Sprankelend zomertopje haken

Zomertopje haken

Zomertopje haken - Zonnig weer, een lekker drankje en comfortabele zomerkleding. Dit topje past in het perfecte zomerplaatje en is daarom superleuk om te maken én te dragen. Ga aan de slag met het zachte katoengaren met subtiele glitter en sprankel er deze zomer op los met je zelfgemaakte topje!

Een zelfgemaakt truitje kan niet ontbreken in je zomergarderobe! Dit stijlvolle zomertopje is gemaakt van Rico Essentials Cotton Glitz dk. Het zachte katoengaren haakt heerlijk weg en geeft met de gekleurde glitter een schitterend effect aan je topje.

Cotton Essentials glitz dk

Het topje is gehaakt in twee delen die later aan elkaar zijn gemaakt. De boord wordt gehaakt in de zandsteek en de rest van de top in de wigsteek. De toeren van de wigsteek zijn op enkele plaatsen met elkaar verbonden, waardoor de delicate steek zorgt voor luchtigheid in je topje. Het motiefje van de wigsteek heeft wat weg van opgebonden blaadjes klimop.

Kies je favoriete kleur of varieer volop! Je kunt er ook voor kiezen om twee toeren in één kleur te haken, dan krijg je een grappig patroon dat lijkt op elkaar kruisende ruiten.

Rico Essentials Cotton Glitz

Benodigdheden:
- 6 x Rico Essentials cotton glitz dk kl. 8
- haaknaald 3,5 en 4
- naald met stompe punt

Gebruikte steken:
l. = losse
hv. = halve vaste
v. = vaste
hst. = half stokje
stk. = stokje
dstk. = dubbel stokje
3dstk = 3 dubbel stokje

In dit patroon worden de zandsteek (boord) en de wigsteek gebruikt.
Het aantal steken van de zandsteek moet deelbaar zijn door 2 + 1 st. plus 2 voor de opzetketting.
De wigsteek moet deelbaar zijn door 6 + 1.
Dus de ketting van l. waar je mee begint moet deelbaar zijn door 2 maar ook door 6

Stekenverhouding van de wigsteek:
Proeflapje 10 x 10 cm = 23 steken x 8 toeren

Cotton Glitz topje tekening maten

Om dit patroon te beginnen meet je eerst je borstomvang en je heupomvang. Kijk welke van de 2 het grootst is. Als je borstomvang het grootste is ga je hier vanuit, is je heupomvang het grootst dan ga je daar vanuit.

Voorbeeld:
Borstomvang = 82 cm
Heupomvang = 86 cm
We nemen bij dit voorbeeld de heupomvang van 86 cm. Dit delen we door 2, dan komen we uit op 44 cm. Hier gaan we onze l. ketting op aanpassen. Je haakt een l. ketting die 44 cm is (trek je ketting niet uit maar leg plat op tafel) Stel dat dit 75 l. zijn, dit is niet deelbaar door 6 en niet deelbaar door 2. We ronden dan af naar boven en komen uit op 78 l. Om iets extra ruimte aan het patroon te geven haken we bij die 78 l. nog 6 l. extra. Komen we uit op 84 l. + 1 voor het patroon + 2 voor de opzetketting. Uiteindelijk hebben we dan 87 l. waar we mee beginnen.

Haakpatroon zomertopje:

Voorpand/achterpand 2x
De top is gemaakt in maat S.
Hiervoor heb ik een ketting van 90 l. + 1 l. voor patroon + 2 l. voor de opzetketting (zie voorbeeld) met haaknaald 4 opgezet.
Ga verder met haaknaald 3,5 in zandsteek.
1e toer: 2 l. overslaan (tellen als 1 v.), 1 stk. in volgende steek, 1 steek overslaan, in volgende steek *1 v. en 1 stk., 1 steek overslaan* Herh. *-* tot einde van de toer, eindig met 1 v. in de laatste steek.
2e toer: 1 l. (telt als 1 v.), 1 stk. in de eerste steek, 1 steek overslaan, in volgende steek *1 v. en 1 stk., 1 steek overslaan* Herh. *-* tot einde van de toer, eindig met 1 v. in de laatste steek.
3e toer: Herh. toer 2

Patroontekening gehaakt topje

Vanaf toer 4 haken we de wigsteek.
4e toer: 1 l., 1 v. in eerste steek,* 6 l., 1 v. in de 2e l. vanaf de haaknaald, 1 hst. in volgende l., 1 stk. in volgende l., 1 dstk. In volgende l., 1 3dstk. in volgende l., sla 5 l. over, 1 v.* Herh. *-* tot einde van de toer. Je hebt over de hele toer nu kleine driehoekjes gemaakt.
5e toer: 5 l., *1 v. in het puntje van het eerste driehoekje, 1 v. in de volgende steek, 1 hst. in volgende steek, 1 stk. in volgende steek, 1 dstk. in volgende steek, 1 3dstk. in volgende steek* Herh. *-* t/m het een na laatste driehoekje. Bij het laatste driehoekje haak je t/m het dstk., in de volgende steek en de allerlaatste v. haak je 2 3dstk. samen af.
6e t/m 35e toer: herhaal toer 4 en 5 afwisselend.
Hecht af.
Als je het topje langer wilt maken, haak dan nog een paar toeren extra.

Patroontekening schouder zomer topje

Schouderbanden (voor alle maten hetzelfde):
1e toer: hecht een draad aan in de 13e steek vanaf je zijnaad, 1 l. (= 1e v.) ,* 6 l., 1 v. in de 2e l. vanaf de haaknaald, 1 hst. in volgende l., 1 stk. in volgende l., 1 dstk. In volgende l., 1 3dstk. in volgende l., sla 5 l. over, 1 v.* Herh. *-* nog 3x., keer om.
2e toer: ga met 5 hv. naar het puntje van het eerste driehoekje, *1 v. in het puntje van het tweede driehoekje, 1 v. in de volgende steek, 1 hst. in volgende steek, 1 stk. in volgende steek, 1 dstk. in volgende steek, 1 3dstk. in volgende steek* Herh. *-* nog 1x. Eindig met 1 v. in het puntje van het laatste driehoekje. Keer om.
3e toer: 1 l., 1 v. in eerste steek,* 6 l., 1 v. in de 2e l. vanaf de haaknaald, 1 hst. in volgende l., 1 stk. in volgende l., 1 dstk. In volgende l., 1 3dstk. in volgende l., sla 5 l. over, 1 v.* Herh. *-* nog 1x.

achterkant zomertopje

4e toer: 5 l., 1 v. in het puntje van het eerste driehoekje, 1 v. in de volgende steek, 1 hst. in volgende steek, 1 stk. in volgende steek, 1 dstk. in volgende steek, 1 3dstk. in volgende steek. Het laatste driehoekje haak je t/m het dstk., in de volgende steek en de allerlaatste v. haak je 2 3dstk. samen af.
5e t/m 12e toer: herhaal toer 3 en 4 afwisselend.
Meet even bij jezelf of deze lengte van de schouderband voor jou goed is, mag het langer, haak dan een paar toeren extra.
Haak op deze manier nog een schouderband.

Om de panden netjes aan elkaar te zetten haak je langs de zijnaden een toer met hv. (niet te strak!). Naai hierna de zijnaden en schoudernaden aan elkaar met naald en draad. Haak tot slot nog een rand met v. langs de hals en armsgaten.

Haakster monique

Geef een reactie

13 reacties

 • Marjo

  Even een vraagje.Hoe maak ik aan de andere kant het schouderbandje vast? Kan ik in het patroon nergens terug vinden.Supermooie top.

  • Hallo Marjo,

   De schouderpandjes maak als je het voorpand en achterpand gehaakt hebt boven op de schouder vast aan elkaar.

   Charlotte

   • Tamara

    Fijn dat je hebt gereageerd. Ik ben inmiddels aan iets anders begonnen want het was echt geen gezicht.
    Maar ik zou dit patroon toch graag nog eens willen proberen.
    De blokken zaten precies boven elkaar maar na een toer of 8 ging het hele pand scheef trekken.
    Ik heb er een ander naar laten kijken maar die zag ook niet iets wat ik verkeerd zou hebben gedaan ik heb echt het patroon gevolgd??

    • Hoi Tamara,
     Wat vervelend. Wij durven zo niet te zeggen hoe dit komt. Je kunt een foto sturen van het topje naar onze klantenservice met de uitleg erbij, dan kunnen we daar nog een keer kijken waar het aan ligt. Je mag mailen naar: info@wolplein.nl.

     Groetjes,
     Anke - Team Wolplein.

     • Tamara

      Hallo Anke, dank je wel voor je antwoord. Een foto is niet meer mogelijk want het is uitgehaald maar inmiddels denk ik de oplossing te weten. Ik ga t weer proberen, groetjes Tamara.

      • Hoi Tamara,
       Oh, dat is fijn. We zijn benieuwd wat de oplossing is en of het inderdaad werkt.
       Groetjes,
       Anke - Team Wolplein

       • Tamara

        Hoi het probleem zat hem in de laatste stokjes die samen gehaakt moest worden maar in twee verschillende vasten eronder ik deed ze in dezelfde steek.
        Het is nu een recht geheel ?
        Tamara

 • Marijke Jaspers

  Hopelijk blijft dit patroon met het filmpje een poosje staan. Ik wil het heel graag maken, maar mijn poncho moet eerst af. Wat een leuke steek hebben jullie weer laten zien. Chapeau!

 • Beaveelhaver1961@Gmail.com

  Mooi kan ik het gehaakt van iemand kopen in maatje 48/50!

 • Tamara van Genen

  Ik heb dit topje gemaakt maar zowel het voorpand als rugpand is vreselijk scheef terwijl ik precies het patroon heb gevolgd.

  Ik ben geen beginnende haakster dus heb best wel wat ervaring maar hier kom ik niet uit

  • Hoi Tamara, wat vervelend dat je topje scheef is. Gaat het patroon scheef lopen, zijn je kanten niet recht of wat loopt er precies scheef? Als je volgens het patroon werkt moeten de blokken precies boven elkaar vallen. Groetjes Elianne

   • Tamara

    Hallo Anke,
    Bedankt voor je antwoord, een foto is helaas niet meer mogelijk want ik heb het uitgehaald.
    Inmiddels denk ik de oplossing te weten. Ik ga het weer proberen.

    Groetjes Tamara

Moment...