Opsteker van de maand - Wiggly steek

wiggly-haaksteek

Wiggly steek - Om kronkelig van te worden! Kussens heb je nooit genoeg en vooral niet met deze grappige techniek. De wiggly steek is niet moeilijk en het resultaat mag er zijn! Check deze opsteker van de maand en haak dit vrolijke kussen.

Kun je stokjes haken als de beste? Dan is het maken van de wiggley steek een eitje! De steek bestaat uit het haken van stokjes, maar doordat je dit op een raster doet krijg je het leuke golfpatroon.
Wij hebben er nu een mooi kussen van gemaakt, maar er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden! Maak een pannenlap, badmat, of - waarom niet - een heel vloerkleed!

Materiaal:
- 2 bollen Phildar Phil Coton 3 kleur 42
- 2 bollen Drops Paris kleur 09 kobalt
- 2 bollen Drops Paris kleur 29 licht blauw
- 2 bollen Drops Paris kleur 10 turquoise
- 2 bollen Drops Paris kleur 11 groen
- haaknaald nr. 2,5 en 5

Gebruikte steken:
l.          = losse
hv.       = halve vaste
stk.      = stokje

Uitleg Wiggly steek:

Begin met het haken van een raster. Dit raster word in het rond gehaakt (je krijgt wel een vierkant rooster, je haakt niet van links naar rechts maar in het rond).

Als je in het rond haakt kun je het raster altijd groter maken. Zo kun je je project net zo groot maken als je zelf wilt en hoef je niet uit te rekenen hoeveel lossen je moet opzetten om aan het aantal cm. te komen. Bij het maken van de ruches rekt je raster vaak nog uit, daardoor is het lastig om precies te zeggen met hoeveel lossen je moet beginnen.

Voor het raster neem je altijd een dunnere draad dan de draad voor je ruches. Wij gebruiken Phildar Phil Coton 3 voor het raster op haaknaald 2,5. De ruches zijn met Drops Paris gemaakt met haaknaald 5. Een klein raster met een grotere ruche geeft een mooi resultaat, het vult beter op en je kunt er niet meer doorheen kijken.

wiggly-raster-haken

Raster:
Begin met 12 l. en sluit met een hv. tot een ring.

1e toer: 5 l. (=1stk. en 2 l.) sla 2 l. over, 1 stk. in de 3e l. van je ring. 5 l. (=1e hoek) haak 1 stk. in dezelfde l. als je vorige stk., 2 l., sla 2 l. over, 1 stk. in de 6e l. van je ring. 5 l. (=2e hoek) 1 stk. in dezelfde l. als je vorige stk., 2 l., sla 2 l. over, 1 stk. in de 9e l. van je ring. 5 l., 1 stk. in dezelfde l. als je vorige stk., 2 l., sla 2 l. over, 1 stk. in de l. van je ring waar je in begonnen bent. 5 l., sluit met een hv. in de 3e l. van je 5 l.

2e toer: 5 l. (=1 stk. en 2 l.) haak 1 stk. in het stk. van je vorige toer, 2 l., 1 stk. in de middelste l. van je 5 l.
5 l., 1 stk. in dezelfde l. als je vorige stk. Maak zo je raster verder af en eindig iedere toer met een hv.

Het raster ziet er niet helemaal recht uit, maar dit komt goed want straks als de ruches erop zitten zie je daar niks meer van.

Als je ongeveer 5 toeren hebt gehaakt kun je een begin maken met de ruches. Ons raster voor het kussen heeft uiteindelijk 18 toeren.

tel-tekening-raster-wiggly

wiggly-steek-patroon

Ruches:
Bij de ruches haken we tegen de klok in.

Hecht een draad aan om het stokje van je 1e toer (zie tekening) en haak 3 l. (=1e stk.) nog 3 stk. om hetzelfde stk. Maak een draai naar links en haak de volg. 4 stk. om de 2 l. van het raster. Ga zo door totdat je weer bij je eerste 4 stk. bent en sluit met een hv. in de bovenste van de 3 l.

We nemen een andere kleur en hechten de draad aan om het stokje van de 3e toer. Iedere keer sla je eigenlijk 1 toer over als je met een volgende ruche begint.

Haak op dezelfde manier verder als bij je eerste ruche.

tel-tekening-rushes-wiggly

Achterkant kussen (gemaakt met Phildar Phil Coton 3):
Haak 52 lossen.
Toer 1: haak in de 4de lossen van de haaknaald 1 stokje. Haak in alle steken 1 stokje.
Toer 2 t/m 31 : 1 lossen en haak 48 stokjes.

Opsteker van de maand
Sta je altijd open om iets nieuws te leren en ben je dol op nieuwe steken? Bekijk onze eerdere blogs over de opsteker van de maand. Leuke steken met een verrassend resultaat!

Wat is jouw favoriete haaksteek?

Geef een reactie

24 reacties

 • Anita

  Wat een leuke steek, heb gisteravond direct een proeflapje gemaakt, super!

  Maar nu een vraag:

  Is de achterkant ook bij de benodigheden meegerekend?

  • Wolplein.nl

   Leuk om te horen Anita! De achterkant is gemaakt met Phil Coton 3, en is dus meegerekend in de benodigdheden! Groetjes Lotte

 • Carmen

  Super leuke steek!
  Als je dit in één kleur zou doen, is het dan handig om in een keer door te gaan met de ruches of moet je dan bij elke rij ook stoppen?
  Welk effect geeft dit?

  • Wolplein.nl

   Beste Carmen, je kunt dan inderdaad gewoon in één keer doorgaan, als je maar telkens een toer overslaat op het moment dat je anders van kleur zou wisselen. ("We nemen een andere kleur en hechten de draad aan om het stokje van de 3e toer. Iedere keer sla je eigenlijk 1 toer over als je met een volgende ruche begint."). Succes ermee! Groetjes, Ilse

 • massagé edith

  Echt leuk ben onmiddellijk begonnen met het gevolg EEN FANTASTISCH RESULTAAT BRAVO GRTJS

 • Deze steek kende ik uit het boek van Stacey Trock. Heerlijk om nu een duidelijke Nederlandse uitleg te hebben. Het is echt een leuke steek.
  Dank je voor het patroon voor dit mooie kussen.

  Fijne dag, Margaret

 • tamara

  ziet er erg mooi uit. Is hier misschien ook een filmpje van of komt deze nog?

  • Wolplein.nl

   Hoi Tamara, bedankt voor het compliment. We hebben nog geen specifiek filmpje van de wiggly steek. We hebben wel een filmpje waarin het haken van stokjes wordt uitgelegd: https://youtu.be/-bMiwFPsyMQ?list=PLFR8IDpuU21hfxOcl_8miFdoIbUr5IASm. Groetjes, Ilse

 • Loes

  40jaar geleden zijn wij getrouwd,van mijn oma kreeg ik toen pannenlappen van dit patroon,leuk om te zien dat het er nog .

 • Heleen

  Was zo blij dit patroon te hebben gevonden maar had maar één dikte haakkatoen. Als je in plaats van een toer over te slaan alle toeren haakt lijkt het ook goed te komen.

 • Anneke

  Wat een ontzettend leuke steek/patroon. 'k Was al even op zoek naar 'weer 's wat anders' om te haken en 'k denk dat ik dit maar eens ga proberen. Super deze duidelijke uitleg!!

 • Anneke

  Even nog een vraagje, wanneer ik kijk naar de steekverhouding van Phildar Phil Coton, wordt daar aangegeven dat er 26 steken op 10 centimeter gaan. Voor de achterkant moet je 52 steken opzetten, houdt dat in dat dit kussen ongeveer 20x20 is? Ik wil namelijk voor bestaande kussens (45x45) een nieuwe hoes maken, dan weet ik hoeveel materiaal ik nodig heb.

  • Wolplein.nl

   Hallo Anneke, de steken verhouding die op het bolletje staat is een lapje gebreid in tricotsteek. Dat is moeilijk te vergelijken met haaksteken. Ons kussen is was ook ongeveer 45 x 45 cm. Dus het materiaal wat we aangeven zal overeen komen met jouw kussen. Charlotte!

 • Antoinet

  Moet de achterkant even groot worden?
  Als ik 52 lossen opzet wordt het een stuk kleiner. Kom dan maar tot de helft ongeveer.

  • Wolplein.nl

   Hallo Antionet, de achterkant moet even groot worden. Je moet altijd even een toer erop haken want een rij van lossen zegt niks deze zet altijd nog uit wanneer er steken opkomen. Charlotte

   • Antoinet

    Oke, dank je wel voor je reactie

   • Chantal T

    Als ik 52 steken opzet met nld 3 of nld 5, (staat nl niet in de omschrijving) dan kom ik ook niet aan 40 cm breed. Dus na 31 toeren ook niet aan 40 cm hoog. Jammer dat hernieuwde duidelijk omschreven staat.

   • Chantal T

    Als ik 52 steken opzet met nld 3 of nld 5, (staat nl niet in de omschrijving) dan kom ik ook niet aan 40 cm breed. Dus na 31 toeren ook niet aan 40 cm hoog. Jammer dat het niet duidelijk omschreven staat.

    • Hallo Chantal,
     Net boven het plaatje van het raster (tweede plaatje) staat dat je deze haakt met naald 2,5. Het kan zijn dat je iets strakker haakt en daarom wat meer steken moet opzetten voor de gewenste grootte. Je kunt ook voor een iets dikkere haaknaald kiezen voor hetzelfde effect.
     Succes!

     Groetjes Lotte

 • hallo Dames heren

  hoe zet ik deze patroon op dan heel leuk zeg
  hoor het wel irenebuisman

 • irene.buisman@home.nl

  hallo dames heren
  vind uitleg nog moeilijk
  raster heb ik

  nu er boven op met die kleurtjes

  gr irenebuisman ik hoor het wel hoe

Moment...