Top Rainbow omslagdoek haken

Haakpatroon Rainbow omslagdoek

Omslagdoek haken - Het meest veelzijdige kledingstuk is misschien wel de omslagdoek. Je kunt 'm dragen als sjaal, lekker om je heen slaan als doek en iedere outfit net even wat meer opfleuren. Deze omslagdoek is gehaakt met een mooi regenboog garen; de draad geeft het effect! Lees snel verder voor het gratis patroon.

Saskia haakte deze omslagdoek met het mooie verloopgaren Katia Top Rainbow. Dit mixgaren van katoen en acryl bestaat uit 4 draden die één voor één van kleur wisselen. Door de geleidelijke kleurovergangen krijgt je project een mooie regenboog-look.

Rainbow gehaakte omslagdoek

De sjaal is gehaakt in een luchtig patroon met veel lossen en boogjes. Het patroon kun je zelf zo vaak herhalen als je wilt. Voor een kleine sjaal haak je minder toeren, voor een grotere sjaal haak je er meer. Voor een mooie afwerking haak je als laatste toer een dichte toer (zoals toer 8).

Wat heb je nodig voor het haken van de omslagdoek?
- 1 bol Katia Top Rainbow kleur 82
- Haaknaald 6 mm

Katia Top Rainbow

Patroon omslagdoek haken:

Toer 1: Maak een magische ring en haak daarin 2 lossen, 1 stokje, 4 lossen, 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje, 4 lossen, 1 stokje. Trek de ring aan.
Toer 2: Haak 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse en 2 stokjes in het boogje van 4 lossen, 1 vaste in het boogje van 3 lossen, 2 stokjes 1 losse 2 stokjes 1 losse 2 stokjes in het boogje van 4 lossen, 1 stokje in de laatste steek.
Toer 3 (open toer): 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek, 4 lossen, 1 vaste in losse van vorige toer, 3 lossen, 1 vaste in losse van vorige toer, 3 lossen, 1 stokje 3 lossen 1 stokje in de vaste van vorige toer, 3 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 4 lossen, stokjes in laatste steek.
Toer 4 (open toer): 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek, 4 lossen, *1 vaste, 3 lossen. Herhaal vanaf * 5x. 1 vaste, 4 lossen, 1 stokje in de laatste steek
Toer 5 (open toer): 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek, 4 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vasten, 3 lossen, 1 stokje 3 lossen 1 stokje in de vaste van de vorige toer, 3 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 3 lossen, 1 vaste, 4 lossen, 1 stokje in de laatste steek.

Patroontekening gehaakte omslagdoek

Toer 6 (open toer): 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek, 4 lossen, *1 vaste, 3 lossen. Herhaal vanaf * 9x. 1 vaste, 4 lossen, 1 stokje in de laatste steek.
Toer 7 (open toer): 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek, 4 lossen, *1 vaste, 3 lossen*. Herhaal *-* 5x. 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje in de vaste van de vorige toer. 3 lossen. Herhaal *-* 5x. 4 lossen, 1 stokje in de laatste steek.
Toer 8 (dichte toer): 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek, *2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes, 1 losse, 2 stokjes in het boogje van 4 lossen, 1 vaste in het volgende boogje.* Herhaal *-* 7x. 1 stokje in de laatste steek.

Haak volgens hetzelfde principe verder (5 open toeren, 1 dichte toer) totdat het einde van je bol nadert. Sluit af met een dichte toer. Saskia herhaalde 11 keer het patroon met 1 bol Katia Top Rainbow.

Toer 9 (open toer): 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek, 4 lossen, *1 vaste in de tussenruimte van de eerste 2 stokjes van het waaiertje, 3 lossen, 1 vaste in de tussenruimte van de volgende 2 stokjes van het waaiertje* Herhaal *-* nog 3x. Haak 3 lossen, haak 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje in de vaste tussen de twee waaiertjes in de top. Herhaal *-* 4 keer. Haak 4 lossen, 1 stokje in de laatste steek.

Herhaal hierna de 4 open toeren zoals deze beschreven staan in de tekening en het patroon.

Deel je resultaat

Wij zijn dol op kant haken! Heb jij wel eens iets met kant gehaakt? Stuur een foto van je creatie naar info@wolplein.nl of deel het met #Wolplein op Facebook of Instagram. Wie weet zie jij je creatie terug in onze Wol of fame!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!

Geef een reactie

39 reacties

 • inge

  hallo mooie omslagdoek van Katia top rainbow zou ik dit model ook kunnen anders dragen dat de tip van voor hangt?
  gr

 • Mieke

  Ik ben door gegaan volgens het principe, maar nu komt de grote boog uit de dichte toer (de 2 stokjes 1 losse 2 stokjes 1 losse 2 stokjes) bovenop de punt van de sjaal (wat bovenin de diagram hierboven te zien is) uit, is dit de bedoeling? Ik weet dan n.l. niet hoe ik de volgende open toer moet doen op dat punt. Ideeën hoe ik dicht weer recht kan breien, eh haken? Ik wil liever niet mijn rijen uithalen

  • Hallo Mieke,

   Je gaat naar de dichte toer hetzelfde principe volgen zoals in toer 3. Toer 9 start met 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek, 4 lossen, 1 vaste in losse van vorige toer, 3 lossen, 1 vaste in losse van vorige toer, 3 lossen, 1 vaste in de vaste van de vorige toer, 3 lossen etc...op de punt 1 stokje, 3 lossen, 1 stokje. Ik hoop dat het zo begrijpelijk is.

   Charlotte

   • Mieke

    Hoi Charlotte,

    Ik ben verder gaan zoals je beschrijft, maar toen ik bij de volgende dichte toer aankwam, kwam bovenop de punt de grote boog (2 stokjes losse 2 stokjes losse 2 stokjes) terwijl volgens het patroon er een vast bovenop de punt moeten komen. Is dit de bedoeling? Ik weet nl niet hoe ik dan de volgende open toer moet doen op, op de bovenste punt zit dan nl. geen steek als ik het patroon volg. de stokjes met 3 losse ertussen komen dan niet bovenop te zitten...
    Ideen hoe ik dit kan fixen, het lijkt me nl. niet de bedoeling dat de stokjes met losse niet bovenop zitten.

    Mieke

    p.s. deze reactie functie werkt niet goed. Op de tablet kan ik helemaal geen reactie geven. Op een PC lijkt beantwoorden ook niet te werken...

    • Mieke

     (Oke beantwoorden werkt wel, maar dat is niet duidelijk op het moment dat je reageert)

    • Hallo Mieke,

     Jeetje ik begrijp niet helemaal wat je bedoeld. Maar ik hoop dat dit is wat je zoekt. De punt bestaat of uit een vasten of uit 1 stokje,3 lossen,1stokje. Dit wissel je per toer af. Bij toer 8 is het een vasten op de punt en bij de volgende open toer doe je dus 1 1 stokje,3 lossen,1stokje op de punt. Ga je er dan uit komen?

     Charlotte

     • Peggy

      Heb dezelfde vraag als Mieke.....
      Bij toer 14, de volgende dichte toer komt niet zoals patroon doet vermoeden de vaste bovenop maar de zes stokjes met losse ertussen. Klopt dit?
      Hoe dan de volgende toer?
      Alvast dank!
      Groeten Peggy groenen

      • Hoi dames, ik heb even met jullie meegehaakt en bij mij komt het patroon wel uit. De enige verklaring waarom de boogjes niet in het midden komen zou kunnen zijn dat je te weinig of juist te veel lossenboogjes hebt gemaakt in de vorige toer(en). Voor toer 13, de laatste open toer kom ik uit op 27 lossenboogjes. Als ezelsbruggetje kun je onthouden dat je in elke laatste open toer het aantal lossenboogjes van de toer waarin je bent x2 + 1 moet hebben. Bijv. toer 7 (7x2 +1 = 15 lossenboogjes), toer 13 (13x2 +1 = 27 lossenboogjes). Ik hoop dat jullie er zo uitkomen! Groetjes Elianne

       • Peggy

        Fijn! DANKJEWEL!!!!

       • Laura D'heedene

        Ik kom bij toer 13 op 33 boogjes uit, dus er klopt echt wel iets niet. Maar wat? Is er geen mogelijkheid om het verder stap voor stap uit te leggen. Dat je bijvoorbeeld het geschreven patroon verder uitschrijft of het via een video laat zien? Alvast bedankt!

        • Hoi Laura, in principe haak je telkens hetzelfde als wat er in de tekening en toeren beschreven staat, alleen hoe groter de sjaal wordt hoe vaker je het tussengelegen deel tussen de punten gaat herhalen. Waarschijnlijk heb je ergens te veel boogjes gemaakt, ik denk in toer 9 waar je begint met het herhalen van het patroon. Toer 9 werkt als volgt: Haak 2 lossen, 1 stokje in de eerste steek. Haak 4 lossen, haak een vaste in de eerste tussenruimte van de twee stokjes. Haak 3 lossen, haak 1 vaste in de volgende tussenruimte van 2 stokjes. Haak 3 lossen en haak een vaste gelijk in de tussenruimte van de 2 stokjes van het volgende dichte waaiertje. Je haakt dus geen vaste in de vaste tussen de waaiertjes in! Ik vermoedt dat je hier een extra boogje hebt gemaakt omdat je dan precies om 6 extra lossenboogjes uitkomt. Herhaal bovenstaande tot je in de punt bent. Haak hier wel in de tussengelegen vaste 1 stokje, 3 lossen en 1 stokje in dezelfde steek. Haak 3 lossen, 1 vaste in de ruimte tussen de twee eerste stokjes van het waaiertje. Herhaal dit tot het laatste waaiertje, 4 lossen en een stokje in de bovenste steek van de vorige toer. Succes, groetjes Elianne

     • Laura D'heedene

      Ik heb hetzelfde probleem als Peggy en Mieke en ik denk dat het daardoor zo opfrommelt. Iemand al een idee waar het fout is gegaan?

   • Willy

    Hallo Charlotte,
    Ik ben met de omslagdoek begonnen, maar ik struggel ook bij toer negen. In het patroon is dit niet zo omschreven zoals jij dit hier boven doet.
    Ik mis de vermelding van 3 lossen en dan en vaste in de vaste van de vorige toer.
    Ik kom met deze uitleg wel beter uit. Ik kom dan aan het eind van toer negen uit op 25 boogjes.
    Misschien een idee om toer negen nog in het schema te zetten.

    Het is verder een prachtig patroon. waar voor dank!

 • Laura

  Hoihoi,

  Dit is mijn eerste omslagdoek, dus weet ik niet of het normaal is dat de vorm zo raar is!? Als ik de rechte zijde recht leg, dan verfrommelen de zijkanten. Is dat normaal of doe ik iets mis?

  Alvast bedankt!

  • Hallo Laura,

   Het beste even door haken en kijken of dit blijft. De zijkant blijven bij ons ook niet kaarsrecht op tafel liggen maar heel erg verfrommeld zijn ze ook niet.

   Charlotte

 • Laura

  Ook begrijp ik toer 3 niet goed. Is het de bedoeling dat je in elke vaste dan elke keer een stokje drie lossen en een stokje haakt bij de herhaling?

 • arianne

  Ben enthousiast begonnen met het patroon maar na de dichte toer gaat bij mij het patroon trekken; is niet meer een platte driehoek, komt dit weer goed met de open toeren die daar op volgen?

  • Hallo Arianne,

   Dat zou je echt even moeten uitproberen. Iedereen heeft een andere hand van haken. Je zou ook kunnen kijken of je de dichter toer met een haaknaald dikker moet haken zodat hij wat groter word dus minder trekken.

   Charlotte

 • Esther

  Is er in het voorbeeld, vanuit de binnenkant van de bol begonnen met haken? Ik had anders namelijk verwacht dat groen aan de bovenkant zat.

 • Mariëlle

  Ik heb ook een vraag over het patroon: is het de bedoeling dat ik na tour 8, tour 9 haak en dan weer 'overnieuw' ga met een losse tour zoals bij tour 3 (een tour met lossenboogjes en stokjes in de punt)? Ik raak een beetje in de war door het stukje tekst wat tussen tour 8 en 9 staat, daardoor lijkt het er voor mij op dat tour 9 is om de hele omslagdoek af te sluiten. Hieronder lees ik echter dat tour 9 het begin is van de herhaling.
  Het is mijn eerste echte haakwerk van zo'n patroon, dus het kan best zijn dat dit beginners-onduidelijkheid is :-) Alvast bedankt voor de reactie!

  • Hallo Marielle,

   Toer 3 t/m 7 zijn open toeren dus 5x een open toer. Toer 8 is een dichte toer. Naar toer 8 haak je weer 5 open toeren en dan haak je weer een dichte toer en zo ga je verder. Toer 9 is een open toer die we nog uitgeschreven hebben voor je. Ik begrijp je verwarring. Ik hoop dat je nu verder kunt.

   Succes!

 • Marion

  Inmiddels ben ik bijna klaar met de Katia top rainbow omslagdoek. Hij is prachtig! Ik kom alleen nét wat garen te kort. Heeft iemand misschien een restje over van de kleur nr. 83? Alvast dank.
  Vriendelijke groet. Marion

 • francine

  in het patroon staat toer 9 anders beschreven als hieronder.
  patroon: 2 keerlossen, 1 stokje in de eerste steek,4 lossen,*1 vaste in de tussenruimte van de eerste twee stokjes van het waaiertje, drie lossen, een vaste in de tussenruimte van de volgende 2 stokjes van het waaiertje* herhaal *_* nog 3 x. volgens mij mist hier een x 3 lossen tussen de waaiertjes volgens een van onderstaande antwoorden. (antwoord op vraag van laura 2augustus)
  welke moet ik nu aanhouden?
  francine

 • christa

  n.a.v. het getoonde patroon van de sjaal, wilde ik graag 1 bol katia top rainbow kleur 82 bestellen.
  Klopt dit dat deze niet te verkrijgen is? Jammer dat deze dan wel als voorbeeld gebruikt is.

 • Daniëlle Versluis

  Hallo, na toer 9 moet je dan toer 4 doen?

  • Hoi Daniëlle,
   Je start dan met tour 9 en gaat vervolgens verder met toer 4, tour 5, tour 6 en tour 7. Dit zijn 4 open toeren. Je eindigt met een dichte (toer 8). Je haakt verder met dat principe. Groetjes, Anke - Team Wolplein

 • Femmy Bulthuis

  Ik vind deze omslagdoek erg leuk, maar ik heb niet Katia Top Rainbow, maar katia Soleil. Welke haaknaald kan ik dan het best gebruiken voor een een luchtige omslagdoek?
  Alvast bedank voor je antwoord.

  • Hoi Femmy,

   Wat is de Katia Soleil mooi he? Dat wordt vast een prachtige omslagdoek.
   Voor het originele garen, Rainbow, wordt een naald aangeraden die een halve millimeter dikker is dan die nodig is voor de Soleil die u thuis heeft. Daarom raden wij aan om dit patroon te maken met een naald die een halve millimeter dunner is, dus niet 6mm maar 5,5mm.

   Veel haakplezier! Groetjes Suzanne

 • Geertje

  Hallo,

  Ga je na toer 8, als je de eerste 8 toeren heb gedaan beginnen bij toer 9?
  Of begin je dan opnieuw bij toer 3? En dat je dan haakt tot de omslagdoek lang genoeg is.
  En bij toer 9 de vasten in de tussenruimte, wordt daar de losse van de vorige toer mee bedoelt?

  Groetjes Geertje

 • Lutgard Van Gyseghem

  Hoe moet het verder na de 6de toer?

  • Goedemiddag Lutgard,

   Wij hebben even gekeken naar het patroon en zien dat de toeren 7 en 8 zowel beschreven zijn als op de tekening staan. Wij begrijpen je vraag niet helemaal. Misschien is het een idee om even contact op te nemen met onze klantenservice? Dit kan via mail maar ook telefonisch. Wellicht kunnen we dan samen even het patroon doornemen en je vragen beantwoorden. Hopelijk horen we snel van je!

   Groetjes Veronique

Moment...