Wat is ARAN en wat is DK?

Wat is ARAN en wat je DK?

In het land van wol en garens worden heel wat termen gebruikt die voor haaksters en breisters bekend in de oren klinken. Toch zijn er nog wel wat dingen die vragen opwekken. Zo vroegen een aantal mensen ons: waar staat eigenlijk het woordje DK voor en wat is Aran in de naam van bepaalde garens? Wolplein.nl legt het je uit. 

Ken je "Stylecraft Special DK" en "Rico Essentials Merino DK"? Of wat dacht je van de "Cotton Aran" en "Baby Teddy Aran" van Rico. Sommige merken geven het aan op hun garens en je ziet het vaak in patronen. Zo heb je bijvoorbeeld ook nog Bulky, Lace en Sport garens. Toch hoeft het niet per se in de naam te staan welk garen het is. Het gewicht van het garen en de best passende naalddikte plaatsen een bol onder een bepaalde standaardterm.

Wat is DK?
dk-garens

Aanbevolen naalddikte breien: 4 - 4.5
Aanbevolen naalddikte haken: 4.5 - 5.5

DK ('Double Knit') is een licht garen van bijv. 50 gram per bol. DK garens zijn dunner dan Aran garens en worden vaak gebruikt voor projecten waarvoor je lichtgewicht garens nodig hebt, zoals een zomertrui, een muts, accessoires of kinderkleding.

Wat is ARAN?
aran-garens

Aanbevolen naalddikte breien: 4.5 - 5.5
Aanbevolen naalddikte haken: 5.5 - 6.5

Aran garens worden ook wel 'medium garens' genoemd. Ze zijn dikker dan de DK garens en zijn vaak ook steviger en meer vormvast. Wanneer je een wat zwaarder garen nodig hebt, dat toch delicaat oogt, zou je Aran kunnen gebruiken. Soms wordt deze benaming verward met de originele Aran-truien, die je vooral in de winter van 2013 veel voorbij zag komen. Deze kabeltruien danken hun naam aan de Aran Eilanden bij Ierland en hebben niets te maken met standaardgewicht van wol. Je kunt zo'n mooie kabeltrui natuurlijk wel gewoon met Aran-garens breien!

Heb jij een vraag die je graag beantwoord ziet op ons blog? Stuur dan een mailtje naar info@wolplein.nl en wie weet besteden we hier binnenkort aandacht aan! 

Geef een reactie

4 reacties

 • Jos

  Handig om te weten maar ben ook wel benieuwd waar de benamingen zelf vandaan komen, die double knit en aran.

 • Bedankt voor de uitleg. Ik heb ergens een patroon gevonden waarin over het garen staat: US 4 ply. In een conversietabel (http://en.wikipedia.org/wiki/Yarn_weight) kom ik dan terecht bij Aran. Is dat dan weer dikker dan bijvoorbeeld de Cotton 8 van Scheepjes? Welk garen denken jullie dat geschikt is als US 4 ply?

  • Wolplein.nl

   Hallo Annemarie, betekent 4 plu niet dat het een 4 draadse garen moet zijn. Staat er ook aangegeven welke naalddikte je moet gebruiken?

 • Olga

  fijne uitleg....

Moment...