Gehaakte zomertop mouline

zomertop-haken

Zomertop haken - Steel de show met deze luchtige top op het strand of gewoon bij je vrienden. Bekijk snel voor welke kleur jij gaat!

Deze zomertop word gehaakt met Rico Fashion Cotton Mouline DK. Dit garen is ook verkrijgbaar met glitters erin. Dat geeft de top weer meer luxe. Het is niet moeilijk, iedereen kan aan de gang met dit patroon. Voor welke kleur ga jij?

Het garen hebben we niet meer in ons assortiment. Als alternatief raden we de Lana Grossa Elastico en de Lana Grossa Cotton Style aan. Let op: dit zijn wel echt andere garens dan in het patroon is gebruikt.

kleuren-Rico-mouline-dk

Maten: 36/38, 40/42, 44/46

Materiaal:
- 6, 7, 8 bollen Rico Fashion Cotton Mouline dk Alternatieven: Lana Grossa Elastico en Lana Grossa Cotton Style.
- haaknaald nr.4

Zomertop haken - Gratis haakpatroon

Basis patroon
Begin toer:
3 losse (1 stokje), *2 losse, 1 stokje in de 3de losse haken; vanaf * blijven herhalen.
1e toer: 3 losse (1 stokje), * 2 losse, 1 stokje in het stokje van de vorige toer haken; vanaf * blijven herhalen, aan het einde van de toer eindigen met 1 stokje in de losse boog.
De 1e toer blijven herhalen.

Rugpand
111, 123, 135 losse opzetten en het basis patroon haken (= 36, 40, 44 vakjes). Als je de hoogte van 31, 33, 35 cm bereikt hebt voor de armsgaten 42 losse (= 14 vakjes) opnieuw opzetten aan beide zijde. Dit gaat als volgt: het werk afwerken. 42 losse opzetten, verder in het basis patroon haken op het deel wat je al gehaakt hebt (middelste deel), aan het eind weer 42 losse erbij opzetten. In de volgende toer op de losse de begin toer haken en het middelste deel gewoon verder haken in het basis patroon. In de andere toeren verder haken in het basis patroon.

Op een hoogte van 46, 50, 54 cm gaan we beginnen met het schuin aflaten lopen van de mouw. Daarvoor gaan we 3 vakjes als volgt minderen: aan het begin van de toer 1 halve vaste in het eerste stokje, 2 losse, 1 vaste in het volgende stokje, 2 losse, 1 half stokje in het volgende stokje, 2 losse en 1 stokje in het volgende stokje. Deze 3 vakjes ga je niet meer over haken in de volgende toeren. De toer op de zelfde manier eindigen alleen dan andersom. Het werk draaien en over de eerste 3 vakjes halve vaste haken. Het minderen nog 4x herhalen. Op een hoogte van 53, 57, 61 cm het werk beëindigen.

Voorpand
Hetzelfde haken als het rugpand alleen bij een hoogte van 36, 40, 44 cm gaan we starten met de hals. Het midden van de toer markeren en beide zijde apart afwerken. Voor de hals gaan we aan de hals kant in iedere toer 6x1 vakjes minderen. Dit doe je door: de 2 stokjes voor de markering samen te haken. Dan het werk keren, 3 losse haken en 1 stokje in de op een na laatste stokje van de vorige toer haken. Als je op deze manier 6 vakjes geminderd hebt daarna nog eens 3x1 vakjes in iedere 2de toer minderen. Dan verder haken zonder te minderen. Op een hoogte van 53, 57, 61 cm het werk beëindigen.

Afwerking
Het voor- en achterpand vochtig maken en opspannen. De naden sluiten met halve vasten. En de hals lijn, onderkant mouwen en onderkant van de top met 3 toeren vasten om haken. Voor de eerste toer 2 vaste per vakje haken.

Heel veel plezier ervan!

gratis-haakpatroon-mouline-zomertop

Deel je resultaat:

Wij zijn benieuwd naar het resultaat van jouw gehaakte zomertop. Deel je creatie op Facebook of op Instagram met #wolplein. Leuk!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!

Geef een reactie

38 reacties

 • tony

  als je de mouwen niet haakt is het dan een model van een top of ziet het er dan niet uit ;)

  groeten tony

 • Dini

  Als je voorpand in tweeen deelt kun je het haken als een vest
  Of is dan het model weg

 • jolanda

  ik heb geen ervaring met haken is dit moeilijk te maken of voor een beginner makkelijk te doen
  groetjes jolanda

  • Wolplein.nl

   Hallo Jolanda, het is niet een heel moeilijk patroon alleen het maken van de hals/minderingen is even wat lastiger. Lees het patroon even goed door om te kijken of je het snapt. Als je het begrijpt zou ik zeggen "Ga er voor". Charlotte!

 • brigitte

  heel mooi alleen jammer dat het altijd maar tot maat 44/46 gaat :-(

  • Wolplein.nl

   Helaas Brigitte, ik weet niet of je heel handig bent maar je zou het zelf kunnen vergroten. Charlotte!

   • brigitte

    Ja Charlotte ik ben al aan het uitrekenen. Maar het is wel jammer dat er weinig aan de vollere dames wordt gedacht.

    • Wolplein.nl

     Hallo Brigitte, het patroon is van Rico en hebben daar inderdaad geen rekening mee gehouden. Wij geven het altijd wel aan bij de leveranciers dat het fijn zou zijn als de patronen tot grotere maten gaan. We doen ons beste. Charlotte!

 • Lia

  Maat kan je zelf groter maken ,denk ik. Voor maat 48/50 12 lossen ,52/54 24 lossen etc. Komen er gewoon een paar vakjes bij.

 • ACE

  bij de wol van

  RICO FASHION COTTON MOULINE DK staat een leuke trui patroon met meerdere kleuren
  waar kan ik dat patroon vinden zodat ik de juiste aantal wol bestel??

  bij voorbaat dank ACE

  • Wolplein.nl

   Hallo Ace, de trui met de meerdere kleuren staat in Magazine rico nr.50. Deze is te bestellen op onze site. Je hebt nodig:
   Maten 36/38 - 40/42 - 44/46
   Kleur 003 (zwart) 3 - 4 - 4 bollen
   Kleur 004 (rood) 2 - 3 - 3 bollen
   Kleur 005 (groen) 2 - 3 -3 bollen
   Kleur 006 (blauw) 4 - 5 -5 bollen

   Op breinaalden nr.4.

   Charlotte!

 • Marin

  Superleuk patroon. Ik ben nu bezig met het achterpand. Moet je daar ook de mouwen schuin af laten lopen?

  Groeten, Marin

 • Jolanda

  Is er ook een getekend patroon? Ik snap even niets van de minderingen bij de hals. Het eerste wel van die 6 X11 vakje minderen, maar dan het tweede gedeelte heb ik geprobeerd zoals ik dacht maar niet mooi. Hoezo in de tweede Tour? En hoe samenhaken?

  • Wolplein.nl

   Hallo Jolanda, helaas is er geen tekening van. Als je de minderingen van 6x1 gesnapt hebt dan moet dat bij 3x1 in de 2de toer het zelfde doen. Samenhaken doe je het zelfde als bij 6x1. Je gaat er straks nog een rand langs haken dus daar kan je de halslijn wel mee mooi maken. Succes, Charlotte!

 • rianne den biggelaar

  Graag zou ik nog 1 bol grijs willen bestellen maar wat ik ook probeer op jullie site, ik krijg hem niet besteld? Wel Alle andere kleuren. Wat nu? Groetjes Rianne den Biggelaar

  • Wolplein.nl

   Hallo Rianne, klopt de kleur is ook op. Maar ik heb er nog 1 voor je gevonden deze ligt apart voor je. De klantenservice neemt contact met je op via de mail of telefoon. Charlotte

 • petra slinger

  Hoe kan ik het patroon opslaan?

 • Cootje

  Ik snap echt niets van het afschuinen van de mouwen. Kan mij er geen voorstelling van maken hoe dat zit.

 • Vandevelde Annemie

  Prachtige modellen !

 • Vanrijkel Chantal

  Een heel mooi gehaakte zomertop.
  Dit wil ik ook graag maken

 • Janneke Bruijne

  Moët met het omhaken 2 vs. per hokje makes of 2 vs. + 1 vs. op het st. Gr janneke

 • Carol-Ann Blakeway

  Hello, Goeie more, kan u asseblief vir my help met die patroon. Ek sukkel met die mou en die voorpant neck. Kan u miskien vir my 'n diagram stuur van die voorpant 'neckline' en die mou. Die Engelse Translation is vreeslik sleg.
  Baie Dankie,
  Carol-Ann Blakeway
  Suid-Afrika

  Engels of Afrikaans asseblief.

 • Carola

  Goedendag ik heb een vraag over het patroon zomerstop haken. In het voorpand ben ik nu begonnen aan van buiten naar de hals toe. Moet ik de andere helft nu ook vanaf de mouw haken?? Of vanaf de hals?
  Ik hoop dat jullie begrijpen wat ik bedoel. Het is trouwens een fijn patroon voor mijn Katia denim cotton, ik had hier een paar jaar terug sjaal van gehaakt maar deze droeg ik nooit omdat hij te zwaar was.

  • Goedemorgen Carola,
   Wat leuk dat je deze top aan het haken bent! Het is inderdaad een leuk patroon.
   Wij zouden je adviseren om aan de halskant te beginnen.
   Wat een goed idee om garen van een vorig project op deze manier te hergebruiken. Veel haakplezier!
   Vriendelijke groet, Suzanne

 • Hermien te Kulve

  Goedendag,
  Moet je het voorpand ook schuin af laten lopen voor de mouw? Ik denk het wel maar zie het niet in de beschrijving! Alvast bedankt,

  Groetjes
  Hermien te Kulve

  • Hoi Hermien, dit klopt helemaal. Het voorpand wordt precies zo gemaakt als het achterpand, met als enige uitzondering het gedeelte bij de hals. Veel haakplezier! Groetjes, Joletta

 • Johanna

  Leuke zomer top. Als mijn huidige project af is
  (Caravan gordijntjes Haken met Hartjes)
  Dan ga ik de Top Haken.

Moment...