Muts haken

muts haken

Muts haken? Elke winter zie je ze weer verschijnen. Gave beanies in allerlei kleuren, met of zonder pompon en in allerlei soorten en maten. Eigenlijk raken ze nooit uit de tijd. Met dit gave patroon haak je een warme muts mét fleeceband voor de winter. Kies je variant!

De kleurencombinaties zijn super leuk voor jongens en meisje, maar uiteraard ook geschikt voor man of vrouw. Vind je de pompon maar niks? Laat 'm dan lekker weg! Iedereen bepaalt zijn eigen stijl en dat is nu juist het leuke aan haken: niets moet, alles mag.

Wat heb je nodig?

muts hakenMateriaal; MyBoshi no.1: 5 kleuren (van iedere kleur 1 bol), haaknaald nr. 6, pompon en een MyBoshi fleeceband.

Jongensversie - kleuren: 155, 191, 184, 195, 157 & pompon: 17
Meisjesversie - kleuren: 141, 191, 182, 193, 138 & pompon: 8

De hierboven genoemde volgorde van kleuren is ook de volgorde voor het maken van de muts.

Patroon 'muts haken'

Start met het haken van 3 l. en sluit deze met een hv. tot een ring.
Toer 1: 3 losse (= 1 stokje), 11 stokjes = 12 stokjes
Toer 2: ieder stokje verdubbelen (= 24 stokjes)
Toer 3: halve stokjes haken, daarbij alleen in de achterste lus van de steek steken en elk derde steek verdubbelen (= 32 halve stokjes).
Toer 4: losjes 32 halve vaste haken.
Toer 5: vaste haken, daarbij in de halve stokjes van de derde toer steken en elke vierde steek verdubbelen. (= 40 vaste)
Toer 6:  stokjes haken en elke vijfde steek verdubbelen (=48 stokjes)
Toer 7: losjes 48 halve vaste haken.
Toer 8:  in ieder stokje van de zesde toer een stokje haken en iedere achtste steek verdubbelen (=54 stokjes)
Toer 9: in ieder stokje van de vorige toer 1 halve stokje haken, daarbij alleen in de achterste lus van de steek steken (= 54 halve stokjes).
Toer 10: 54 stokjes haken.
Toer 11: losjes 54 halve vaste haken.
Toer 12: in ieder stokje van de 10de toer een halve stokje haken (54 halve stokjes).
Toer 13: 54 vaste haken.
Toer 14: in elke vaste een half stokje haken, daarbij alleen in de achterste lus van de steek steken (= 54 halve stokjes).
Toer 15: losjes 54 halve vaste haken.
Toer 16: in ieder halve stokje van de 14de toer een stokje haken (= 54 stokjes).
Toer 17: in ieder stokje van de vorige toer 1 halve stokje haken, daarbij alleen in de achterste lus van de steek steken (= 54 halve stokjes).
Toer 18: 54 stokjes haken.
Toer 19: losjes 54 halve vaste haken.
Toer 20: 54 vaste in de stokjes van de 18de toer haken.
Toer 21: 54 vaste haken, daarbij alleen in de achterste lus van de vorige steek steken.
Toer 22: 54 halve stokjes haken

Jongensmuts:
Toer 23: 54 stokjes haken.
Toer 24: 54 vasten in de achterste lussen in de kleur van je rand die je eraan gaat maken.

Meisjesmuts: 
haak t/m toer 22.

Haak nu de rand aan je muts met de reliëfstokjes. Draai de muts om, dus de 'verkeerde kant' naar buiten, en hecht een draad aan. Haak nu 3 toeren reliëfstokjes en eindig met een toer vasten. Draai je muts weer om en sla de rand om.

Uitleg reliëfstokje:
Reliëfstokjes maak je door een stokje te haken voor of achter een andere steek van de vorige toer. Je steekt de haaknaald dus niet in de bovenkant van de steek (door het v-tje), maar om de steek van de vorige toer. Dit gaat het makkelijkst bij stokjes en dubbele stokjes. Je steekt je haaknaald van rechts naar links achter (of voor de steek langs) en haakt dan je stokje zoals altijd.

Fleece band 
Nieuw is de fleece band van MyBoshi. Geen gekriebel meer, lekker warm en wind dicht. Maak de fleeceband vast aan de binnenkant van de muts zoals staat beschreven op de verpakking. De pompon maak je met het lusje vast aan de bovenkant van de muts. KLAAR!

fleece band

Heb jij een mooie muts gehaakt? Show ons een foto door deze te mailen naar info@wolplein.nl. Wie weet schittert jouw creatie straks in onze Wol of Fame op Facebook!

Geef een reactie

55 reacties

 • Wil de Groot

  Hoeveel steken op zetten voor een maat meisjes 12 jaar??

  • Wolplein.nl

   Hallo Wil!

   Dat is lastig om te zeggen. Heb je misschien nog een muts van haar liggen? Dan kan je even meten hoe groot deze is. Maar deze mutsen vallen niet heel ruim en als je er nog een fleece band in maakt kan deze muts vast ook goed zitten bij een meisje van 12. Maar het beste is eerst even meten. Succes Charlotte

  • Hoi, ben enthousiast begonnen met de jongens muts maar snap de toer 5 niet. Kan u het misschien even uitleggen aub. Zodat ik verder kan. Monique

   • Wolplein.nl

    Hallo Monique, het is moeilijk uitleggen zo want je moet gewoon eigenlijk echt doen wat er staat. Je gaat de vasten niet haken in de losse van de vorige toer maar in de toer daarvoor waardoor de steken daartussen komen te liggen. Even wat proberen misschien lukt het dan wel. Charlotte!

 • Yoo-Mee

  De gekozen kleuren voor de jongensbeanie vind ik erg mooi. Met welke kleur beginnen jullie te haken en in welke volgorde volgen de kleuren elkaar dan op in het patroon? Ik kan niet alles goed afleiden uit de foto.

  • Wolplein.nl

   Hallo Yoo-Mee, start met de kleur donkerblauw.

   De volgorde is: donkerblauw, wit, groen, grijs, lichtblauw.

   Veel plezier met haken, Charlotte!

 • Yoo-Mee

  Kan het zijn dat het gebruikte lichtblauw nr 156 (dit is ijsblauw) is en niet het hoger vermelde nr 157 (dit is bosbes) is?

 • jill

  Voor welke leeftijd is het patroon zoals hierboven vermeld?

 • Dionne

  Ik heb op volgens mij alle mogelijke manieren toer 5 gehaakt zelfs overlegd met mijn haakmaatje maar het komt totaal niet overeen met wat het zou moeten zijn. Krijg een echte opstaande rand op de muts het lijkt wel een deksel of ik lees het echt helemaal verkeerd. Kan iemand mij een tip geven?

 • Dionne

  Ik ben er inmiddels na heel veel uithalen en lezen uit. Ik maakte continu in toer 4 vasten ipv halve vasten, dan wordt het lastig!

 • riet

  Ik wil de mutsen haken voor tweeling van 2 jaar. Zijn de mutsen dan veel te groot en kan ik 2 mutsen haken uit 1 bestelling van 5 kluwen?

 • riet

  Nog een vraagje. Is de fleeceset voor 1 muts of 2? Hoe lang is de fleeceset?

 • Riet

  Ik kjk met spanning uit naar het antwoord Dionne!

 • Petra

  Hoe wisselen jullie van kleur? Sluiten jullie elke toer met een halve vaste, of is dat juist niet handig?

  • Wolplein.nl

   Hallo Petra, ja we sluiten de toeren af met een halve vasten. Dan is het kan je beginnen met een nieuwe kleur dat geeft een mooie overgang. Succes Charlotte

 • Gisella

  Ik heb de muts bijna klaar. Is de pompon nog verkrijgbaar?

  • Wolplein.nl

   Hoi Gisella, jazeker die is nog verkrijgbaar hoor. Via deze link kun je 'm vinden http://www.wolplein.nl/rico-kunstbont-pompon-large. Veel plezier ermee!

 • janine

  Goedemiddag. Ik snap toer 8 niet: in elk stokje van toer 6 een stokje haken. Terwijl ik daar al halve vasten in heb gehaakt (toer 7). Kan iemand mij helpen?

  Met vr.gr.
  Janine

  • Wolplein.nl

   Hallo Janine, dat klopt maar je gaat er ook nog stokjes in haken dan ga je zien dat dit een heel leuk effect geeft! Als je het gaat haken ga je zien dat het echt wat gaat worden. Succes, Charlotte!

 • Linda

  Hallo, worden er na de halve vaste om de toer te sluiten nog losse gehaakt om de hoogte in te gaan?? Of is het gewoon verder haken?? Verder ook nog een vraagje inzake de reliëfstokjes. Ik maak de jongensmuts en krijg een hele gekke rand door de laatste toer vasten. Ik haak het eerste reliëfstokje in toer 23. Laatste vraag waar hecht je de draad aan om de reliëfstokjes te beginnen??

  Dank alvast voor een reactie,

  Groeten Linda

  • Wolplein.nl

   Hallo Linda, ik ga proberen als je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

   Als er geen losse beschreven staan dan is het niet nodig om losse te haken om de hoogte te bereiken.

   Waar je de draad aanhecht om de reliefstokjes te beginnen maakt niet uit. Wat er mis gaat met de rand weet ik niet maar je gaat straks die band wel vouwen dus misschien zie je die gekke rand niet meer. Heel veel succes. Charlotte!

 • Linda

  Hallo Charlotte,

  Allereerst bedankt voor je snelle reactie. Aangezien het feit dat de muts te klein was in de maat hierboven, heb ik deze geheel uitgehaald en ga hem groter maken. De reliëf stokjes zijn nog abracadabra voor mij. Na de laatste toer 24 werk je die draad dus af en begin je de reliëfstokjes geheel opnieuw? En hecht je de draad dan aan in toer 23? Maak je dan reliëfstokjes voor en achter? Sorry hoor, haak nog niet zo lang.
  Nu zeg jij geen losse haken om de hoogte in te gaan, maar wel een halve vaste om de toer te sluiten. Haak je dan de eerste steek van de nieuwe toer ook in de steek waar je de halve vaste in hebt gemaakt, of telt de halve vaste mee als steek??

  Groeten,
  Linda

  • Wolplein.nl

   Hallo Linda, het klopt inderdaad dat je naar toer 24 gewoon afhecht. En je kan de willekeurig ergens aanhechten voor de volgende toer. Misschien moet je even wat filmpjes bekijken van het reliëf stokje en even proberen met een proeflapje. Want als je hem door hebt weet je hoe het moet. Succes, Charlotte!

 • Linda

  Hoi Charlotte, het laatste deel inzake de lossen hoef je niet meer te beantwoorden hoor ik ben er uit!!!

 • Linda

  Hoi Charlotte, de muts nu groter gehaakt, de laatste toer 24 afgehecht en de muts binnenste buiten gekeerd. In welke toer hecht je nu de draad aan om met de reliëfstokjes te beginnen? De eerste reliëfstokjes worden gemaakt in toer 23 en daarna in toer 25 en 26, klopt dit?? En de reliëfstokjes worden voor en achter langs gehaakt als ik het goed zie?

  • Wolplein.nl

   Hallo Linda, je hecht de draad gewoon aan in de laatste toer en je gaat de reliefstokjes gewoon haken in de laatste toer. Je haakt inderdaad voor en achter langs. Succes, Charlotte

 • Karin

  Welke maat pompon zit er op de muts? De medium of de large?

 • Monique

  Moet ik elke toer sluiten met een halve vaste of kan ik gewoon doorgaan met de volgende toer?

 • Linda

  Hoi hoi, Ik zou deze muts graag voor een man haken (gemiddeld hoofd haha) maar tot hoeveel steken moet ik dan meerderen (is er evt een maten tabel?) en hoeveel bollen (gram) my boshi zou ik nodig hebben? Ik wil hem graag in twee kleuren haken. Bedankt!!

  • Wolplein.nl

   Hallo Linda, leuk dat je de muts gaat haken. Helaas is er geen maattabel en durf ik je zo niet te zeggen op hoeveel steken je uit moet komen om het op een mannenhoofd te laten passen. Je kan gewoon beginnen en in de toeren waar gemeerderd word moet je wat meer meerderen. Nu komen we op 54 steken uit op het eind. Ik zou denk ik voor een mannenhoofd uitkomen op 60 steken. Maar dat is een gok. Het aantal bollen is denk ik 1 bol per kleur. En de kleur waar je mee eindigt (de boord) zou ik 2 bollen van pakken. Succes, Charlotte!

   • Linda

    Hallo Charlotte,

    Bedankt voor je reactie, ik heb alleen nog een vraagje over de aantal bollen als ik twee kleuren wil gebruiken dan heb ik dus 2 bollen antraciet en 1 bol Grasgroen nodig (het merendeel word antraciet)? Sorry ben normaal van het knuffels maken dus heb geen idee hoeveel er in een muts gaat ;) Bedankt weer!

    • Wolplein.nl

     Hallo Linda, ik denk inderdaad dat je met dat aantal bollen uit moet komen.Wil je het zeker weten dan kan je ook van iedere kleur 2 bollen nemen. Charlotte!

  • Bart bruin

   Hee linda ik ben bezig voor mijn hooft een te maken bij mij zitten 62 steken goed groeten Bart

 • Hallo!

  Ik vind deze muts echt heel erg leuk en ben er eentje aan het maken voor mijn zoontje. Alleen vind ik het met al die verschillende steken enorm lastig om de wisseling per toer mooi te krijgen. Je ziet nu duidelijk wanneer een toer eindigt/begint. Is daar een trucje voor??

  Bedankt :D

  • Wolplein.nl

   Hallo Lotte, ik gebruikt het volgende trucje. Sluit je toer af en begin met je nieuwe toer gewoon een eindje verder op de toer. Dit werkt! Succes, Charlotte!

 • Danielle

  Goedenmorgen.
  Wat een ontzettende leuke muts.
  Ik ga deze proberen om te maken alleen ben ik zelf meer een beelddenken. Dus het had voor mij erg fijn geweest als deze muts een uitleg had net een filmpje.
  Ik ben nu bij tour 1 en begindatum al te duizelen. (haha) en losse snap ik maar wat bedoel je dan met 1 stokje erachter

  • Wolplein.nl

   Hallo Danielle,

   We hebben hier helaas geen filmpje van en deze staat ook nog niet op de planning. Als je alle steken snapt en deze kunt haken dan kan je aan het patroon beginnen. Misschien is een proeflapje maken ook handig.

   Charlotte

 • Ina

  Hallo Charlotte, wat een leuke muts zeg.
  Ik heb eerst mijn dochter gevraagd of ze het iets vond voor mijn kleindochter.
  Gelukkig (voor mij) wilde zij het mutsje graag maar dan in 1 kleur, roze natuurlijk, en laat ik die nou net hebben.
  Ben er meteen aan begonnen en ongeveer anderhalf uur later had ik hem klaar.
  Oma had weer iets te haken, dochter bij met resultaat, kleindochter lekker warme muts........wat wil je nog meer ? :)

  Groet Ina ..

 • ineke

  toer 8 moet je dan achterlangs in de toer 6 steken?

 • Nadine

  Is er ook een leuk bijpassend patroon voor een evt sjaal ? Gr Nadine

 • Marian

  ik heb met haaknaald 5 gedaan kan ik vermeerderen tot 60 steken of wat is wijsheid...ik haak vrij strak en hij voor mijn zoontje van 5 jaar.

 • Audrey

  Beste,

  Misschien een rare vraag. Ik heb online een gehaakt mutsje besteld voor mijn Franse buldog. Maar zijn oren zitten nu dubbel gevouwen onder de muts. Kan ik daar nog iets aan doen? Zodat zijn oren uit de muts steken. Alvast bedankt.

  • Hoi Audrey, het enige wat ik kan bedenken is dat je een gat knipt ter hoogte van de oren en dit met een naaimachine zigzagt zodat het niet kan rafelen. Dan kun je het beste eerst stikken met de naaimachine en dan het gat knippen. Groetjes Elianne

 • Marit

  Hey! Ik heb een vraag hoe groot is de muts? Want ik wil hem graag maken voor mezelf want ik vind het een handig patroon! Zou u kunnen meten hoe groot de onderkant is? Vriendelijk groeten marit ver

  • Hi Marit,
   Dank je voor je vraag! Dit blogbericht is van september 2014 en helaas hebben wij deze muts niet meer.
   We kunnen het dus niet voor je opmeten, sorry!
   Groetjes, Stefanie.

Moment...