Tunisch kussen haken met Yarn and Colors

Tunisch kussen haken gratis patroon

Gehaakte items in huis zijn echt een ding op dit moment. Hoe leuk is het om het dan zelf te kunnen maken!? Van toffe hoezen voor je krukjes tot gehaakte dekens en kussens. Vooral van deze laatste heb je nooit genoeg! Daarom ging Annemarie aan de slag met een kussen in een smock stitch. Want de mooiste steken maak je met de lange haaknaald!

Tunisch kussen haken - Tunisch haken is een combinatie van haken en breien. Je werkt met meerdere steken, maar deze staan op één naald die meer lijkt op een lange haaknaald dan een breinaald. Met zo'n tunische haaknaald zet je om een toer de steken op je naald om ze er vervolgens bij de volgende toer weer af te halen. Nog niet helemaal duidelijk? Geen probleem, want op onze website vind je een online cursus waarin je stap voor stap leert tunisch haken!

Yarn and Colors Super-Musthave: het perfecte garen voor home deco
Annemarie haakte haar tunisch kussen met Yarn and Colors Super Must-have. dit is het dikste garen in de must-have collectie van het merk en daarom erg geschikt voor het maken van home deco. Annemarie koos de kleur mustard voor haar gehaakte kussen, maar het katoengaren is er in vele verschillende kleuren! Het tunisch kussen past dus in ieder huis.

Yarn and Colors Super Must-Have

Benodigdheden:
- 3 bollen Yarn and Colors Super Must-have (kleur 15)
- Tunische haaknaald 7 mm
- Haaknaalden 6 en 6,5 mm
- Binnenkussen 30x50 cm (bv. Hema)

Tunisch kussen haken - Gratis haakpatroon

Zet met de tunische haaknaald 36 l. op. Bij tunisch haken gebruik je een heengaande en een teruggaande toer. Deze 2 samen zijn 1 toer. De eerste 2 toeren haak je als de basissteek.

Toer 1:

Heengaande toer:
Steek nu de haaknaald in de 2de losse vanaf de haaknaald. Om te bepalen wat de 2de losse is, kun je kijken waar je werkdraad uit komt. De losse waar je werkdraad uitkomt sla je over, de eerstvolgende is de 2de losse vanaf de haaknaald.
Steek in, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de steek. Laat de omslag op je haaknaald staan. Je hebt nu 2 lussen op je haaknaald. *Steek je haaknaald in de volgende losse, maak een omslag met de haaknaald en neem de draad mee door de losse. Laat de omslag op je haaknaald staan*. Herhaal *tot* tot je 36 lussen op je haaknaald hebt staan.
Teruggaande toer:
Maak een omslag en haal door 1 lus op je haaknaald. *Maak een omslag en haal door 2 lussen op je haaknaald*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer tot je weer 1 lus op je haaknaald hebt staan.

Toer 2:

Heengaande toer:
*Steek je haaknaald van rechts naar links onder 2 lussen tegelijk. Maak een omslag en haal door. Maak dan met je werkdraad een omslag van achter naar voor, om een steek bij te maken*. Herhaal tot het einde van de toer. De laatste steek je helemaal door. Herhaal de teruggaande toer 1.

Toer 3:

Heengaande toer:
Haak de eerste en laatste lus enkel. Herhaal in de overige steken heengaande toer 2.
Herhaal de teruggaande toer 1.

Wissel toer 2 en 3 af tot het einde van je werk.
Je haakt in totaal 60 toeren. Sluit je werk af door elk lusje een hv. te haken.

Afwerking

Hecht een nieuwe draad aan met haaknaald 6,5mm op een van de hoeken. Haak nu rondom 1 toer v rondom. Haak op de hoeken 1v.,1l.,1v. voor een mooie hoek. Sluit af. Werk alle draden netjes weg. Haak nog eenzelfde lap. Haak met haaknaald 6mm de twee delen met hv. aan elkaar vast.

Details tunisch kussen haken

Deel je resultaat:

Word jij ook zo blij van gehaakte items in je huis? Deel je creatie op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein. Of stuur een foto naar info@wolplein.nl. Leuk!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!

Annemarie Arts

Geef een reactie

20 reacties

 • Rian de Lange

  Hallo,
  Ik vind de kussen op jullie blog TUNISCH KUSSEN HAKEN MET YARN AND COLORS erg leuk maar zou ze graag willen maken in de maat 50 x 50.
  Kunnen jullie ook een steek-maatverhouding aangeven voor een kussen die maat. Hoeveel steken en toeren moet ik dan haken en hoeveel bollen heb ik nodig per kussen. I.v.m.de maat van het kussen zou ik ook graag willen weten welke haaknaald ik dan het beste kan gebruiken.
  Alvast dank !

 • anja

  duidelijke uitleg cursus tunich trico haken ,ik heb het pakket besteld ,ben heel nieuwsgierig ,spannng afwachten haakgroetjes anja

 • Hellen Slijpen

  Hallo Wolplein,

  Willen jullie het antwoord op de vraag van Rian de Lange naar mij mailen; ik wil nl. ook een kussen maken van 50x50.

  Alvast dank en hartelijke groet,
  Hellen

 • A.Schilder Verhoef

  Leuke hebbedingetjes voor ons handwerkclubje. Dankjewel wel!

 • Linda

  Hallo,

  Ik ben het kussen al aan het haken in deze maat maar ik zou het kussen ook graag willen maken
  in 50x50, kunnen jullie de vraag van Rian de Lange ook naar mijn mailen?

  Alvast bedankt en groetjes Linda

 • Daniëlla Kleindijk

  Hoi allemaal, mooi kussen! Ik ben ermee bezig maar ik wil een tip geven. Ik zag op een Amerikaans instructiefilmpje dat ze de eerste toer achterin de losse steek haken in plaats van de naald van voren naar achteren in te steken. Op die manier krijg je direct een heel mooi afgewerkte rand die makkelijk als (sier)naad verder te verwerken is. Ik heb het uitgeprobeerd: het werkt!

 • Christine. Sweldens

  Leuke dingetjes om te maken goed uit gekegt

 • Elly Hendrix

  Hoi zou u mij de heengaande toer 2 iets beter kunnen uitleggen. Ik begrijp niet goed hoe ik de draad van achter naar voor en dan een steek bij moet maken. Alvast bedankt voor de reactie.

 • Annemie

  Als ik een kussen haak van 50x50. Hoeveel bollen garen moet ik dan hebben.. alvast bedankt

 • Jessica

  Hallo!
  Prachtig kussen, dit is mijn eerste project in het Tunisch haken.
  Mijn pakketje verwacht ik een deze dagen (joepie!).
  Kan ik ergens terugvinden hoe het kussen mooi aan elkaar wordt gezet?
  Bedankt!

 • Nicole

  Hallo,
  Hoeveel lossen zet ik op voor een kussen van 40×40? En hoeveel bollen heb ik dan nodig? Alvast bedankt.
  Mvg Nicole

  • Hoi Nicole,
   Als je een afmeting van 40x40 wilt maak je 48 lossen. Dit kun je ook zelf uitrekenen: voor een breedte van 30 cm zet je 36 lossen op.
   36/30*40 = 48 lossen voor een afmeting van 40 cm. Als je wilt uitrekenen hoeveel garen je nodig hebt bij een vierkant/rechthoekig project dan kun je rekenen met oppervlaktes. Het originele kussen is 50 x 30 = 1500cm2 en dat dan delen door het aantal bollen, in dit geval 3. Je haalt voor dit patroon 500cm2 uit 1 bol. Dan kun je de gewenste oppervlakte uitrekenen, 40 x 40 = 1600cm2. Dat is dus iets meer als het origineel, dus is het fijn als je 1 bolletje meer hebt. In totaal zijn dit dan 4 bollen.
   Succes!

   Groetjes,
   Anke - Team Wolplein

 • Nellie

  Met enthousiasme begonnen maar hij trekt bij mijn scheef iemand een idee hoe dit komt ? Wat doe ik verkeerd

  • Hoi Nellie,

   Als je bij Tunisch haken een schuine zijkant hebt, maak je de laatste steken van iedere toer niet goed. Kijk nog even goed naar de instructievideo en doe hem na om te ontdekken wat je anders doet.

   Succes! Groetjes Suzanne

Moment...