Stoere zomertop - gratis haakpatroon

Phil coton 3 stoere zomertop

Met Phildar Phil Coton 3 haak je niet alleen zachte knuffels, dekentjes en accessoires maar ook deze stoere zomertop! Doordat je met dit katoengaren haakt is de top erg stevig en dit geeft een stoer effect. De grote armsgaten maken de stoere zomertop speels (en luchtig!). Kies jouw 4 favoriete kleuren en haak dit fijne zomeritem. Lees verder en bekijk het gratis haakpatroon.


Phildar Phil Coton 3 is een populair haakgaren waarmee je eindeloos kan variëren. Deze stoere zomertop voelt zacht aan op de huid omdat het garen is verrijkt met aloë vera. Heb je een foutje gemaakt? Haal het dan gemakkelijk uit want Phil Coton 3 is erg sterk en splijt niet.

Phildar-Phil-Coton-3

Benodigdheden:
haaknaald nr. 3
En de onderstaande garens:

Garen kleuren a) 34/36 b) 38/40 c) 42/44 d) 46/48 e) 50/52
Phil Coton 3 Pin 3 3 4 4 4
Phil Coton 3 Azur 3 3 4 4 4
Phil Coton 3 Ecru 4 4 4 6 6
Phil Coton 3 Safran 4 4 4 6 6


Gebruikte steken:

l.  = losse
v.  = 
vaste
st.  =
Steek
dst. = dubbel stokje
Driedubbel stokje
Gekruiste steek = (zie telpatroon)
Aantal stokjes veelvoud van de 3 + 1 kantsteken op elk uiteinde.
1e toer: 1 l. en daarna allemaal v.
2e toer: 4 l. is 1 dubbele stokjes, *2 omslagen, de haaknaald in de volgende steek insteken, 1 lus doorhalen, 1 omslag, de draad door de 2 lussen halen, 1 v. overslaan, 1 omslag, de haaknaald in de volgende steek insteken, 1 lus doorhalen, °1 omslag, de draad door 2 lussen halen°, herhaal van °tot° 4 maal in totaal; 1 l., 1 omslag, de haaknaald in de kruising van de 2 stokjes insteken, 1 lus doorhalen, 1 omslag, de draad door 2 lussen halen, 1 omslag, de haaknaald door de laatste 2 lussen halen*, herhaal van *tot*, eindig met 1 dubb. stk.
3e toer: 1 l. en daarna allemaal v. Herhaal steeds de 2e en 3e toer.

Patroontekening

TIP: Je krijgt het mooiste effect als je deze stoere zomertop los haakt. Als je namelijk (te) strak haak valt de top minder soepel.

Strepen:
*6 toeren kleur Pin, 6 toeren kleur Azur, 6 toeren kleur Ecru en 6 toeren kleur Safran*, herhaal van *tot* dat je de gewenste hoogte hebt gehaald voor jou top. Wij hebben 3 maal in totaal herhaalt. Maar het kan ook zijn dat jij al tevreden of hoog genoeg bent met 2 maal herhaling. Wij eindigen met Safran en werken daar ook de mouwen mee af.

Proeflapje:
11 motieven (d.i. 33 st.) gestr. gekr. st., haaknaald nr. 3 = 14 steken.
10 cm gestr, gekr, st., haaknaald nr. 3= 10 toeren.

Phil coton 3 stoere zomertop

Gratis haakpatroon stoere zomertop

Rug- en voorpand:
Maak een lossenketting van a) 116 st. - b) 122 st. - c) 131 st. – d) 140 st. e) 155 st. met haaknaald nr. 3 kleur Pin en haak gekr. st. (zie telpatroon en gebruikte st.).

Je hebt a) 38 motieven - b) 40 motieven - c) 43 motieven – d) 46 motieven e) 51 motieven.
Op 13 cm (13 rijen) tot. H., aan weeszijde 1 motief meerd. Over 2 rijden (zie telpatroon), haak daarna 2 rijen rechtdoor en meerd. aan weerszijde: 5 x 1 motief over 2 rijen.

Je hebt a) 50 motieven - b) 52 motieven - c) 55 motieven – d) 58 motieven e) 63 motieven.
Op 25 cm (25 rijen) tot. H., de kantst. merken om de armsgaten aan te duiden.

Op a) 60,5 cm (61 rijen) - b) 62,5 cm (63 rijen) - c) 62,5 cm (63 rijen) – d) 64,5 cm (65 rijen) e) 64,5 cm (65 rijen) tot. H., het werk afh. En de midd. a) b) 62 st. – c) 63 st. – d) 62 st – e) 63 st. merken om de hals aan te duiden.

Haak aan tweede zelfde stuk.
Phil coton 3 stoere zomertop

Afwerking:
Haak aan de onderkant van elk stuk, met haaknaald nr. 3 kleur Pin, 3 toeren stokjes op a) 110 st. - b) 117 st. - c)126 st. - d)135 st. - e) 148 st.

Sluit de schouder- en zijnaden tot aan de merktekens.
Haak in de armsgaten 2 toeren v. met de haaknaald nr. 3 kleur Safran.


Wij zijn benieuwd naar jouw gehaakte stoere zomertop! Deel hier een foto van op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein.

Geef een reactie

4 reacties

 • Ramona

  Hallo, als ik deze stoere zomertop wat soepeler wil hebben, welk garen zou u mij dan adviseren te gebruiken? Op de foto lijkt het namelijk erg stijf.
  Bij voorbaat dank!!
  Groetjes Ramona

  • Hoi Ramona!

   De Coton 3 is 100% katoen en dat materaal in combinatie met de gebruikte steek kan inderdaad als een beetje stug gezien worden.
   Je zou eens kunnen kijken naar de Peach Cotton of de Elastico. De stekenverhouding is vrijwel gelijk maar door de combinatie van het materiaal is het wat soepeler.

   https://www.wolplein.nl/wol/smc-peach-cotton
   https://www.wolplein.nl/lanagrossa-elastico

   Groetjes Stefanie

 • Eve Berkhof

  Ik haak niet echt los. Maak hem kleiner dan de kleinste maat. ( 37 motiefjes)) en kom voor het voorpand al kleur pin en azur te kort. De breedte bij 37 motiefjes is 55 cm. Nog nooit zoiets meegemaakt met het haken van een zomertruitje. Kan weer opnieuw beginnen wat een tegen valler.

  • Hoi Eve!
   Naar aanleiding van jouw berichtje hebben wij contact opgenomen met de ontwerper en wij zien dat de hoeveelheid bollen inderdaad niet goed in het patroon is gezet. Voor de kleinste maat stond eerst 2, 2, 4 en 4 bollen. Wij hebben dit nu veranderd naar 3, 3, 4 en 4 bollen. Ook voor alle andere maten klopt het nu. Het lag dus aan deze typefout dat je niet genoeg had aan de aangegeven bollen. Wij zullen je even een aanvullende e-mail sturen over deze kwestie.
   Wij hebben nog meer wijzigingen in het patroon gemaakt, zoals kleurenvolgorde en wat kleine typefoutjes.
   Wij hopen dat jij en alle andere haaksters nu weer fijn verder kunnen met het project!
   Veel haakplezier! Groetjes Suzanne

Moment...