5. Tunisch haken: Open tunische steek

tunisch-haken-open-steek

Tunisch haken - Een nieuwe week een nieuwe steek! In de vijfde les van de online cursus tunisch haken gaan we aan de slag met de open tunische steek. Het is de laatste steek van de cursus, dus als je deze kunt heb je de basis van het tunisch haken onder knie. Lees snel verder voor de nieuwe instructie!

Na de reliëfsteek van vorige week, gaan we verder met een soortgelijke steek. Deze week beginnen we aan de open tunische steek. Annemarie legt stap-voor-stap uit hoe de steek in elkaar zit en hoe je de volgende vlaggetjes van de slinger haakt. Het patroon wordt ondersteund met een video en uitgebreide beschrijving. Volgende week vertelt ze hoe je kleurwisselingen maakt, hoe je gemakkelijk op een lapje kunt borduren en hoe je slinger afwerkt.

Leuke weetjes over de Open tunische steek:

 • De eerste twee toeren van deze steek zijn gelijk aan de tunische basissteek.
 • De laatste steek wordt altijd gehaakt zoals bij de tunische basissteek. Hierdoor blijft je haakwerk aan de linkerzijde van het werk ook mooi recht.
 • Met een kleine aanpassing aan de tunische basissteek haak je deze mooie siersteek.
 • Het aantal lossen wat je haakt voor deze steek moet deelbaar zijn door 3 + 2 extra lossen.
 • Bij tunisch haken is het fijn om garen te gebruiken waarvan de draad niet snel splijt.

tunisch-haken-open-steek-haken

Wat heb je nodig?
Tunische haaknaald 5,5 mm
Phildar Phil Coton 4 kleur 86, 75, 68 en 58
Toerenteller

Wil je de slinger maken zoals wij die hebben gemaakt? Haak dan 2 vlaggetjes in de open tunische steek:
1ste lapje: basiskleur 75 en het randje kleur 58
2de lapje: basiskleur 68 en het randje kleur 86

Volgende week volgt de laatste les waarin alle varieatie-lapjes worden uitgelegd en de slinger aan elkaar gemaakt wordt. 

Haakpatroon tunische open steek:

Start met een ketting van 17 lossen.

1ste toer :
Steek nu de haaknaald in de 2de losse vanaf de haaknaald. Om te bepalen wat nu de 2de losse is, kun je kijken waar je werkdraad uit komt. De losse waar je werkdraad uitkomt, die sla je over, de eerst volgende is de 2de losse vanaf de haaknaald. Steek in, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. * Steek in de volgende losse, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan *. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer. In totaal heb je nu 14 lussen op je haaknaald staan.

2de toer:
Maak een omslag en haal de omslag door 1 lus op je haaknaald. * Maak een omslag en haal door 2 lussen op de haaknaald*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer tot je weer 1 lus op je haaknaald hebt staan.

3de toer:
Als je nu naar je steken kijkt zie je dat er allemaal verticale streepjes zijn ontstaan. Sla het eerste verticale streepje over. * Steek nu je haaknaald van rechts naar links onder 3 verticale streepjes tegelijk door. Maak een omslag en haal onder alle drie de streepjes ineens door. Je hebt nu 2 lussen op de haaknaald. Steek nu de haaknaald onder het middelste verticale streepje van de drie streepjes in van rechts naar links en maak een omslag. Je hebt nu 3 lussen op de haaknaald. Steek nu de haaknaald onder het eerste verticale streepje van de drie streepjes in van rechtst naar links en maak een omslag. Je hebt nu 4 lussen op de haaknaald*. Herhaal nu *tot*, tot je bij het laatste verticale streepje komt. Deze haak je zoals bij de tunische basissteek. Door de laatste steek op deze manier in te steken, blijft je haakwerk aan de linkerzijde ook mooi recht.

4de toer:
Herhaal toer 2.

Om je lapje groter te haken wissel je toer 3 en 4 steeds af.

Voor ons vlaggetje voor deze cursus hebben we in totaal 26

27ste toer:
Als je nu naar je steken kijkt zie je dat er allemaal verticale streepjes zijn ontstaan.
Sla het eerste verticale streepje over. Steek je haaknaald aan de voorzijde van het lapje van de rechterzijde onder het 2de verticale streepje door. Maak een omslag en haal de omslag on het streepje door gelijk door de lus op je haaknaald. Je houdt 1 lus op je haaknaald. Herhaal dit tot het einde van de toer en haal de einddraad door de laatste lus op je haaknaald om af te sluiten.

Heb je les 4 van vorige week gemist? Bekijk hier de vierde les met de tunische steek met overgehaalde lussen

Geef een reactie

12 reacties

 • jeannet

  Leuke cursus. Dank je wel Annemarie.

 • Karin

  Erg leuke en duidelijke cursus. Ik had echter verwacht dat we de slinger zonden maken. Dus ook lapjes met strepen en hartjes. Die indruk geeft de foto namelijk. Jammer dat dat niet zo is.

 • Amanda Skukan

  Hallo,

  Ik heb erg genoten van deze vlaggenlijn maken en de steken leren. Ik vroeg mij af als de patroon voor de hart vlaggetje ergens terug te vinden is? er zijn vlaggen op de lijn die hier niet te vinden zijn. Die hartje zal ik graag toevoegen aan mijn vlaggenlijn.

  warme groet
  Amanda

 • Karin

  Leuke cursus, ik had alleen ook gehoopt op de instructie voor het hartjesvlaggetje. Op de foto staat hij wel dus dacht ik dat hij in de cursus behandeld zou worden. Ik hoop dat u dat patroontje nog wil delen.

  • Wolplein.nl

   Hallo Karin,

   We komen vrijdag met een extra uitleg en leggen daar alles in uit om te vlaggenlijn compleet te maken.

   Charlotte!

 • Mieke

  Sorry maar detail geldt ook voor stel van de week ervoor:
  Eind toer 1 heb je 17 lussen op je haaknaald ipv 14...

  Leuk om zo wat steken te leren!

 • Jacky

  Klopt het dat de toegezegde extra uitleg om de vlaggenlijn compleet te maken nog niet verstuurd is?
  Ik heb de mail in ieder geval niet binnen gekregen. Misschien alsnog sturen?

Moment...