Super Charming Babydekentje haken

Super Charming Babydekentje

Ieder kleintje is het zonnetje in huis dankzij dit Super Charming babydekentje. Annemarie koos namelijk voor knalgele streepjes, maar met het uitgebreide kleurenpalet van Yarn and Colors kun je de mooiste combinaties maken. Weet jij al in welke kleuren je het babydekentje wilt maken? Lees dan snel verder voor het gratis haakpatroon.

Het gestreepte babydekentje is gemaakt met Yarn and Colors Super Charming. En de combinatie had ook niet charmanter kunnen zijn! De deken heeft namelijk een stoere, verwassen look, maar is wel zacht, soepel én vormvast. Kortom, een dekentje waar echte binkies naar hartenlust op kunnen spelen. Met de bal die je haakt van het overgebleven garen bijvoorbeeld. Haak het Super Charming babydekentje voor je eigen kleintje of maak er een origineel kraamcadeau van!

Super Charming Yarn and Colors

Benodigdheden: 
- 3 bollen Yarn and Colors Super Charming Soft Grey (95)
- 3 bollen Yarn and Colors Super Charming Taupe (6)
- 3 bollen Yarn and Colors Super Charming Limestone (9)
- 3 bollen Yarn and Colors Super Charming Birch (4)
- 5 bollen Yarn and Colors Super Charming Mustard (15)
- Haaknaalden 4,5 mm, 5,5 mm en 6 mm

Gebruikte steken: 
l. = losse
v. = vaste
hst. = half stokje

Afmeting:
Het dekentje is ongeveer 90 x 90 cm.

Haakpatroon Super Charming babydekentje

Haak met haaknaald 6mm en kleur 95 (Soft Grey) een lossenketting van 100l. Haak nu verder met haaknaald 5,5mm. Door je lossenketting met een halve maat groter op te zetten, blijft je dekentje mooi recht. Je gaat heen en weer haken. Na iedere toer haak je 1l. en keer je je werk om. Deze keerlosse telt niet mee als steek.

Toer 1: Haak in de eerste l. vanaf de haaknaald *1v., 1hst., sla 1 l. over*. Herhaal nu * tot *, tot het einde van de lossenketting, maar eindig met 1v in de laatste l.
Toer 2: *Haak 1v., 1hst. in de eerste v. Sla 1hst. over*. Herhaal nu * tot *, tot het einde van de toer, maar eindig met 1v. in de laatste v.

Je gaat nu toer 2 steeds herhalen. Voor het dekentje hebben we de volgende kleur- en toerenverdeling gebruikt:
11 toeren Soft Grey
2 toeren Mustard
11 toeren Birch
2 toeren Mustard
11 toeren Limestone
2 toeren Mustard
11 toeren Taupe
2 toeren Mustard
11 toeren Soft Grey
2 toeren Mustard
11 toeren Birch
2 toeren Mustard
11 toeren Limestone
2 toeren Mustard
11 toeren Taupe

Na de laatste toer Taupe, sluit je niet af, maar haak je 1 toer 1v. in iedere steek. Sluit af. Werk alle draden netjes weg.

De rand: De rand wordt in 4 stappen gehaakt. Je begint aan de zijkant van je dekentje. Hecht met haaknaald 5,5mm een nieuwe draad aan met mustard en haak nu langs de rand naar eigen inzicht v. Zorg dat je op een oneven aantal steken uitkomt. Haak nu 4 toeren in patroon als bij toer 2 van het dekentje. Sluit af. Werk de draden netjes weg. Doe hetzelfde aan de andere zijkant van het dekentje. Hecht nu op een hoek aan de onderzijde van het dekentje een nieuwe draad mustard aan en haak hier ook naar eigen inzicht een toer v. Zorg dat je op een oneven aantal steken uitkomt. Haak nu 4 toeren in patroon als bij toer 2 van het dekentje. Sluit af. Werk de draden netjes weg. Doe dit nu ook ook aan de bovenzijde van het dekentje. Sluit na je laatste toer niet af, maar haak nu verder met haaknaald 4,5mm. Haak nu rondom het hele dekentje een toer v. Haak op de hoeken steeds 1l voor een mooie hoek.

Super Charming bal

Haakpatroon Super Charming bal

Benodigdheden:
- Haaknaald 3,5 mm
- Pandavulling
- 2 rammelkralen 24 mm

Afmeting: diameter ongeveer 14 cm

Van de restjes garen die overbleven van het Super Charming babydekentje haakte Annemarie een leuke bal. Gebruik hiervoor haaknaald 3,5mm of kleiner. Het is de bedoeling dat je de steken zo strak haakt dat er geen vulling zichtbaar is.

Toer 1: Maak met Mustard een magic ring van 6v, of doe het op de volgende manier. Haak 2l, haak 6v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: Haak 2v in elke v (12).
Toer 3: Haak 2v in elke 2de v (18).
Toer 4: Haak 1v. * Haak 2v in de voglende v, haak 2v*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer maar eindig met 1v (24).
Toer 5: Haak 2v in elke 4de v (30).
Toer 6: Haak 2v. * Haak 2v in de volgende v, haak 4v *. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer, maar eindig met 2v (36).
Toer 7: Haak 2v in elke 6de v (42).
Toer 8: Haak 42v (42).
Toer 9: Haak 2v in elk 7de v (48).
Toer 10: Haak 48v (48).
Toer 11: Haak 2v in elke 8ste v (54).
Toer 12: Haak 2v in elke 9de v (60).
Toer 13 – 14: Verander van kleur naar Taupe. Haak 60v (60).
Toer 15: Verander van kleur naar Mustard. Haak 60v (60).
Toer 16 – 17: Verander van kleur naar Limestone. Haak 60v (60).
Toer 18: Verander van kleur naar Mustard. Haak 60v (60).
Toer 19 -20: Verander van kleur naar Birch. Haak 60v (60).
Toer 21: Verander van kleur naar Mustard. Haak elke 9de en 10de v samen (54).
Toer 22: Haak elke 8ste en 9de v samen (48).
Toer 23: Haak 48v (48).
Toer 24: Haak elke 7de en 8ste v samen (42).
Toer 25: Haak 42v (42).
Toer 26: Haak elke 6de en 7de v samen (36).
Toer 27: Haak elke 5de en 6de v samen (30).
Toer 28: Haak elke 4de en 5de v samen (24). Vul de bal nu stevig op met vulling en stop in het midden van de vulling de 2 rammelkralen. Vul de bal lekker stevig op, maar zorg er wel voor dat hij in model blijft.
Toer 29: Haak elke 3de en 4de v samen (18).
Toer 30: Haak elke 2de en 3de v samen (12).
Toer 31: Vul de bal nog bij met vulling. Haak de steken 2 aan 2 samen (6). Sluit af. Haal de einddraad door de laatste 6 steken en trek zo het laatste gaatje helemaal dicht.

Geef een reactie

16 reacties

 • Marjo

  Vraagje,van dit babydekentje moet je toer 1 en 2 toch blijven herhalen?In de beschrijving staat alleen toer 2,dit klopt volgens mij niet.Ik hoor het graag. Gr.Marjo.

 • Marjo

  Sorry,ik had het verkeerd gedaan. Maar mij dekentje is ongeveer 68 cm breed.Waar ligt dit aan en wat is de oplossing? Gr.Marjo.

  • Hoi Marjo,
   Gebruik je dezelfde naalddikte en hetzelfde garen?
   Dan zou het kunnen zijn dat je strakker haakt dan Annemarie.
   Je begint de lossenketting in ieder geval met haaknaald 6 en gaat vervolgens verder met haaknaald 5,5.
   Omdat we je dekentje niet kunnen zien is het erg lastig om te zeggen wat er mis gaat.
   Hopelijk komt het helemaal goed!
   Groetjes, Annelieke - Team Wolplein

 • Marjo

  Hoi,ik heb hetzelfde garen en naalddikte gebruikt.Nu heb ik 130 steken opgezet en klopt het.Met de rand erbij kom ik ongeveer aan 90 cm.Binnenkort kom ik weer langs en breng dan mijn dekentje mee.Tot binnenkort. Gr.Marjo.

 • Laura

  Goedemorgen.
  Wat een prachtig dekentje is dit weer,ik ben groot fan van het maken van babydekentjes,breien of haken,
  En deze ga ik zeker binnenkort weer maken.Altijd leuk voor een kraamkadootje,
  En,om restjes op te maken.
  Super wolplein,altijd leuk die gratis patronen!

  Hartelijke groet.
  Laura

 • Hetty

  Hardstikke leuk patroon, ga ik uitproberen.
  ik zou het fijn vinden als er een printvriendelijk button was om het patroon makkelijk uit te printen.

 • ingird

  Bij annemarie op tafel liggen nog 3 andere kleurcombinaties voor deze deken. mag ik vragen wat de kleurnummers zijn van de rechtse combinatie (mintgroen)? is dit ook super charming? Dank!

  • Ingrid

   Is de kleurcombinatie niet meer te achterhalen?

   • Hoi Ingrid,
    Bedoel je de kleuren van de afbeelding? Die kleuren staat gewoon in het blog beschreven onder het kopje benodigdheden. Groetjes, Anke - Team Wolplein

    • Ingrid

     Hoi Anke,

     Nee ik bedoelde de kleuren die ook in het filmpje te zien zijn. Aan Het begin van het filmpje zie je Annemarie aan tafel. Naast haar liggen een aantal kleurcombinatie, waaronder een mintgroene (meest rechts). Zijn hier de kleurnummers van te achterhalen en is het ook supercharming?
     Dank

     • Hoi Ingrid, dit is allemaal Super Charming inderdaad. Nummer 074 is een mooie mint kleur. Bekijk alle kleuren hier: https://www.wolplein.nl/yarn-and-colors-super-charming.
      Groetjes, Anke - Team Wolplein

 • Esther

  Begonnen met dit prachtige dekentje. Echter bij toer 2 begint het al krom te trekken. Verschillende keren uitgehaald en opnieuw begonnen. Probeer los te haken maar niks helpt.... Wat doe ik verkeerd?

Moment...