1. Tunisch haken: basissteek

tunisch-haken-basissteek-haken

Tunisch haken: basissteek - Tunisch haken is super leuk en daar willen we zoveel mogelijk mensen van overtuigen. In deze vijfdelige cursus leren we je de basissteken - en alle variaties die je daarmee kunt maken - van deze leuke techniek. Lees snel verder voor de eerste les!

In deze eerste les gaan we aan de slag met de basissteek van het tunisch haken. Deze steek wordt ook wel de 'gewone' tunische steek genoemd. Annemarie legt stap-voor-stap uit hoe de steek in elkaar zit en hoe je het eerste vlaggetje van de slinger haakt. Het patroon wordt ondersteund door een video en een uitgebreide beschrijving.

Wil je meedoen met de cursus maar kom je er op dit moment niet aan toe? Alle blogs met patronen en video's blijven online staan, dus je kunt op je eigen tijd aanhaken! Heb je het complete cursuspakket nog niet in huis? Bestel hier het tunisch haken cursuspakket.

tunisch haken slinger

Leuke weetjes over de tunische basissteek:

 • Deze steek geeft een mooi stevig haakwerk. Het is natuurlijk afhankelijk van je hand van haken, maar meestal gebruik je bij deze steek een grotere haaknaald dan aangegeven wordt op het garen.
 • Met de basissteek krijg je een mooi lapje met gelijkmatige blokjes waarop je heel makkelijk kruissteekjes kunt borduren.
 • Bij tunisch haken is het fijn om garen te gebruiken waarvan de draad niet snel splijt.

Wat heb je nodig?
- Tunische haaknaald 5,5 mm
- Phildar Phil Coton 4 kleur 86, 75, 68 en 78
- Toerenteller

Wil je de slinger maken zoals wij die hebben gemaakt? Haak dan 2 vlaggetjes in de basissteek:
1ste lapje: basiskleur 86 en het randje kleur 68
2de lapje: basiskleur 75 en het randje kleur 78

Tunisch haakpatroon basissteek:

Start met een ketting van 14 lossen.

1ste toer :
Steek nu de haaknaald in de 2de losse vanaf de haaknaald. Om te bepalen wat nu de 2de losse is, kun je kijken waar je werkdraad uit komt. De losse waar je werkdraad uit
komt, die sla je over, de eerstvolgende is de 2de losse vanaf de haaknaald. Steek in, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. * Steek in de volgende losse, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan *. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer. In totaal heb je nu 14 lussen op je haaknaald staan.

2de toer:
Maak een omslag en haal de omslag door 1 lus op je haaknaald. * Maak een omslag en haal door 2 lussen op de haaknaald*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer tot je weer 1 lus op je haaknaald hebt staan.

3de toer:
Als je nu naar je steken kijkt zie je dat er allemaal verticale streepjes zijn ontstaan.
Sla het eerste verticale streepje over. Steek je haaknaald aan de voorzijde van het lapje van de rechterzijde onder het 2de verticale streepje door. Maak een omslag en haal de omslag on het streepje door zodat er een tweede lus op je haaknaald ontstaat. Doe dit bij alle verticale streepjes die je ziet. De laatste valt echt aan de rand van je haakwerk. Deze pak je ook op zodat er weer 14 lussen op je haaknaald staan.

Om je lapje groter te haken wissel je toer 2 en 3 steeds af.

Voor ons vlaggetje voor deze cursus hebben we in totaal 28 toeren gehaakt.

29ste toer:
Steek je haaknaald onder het 2de verticale streepje zoals in de 3de toer. Maak een omslag. Haal de omslag onder het verticale streepje door en haal deze gelijk door op de lus op de haaknaald. Je houdt 1 lus op je haaknaald. Herhaal dit tot het einde van de toer en haal de einddraad door de laatste lus op je haaknaald om af te sluiten.

Ter afwerking haken we op het lapje nog een randje van vasten. Dit doen we aan drie zijden van het lapje, zoals wordt uitgelegd in de video.

Meteen verder met les 2? Bekijk hier les 2 met de tunische tricotsteek

Geef een reactie

39 reacties

 • Sonja

  Goeiemorgen Annemarie,

  Wat leuk dat het begonnen is en wat geef je
  heerlijke duidelijke uitleg ^_^
  Dankjewel we gaan aan de slag!
  lieve groet
  sonja

  • coplo martine

   Hallo heel leuk en goed uitgelegd Hartelijk bedankt , ik woon wel in Belgie ,moet eerst nog zo een haaknaald kopen en dan ga ik dat onmiddellijk uit proberen.
   vriendelijke grt. martine

 • Caroline Adriaans

  Hallo Annemarie,
  Leuk, leuk,leuk.
  Ga vnd meteen aan de slag?

 • DIcky Spee

  Leuk om te volgen, wat een duidelijke uitleg.

  Groeten van Dicky

  • Amanda

   Wat super leuk en zo wel de patron als de video zijn super duidelijk te volgend!! Ik hou van tunische haken echt gaaf om te leren!! Bedankt !

 • Saskia

  yes...we kunnen beginnen

 • Wel wat anders dan amigurumi haken. Na een eerste keer even terug mijn lapje volledig afgetrokken te hebben, even mijn werkje opzij te leggen, nogmaals herbegonnen, is nu mijn eerste lapje geslaagd. Al doende leert men. Dankjewel Annemie!!!

 • Karin

  Zeker duidelijke uitleg, erg leuk om te doen!!

 • Jennifer

  Heel erg leuk. Goed uitleg. Het is gelukt.

 • Sjoeke

  Wat leuk om te doen. Het wordt erg goed uitgelegd. Toppie!
  Ik heb nog een tip voor mensen die de lapjes aan elkaar willen zetten. Kan je ook alle randen met een V voorzien. Bij het begin, je 14 lossen gehaakt, pak je de lus achter de V tjes. Hierdoor blijven de Vtjes staan. Aan de zijkant, laatste steek van een toer, pak je zowel de laatste lys als de lus erachter. Hierdoor krijg je ook een Vtje aan het eind. Veel plezier! Ik geniet er volop van

 • Jans

  Een leuke en duidelijke uitleg.
  Haak veel maar dit nog nooit gedaan erg leuk om te leren .

 • Bo

  Mijn tweede vlaggetje bijna klaar! Heel leuk om te doen. Ik heb nu al zin het vervolg.

 • Super leuk dit! De basissteek is al bekend voor me maar ik ben zeer benieuwd naar de andere steken. Blijf jullie zeker volgen!

 • Saskia

  Hallo Annemarie, duidelijke uitleg, leuk om weer eens Tunisch te haken, voor het laatst heb ik dat zo'n 45 jaar geleden gedaan!! Ben benieuwd naar de volgende steken, wanneer volgt les 2?? Kan niet wachten tot ik alle vlaggetjes heb gehaakt
  Extra stoere kleuren besteld.. Met de restjes ga ik voor 'pannenlappen of een leuk etuitje...in m'n handtas. Alvast reuze bedankt

 • Rita Kranen

  Ik ken deze steek maar heb wel interesse in de andere steken. Komen die ook hier te staan? Ik heb namelijk nooit geweten dat er verschillende steken Tunisch haakwerk bestaan?

  • Wolplein.nl

   Hallo Rita,

   In de volgende 4 lessen komen er nog andere Tunische steken aanbod. Ze verschijnen iedere week op ons blog.

   Charlotte!

 • De Vos Rafaella

  Heel leuk, kende die steek al maar ben benieuwd naar de volgende steken, nooit te laat om bij te leren.
  Groetjes uit Belgie

 • sonja

  hallo goeiemorgen.

  ik vind de lapjes zo smal !
  kan ik het patroon gewoon verdubbelen qua aantal steken,
  of worden ze dan niet mooi...ik snap dat ik de andere lapjes dan ook dubbel moet gaan doen/.
  groetjes sonja

  • Wolplein.nl

   Hallo Sonja,

   Je kan het aantal steken zeker verdubbelen. Ik weet alleen niet of je kan met het cursus pakket gaat uitkomen.

   Wanneer er meerdere lapjes gehaakt moeten worden, geven wij dit aan.

   Charlotte!

 • Sofie

  Zo leuk om te doen! Weer wat nieuws bijgeleerd :)
  Nog een vraagje: ik krijg aan de linkerkant (enkele lusjes) gaatjes, die ik aan de rechterkant niet heb. Hoe voorkom ik dit of hoe krijg ik ze kleiner zodat het verschil minder groot is?
  Alvast bedankt!

  • Wolplein.nl

   Hallo Sofie,

   Het klopt dat je aan een kant elke lussen krijgt zorg dat deze niet te los zitten. Heb je ook al een randje erom heen gehaakt?
   Dit maakt het namelijk mooier.

   Charlotte

   • Sofie

    Hallo Charlotte,
    bedankt voor je reactie! Ik heb er inderdaad een randje omheen gehaakt. Heb bij het tweede vlaggetje de steken wat strakker getrokken op het einde, dus het valt wat beter mee nu. Toch zijn er nog steeds gaatjes aan de linker- en niet aan de rechterkant (door enkele lussen).
    groetjes,
    Sofie

 • Dorien

  Wanneer komt de 2de les van tunisch haken?
  Groetjes, Dorien

 • Annemiek

  super leuk en wat een goede uitleg ,ik ben links handig maar het is goed te volgen
  bedankt
  groetjes Annemiek,

 • Wanda

  Leuk, weer lekker aan de haak!
  Kijk uit naar les 2?

 • Thea

  Superleuk, vanavond vlaggetje nr 2 en dan morgen de nieuwe. Zin in!

  Groetjes Thea

 • Ingrid

  volgens mij eindig je met een halve vaste ,geen vaste,rondom.

 • Ingrid

  Ik bedoel de laatste toer

 • Miranda

  Wat een leuke cursus en super duidelijk uitgelegd.
  Het eerste lapje is af en het lijkt al behoorlijk op het eindresultaat.

 • Marleen de Groot

  Ik heb een dekentje gemaakt met de basissteek van het tunisch haken. Als laatste rondom vasten 1 toer gedaan, maar hij blijft maar omkrullen. Toen strak gespannen en goed vochtig gemaakt en laten drogen, maar probleem is niet verholpen. Wat kan ik daar tegen doen. Nog meer randjes of toer kreeftenstreek of nog een toer vasten? Ik hoop dat jullie mij kunnen adviseren.

  • Hallo Marleen,

   Je kan inderdaad de rand breder maken dan zal het minder worden. Maar ik ben bang dat het best een flink rand gaat worden om het omkrullen tegen te laten gaan. Vele andere oplossen weet ik zo ook niet, helaas!

   Charlotte

 • Alie

  Wat een duidelijke uitleg zeg ,heb er veel aan gehad?

 • Bernice

  goedemiddag,
  ik heb dit pakket besteld, alleen kom ik er achter dat de kleurnummer zijn veranderd. En ik wil hem het liefste het zelfde maken als die van jullie. Alleen ik kom er niet helemaal uit.


  Bernice

  • Hoi Bernice, wat vervelend dat het niet wil lukken met de kleuren. Zou je misschien naar de kleurnamen kunnen kijken, of helpt dat ook niet verder? De kleuren in het pakket zijn wel redelijk verschillend van elkaar dus wellicht kun je het plaatje van de hele slinger goed in de gaten houden om hem precies hetzelfde te maken. Succes! Groetjes, Joletta

 • A.G. Bakker-Veninga

  Die kantsteek aan de linkerkant vind ik niet zo mooi als aan de rechterkant je ziet alleeen maar vtjes aan de linkerkant en die tunischesteek van 1 na laatste lus zie je niet doordat vtje aan linkerkant.
  Ik kant het er niet mee worden.

Moment...