Trendy zomerhemdje haken

zomerhemdje haken

Zomerhemdje haken - Zomerse topjes heb je nooit genoeg! En als de zomer wat minder is, dan trek je er toch gewoon een vestje over aan? Met deze top kun je namelijk alle kanten op: van de populaire boho-stijl tot casual op een jeans of klassiek op een pantalon. Wat voor jou? Ga snel aan de slag met het gratis patroon!

Een hemdje maken voor de zomer? Mix & match deze trendy top met alle soorten kledingstukken! Het hemdje is gemaakt van Phildar Detente, een mooie dunne draad die zacht aanvoelt en comfortabel draagt. Het garen heeft een zachte glans en is licht elastisch. Kies wit voor een basic uitstraling of één van de fellere kleuren voor een uitgesproken top. Wordt dit jouw vakantieproject?

zomerhemdje haken phildar detente

Maat: 34/36 - 38/40 - 42/44 - 46/48 - 50/52

Wat heb je nodig?
- 4, 4, 5, 5 of 6 bollen Phildar Detente
- haaknaald nr.3

Gebruikte steken:
l.                               = losse
v.                              = vaste
stk.                           = stokjes
Dubbel stk.               = dubbel stokje
Driedubbel stk.         = driedubbel stokje
Meerderen van 2 st.  =
De toer beginnen met 4 l. daarna 2 maal 2 stk. maken in 1 stk. van de vorige toer; op het einde van de toer 2 maal 2 stuk. maken in 1 stuk. van de vorige toer en eindigen met 1 dubbel stk.
Meerderen van 3 st.  =
De toer beginnen met 5 l., daarna 3 maal 2 stk. maken in 1 stk. van de vorige toer; op het einde van de rij, 3 maal 2 stk. maken in 1 stk. van de vorige toer en eindigen met 1 driedubbel stk.

Altijd het proeflapje maken:
10 x 10 cm = 24 stk. en 15 toeren

Haakpatroon zomerhemdje:

Rugpand
Je begint met de bovenkant.
Haak een basisketting van A) 103 - B) 111 - C) 119 - D) 129 - E) 143 l. met haaknaald nr.3. Haak alleen maar stk.

Op 8,5 cm (13 toeren) totale hoogte, als volgt verder haken met het middelste gedeelte:
A) 9 - B) 13 - C) 17 - D) 22 - E) 29 stk., de 85 steken van het middelste gedeelte (zie ook telpatroon) en A) 9 - B) 13 - C) 17 - D) 22 - E) 29 stk.

Hecht op 30 cm (45 toeren) totale hoogte het werk af.

zomerhemdje haakpatroon

Voorpand
Je begint met de bovenkant.
Haak een basisketting van 2 l. met haaknaald nr.3 en haak de 1e toer van de cup als volgt: 5 l. als 1e driedubbel stk. en 3 stk. in de 1e l., daarna in de 2e l.: 3 stk., eindig met 1 driedubbel stk. Je hebt 8 st. op deze 1e toer.

Haak daarna allemaal stk. en meerder elke toer aan de rechterzijde (halszijde):
A) B) C) meerder 1x3 st. en 9x2 st.
D) E) meerder 2x3 st. en 8x2 st.

Linkerzijde (armsgat zijde):
A) meerder 6x3 st. en 2x2 st.
B) meerder 6x3 st. en 4x2 st.
C) meerder 8x3 st en 3x2 st.
D) meerder 8x3 st en 5x2 st.
E) meerder 13x3 st en 1x2 st.

Haak de andere cup in spiegelbeeld.

LET OP: Ondertussen in de 12e toer totale hoogte de 2 cups samenbrengen en er 1 stk. tussenvoegen. Wanneer de cups klaar zijn, heb je A) 103 - B) 111 - C) 119 - D) 129 - E) 143 stk.

Op A) 14,5 cm (22 toeren) B) 15,5 cm (24 toeren) C) 16,5 cm (25 toeren) D) 17,5 cm (27 toeren) E) 18,5 cm (28 toeren) totale hoogte verder haken met het middelste gedeelte (volg telpatroon).

Hecht op A) 36 cm (54 toeren) B) 37 cm (56 toeren) C) 38 cm (57 toeren) D) 39 cm (59 toeren) E) 40 cm (60 toeren) totale hoogte het werk af.

zomerhemdje haakpatroon Phildar

Afwerking
Sluit de naden. Maak de schouderbandjes als volgt: haak een basisketting van 110 l. Haak 1 toer stk. en hecht het werk af. Maak een tweede schouderbandje. Naai de schouderbandjes aan het eind van iedere cup vast.

Haak in de hals en aan de ene zijde van van de schouderbandjes: 1 rij v. Doe hetzelfde in de armsgaten, aan de andere zijde van de schouderbandjes en aan de bovenkant van het rugpand. Kruis de schouderbandjes en naai ze op 10 cm afstand vast aan het rugpand.

Heel veel plezier ervan!

Geef een reactie

20 reacties

 • Mooie hemdje. Als jullie de warme zon bij konden leveren, dan was het helemaal geweldig. Bedankt voor het delen van dit gave patroon.

  Groetjes en fijn weekend, Margaret

 • Thea

  Superleuk, inmiddels is de zomer helemaal terug dus snel beginnen met een bolletje wat ik nog heb (softfun denim, kleur 503 lekker roze). Bedankt voor het leuke patroon.

  Groetjes Thea

 • Nina

  Hoi! Even een vraagje over het meerderen bij het voorpand. Is het de bedoeling dat wanneer er bijvoorbeeld 3 steken meerderen staat aan rechterkant, je in het eerste stokje 4 stokjes haakt, of is dit verdeeld over de gehele rechterkant? En moet je 2 lossen gebruiken als eerste stokje aan elke toer of 3?

  Groetjes Nina

  • Hoi Nina! Het meerderen doe je aan de zijkanten, zoals ook beschreven staat in de gebruikte steken. Voor het eerste stokje haak je 3 lossen aan het begin van de toer. Groetjes Elianne

 • Celine

  Heel mooi zomertruitje, gaat dit zeker uitproberen. Bedankt

 • Sebreghts martine

  Ik heb een probleem met de voorkant vh trendy zomerhemdje.
  Vermits is heel smal ben heb ik 10 steken minder nodig dan de kleinste maat.
  Voor het rugpand geen probleem gewoon 93st opgezet ipv 103
  Maar wat nu met het voorste?
  Hoe moet ik de meerderingen verdelen om tot 93st te komen?
  Hartelijk dank voor de hulp

  • Hoi Martine,
   10 steken minder, over de cups verdeeld, is 5 steken per cup minder is. Haak daarna allemaal stk. en meerder elke toer aan de rechterzijde (halszijde):
   A) B) C) meerder 1x3 st. en 8x2 st. (2 steken minder als in het originele patroon)

   Linkerzijde (armsgat zijde):
   A) meerder 5x3 st. en 2x2 st. (3 steken minder als in het originele patroon)

   Je haakt dan in totaal voor beide cups 10 steken minder waardoor je op 103 uitkomt. Succes! Groetjes, Anke - Team Wolplein

 • Truus Bomhof

  Onduidelijkheid bij mij bij het meerderen voorpand van de bovenkant.
  Meerderen aan het begin van de toer of ook op het eind ?

 • Barbara

  Leuke top! Ik zou hem graag maken. Ik begrijp alleen de voorkant niet. Er staat na de 1e 8 steken: haak daarna allemaal stokjes en meerder elke toer aan de rechterzijde (halszijde). Maar als je dan kijkt bij de meerderingen dan staat beschreven aan het begin en aan het eind vd toer meerderen. Dat komt toch niet overeen met meerderen alleen aan de halszijde?

  • Hoi Barbara,
   Bij de halszijde mag je voor (bijvoorbeeld maat a) 1x3 en 9x2 steken meerderen en aan de armsgat zijde 6x3 en 2x2 steken. Je meerdert zo aan beide zijden van de cups en dus aan beide kanten.
   Veel succes met het haken! Groetjes, Joletta

 • Cindy

  Moet ik met het rugpand beginnen bij de 1e rij van het telpatroon of bij rij 25 met 9 stokjes?

  • Hoi Cindy,
   Je begint met het maken van een ketting met lossen en na 13 toeren stokjes haken begin je met het telpatroon. Dit zijn 9 stokjes, toer 1 van het telpatroon en daarna weer 9 stokjes. Je volgt daarna het telpatroon tot 'bovenaan', tot toer 32.
   Veel succes! Groetjes, Joletta

 • Evelyn

  Super patroon, bedankt!!

  Ik ga een maat a maken, maar zou wel een grotere cup willen halen (of het truitje knap te kort worden). Hebben jullie tips hiervoor?

  Ook een vraagje ivm de cup en het meerderen:
  De 1x 3st en 9 x 2 st, is dit telkens per rij? Dus eerste (eigenlijk derde) rij met 3 meerderen, rij nadien met 2 totdat je 12 rijen hebt?
  Indien dit klopt; dan is er langs de armzijde 6 x 3 en 2 x 2, dus geen 10? (Maar mogelijks ben ik in de war).

 • Colliers

  Trendy zomerhemdje haken. Het begin van het voorpand is bij mij mislukt! Kan het dat je alleen a de halszijde meerdert ?

  • Hallo Colliers,

   Omdat je een driehoek moet maken, moet je aan beide zijden meerderen.
   Voor maat a meerder je aan de halszijde de eerste toer 3 steken en de 9 toeren daarna steeds 2 steken.
   Voor maat a meerder je aan de armsgat zijde eerste 6 toeren 3 steken per toer en daarna 2 toeren 2 steken per toer.

   Succes en veel plezier!
   Groetjes Suzanne

 • TXT Le

  Ik vind het een erg leuk topje. Ik heb de vraag of het mogelijk is om de bandjes korter te maken (om zo minder inkijk te hebben), zonder dat het bij de oksels heel strak gaat zitten. Of moet het patroon dan worden aangepast als je een minder diepe decolleté wil? En in het laatste geval, heb je tips hoe het patroon aan te passen (maat a is wat ik zou willen)?
  Bedankt voor het delen van het patroon!

  • Hoi! Wat je ook zou kunnen overwegen om de inkijk minder te maken is om op de v-hals nog een aantal toeren als rand te haken. Ik zou dan kiezen voor vasten die je heen en weer haakt tot aan de bandjes. Zo behoudt je het model van je topje maar heb sluit hij wel iets hoger aan. Groetjes Elianne

Moment...