Sprankelend zomertopje haken

Zomertopje haken

Zomertopje haken - Zonnig weer, een lekker drankje en comfortabele zomerkleding. Dit topje past in het perfecte zomerplaatje en is daarom superleuk om te maken én te dragen. Ga aan de slag met het zachte katoengaren met subtiele glitter en sprankel er deze zomer op los met je zelfgemaakte topje!

Een zelfgemaakt truitje kan niet ontbreken in je zomergarderobe! Dit stijlvolle zomertopje is gemaakt van Rico Essentials Cotton Glitz dk. Het zachte katoengaren haakt heerlijk weg en geeft met de gekleurde glitter een schitterend effect aan je topje.

Cotton Essentials glitz dk

Het topje is gehaakt in twee delen die later aan elkaar zijn gemaakt. De boord wordt gehaakt in de zandsteek en de rest van de top in de wigsteek. De toeren van de wigsteek zijn op enkele plaatsen met elkaar verbonden, waardoor de delicate steek zorgt voor luchtigheid in je topje. Het motiefje van de wigsteek heeft wat weg van opgebonden blaadjes klimop.

Kies je favoriete kleur of varieer volop! Je kunt er ook voor kiezen om twee toeren in één kleur te haken, dan krijg je een grappig patroon dat lijkt op elkaar kruisende ruiten.

Rico Essentials Cotton Glitz

Benodigdheden:
- 6 x Rico Essentials cotton glitz dk kl. 8
- haaknaald 3,5 en 4
- naald met stompe punt

Gebruikte steken:
l. = losse
hv. = halve vaste
v. = vaste
hst. = half stokje
stk. = stokje
dstk. = dubbel stokje
3dstk = 3 dubbel stokje

In dit patroon worden de zandsteek (boord) en de wigsteek gebruikt.
Het aantal steken van de zandsteek moet deelbaar zijn door 2 + 1 st. plus 2 voor de opzetketting.
De wigsteek moet deelbaar zijn door 6 + 1.
Dus de ketting van l. waar je mee begint moet deelbaar zijn door 2 maar ook door 6

Stekenverhouding van de wigsteek:
Proeflapje 10 x 10 cm = 23 steken x 8 toeren

Cotton Glitz topje tekening maten

Om dit patroon te beginnen meet je eerst je borstomvang en je heupomvang. Kijk welke van de 2 het grootst is. Als je borstomvang het grootste is ga je hier vanuit, is je heupomvang het grootst dan ga je daar vanuit.

Voorbeeld:
Borstomvang = 82 cm
Heupomvang = 86 cm
We nemen bij dit voorbeeld de heupomvang van 86 cm. Dit delen we door 2, dan komen we uit op 44 cm. Hier gaan we onze l. ketting op aanpassen. Je haakt een l. ketting die 44 cm is (trek je ketting niet uit maar leg plat op tafel) Stel dat dit 75 l. zijn, dit is niet deelbaar door 6 en niet deelbaar door 2. We ronden dan af naar boven en komen uit op 78 l. Om iets extra ruimte aan het patroon te geven haken we bij die 78 l. nog 6 l. extra. Komen we uit op 84 l. + 1 voor het patroon + 2 voor de opzetketting. Uiteindelijk hebben we dan 87 l. waar we mee beginnen.

Haakpatroon zomertopje:

Voorpand/achterpand 2x
De top is gemaakt in maat S.
Hiervoor heb ik een ketting van 90 l. + 1 l. voor patroon + 2 l. voor de opzetketting (zie voorbeeld) met haaknaald 4 opgezet.
Ga verder met haaknaald 3,5 in zandsteek.
1e toer: 2 l. overslaan (tellen als 1 v.), 1 stk. in volgende steek, 1 steek overslaan, in volgende steek *1 v. en 1 stk., 1 steek overslaan* Herh. *-* tot einde van de toer, eindig met 1 v. in de laatste steek.
2e toer: 1 l. (telt als 1 v.), 1 stk. in de eerste steek, 1 steek overslaan, in volgende steek *1 v. en 1 stk., 1 steek overslaan* Herh. *-* tot einde van de toer, eindig met 1 v. in de laatste steek.
3e toer: Herh. toer 2

Patroontekening gehaakt topje

Vanaf toer 4 haken we de wigsteek.
4e toer: 1 l., 1 v. in eerste steek,* 6 l., 1 v. in de 2e l. vanaf de haaknaald, 1 hst. in volgende l., 1 stk. in volgende l., 1 dstk. In volgende l., 1 3dstk. in volgende l., sla 5 l. over, 1 v.* Herh. *-* tot einde van de toer. Je hebt over de hele toer nu kleine driehoekjes gemaakt.
5e toer: 5 l., *1 v. in het puntje van het eerste driehoekje, 1 v. in de volgende steek, 1 hst. in volgende steek, 1 stk. in volgende steek, 1 dstk. in volgende steek, 1 3dstk. in volgende steek* Herh. *-* t/m het een na laatste driehoekje. Bij het laatste driehoekje haak je t/m het dstk., in de volgende steek en de allerlaatste v. haak je 2 3dstk. samen af.
6e t/m 35e toer: herhaal toer 4 en 5 afwisselend.
Hecht af.
Als je het topje langer wilt maken, haak dan nog een paar toeren extra.

Patroontekening schouder zomer topje

Schouderbanden (voor alle maten hetzelfde):
1e toer: hecht een draad aan in de 13e steek vanaf je zijnaad, 1 l. (= 1e v.) ,* 6 l., 1 v. in de 2e l. vanaf de haaknaald, 1 hst. in volgende l., 1 stk. in volgende l., 1 dstk. In volgende l., 1 3dstk. in volgende l., sla 5 l. over, 1 v.* Herh. *-* nog 3x., keer om.
2e toer: ga met 5 hv. naar het puntje van het eerste driehoekje, *1 v. in het puntje van het tweede driehoekje, 1 v. in de volgende steek, 1 hst. in volgende steek, 1 stk. in volgende steek, 1 dstk. in volgende steek, 1 3dstk. in volgende steek* Herh. *-* nog 1x. Eindig met 1 v. in het puntje van het laatste driehoekje. Keer om.
3e toer: 1 l., 1 v. in eerste steek,* 6 l., 1 v. in de 2e l. vanaf de haaknaald, 1 hst. in volgende l., 1 stk. in volgende l., 1 dstk. In volgende l., 1 3dstk. in volgende l., sla 5 l. over, 1 v.* Herh. *-* nog 1x.

achterkant zomertopje

4e toer: 5 l., 1 v. in het puntje van het eerste driehoekje, 1 v. in de volgende steek, 1 hst. in volgende steek, 1 stk. in volgende steek, 1 dstk. in volgende steek, 1 3dstk. in volgende steek. Het laatste driehoekje haak je t/m het dstk., in de volgende steek en de allerlaatste v. haak je 2 3dstk. samen af.
5e t/m 12e toer: herhaal toer 3 en 4 afwisselend.
Meet even bij jezelf of deze lengte van de schouderband voor jou goed is, mag het langer, haak dan een paar toeren extra.
Haak op deze manier nog een schouderband.

Om de panden netjes aan elkaar te zetten haak je langs de zijnaden een toer met hv. (niet te strak!). Naai hierna de zijnaden en schoudernaden aan elkaar met naald en draad. Haak tot slot nog een rand met v. langs de hals en armsgaten.

Haakster monique

Geef een reactie

5 reacties

Moment...