben jullie daar ook patronen van?

  • Wolplein.nl

   Hallo Dorien, wij hebben een haakpakket van een Tapestry tas. Dan krijg je het patroon + de garens die ervoor nodig zijn. Fijne dag, Charlotte!

 • tineke

  hallo ik ben met de tapestry tas bezig en heb een vraag over toer 37 eindig je deze toer met 9 vasten kleur 3 of moet er daarna nog 1 vaste in kleur 13 gehaakt worden groetjes Tineke

  • Wolplein.nl

   Hallo Tineke, ik heb even gekeken bij onze tas maar kan niet zo goed zien wat we gedaan hebben. Ik zou het zo doen dat het er kloppend uitziet. Succes, Charlotte!

 • janny

  Hallo,

  ik heb 2 weken geleden met mijn dochter bij het inpiratiecentrum vele kleuren katoen uitgekozen en gekocht om deze tas te gaan maken voor haar maar ik dácht dat het een gratis patroon was en dat ik die op de site kon downloaden maar nee dus... nu zit ik hier met bijna 20 bollen katoen maar kan nergens het patroon krijgen zonder opnieuw wol te moeten kopen. ik baal hier best wel een beetje van want ondertussen heb ik wel bijna 40,- voor de katoen uitgegeven.
  mvg janny

  • Wolplein.nl

   Hallo Janny, je kan het beste contact opnemen met onze klantenservice. Zei kunnen even kijken wat ze voor je kunnen doen. Charlotte!

 • Martine

  Ik heb een vraag over de tapestry tas. Op jullie site staat dat de tas 34cm breed en 35 cm hoog is zonder hengsel. Nu ik bezig ben met het haken van de tas kom ik erachter dat mijn haakwerk maar 20cm breed is...om het formaat te behalen, die op jullie site staat, moet ik zeker een grotere haaknaald hebben ? In het patroon staat dat je het haakt op haaknaald 3mm

  • Wolplein.nl

   Hallo Martine,

   Ik heb onze bodem opgemeten en deze is 23/24 cm. Het kan zijn dat je iets strakker haakt dan ons. Je zou op een halve maat groter kunnen gaan haken. Maar dat is even testen.

   Charlotte

 • Joke Winkelman

  Ik ben begonnen met een tas. De bodem is klaar. Maar als ik nu het patroon ga haken komt door het rondhiaken het patroon niet sluitend door dat er een hoogte verschil is. Wat die ik fout?

 • Jokewinkelman

  Dank voor je reactie. Maar ik krijg het patroon dan niet aansluitend. Heb ik bv aan het begin van de toer al 4x 2 steken van een bepaalde kleur boven elkaar dan is dit aan het eind van de toer pas 3 x 2 steken boven elkaar. Moet ik alweer met een nieuwepatroon steek beginnen maar dan blijf ik aan het eind altijd met 1 toer verschil zitten. Snap je het nog haha

  • Wolplein.nl

   Hallo Joke,

   Het is ook heel moeilijk voor mij om te bepalen wat er nu hout gaat. Maar het klopt dat er een kleine verschuiving zit in het patroon. Misschien even bellen met de klantenservice.

   Charlotte

 • Shari

  Jammer dat ik de grijze letters op de witte ondergrond niet kan lezen
  Kun je de tekst kleur veranderen zodat ook mensen met slechtere ogen dit nog kunnen zien?
  Of een video plaatsen zodat we die kunnen volgen
  Alvast bedankt

 • Yvonne

  Ik wil een buideltas haken met een ronde bodem en kwastjes.
  Yvonne

 • Ans

  Waarschuwing ..... het is zo verslavend. Mochila tassen haken kei leuk. Ik zie dat de workshop mochila vol zit dus er zijn weer mensen die straks niet kunnen stoppen. Zoveel keus van mochila patronen op internet, pinterest enz... en de mooie katoentjes koop je natuurlijk bij wolplein.
  Veel succes allemaal.

 • Ria

  Ik wou met de mochila techniek een rugtas maken.
  en wou alles in pakket kopen op een cursus.

  Groetjes Ria

 • p bouman

  Hebben jullie ook een boekje met patronen van mochillatassen ?

 • Marijke raspoort

  Wat ziet dat er waanzinnig leuk uit. Echt top.

 • Ingrid

  Ik wil het graag een keer willen proberen. Heb een breitas die ik graag een tas omheen wil haken met uiteraard een roos in mochilla haken.

 • Anny nies

  Kun met de mochilatecniek ook,een kussen maken

 • Annie

  Hallo, ik zoek een duidelijk patroon van een rechthoekig kussen, in de mochilla techniek , ik heb het boek van Natasja vreeswijk daar staat dat kussen in, maar het begin zou ik graag mee geholpen worden, het lukt mij niet volgens haar beschrijving!! Gr

 • Nanouk

  Ik ben vandaag begonnen met een mochila tas haken, klopt het de bodem niet plat is ik ben bezig met toer 12 en de rand komt omhoog klopt dat? ben de diamonds tas aan het haken uit het boek van Rianne de Graaf Wayuu Mochilas Haken. ik hoor graag van jullie.

  Groetjes Nouk

  • Hoi! Als je bodem niet plat is dan kan het zijn dat je niet op de goede manier meerdert of dat je de meeloopdraden te strak aantrekt. Als je elke toer je steken telt en goed let op de draadspanning dan zou je bodem plat moeten blijven tot het moment dat je stopt met meerderen. Groetjes Elianne

 • Hellen

  Hallo,
  ik wil graag een rond rood tasje haken,mochila stijl.Is het mogelijk om mochila ook in 1 kleur te haken en moet je dan ook 3 of 4 meeloop draden hebben om de tas stevig te krijgen.Deze is voor mijn kleindochter.

  • Hey Hellen,

   Mochilla haken is echt een techniek die bedoelt is om kleuren te wisselen. Als je alles in één kleur zou willen haken, heeft mochilla haken eigenlijk geen nut meer.
   Mocht je het toch willen doen in één kleur zou je inderdaad ook meeloop draden moeten hebben. Dan wordt het dus inderdaad net zo stevig.

   Veel succes!
   Groetjes, Stefanie.

 • E.J.M. van Oijen - de Bruin

  Geachte Lezer ,
  Zijn er ook makkelijke patroontjes te krijgen ,ik wil kijken of het mij gaat lukken .
  Of heeft u misschien ook makkelijke grstis patroontjes voor beginnelingen .
  Met vriendelijke groet ,
  Mevr : E .van Oijen - de Bruin .

  • Goedemiddag!

   Wij bieden via Wolplein.nl veel gratis patronen aan. Op de patronen pagina kun je links filteren op 'beginner'. Dan krijg je alles te zien wat wij voor de beginnende haaker/haakster hebben geselecteerd.

   https://www.wolplein.nl/patronen/haakpatronen?moeilijkheid=5670

   Fijne dag! Groetjes Stefanie.

Moment...