Speenkoord haken


Speenkoord haken

Speenkoord haken - Op zoek naar een leuk kraamcadeautje of wil je voor je eigen kleintje iets unieks haken? Dit speenkoord is het perfecte item! Het vrolijke koord heb je zo gemaakt en je raakt nooit meer een speen kwijt! Lees snel verder en ga aan de slag met dit leuke patroon van Annemarie.

Een speenkoord is super handig en je kunt altijd wel een extra exemplaar gebruiken. Maak 'm voor je aanstaande nichtje, neefje, buurkinderen en kleinkinderen, óf natuurlijk voor je eigen kleintje. Vanzelfsprekend kun je het koord maken in iedere kleur die je wilt, want naast het traditionele roze en blauw, is een rood, geel of groen speenkoord ook super leuk!

Deze speenkoorden zijn gemaakt van de kleine bolletjes Yarn and Colors Must-Have Minis. Zo heb je van iedere kleur aan één bolletje genoeg en maak je het speenkoord voor een leuk prijsje. Voeg nog een houten kraal en vulling toe voor de paddenstoel, kies de juiste kleur speenclip en verwen een kleine kabouter met zo'n leuke paddenstoel speenhouder!

Eigen aanpassingen worden uiteraard gewaardeerd, maar maak het koord niet langer of smaller. Voor de veiligheid kun je het beste deze afmetingen aanhouden.

Yarn and Colors must-have mini

Benodigdheden:
- Meisje: Yarn and Colors Must-Have Minis 01 White, 035 Girly Pink en 094 Silver
- Jongen: Yarn and Colors Must-Have Minis 01 White, 066 Blue Lake, 094 Silver
- Haaknaald 2mm
- Speenclip
- Houten kraal 25mm
- Restyle kussenvulling
- Schaartje
- Stopnaald

Gebruikte afkortingen:
l = losse
v  = vaste
hv = half vaste
st = stokje
popcorn = 4st om 1l. Haal de haaknaald uit je lus. Steek je haaknaald door het eerste st heen en pak de lus van het vierde st op. Haal door de steek heen. Haak 1l.

Speenkoord haken - Gratis haakpatroon

Kraal
Toer 1: Maak met white een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier; haak 2l, haak 6v in de eerste l, haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: Haak 2v in elke v (12).
Toer 3: Haak 2v in elke 2de v (18).
Toer 4: Haak 18v (18).
Toer 5: Haak 2v in elke 3de v (24).
Toer 6 en 7: Haak 24v (24).
Toer 8: Stop de kraal er in. Maak 6 minderingen. Haak elke 3de en 4de v samen (18).
Toer 9: Maak 6 minderingen. Haak elke 2de en 3de v samen (12). Sluit af. Laat een lange draad aan je werk om de houten kraal mee vast te kunnen naaien.

Onderzijde paddenstoelhoed
Toer 1: Maak met white een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier; haak 2l, haak 6v in de eerste l, haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: Haak 2v in elke v (12).
Toer 3: Haak 2v in elke 2de v (18).
Toer 4: Haak 1v. * Haak 2v in de volgende v, haak 2v*. Herhaal *tot* tot het einde van de toer, maar eindig met 1v (24).
Toer 5: Haak 2v in elke 4de v (30).
Toer 6: Verander van kleur naar Girly Pink of Blue Lake.
Haak 2v. *Haak 2v in de volgende v, haak 4v*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer, maar eindig met 2v (36). Sluit af. Leg dit deel terzijde.

Roze speenkoord haken

Bovenzijde paddenstoelhoed
Toer 1: Maak met Girly Pink of Blue lake een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier; haak 2l, haak 6v in de eerste l, haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: Haak 2v in elke v (12).
Toer 3: Haak 2v in elke 2de v (18).
Toer 4: Haak 1v. * Haak 2v in de volgende v, haak 2v*. Herhaal *tot* tot het einde van de toer, maar eindig met 1v (24).
Toer 5 en 6: Haak 24v in iedere toer (24).
Toer 7: Haak 2v in elke 4de v (30).
Toer 8: Haak 2v. *Haak 2v in de volgende v, haak 4v*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer, maar eindig met 2v (36). Sluit af. Leg dit deel terzijde.
Toer 9: Haak 36v (36).
Toer 10: Pak nu de onderzijde van de paddenstoel erbij. Haak nu dit deel vast aan de onderzijde van de paddenstoel. Haak in totaal 36hv. Vul de paddenstoel op met een beetje vulling tijdens het dichthaken.

Naai de omhaakte kraal aan de onderzijde van de paddenstoel met kleine steekjes rondom stevig vast. Borduur met de eindraad witten stippen bovenop de paddenstoel.

Lus
Haak met white een ketting van 35l. Begin met een langere begindraad. Haak 1hv in de eerste l zodat je een ring krijgt. Haak nu op de lossenketting 34hv. Sluit af. Laat ook een langere eindraad aan je werk.
Haal de begin en einddraad van boven naar beneden door het midden van de paddenstoel en kraal heen. Naai stevig vast aan de onderzijde van de paddenstoel, zodat de lus niet meer los kan.

Bandje
Je gaat heen en weer haken. Na iedere toer haak je 1l om je werk te kunnen keren. Deze l telt niet mee als steek.
Haak een ketting van 4l.
Toer 1 t/m 4: Haak 3v in iedere toer (3).
Toer 5: Haak 1v, 1l, sla 1v over haak 1v (3).
Toer 6: Haak 1v, 1popcorn, 1v (3).
Toer 7 t/m 10: Haak 3v in iedere toer (3)
Toer 11 en 12: Herhaal toer 5 en 6.
Toer 13 t/m 16: Haak 3v in iedere toer (3).
Toer 17 en 18: Herhaal toer 5 en 6.
Toer 19 t/m 22: Haak 3v in iedere toer (3).
Toer 23 en 24: Herhaal toer 5 en 6.
Toer 25 t/m 30: Haak 3v in iedere toer (3).
Toer 31: Haak 1l. Haak nu hv langs de lange zijde. Haak 1l, haak v aan de onderkant. Haak 1l. Haak hv langs de andere lange zijkant. Sluit af.

Naai nu het ene uiteinde vast aan de speenclip en aan het andere uiteinde de onderkant van de paddenstoel. Naai stevig vast zodat alle onderdelen stevig vast zitten.

Deel je resultaat:

Wij zijn benieuwd naar het resultaat van jouw gehaakte paasmandje. Stuur een foto naar info@wolplein.nl of deel je creatie op Facebook of Instagram met #wolplein. Wie weet zie jij jouw foto terug in onze Wol of Fame. Leuk!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!


Annemarie Arts

Geef een reactie

14 reacties

 • Astrid Huijskes-willekes

  Leuk en goede uitleg speenkoord.
  Ga zo door !

 • Anna

  Ik ben bezig de houten kraal (25mm) om te haken. Ik heb nu tour 9 gehad, maar... ik ben nog maar op driekwart vd houten kraal. Wat doe ik fout...? ?
  Het is toch de bedoeling dat de hele kraal omgehaakt wordt? Of haak ik te strak? Om moet ik juist een grotere haaknaald nemen?

  • Hoi Anna,
   Wanneer je het patroon volgt zou het in principe goed moeten gaan.
   Het zou inderdaad kunnen zijn dat je te strak haakt, lastig om te zetten zonder je werk te zien. Gebruik je haaknaald 2?
   Misschien helpt het als je het filmpje van Annemarie er nog eens bij pakt.
   Stuur anders even een Facebook-berichtje als je nog vragen hebt.
   Groetjes, Annelieke

 • Robin

  Goedeavond,

  Wat leuk dit patroon, ik ben ook aan de slag gegaan.
  Ik gebruik haaknaald 2,5 omdat ik erg strak haak.
  Nu heb ik nog het idee dat hij veel korter wordt dan de bedoeling is.
  Wat is de totale lengte (incl. Speenclip) wat het speenkoord hoort te hebben zodat deze makkelijk in gebruik is en toch nog veilig voor kindjes?

  Groetjes Robin

 • Marianne

  Ik heb de onderkant van de paddenstoel gehaakt. En de bovenkant tot toer 8. Dan moet ik het wegleggen en dan? 36 vasten haken waaraan? dat begrijp ik niet helemaal.

 • ouidad

  Hi

  Geeft u ook workshop? Ik probeer zovaak speenkoord met paddenstoel te haken maar lukt mij echt niet.

  Graag hoor ik van u of u aan workshops doet en wat de tarieven zijn.

  Met vriendelijke groet
  O.Benhadi

Moment...