2. Tunisch haken: Tricotsteek

tunisch-haken-tricotsteek-haken

Tunisch haken: Tricotsteek - In les 2 van de vijfdelige cursus Tunisch Haken gaan we aan de slag met een nieuwe steek! Na het succes van vorige week hebben we er alle vertrouwen in dat we ook deze week perfect gehaakte lapjes voorbij zien gaan komen. Deze week gaan we aan de slag met de tunische tricotsteek. Lees snel verder voor de uitleg!

In deze tweede les gaan we aan de slag met de tunisch gehaakte tricotsteek. Het duidelijke v-tjes patroon lijkt op de bekende gebreide tricotsteek, vandaar de herkenbare naam. Annemarie legt stap-voor-stap uit hoe de steek in elkaar zit en hoe je de volgende vlaggetjes van de slinger haakt. Het patroon wordt ondersteund met een video en een uitgebreide beschrijving.

Tunisch haken cursuspakket
Wil je meedoen met de cursus maar kom je er op dit moment niet aan toe? Alle blogs met patronen en video's blijven online staan, dus je kunt op je eigen tijd aanhaken! Heb je het complete cursuspakket nog niet in huis? Bestel hier het tunisch haken cursuspakket.

tunisch-haken-tricotsteek

Leuke weetjes over de tunische tricotsteek:

 • De eerste twee toeren van deze steek zijn gelijk aan de tunische basissteek.
 • De laatste steek wordt bij deze steek altijd gehaakt zoals bij de tunische basissteek. Hierdoor blijft je haakwerk aan de linkerzijde van het werk ook mooi recht.
 • De tunische tricotsteek lijkt op de gebreide tricotsteek. Je kunt er ook heel makkelijk patronen op mazen.
 • De tunische tricotsteek geeft een stevig haakwerk. Vaak gebruik je een grotere haaknaald dan aangegeven op het garen.
 • De tunische tricotsteek is een compacte steek. Om eenzelfde formaat vlaggetje te haken als bij de tunische basissteek, haken we 10 toeren meer.
 • Bij tunisch haken is het fijn om garen te gebruiken waarvan de draad niet snel splijt.

Wat heb je nodig?
Tunische haaknaald 5,5 mm
Phildar Phil Coton 4 kleur 86, 75, 58 en 78
Toerenteller

Tunisch haakpatroon tricotsteek:

Start met een ketting van 14 lossen.

Wil je de slinger maken zoals wij die hebben gemaakt? Haak dan 2 vlaggetjes in de tricotsteek:
1ste lapje: basiskleur 86 en het randje kleur 75
2de lapje: basiskleur 58 en het randje kleur 78

1ste toer :
Steek nu de haaknaald in de 2de losse vanaf de haaknaald. Om te bepalen wat nu de 2de losse is, kun je kijken waar je werkdraad uit komt. De losse waar je werkdraad uit
komt, die sla je over, de eerst volgende is de 2de losse vanaf de haaknaald. Steek in, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. * Steek in de volgende losse, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan *. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer. In totaal heb je nu 14 lussen op je haaknaald staan.

2de toer:
Maak een omslag en haal de omslag door 1 lus op je haaknaald. * Maak een omslag en haal door 2 lussen op de haaknaald*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer tot je weer 1 lus op je haaknaald hebt staan.

3de toer:
Als je nu naar je steken kijkt zie je dat er allemaal verticale streepjes zijn ontstaan. Als je goed kijkt zie je dat de verticale streepjes een soort lusjes zijn. Steek je haaknaald van rechts naar links door het lusje naar de andere zijde van het lapje. Maak een omslag en haal de omslag door de steek heen. Je hebt nu een tweede lus op je haaknaald. Doe dit bij alle verticale streepjes, tot je bij het laatste verticale streepje komt. Deze haak zoals bij de tunische basisteek. Door de laatste steek op deze manier in te steken, blijft je haakwerk aan de linkerzijde ook mooi recht.

4de toer:
Herhaal toer 2.
Om je lapje groter te haken wissel je toer 3 en 4 steeds af.
Voor ons vlaggetje voor deze cursus haken we in totaal 38 toeren.

39ste toer:
Als je nu naar je steken kijkt zie je dat er allemaal verticale streepjes zijn ontstaan.
Sla het eerste verticale streepje over. Steek je haaknaald aan de voorzijde van het lapje van de rechterzijde onder het 2de verticale streepje door. Maak een omslag en haal de omslag on het streepje door gelijk door de lus op je haaknaald. Je houdt 1 lus op je haaknaald. Herhaal dit tot het einde van de toer en haal de einddraad door de laatste lus op je haaknaald om af te sluiten.

Heb je les 1 van vorige week gemist? Bekijk hier de eerste les met de tunische basissteek. Of ga verder met les 3; de tunische rechte steek.

Geef een reactie

27 reacties

 • Karin

  Jeee we kunnen weer verder met de slinger! Leuk!

 • jans Brassinga

  wat een mooie steek kijk uit naar de volgende les .

 • Mieke

  Wat leuk, vind tunisch al een tijdje leuk. Maar altijd goed om eens een aantal steken duidelijk uitgelegd te krijgen.

  Ik vroeg me af als dat bestaat, is het dan mogelijk om naast de nederlandse naam van de steek ook de Engelse naam van de steek te geven? Ik haak veel van engelstalige patronen, maar met deze duidelijke uitleg is het wel handig om te weten of een engelse steek dezelfde is.
  Ik weet alleen niet zo zeker of er echt officiele namen zijn voor Tunische haaksteken...
  De steek van les 1 lijkt me de Tunisian simple stitch, ik heb t vermoeden dan deze de Tunisian purl stitch is, maar zou even moeten nagaan wat dat ook alweer precies was... (ik heb een e book van ik geloof kim guzman met 33 verschillende tunische haaksteken/patronen erin)

  Groet,
  Mieke

  • Wolplein.nl

   Hallo Mieke,

   Dit is lastig bij Tunisch haken want er zijn geen officiële namen voor. Wij hebben dit ook zelf bedacht.
   Dus ik denk dat je de Engelse namen er zelf aan moet koppelen.

   Charlotte!

   • Sjoeke

    Hallo Mieke,
    Ik denk dat de tricotsteek in het engels de 'knit stitch' heet. Omdat deze steek veel op de gewone breisteek lijkt. Ik las dat je ook het boek van Guzman hebt..kijk even naar stitch 3. Daar lijkt hij op.

    Groetjes

   • Sjoeke

    Het is de knit stitch (tricosteek)

    Groetjes

 • Lia

  En zitten jullie al te broeden op mooie Tunische haakpatronen ?

 • Mieke

  Ik denk dat ik geen links mag posten (want ik zie mijn reactie nog steeds niet), maar zoek eens op Ocean vista dress, die vind ik echt wel mooi. Is niet alleen tunisch, maar ook bezemsteel (broomstick lace) en bijna gratis (kost je alleen je email adres om te kunnen downloaden, dacht ik me te herinneren).

  Zelf niet zo lang geleden entrelac uitgeprobeerd met uitleg van Mikey's crochet crowd (te vinden op youtube, met ook een hele tutorial voor tunisch haken geloof ik)...

  • Wolplein.nl

   Hallo Mieke,

   Klopt onze SPAM meter wil liever dat je geen linkjes plaatst.

   Bedankt voor je reactie.

   Charlotte!

 • marijke

  Wat een leuke steek weer! Niet verwacht dat tunisch haken zo leuk zou zijn. Ik ben blij dat ik me aangemeld heb

 • Ingrid

  De eerste les was heel erg leuk. Kende het tunisch haken helemaal niet maar ben na de eerste les helemaal enthousiast geworden. Nu op naar les 2!

 • Leuk om met deze handige en duidelijke filmpjes weer een andere vorm van haken te leren. Dat biedt weer veel nieuwe haakmogelijkheden.

  Groetjes, Margaret

 • Wilma

  Bij les twee verspringt de steek af en toe. Kun je me vertellen hoe dit komt?

 • Hoe komt het dat niet al mijn reacties verschijnen op jullie blog? Gaat er misschien bij mij iets mis? Verkeerde instelling of zo?

  Groetjes Sjoeke

 • Chantal

  Hoi hoi
  Ik kom er net achter dat ik een tunische nld maat 5 heb, kan ik daarmeen ook de vlaggetjes haken? En welke maat gewone naald moet ik dan voor de rand gebruiken?

  • Sjoeke

   Hoi,

   Ik gebruik ook tunisch nld 5. Kan je ook mee haken. Je gebruikt dan haaknaald 5 voor de rand.

   Groetjes

  • Wolplein.nl

   Hallo Chantal,

   Of je met maat 5 uit komt moet je zelf even bekijken. Probeer vooral niet te straks te haken. Je haakt de randen met haaknaald 4,5 er om heen.

   Succes!

   Charlotte

 • Wat een leuke steek, heb de vorige gemist maar volgens bericht kan ik die wel terugvinden!

 • Leuke site ga 't volgen wil niets missen!
  fijne dag,
  groetjes van Marijke

 • Wil

  Gisteren aan les 2 begonnen. Wat een leuke techniek? Ik haak amigurumi en ook omslagdoeken en dekens, maar ik ben nu al helemaal enthousiast over tunsch haken!??
  En wat een duidelijke uitleg, vooral met de video's erbij! Super hoor!

 • Moef

  Ik vind het een ongelooflijk leuke techniek. Wat ik jammer vind is de enkele steek links van het lapje, waarin je de rand haakt. Je ziet toch kleine gaatjes. Is er geen mogelijkheid om ook links dubbele lussen te krijgen?

 • nora derveaux

  super duidelijke uitleg toppie

Moment...