Pixel haken met stokjes - Maak 'n leuke flamingo!

Pixel haken met stokjes

Heb jij al eens van pixel haken gehoord? Het is echt een grote trend op haakgebied en ook nog eens superleuk om te doen! Niet voor niets trapte Annemarie onze feestweek af met een superleuke gratis workshop pixel haken. In deze blog gaan we aan de slag met een gezellige flamingo. Speciaal voor iedereen die er vorige week niet bij kon zijn óf geen genoeg kan krijgen van de techniek!

Je kunt pixel haken in het kort vergelijken met borduren, maar dan met een haaknaald. Als je het eenmaal onder de knie hebt haak je binnen no time de mooiste pannenlappen, kleden en dekens met je favoriete pixelpatroon. Dit kan op verschillende manieren: je kunt bijvoorbeeld corner to corner haken, maar je kunt ook pixel haken met stokjes. In dit patroon gaan we aan de slag met stokjes, waarbij je steeds maar aan een kant van je werk haakt. Voor deze techniek maakt het niet uit of je rechts of links haakt. Rechtshandigen haken de tekening van rechts naar links en linkshandigen haken van links naar rechts. Het voorbeeld wordt uitgelegd voor rechtshandigen.

Benodigdheden
- Stylecraft Special DK kleuren 1130 Candyfloss, 1241 Fondant, 1116 Green, 1001 White, 1002 Black, 1256 Jaffa, 1003 Aster, 1019 Cloud Blue, 1257 Fiesta - maak ter voorbereiding al wat kleine bolletjes garen van de verschillende kleuren die we gaan gebruiken.
- Haaknaalden 4mm en 3,5mm

Voorbereiding op het pixel haken

Voor elk blokje haak je 2 stokjes. Je haakt aan het begin en aan het eind van iedere toer een stokje extra om later de rand omheen te kunnen haken. Deze zijn niet getekend in de tekening. Het voorbeeld hebben we gehaakt met Stylecraft Special DK, haaknaald 4mm en haaknaald 3,5mm.

Het is erg handig om het patroon te beginnen op een basis van een toer vasten:

Haak met haaknaald 4 mm een ketting van 37l (het patroon bestaat uit 17 blokjes, dus 17x2 = 34 steken + 1 stokje aan het begin en aan het einde van de toer = 36 steken). Haak nu verder met haaknaald 3,5 mm. Haak 36v op de lossenketting. Haal na de laatste v je bolletje door de lus heen en trek aan. Hiermee sluit je de toer af. Knip de draad echter niet af.

Download de tekening van het patroon hier: Pixel haken Flamingo

Patroon flamingo pixel haken

Het inhaken van het patroon

Je gaat nu beginnen met het haken van toer 1 van het patroon.

Toer 1: Hecht een nieuwe draad aan in de eerste v van toer 1. Haak 3l (eerste stokje). Je gaat nu de blokjes van het patroon volgen (die gemarkeerd zijn met een * in deze tekening). In toer 1 is zijn dat 6 blauwe blokjes. Je gaat voor ieder blokje 2 stokjes haken. Bij het laatste stokje in deze kleur wissel je van kleur naar oranje voor het pootje. Een kleurwissel haak je door wanneer je nog 2 lussen op je haaknaald hebt, deze af te maken met de nieuwe kleur. Je knipt de blauwe draad niet af. Deze laat je aan je werk hangen. Haak nu in oranje 2 stokjes, waarbij je in het tweede stokje van kleur veranderd. Bij deze kleurwissel pakje de blauwe draad op die al aan het einde van de toer hangt. Je leidt deze draad aan de achterkant van je werk naar je kleurwissel toe. Voor de laatste blokjes van je patroon (die met $ in de tekening) zorg je dat je ook om deze draad aan de achterzijde haakt. Haak tot het einde van je toer 21 stokjes (20 patroon, en 1 als laatste stokje). Haal na het laatste stokje de bol weer door de lus en trek aan. Zo sluit je na iedere toer je toer af. Maar knip de draden niet af.
Toer 2: Je leidt nu de blauwe draad achter je werk (die bij * achter je werk hangt) door naar de eerste steek. Haak 3l (eerste stokje). Haak nu weer volgens patroon. Bij de kleurwissel naar oranje, pak je ook weer de oranje draad op die achter je werk hangt. En bij de wissel naar blauw ook de eindraad.

Op deze manier haak je alle toeren van het patroon. Wanneer het kan pak je draden op en leidt je ze achter je werk naar de wissel. Komt er een andere kleur tussendoor zoals bij toer 3 het groen, dan hecht je een nieuwe draad aan, aan het begin van de toer. Op deze manier haak je maar om 1 draad heen steeds. Haak ook niet om meerdere draden, want dat wordt je werk te stug of ga je draden door je werk heen zien.

Na toer 17 sluit je, je werk af met 1 toer van 36v. Als afsluiting haak je rondom 1 toer vasten, waarbij je om de stokjes aan de zijkant steeds 2v om ieder stokje heen.  Op de hoeken haak je 1v, 2l, 1v. Werk alle draden netjes weg.

Geef een reactie

14 reacties

 • Heleen

  Dank jullie wel voor alle leuke mails en voor de patronen die er soms ook bijzitten. Gebruik ze niet altijd maar sla ze vaak wel op om ze later te gaan gebruiken

  Wens het Team van Wo plein bij deze een heel goed uiteinde van 2017 naar 2018 en voor het nieuwe jaar 2018 heel veel succes toegewenst

 • Jo logmans

  Ik wil graag de droomdeken 2.0 gaan haken, maar ik ben allergisch voor wol. Welk garen kan ik dan nemen

  • Hoi Jo,
   Excuses voor deze late reactie.
   Je zou bijvoorbeeld de Lana Grossa Cotton Mix 80 of de Durable Cosy kunnen gebruiken als vervanger.
   Ik zou niet kiezen voor een 100% katoengaren, omdat dit het deken erg zwaar maakt.
   De Happy heeft een looplengte van 136 m. Houd hier wel rekening mee bij het kiezen van een ander garen.
   Hopelijk heb ik hiermee je vraag beantwoord.
   Groetjes, Annelieke – Team Wolplein

 • Mieke

  Ik heb een vraag over de manier van pixel haken met stokjes op de manier van Mriek
  Kan ik deze manier ook toepassen voor een deken van 170 cm,waarvan de eerste 10 toeren maar een kleur heeft?
  Kan ik dan de draad ook meenemen?

  • Hoi! Ik denk dat het wel het mooiste is, want dan heb je overal dezelfde dikte van de steken. Als je de draad pas later toevoegt en dan met meeloopdraden gaat werken zul je denk ik een verschil in dikte/soepelheid krijgen. Groetjes Elianne

 • giny

  hoe kan ik meerderen met stokjes haken en minderen

  • Hoi Giny,
   Wij hebben in een video uitgelegd hoe dat moet. Bekijk via de volgende link alle haaksteken: https://www.wolplein.nl/leren-haken .Succes!

  • Anna

   Ik heb ook het probleem dat mijn zijkanten scheef gaan.
   Dus wat doe ik verkeerd?
   Ik hoor graag de oplossing
   Bij voorbaat dank

   • Hoi Anna, ik heb dit aan Annemarie gevraagd en zij geeft aan dat het toch voornamelijk met de draadspanning te maken heeft. Dat is weer afhankelijk van je hand van haken dus is een kwestie van proberen wat er het mooiste uit komt te zien. Wel kun je met opspannen ook veel oplossen en het project goed recht trekken.

 • Miranda

  Hallo,
  Als je elke keer aan dezelfde kant begint met stokjes dan word je rand toch schuin? Hoe los je dat op.
  Groeten Miranda

 • Chris

  Bedankt voor de goede uitleg. Maar een vraagje als nu een groot deken haakt haal je de draad dan ook weer gewoon op. Alvast bedankt ende beste wensen voor 2019

  • Hoi Chris, je kunt het doen inderdaad door de draad op te halen zoals in het filmpje maar het kost je dan wel veel extra garen (dat is natuurlijk wel afhankelijk van het betreffende pixelpatroon). Je kunt dan ook overwegen om na elke toer de draad af te knippen maar dan heb je wel weer heel veel werk aan het afhechten. Groetjes Elianne

 • Suzan

  Ik wil ook graag pixel haken. Is het zo dat je altijd maar 1 kat uit gaat? Dat je dus niet heen en weer gaat?

Moment...