V-hals top breien voor de zomer

Zomerse top breien

Top breien met V-hals - Vesten, truien en vooral tops voor de zomer zijn super leuk om zelf te breien of te haken. Want hoe gaaf is het om zelf je garens te bepalen en je favoriete kleur te kiezen? Deze gebreide top heeft een super zachte feel en draagt zeer comfortabel. Ga aan de slag met het patroon en loop deze zomer in je zelfgemaakte hippe zomertop!

Een nieuwe zomerse top kun je altijd wel gebruiken in je garderobe! Dit truitje van Lana Grossa 365 Cotone en Katia Louisiana is leuk om te breien en een lust om te dragen. Het eenvoudige model krijgt door het gebruik van de gedraaide tricotsteek een elegante uitstraling en is ook voor beginnende breisters zeer geschikt om te maken!

Lana Grossa 365 Cotone is een fijn gevlochten kwaliteitsgaren dat het hele jaar door gedragen kan worden. In combinatie met het effectgaren Katia Lousiana is het ideaal voor grotere brei- en haakwerken als luchtige truien of vesten, én natuurlijk tops!

garens breipatroon v-hals top

Benodigdheden: 
- 3 (4) bollen Lana Grossa 365 Cotone kleur 35
- 4 (5) bollen Katia Louisiana kleur 70
- Breinaalden 8mm en 10mm

De top is een wat korter model maar zal door het gebruik van katoengarens tijdens het dragen nog wat uitzakken. Wil je hem graag wat langer breien? Neem dan voor beide maten 1 bol van allebei de kwaliteiten extra.

v-hals truitje breienMaten
S/M en L

Afmetingen
Hangend gemeten:
S/M: 56 cm breed en 59 cm lang
L: 61 cm breed en 65 cm lang

Gebruikte steken:
Gedraaide tricotsteek:
- Averechte steek gedraaid brei je op de volgende manier:
Bij een normale averecht steek, steek je in de voorste lus. Nu steek je in de achterste lus vanaf rechts en haalt deze lus naar voren komt. Sla om zoals je gewoon ook doet bij een averechte steek. Haal de steek af door tussen de gekruiste draden door te gaan en laat de steek afglijden.
- Rechte steek gedraaid brei je op de volgende manier:
Bij een normale rechte steek, steek je in de voorste lus. Nu brei je de rechte steek in de achterste lus.

Herhaal deze 2 naalden.

Proeflapje
10 x 10 cm = 12 steken en 13 naalden op breinaalden 10 mm

Breipatroon V-hals Top in gedraaide tricotsteek

De getallen voor de maat L staan tussen haakjes ( ).

Voorpand
Zet 66 (74) steken op met naalden nr. 8 mm. Brei twee naalden gedraaide tricotsteek en begin met een averechte naald. Brei verder met naalden nr. 10mm tot de 50e  (56e) naald. Splits het werk in de 51e naald in twee gelijke delen en brei deze apart verder. Kant beide delen na 70 (76) naalden af.

Achterpand
Zet 66 (74) steken op met naalden nr. 8 mm. Brei twee naalden gedraaide tricotsteek en begin met een averechte naald. Brei verder met naalden nr. 10mm tot de 60e (66e) naald. Splits het werk in de 61e naald in twee gelijke delen en brei deze apart verder. Kant beide delen na 70 (76) naalden af.

In elkaar zetten
Zet de schouders van beide panden aan elkaar vast met een matras steek. Sluit de zijnaden en laat voor de armsgaten ongeveer 16 cm open. Je kunt het armsgat gemakkelijk naar eigen inzicht aanpassen door de naad verder of minder ver te sluiten.

zomertop breien

Geef een reactie

18 reacties

 • Stanneke Pijl

  Goedemiddag , klopt het dat er bij voor- en achterpand een stukje tekst is weggevallen? Na " splits het werk " wordt niet beschreven hoe de hals en nek te breien/minderen.
  Vriendelijke groet

 • Verpoucke kristien

  Leuk topje mooie zomerse kleuren

 • S. de Deckere

  Wat een leuk top!!

  Hebben jullie eventueel nog extra suggesties met welke bollen (combinatie) dit nog leuk zou zijn om te breien? Ik zou graag er iets kleurrijks van willen maken bijvoorbeeld oker geel. En hoeveel bollen (maat S/M) is dan raadzaam voor een langer top zoals hierboven uitgelegd in ieder geval 1 bol meer van elk?

  Alvast bedankt!

  Groetjes

  • Hallo S. de Deckere,

   Als je hem wat langer wil maken zou ik 1 of 2 bollen extra nemen van ieder garen. Je kan de oker geel van de Cotone 365 kleur 18 gebruiken en daar een ander garen bij doen zoals Charming of Frenesie. Leuke combinatie ook.

   Charlotte

 • Tilly

  Mocht je het truitje in xL willen maken , dan is het ook +8 steken tov de L maat?

 • Lia Roelofs

  Wat een super leuk truitje! Dank je wel voor het filmpje, dat maakt de averechtse naald helemaal duidelijk!!

 • I.polman

  Kan ik het materiaal voor deze top bestellen. Graag van elke soort een bol meer want ik moet de top denk ik iets langer maken.
  Ook graag in de getoonde kleuren 35 en 70.

 • Yolanda de Joode Brands

  Even een vraagje in het filmpje wordt gezegd dat ze eerst een averechtse naam heb gebreid en daarna de verdraaide tricosteek doen maar als ik het patroon goed lees begin je gelijk met de verdraaide tricosteek maar dan gelijk averechtse steek dan heb je 2 naalden heb gebreid en in het filmpje totaal 3 : 1 gewoon en 2 verdraaid alvast bedankt voor de uitleg

  • Hoi Yolanda, de eerste naald kun je eventueel gewoon recht of averecht breien omdat deze steken vaak strak op de naald staan. Daarna kun je gewoon afwisselend 1 naald gedraaid recht en 1 naald gedraaid averecht breien. Groetjes Elianne

 • Quirine

  Vraagje, deze wol, is toch geen kribben wol?

 • Johanna

  Beste,

  Ik mis de beschrijving voor de V-hals.
  Er staat: Splits het werk in de 51e naald in twee gelijke delen en brei deze apart verder. Kant beide delen na 70 (76) naalden af.
  Maar HOE moet ik dan verder?
  WAAR en WANNEER en hoe VAAK moet ik minderen?

  Alvast dank voor jullie antwoord.
  Lieve brei-groetjes,
  Johanna.

  • Hoi Johanna,
   Je hoeft niet te minderen, het model valt straks zo dat de schouders gevormd worden door de splitsing, waardoor je automatisch een v hals krijgt! Groetjes, Anke - Team Wolplein

Moment...