Opsteker van de maand - Opzetstokjes haken

opzetstokje-haken

Opsteker van de maand is deze keer het opzetstokje! Trekt die rand aan het begin van je haakwerk ook altijd zo? Met het gebruik van opzetstokjes is dit helemaal opgelost. Lees hier de stap-voor-stap uitleg en leer deze handige techniek.

Het gebruik van opzetstokjes is dé oplossing tegen het trekken van je haakwerk. Als het begin van je haakwerk trekt, kun je dit verhelpen door met een dikkere naald op te zetten. Een andere, en misschien betere, oplossing is het gebruiken van opzetstokjes. Het is heel simpel, je moet alleen even de techniek onder de knie krijgen!

Tutorial opzetstokjes haken

In plaats van stokjes, kun je ook opzetvasten of dubbele opzetstokjes gebruiken. Hierbij verandert alleen het aantal lossen bij stap 1. Bij opzetvasten moet je 2 lossen opzetten en bij dubbele stokjes begin je met 4 lossen. Succes!

Stap 1: Haak 3 lossen.

Opzetstokje-stap-1

Stap 2: Haak 1 stokje in de 1ste losse.

Opzetstokje-stap-2

Stap 3: Haak 1 stokje in de eerste lussen die het dichtst bij de haaknaald zitten.

Opzetstokje-stap-3

Opzetstokje-stap-3

Het ziet er aan het begin raar uit, maar ga door. Het komt goed!

opzetstokje-5

Stap 4: Nu herhaal je stap 3 totdat je het aantal gewenste opzetstokjes hebt gehaakt. Je zal zien dat de rand waar je in moet steken steeds langer wordt. Zorg ervoor dat je altijd in de eerste lussen steekt, die het dichtst bij de haaknaald zitten.

opzetstokje-6

Resultlaat-opzetstokje

Resultaat
Het resultaat van de opzetstokjes mag er zijn! Het is een mooie manier om een begin te maken aan een haakproject. Maar let op: de opzetstokjes zijn niet zo hoog als gewone stokjes.

Geef een reactie

18 reacties

 • Ellen de Raadt

  Dank voor de snelle service! Een super manier om de opzetrand mooi te maken!

 • Marloes

  Als je na het insteken en doorhalen eerst een losse haakt, is het denk ik wel even hoog als stokjes.

 • Michael

  Mooie manier voor een begin van je haakwerk. Top uitgelegd ook. Heb in verleden als eens geprobeerd te maken maar snapte er niets van. Nu is het duidelijk en snap ik het.
  Alleen nog 1 vraag? Als je deze manier gebruikt, telt het dan ook als eerste rij/toer van je haakwerk?

  • Wolplein.nl

   Hallo Micheal, dit ligt aan je haakwerkje. Als je moet starten met stokjes dan zou dit een 1ste toer kunnen zijn. Maar moet je heel anders beginnen dan is dit niet je 1e toer. Charlotte

 • Barbara

  Hoe werk je het laatste opzetstokje af?

  • Wolplein.nl

   Hallo Barbara, je hoeft het laatste stokje niet af te werken. Je kan gewoon verder gaan met de volgende toer. Charlotte!

 • Yvonne

  Je moet voor opzet stokjes, eerst de haaknaald in een lus doen en alleen het eerste lusje haken en daarna pas het stokje. Zo heb ik het geleerd via de site van dorpsdesign. Zo ook met vasten, halve vasten, halve stokjes enz. Eerst de lus haken en dan pas de volledige steek.
  Het werkt fantastische deze manier van opzetten en heel wat makkelijker dan eerst een ketting van lossen. En staat ook veel strakker en mooier

 • Mariëtte

  Goedemiddag.

  Kan ik de opzetstokjes ook gebruiken om rond te haken( zeg maar na 10 opzetstokjes naar de eerste) ? En hoe maak ik ze dan netjes aan elkaar?

  • Wolplein.nl

   Hallo Mariette, dit hebben we eigenlijk nog niet uitgeprobeerd. Ik denk wel dat het moet kunnen. Aan elkaar maken met een halve vaste en de onderkant met het begin draadje. Succes, Charlotte

 • lena

  Dank voor de uitleg.
  nog een iets is niet duidelijk.
  Om je eerste rij dan te haken. Moet je je werk dan omkeren? Ik bedoel moet je dan gewoon verder haken, en ipv opzetstokje gewone stokjes of vasten, naargelang het patroon mqken
  of ga je aan de onderkant verder

 • Margriet

  Wat ik vaak mis hoe je vervolgens door gaat met je volgende toer. Bij de meeste uitlegfilmpjes laten ze een deel van toer zien met opgezette steken. Het gaat bij mij fout als ik van toer moet wisselen. Iemand daar een goed filmpje van? Dus van naderen einde toer ten en met paar steken in dd nieuwe toer?

  • Hoi Margriet,

   Bedankt voor deze tip! Tegenwoordig maken we veel meer filmpjes en proberen we alles zo duidelijk mogelijk in beeld te brengen. Met jouw feedback kunnen we de filmpjes nog verder verbeteren.

   Groetjes Lotte

 • Christy

  Ik hoop dat ik echt mooi kan leren haken

 • Femmie

  Ik heb wel eens gehad dat ik vond dat het hele werkstuk mislukt was doordat de opzet rand met lossen heel erg trok.
  Dit is een mooiere oplossing, bedankt

 • Anneke

  Wat een duidelijke uitleg.Ben er erg blij mee

Moment...