Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €75,- binnen Nederland en België
Veilig betalen met iDeal en PayPal
14 dagen retourgarantie
Garens altijd van hetzelfde verfbad

Droomdeken 1.0 CAL Haakpatronen

Droomdeken 1.0 CAL Haakpatronen
Geplaatst op 21-11-2016 door api_more2make.nl

In deze blog vind je losse haakpatronen die tezamen Droomdeken 1.0 maken; het allereerste lid van de Droomcollectie-familie van Wolplein. Mocht je de basistechnieken van het haken goed in de vingers hebben, op zoek zijn naar een nieuwe uitdaging én een prachtig nieuw item aan het interieur willen toevoegen? Dan is de Droomdeken 1.0 jouw deken!

De Droomdeken 1.0 is in 2016 uitgebracht als een CAL (Crochet Along). De deken wordt gemaakt met de Yarn and Colors Happy en is ook als compleet pakket verkrijgbaar. Ideaal als je direct aan de slag wilt gaan!

Droomdeken 1.0 CAL Haakpakket
Of je nu een beginnende haker of doorgewinterde professional bent, Droomdeken 1.0 is een heerlijk project om mee aan de slag te gaan. Dus heb jij altijd al willen wegdromen onder je zelfgemaakte deken? Scroll dan snel verder!

Algemene informatie Droomdeken 1.0

Voor de deken (afmeting: +- 170 x 130 cm) heb je de volgende producten nodig:
- 20 bollen Yarn and Colors Happy
- Haaknaalden 5 mm, 6 mm, 8 mm en 9 mm
- Een set markeerringen

Mocht je jezelf graag een Droomdeken-pakket cadeau willen doen, dan ontvang je met het pakket de volgende materialen:
- Uitgebreide werkbeschrijving
- 20 bollen Yarn and Colors Happy in de gekozen kleur
- Leren label met het Droomdeken-logo

Gebruikte steken

opzetlus l. = losse
v. = vaste
hv. = halve vaste
hst.= half stokje stk. = stokje
dstk. = dubbel stokje

Droomdeken 1.0 Haakpatronen


Proeflapje haken

Begin altijd met een proeflapje! Een proeflapje van vasten komt bij ons uit op: 12 st. x 14 t. = 10 x 10 cm (gehaakt met een 6 mm haaknaald). Wijk je hier heel erg vanaf, probeer het dan eens met een haaknaald dunner bij een te groot lapje of een haaknaald dikker bij een te klein lapje.
Bekijk hier de introductievideo van de Droomdeken CAL.

Week 1 - Introductieles

We starten met de opzetlus en het haken van de lossen. Het begin van jouw droomdeken! Ben je een beginner en moet je de steek nog onder de knie krijgen? Oefen eerst een paar keer voordat je aan je droomdeken begint. Het is sowieso handig om een proeflapje te maken en daar eerst de steken op te proberen, zodat je zeker weet dat ze in je droomdeken mooi uitkomen.

Download hier het Droomdeken haakpatroon - Introductie

Week 2 - Vasten en halve vasten haken

In de eerste echte toeren van de CAL starten we met het haken van vasten. In de video legt Tessa haarfijn uit hoe je dit doet en vertelt ze alles over de herhalingsrand van halve vasten. Tussendoor geeft ze nog wat handige 'droomtips' over je haakwerk, het proeflapje en het tellen van steken.

Download hier het Droomdeken haakpatroon - vasten en halve vasten

Afmeting:
Omdat we veel vragen krijgen over de afmeting van de deken zetten we hier nog even alles op een rijtje:
De deken is bij ons 1.30 m breed en 1.70 m lang. Dit is exclusief de franjes, maar inclusief afwerkingsrand. Na het haken van de ketting van lossen kan het dus zijn dat je niet op deze breedte uitkomt. Daarnaast is iedere hand van haken verschillend en is iedere deken anders, dat maakt 'm juist uniek!
Na het haken van de 18 toeren vasten zal je werk al een vaste breedte krijgen, hierbij zit dus nog niet de afwerkingsrand! Naderhand zullen we de deken ook nog opspannen waardoor de grootte nog iets wijzigt.

Bekijk hier de video van week 2.

Week 3 - Weefsteek haken

In de derde week van de CAL gaan we de weefsteek haken. Deze steek staat ook wel bekend als de granietsteek en geeft een mooie weef-achtige structuur aan je haakwerk. In de video legt Tessa uit hoe je de steek haakt, zodat je weer lekker verder kunt haken aan je deken.

Download hier het Droomdeken haakpatroon - weefsteek

Bekijk hier de video van week 3.

Week 4 - Halve stokjes haken

In de vierde week van de CAL gaan we halve stokjes haken. Dit is een basissteek die vaak gebruikt wordt in patronen. Tessa legt het haar fijn uit in het filmpje, dus snel verder haken aan je Droomdeken. Succes!

Download hier het Droomdeken haakpatroon - halve stokjes

Bekijk hier de video van week 4.

Week 5 - Open halve stokjes paarsgewijs

In de vijfde week van de CAL gaan we halve stokjes paarsgewijs haken. Je kunt de halve stokjes haken en dus gaan we er wat nieuws mee doen. Bekijk het filmpje goed en maak misschien eerst even een proeflapje, dan gaat het helemaal goedkomen. Succes!

Download hier het Droomdeken haakpatroon - halve stokjes paarsgewijs

Bekijk hier de video van week 5.

Het halve stokje haak je als volgt:
Omslag - in de steek steken - draad er doorheen halen - omslag - de omslag door alle 3 de lussen halen.

Week 6 - Vaste om en om in voorste en achterste lus haken

Deze week gaan we opnieuw de vaste haken, maar nu haken we 'm om en om in de voorste en achterste lus. Dit afwisselende steekje geeft een leuk reliëfpatroon en is weer een mooie nieuwe toevoeging aan de droomdeken.

Download hier het Droomdeken haakpatroon - vaste om en om in voorste en achterste lus

Bekijk hier de video van week 6.

Week 7 - Stokjes

We gaan verder met een nieuwe steek! Deze week gaan we de veelvoorkomende stokjes haken. Deze steek geeft een lossere structuur en daarom gebruiken we een haaknaald dunner. Veel plezier met haken!

Download hier het Droomdeken haakpatroon - stokjes

Bekijk hier de video van week 7.

Week 8 - Verspringende stokjes clusters

In de achtste week van de CAL gaan we verder met verspringende stokjes in clusters. Deze steek geeft een gelijkmatig en wat meer open patroon.

Download hier het Droomdeken haakpatroon - verspringende stokjes clusters

LET OP: Er zijn twee foutjes in het filmpje geslopen. Het einde van toer 122 eindig je met een cluster en een stokje, zoals in het patroon beschreven staat. In het filmpje wordt er een steek overgeslagen, dit klopt niet. Evenals het laatste cluster in het filmpje, het moeten gewoon drie stokjes in een cluster zijn. Blijf gewoon het patroon volgen, dan komt het goed!

Bekijk hier de video van week 8.

Week 9 - Verspringende spikkelsteek

Sommigen van jullie hadden 'm al gespot: de spikkelsteek! Deze week gaan we aan de slag met de vrolijke nopjes, die ook wel bekend zijn onder de naam bobbelsteek of noppensteek. Doordat de noppen steeds verspringen noemen we hem - geheel volgens de haakbijbel - de verspringende spikkelsteek.

LET OP: Tessa heeft het in het filmpje over het herhalen van toer 139, dit moet natuurlijk 138 zijn. Zoals in het patroon staat aangegeven!

Download hier het Droomdeken haakpatroon - verspringende spikkelsteek

Bekijk hier de video van week 9.

Week 10 - Mossteek

Ooo wat gaat het snel! We zijn al bij week 10. We gaan aan de slag met de mossteek, de op één na laatste baan van de deken. Een leuke steek met een prachtig resultaat!

Download hier het Droomdeken haakpatroon - Mossteek

Bekijk hier de video van week 10.

Week 11 - Dubbele stokjes

Alweer de laatste baan voor aan de Droomdeken. We eindigen met dubbele stokjes. Dan kan je echt alle steken en heb je het haken onder de knie. Succes en op naar volgende week dan gaat we de deken helemaal afmaken.

Download hier het Droomdeken haakpatroon - Dubbele stokjes

Bekijk hier de video van week 11.

Week 12 - Rand en franjes

Oo, wat is het snel gegaan! In week 12 gaan we aan de slag met de afwerking van de Droomdeken. 12 weken lang hebben we genoten van de stukjes patroon, jullie enthousiaste reacties en al heel veel prachtige dekens voorbij zien komen. De rand haken we om de deken mooi af te werken.

Het opspannen van de Droomdeken

Om de deken mooi egaal te krijgen gaan we de deken nog opspannen. Hieronder beschrijven we de stappen van het opspannen. De deken kan zowel voor als na het haken van de rand opgespannen worden.

Stap 1: Leg de deken op een gladde ondergrond waar je spelden in kunt steken. Vloerbedekking of tapijt zijn ideaal, maar een matras of bed is ook prima geschikt.

Stap 2: Leg de deken neer en ga niet aan de zijkanten trekken om 'm recht te krijgen. De deken wordt het mooist egaal door vanuit het midden richting de buitenkant over de deken te wrijven. Wrijf totdat je deken mooi glad is.

Stap 3: Zet spelden in de rand van deken en speld 'm op je ondergrond vast.

Stap 4: Spuit je deken goed nat met een plantenspuit en laat 'm een nacht drogen. Et voilà, de deken is klaar. Geniet van het prachtige resultaat!

Download hier het Droomdeken haakpatroon - Rand en franjes

Bekijk hier de video van week 12.

Veelgestelde vragen over Droomdeken 1.0

 • Mijn ketting van lossen is korter dan 130 cm, klopt dit?
  Dat kan zeker! Meet nooit alleen je lossenketting, maar haak er altijd 2 toeren vasten op. Zo krijgt de ketting een vastere vorm en is de lengte betrouwbaarder. De breedte van 130 cm is een indicatie. Wij hebben de dekens door verschillende haaksters laten haken en iedereen heeft andere afmetingen. Ook is de 130 cm incl. de rand die er je als laatste omheen haakt. Je deken hoeft dus nog geen 130 cm breed te zijn!
 • Hoe hoog worden de wekelijkse banen?
  Dat is moeilijk te zeggen want iedereen haakt anders! Onze dekens zijn gehaakt door verschillende haaksters en hebben allemaal een andere afmeting. De lengte die wij dus aangeven is een indicatie. Gemiddeld variëren de banen tussen de 12 en 14 centimeter, dit is excl. de tussenrand.
 • Ik wil de Droomdeken graag langer maken, wat moet ik doen?
  Wil je je deken langer maken? Dan kun je het beste de banen tussen de tussenranden langer maken door meer toeren te haken. Als je hetzelfde aantal toeren bij iedere baan extra haakt krijg je een gelijk geheel. De tussenrand zouden wij laten zo als deze is. Let op: Als je meer toeren haakt dan wij aangeven, kan het zijn dat je meer garen nodig gaat hebben.
 • Hoe maak ik de Droomdeken breder of smaller?
  Het is zeker mogelijk om de Droomdeken groter of kleiner te maken. Je aantal lossen wat je opzet moet deelbaar zijn 3 + 1. Wij hebben 147 lossen + 1 keerlosse = 148 lossen.
 • Blijven de patronen van de Droomdeken online staan?
  Ja de patronen blijven altijd online staan dus wil je later aan de Droomdeken beginnen dan is dat mogelijk.
 • Aan welke kant van het werk ben ik?
  Alle even toeren haak je aan de achterkant en alle oneven toeren haak je aan de voorkant.

Droomdeken 1.0 nu ook verkrijgbaar als babydeken

Groot nieuws! Of eigenlijk 'klein' nieuws: Droomdeken 1.0 is nu ook verkrijgbaar in een formaat babydeken. Met dezelfde steken en het fijne garen Yarn and Colors Joy maak je dit leuke dekentje waar jouw kleintje onder kan wegdromen. Kies voor het formaat wiegdeken of ledikantdeken. Het Baby Droomdeken haakpakket is verkrijgbaar in maar liefst 16 tinten. Voor welke kleur kies jij?

Baby Droomdeken 1.0 Haakpakket


Ben je aan de slag gegaan met Droomdeken 1.0? Bericht ons dan op Facebook of Instagram door een foto van de deken te delen met #wolplein en #droomdeken. :) Vinden we hartstikke leuk! Alvast veel haakplezier gewenst. :) - Team Wolplein

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen