Vlaggetjes haken voor Koningsdag

vlaggetjes-haken-voor-koningsdag

Vlaggetjes haken voor Koningsdag - Het einde van april nadert en dus komt het jaarlijkse oranjefeest er weer aan! Wij maken ons op voor een dag volop vrijmarkten, oud Hollandse spelletjes en oranje tompoezen. Om helemaal in stijl te gaan haken we deze vrolijke vlaggenlijn, want wat is een feestje zonder echte oranje-vlaggetjes?

Of het nou je woonkamer, keuken of kraampje op de markt is; deze vlaggenlijn fleurt alles op! Zelf versiering maken is natuurlijk leuk en juist voor Koningsdag zijn er super veel mogelijkheden. Met slechts vier bolletjes kun je al uit de voeten en dan heb je meteen alle kleuren die je nodig hebt! Versier jij je huis tijdens Koningsdag met deze toffe vlaggenlijn?

vlaggetjes-haken-voor-koningsdag

Wat heb je nodig?
- 1 bol Phildar Phil Coton 3 kleur 84, 10, 40 en 6
- Haaknaald 2, 2.5 en 3 mm
- textiellijm

Gebruikte steken:
hv= half vaste
v = vaste
hst = half stokje
st = stokje

Het aantal steken wordt tussen () aangegeven aan het einde van iedere toer.

Tip: Wanneer je de vlaggetjes en broche even natspuit met wat water en liggend laat drogen blijven ze mooi in model.

vlaggetjes-haken-voor-koningsdag

Haakpatroon vlaggetjes:

De vlaggetjes worden met haaknaald 3mm gehaakt. Je begint onderin de punt met haken. De vlaggetjes worden heen en weer gehaakt. Haak na iedere toer 1 losse, en keer je werk om.

Haak 2 rode, witte en blauwe vlaggetjes.

Haak 3 Rood-wit-Blauw vlaggetjes. Haak toer 1 t/m 7 in blauw, toer 8 t/m 14 in wit en de overige toeren met rood. De kleurwissel naar de nieuwe kleur doe je steeds in de laatste steek van de voorgaande toer.

1ste toer: Haak 2l. Haak 2v in de 1ste l (2).
2de toer: Haak 1v, 2v in de 2de v (3).
3de toer: Haak 2v, 2v in de 3de v (4).
4de toer: Haak 3v, 2v in de 4de v (5).
5de toer: Haak 4v, 2v in de 5de v (6).
6de toer: Haak 5v, 2v in de 6de v (7).
7de toer: Haak 6v, 2v in de 7de v (8).
8ste toer: Haak 7v, 2v in de 8ste v (9).
9de toer: Haak 8v, 2v in de 9de v (10).
10de toer: Haak 9v, 2v in de 10de v (11).
11de toer: Haak 10v, 2v in de 11de v (12).
12de toer: Haak 11v, 2v in de 12de v (13).
13de toer: Haak 12v, 2v in de 13de v (14).
14de toer: Haak 13v, 2v in de 14de v (15).
15de toer: Haak 14v, 2v in de 15de v (16).
16de toer: Haak 15v, 2v in de 16de v (17).
17de toer: Haak 16v, 2v in de 17de v (18).
18de toer: Haak 17v, 2v in de 18de v (19).
19de toer: Haak 18v, 2v in de 19de v (20).
20ste toer: Haak 19v, 2v in de 20ste v (21).
21ste toer: Haak 20v, 2v in de 21ste v (22).

Werk alle draadjes netjes weg.
Haak nu met haaknaald 2,5 mm en oranje de vlaggetjes aan elkaar vast.
Begin met een ketting van 75l. Haak vasten aan toer 20 om het vlaggetje vast te haken. Haak tussen de vlaggetjes 3l. Eindig met 76l. Keer nu om. Haak een toer vasten terug. Haak 1l. Keer om en haak een toer hv.

Kroontje
Haak nu met haaknaald 2mm met oranje kroontjes voor op de Rood-wit-blauwe vlaggetjes. Het kroontje wordt heen en weer gehaakt. Haak na iedere toer 1 l om je werk te keren.

1ste toer: Haak 7l. Haak 6v op de lossenketting (6).
2de toer: Haak 2v in de 1ste en 6de v (8).
3de toer: Haak 8v (8).
4de toer: Haak 2v in de 1ste en 8ste v (10).
5de toer: Je gaat nu de punten op het kroontje haken. Haak 3l (= 1ste st), haak nu 1hst in dezelfde steek. Haak in de volgende steek 1hst en 1v. Haak in de volgende 2 steken 1hv. Haak in de volgende steek 1v, 1hst, 1st, haak 2l, haak 1hv in de 1ste l. Haak nu in de volgende steek 1st, 1hst en 1v. Haak in de volgende 2 steken 1hv. Haak in de volgende steek 1v, 1hst. Haak in de laatste steek 1hst en 1st. Sluit af. Werk de begin en einddraad netjes weg. Om de contouren van het kroontje mooi zichtbaar te houden lijm je de kroontjes op de vlaggetjes.

Kwastjes
Knip nu van oranje 2 draden van oranje.

Vouw ze dubbel en haal ze door de punt van de vlaggetjes en haal de lange draden door de lus, trek aan. Maak zo aan alle punten een oranje kwastje. Knip ze daarna allemaal op gelijke lengte af.

vlaggetjes-haken-voor-koningsdag

Broche haken voor koningsdag

Met het patroon van de vlaggetjes kun je ook heel gemakkelijk een leuke broche maken. Zet 'm met een veiligheidsspeld vast op je jasje en je bent helemaal klaar voor het koningsfeest.

Voor de broche haak je een vlaggetje volgens het patroon t/m toer 11. Haak toer 12 op de volgende manier: Haak 2v in de eerste en laatste v (14).

Haak toer 1 t/m 4 in blauw, 5 t/m 8 in het wit en de overige toeren in het rood. De kleurwissel naar de nieuwe kleur doe je steeds in de laatste steek van de voorgaande toer.

Werk alle draadjes netjes weg.

Hecht nu in de vijfde v vanaf rechts gezien in de twaalfde toer een nieuwe draad oranje aan. Haak nu vanaf hier het patroon van het kroontje. Werk alle draadjes netjes weg. Maak aan de achterkant van het vlaggetje een veiligheidsspeld vast om de broche mee op je kleding te kunnen spelden.

vlaggetjes-haken-voor-koningsdag

Nog meer oranje haakpatronen

Naast deze leuke vlaggetjes hebben we de afgelopen jaren al een mooie collectie oranje-spullen verzameld. Bekijk bijvoorbeeld de gratis patronen van de Oranje espadrilles en het kroontje of de complete haakpakketten van de Holland omslagdoek of het leuke Oranje rokje.

Wat ga jij voor Koningsdag maken?

Geef een reactie

11 reacties

 • Laura Kneubühl

  Ik vind het erg leuk om de nieuwsbrief te ontvangen maar de gratis patronen zijn altijd voor haken!! Ik kan me in ieder geval geen breipatroon herinneren. Zo jammer! De slinger, maar ook petje zien er zo leuk uit, maar altijd weer voor.... Háken.

  Komen jullie ook eens met gratis patronen voor de breiers onder ons? Kan niet wachten!

 • Anna

  Ook ik zou het leuk vinden om gratis brei patronen te ontvangen,vind de haakpatronen erg leuk maar ben geen ster in haken.

 • Nathalie

  Ik ben juist erg blij met de haakpatronen.
  Er zijn op Internet juist meer breipatronen te vinden, vandaar zo welkom.

 • carla

  Ik vind het erg leuk dat er bij elke nieuwsbrief een gratis patroon bij zit. Het zijn meestal hele leuke patronen
  Maar ik vind het jammer dat de gratis patronen bijna altijd haakpatronen zijn. Zou leuker zijn voor de breisters dat dit ook eens wat vaker gratis breipatronen zouden zijn.

 • Marjolein

  Ben het met de dames hierboven eens! Waarom zo vaak haakpatronen, wat meer breipatronen zou leuk zijn!

 • Geertje

  "Begin met een ketting van 75l. Haak vasten aan toer 20 om het vlaggetje vast te haken" :Moet dit niet aan toer 21 zijn?

  Heel leuk patroon trouwens ☺️

 • ria

  Ik vind haken juist wel heel erg leuk, alleen zou ik de patroontjes liever iets eerder hebben. Mijn werkstukken zijn meestal net niet af voor bijv. kerst, pasen of koningsdag.

Moment...