Katoen, waarom is het koel en en wol warm?

In de nieuwe zomercollectie van Wolplein.nl vind je alle soorten katoen garens in de mooiste kleuren! Katoen is een multifunctioneel garen met eindeloos veel mogelijkheden! Van home accessoires tot babykleding! Maar waarom is katoen koel en wol warm...

katoen garens

Doordat de katoenplant op bijna elke continent groeit wordt het ook al duizenden jaren gebruikt om textiel van te maken. Pas in de late middeleeuwen werd het witte pluis bij ons in noord Europa bekend. Zonder de kennis waaraan het materiaal gerelateerd was (behalve dan dat ze wisten dat het een plant was) omschreven men de witte pluisjes als plant-geboren schaapjes. In 1350 schreef een vlaamse monnik het volgende over de plant: “Er groeide daar (India) een prachtige boom en uit de takken werden kleine lammetjes geboren”. Dit middeleeuwse bijgeloof is nog steeds terug te vinden in het duitse woord voor katoen ‘baumwolle’ (boomwol).

De katoenplant behoort tot de kaasjeskruiden “Gossypium” Er zijn meer dan 290 soorten. Twee daarvan zijn van de beste kwaliteit voor textiel. Deze komen van oorsprong uit Amerika. Er zijn nog twee andere soorten (waaronder het middeleeuwse ‘boomkatoen’) die van oorsprong uit India en de arabische wereld komen. Deze twee soorten vormen samen nog geen 3% van de totale wereldproductie. China is de grootste producent van katoen, maar het meeste wordt in eigen land gebruikt. De Verenigde Staten is al vele jaren de grootste exporteur van katoen.

Katoen is het materiaal voor de zomer. Maar waarom is katoen koel en wol warm? Het geheim zit in de vezel...

Wolvezels hebben schubben en zijn sterk gekroest, dat wil zeggen dat ze veel golven hebben. Door deze kroezingen zijn wollen weefsels heel luchtig. Er zit er veel stilstaande lucht tussen de vezels waardoor het warm aanvoelt en goed isoleert.

De katoenvezels zijn veel gladder. Onder de microscoop ziet de vezel eruit als een kurkentrekker. Door deze draaiïngen blijven de vezels tijdens het spinnen goed aan elkaar vastzitten. Katoenvezels kunnen minder goed lucht vasthouden en voelt daardoor veel koeler aan op de huid.

Basis: deze garens zijn in vele kleuren en voor vele projecten te gebruiken zoals breien en haken.

Katoen garens

Phildar Phil coton 3, Lana Grossa Organico, Rico Creative cotton, Lana Grossa Cotone.

Katoen heeft nog veel meer andere mooie eigenschappen. Zo laat het zich makkelijker verven dan wol. Hierdoor zijn de kleuren van katoengarens vaak feller en rijker. Gemerceriseerd katoen betekend dat de draden een speciale behandeling hebben gehad. Hierdoor wordt het garen zachter, gaat het extra glanzen en worden de kleuren nog rijker. Veel haakkatoen is vaak gemerceriseerd zoals: Phildar Phil coton 3.

Gemêleerd: katoen met een kleur verloop, verloopgaren.

katoen garens

Lana grossa Cotone, Katia Jaipur, Lana grossa Panama, Scheepjes Larra Batik.

Het is dus een wondermateriaal, u kunt er echt vanalles maken! Wat dacht je van een leuke gehaakte tas, dekens van granny squares, knuffels of kussens! Doordat katoen voor bijna 100% uit cellulose bestaat is het heel sterk. U hoeft dus niet bang te zijn dat uw gehaakte kussen na 1 seizoen volledig opgebruikt is.

Kortom, met dit heerlijke materiaal kunt u in de zomer uw creativiteit helemaal laten gaan! Met haak- of breinaald heerlijk buiten in de tuin de mooiste dingen te maken! Wij bereiden ons al voor op de eerste zonnenstralen, u ook? Op Wolplein.nl vindt u alles wat u nodig heeft.

Wat is uw favoriete katoengaren?

Geef een reactie

4 reacties

 • Van Mechelen Chris

  Ik heb een jasje gebreid in katoen, maar tijdens het dragen gaan de voorpanden "doorhangen". Is hier een middeltje voor om dat te voorkomen ?

  Groetjes,
  Chris

  • Wolplein.nl

   Hallo Chris,
   Helaas hebben wij daar ook geen oplossing voor. De enige tip die we mee kunnen geven is dat je na het wassen het jasje plat laat drogen, dan blijft de vorm mooi behouden.
   Groetjes Lotte

  • Wolplein.nl

   Hoi Chris,

   Het uithangen van katoen valt bijna niet te voorkomen omdat het van zichzelf een zwaar materiaal is. Je kunt hiermee rekening houden door het patroon net wat kleiner te breien of voor een ander garen zoals een katoen mix (bijv. met acryl) te kiezen. Het is ook verstandig om het op een lage temperatuur in de machine te wassen en liggend op een handdoek te laten drogen. Handwas maakt een kledingstuk vaak zwaarder omdat je het niet goed uit kunt wringen waardoor het ook uit model kan raken. Hopelijk heb je nog wel plezier van je breiwerk! Groetjes Elianne

 • Indy

  Hallo beste mensen van wolplein,

  zou ik de foto van de prachtige blauwe lucht met katoen mogen gebruiken als illustratie bij mijn blog onder vermelding van jullie website? Ik ga ervan uit dat deze foto jullie eigendom is?

  Ik hoor het graag, groetjes Indy

Moment...