Sjaal haken van Lana Grossa Mohairlana

Sjaal haken van Lana Grossa Mohairlana

Het koude weer blijft nog even aan en dat vinden wij helemaal niet erg! Want de winter is toch veel te kort om al dat moois te maken? Ook dit keer willen we weer een pareltje van een ontwerp met jullie delen. Lees snel verder voor het gratis patroon!

Ondanks het koude weer is de winter één van onze favoriete seizoenen. Koud weer betekent namelijk lekker haken of breien voor het haardvuur, jezelf aankleden met warme accessoires en je eigengemaakte truien en vesten dragen. Gelukkig mogen we nog even genieten van het koude weer en kunnen we nog aan de slag met deze lekkere sjaal.

Deze sjaal is gemaakt van Lana Grossa Mohairlana, een fijn garen van mohair, wol en polyamide. De dunne draad heeft een harige structuur en geeft daardoor een bijzondere uitstraling aan je projecten. Met het gaatjespatroon van deze sjaal komt het garen zelfs extra goed tot zijn recht!

Sjaal haken van Lana Grossa Mohairlana

Afmeting: 67 cm (punt) x 190 cm (lange zijde)

Benodigdheden:
- 4 bollen Lana Grossa Mohairlana kleur 16
- haaknaald nr. 7

proeflapje:
10 x 10 cm = 10 stokjes x 7 toeren

Haakpatroon Mohairlana sjaal:

Basispatroon: Stokjes, die in de tussenruimtes (tussenr.) van de stokjes van de vorige rij gehaakt worden. Door de grote naald ontstaat er een gaatjespatroon.

De sjaal wordt vanaf de punt in de richting van de lange zijde gehaakt. In elke toer worden rechts en links, dus aan het begin- en einde van de toer steken gemeerderd.

4 l. opzetten en in de eerste l. 3 stk. haken.

1e toer: 5 l., in de 1e tussenr. 3 stk., in de 2e tussenr. 3 stk. = 6 st.

2e toer: 5 l., in de 1e tussenr. 3 stk., in elke volg. tussenr. elk 1 stk., om de lossenboog aan het einde van de toer 3 stk. = 10 st.

3e toer: 5 l., in de 1e tussenr. 3 stk., in elke volg. tussenr. elk 1 stk., om de lossenboog aan het einde van de toer 3 stk. = 14 st.

4e - 47e toer: haken zoals de 3e toer en in elke toer 4 st. meerd. Na 47 toeren afhaken.

Afwerken: alle draden afhechten.

Sjaal haken van Lana Grossa Mohairlana

Anders sjaals maken?

Ben je op zoek naar een ander model? We hebben een hele leuke collectie van alle soorten sjaals. Bekijk bijvoorbeeld eens het patroon van de kanten sjaal, lente sjaal, Alaska colsjaal of bekijk alle sjaals hier.

Geef een reactie

3 reacties

 • Elke

  Hoi, ik heb dit patroon getest en de gaatjes zien er leuk uit maar er schort iets aan mijn werkje vind ik. Ik snap bvb het begin van dit patroon niet zo heel goed. Als je in de eerste losse drie stokjes haakt dan heb je toch 3 stokjes + 3 lossen...dat geeft in toer 1 dan toch 3 openingen in plaats van 2? Ik vermoed ook dat het aantal stokjes dat vermeld staat voor de eerste toeren dan exclusief de lossenboog in die toer is? Klopt dat? Tenslotte vraag ik me af waarom je 5 lossen haakt bij elke toer (i.p.v. 3). Is dat om de randen wat meer elasticiteit te geven?
  Alvast bedankt !

  • Hoi Elke,
   Wat leuk dat je de sjaal aan het haken bent! Als je 3 stokjes haakt in de eerste losse, heb je inderdaad 3 stokjes en een lossenboogje van 3 lossen. Je haakt echter alleen in de tussenruimte tussen de stokjes in. Omdat je 3 stokjes hebt gehaakt, heb je dus twee tussenruimtes, namelijk tussen stokje 1 en 2 en tussen stokje 2 en 3. Het aantal stokjes wat wordt aangegeven is inderdaad excl de lossenbogen en tellen alleen de stokjes. Wij hebben 5 lossen in plaats van 3 gedaan omdat het eindresultaat bij ons er dan mooier uit zag en de doek niet ging trekken aan de zijkant. Mocht je nog vragen hebben over het patroon, neem dan even contact op met onze klantenservice. Je mag naar mij vragen!
   Groetjes Suzanne

 • Elke

  Hoi, haak je voor de eerste toer 3 stokjes in de losse of zijn het 2 stokjes + de 3 losse? Als ik 3 stokjes haak, heb ik een opening te veel in toer 1... Dezelfde vraag geldt ook voor de toeren erna. 6, 10 en 14 stokjes: is dat telkens met de lossen als eerste stokje geteld?
  Wat is de reden dat je elke toer start met 5 lossen i.p.v. gebruikelijke 3? Meer elasticiteit van de rand?
  Bedankt voor de info want ik zou de omslagdoek heel graag eens maken!

Moment...