Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €75,- binnen Nederland en België
Veilig betalen met iDeal en PayPal
14 dagen retourgarantie
Garens altijd van hetzelfde verfbad

Lentebloeiers: 3 gratis haakpatronen van de mooiste voorjaarsbloemen

Lentebloeiers: 3 gratis haakpatronen van de mooiste voorjaarsbloemen
Geplaatst op 9-5-2018 door Elianne van Steenis

Het is lente en dat is aan alles te merken, vrolijke mensen, fijn zonnetje, fluitende vogels en… lentebloeiers! Wij hebben de oplossing om extra lang van deze bloemen de genieten: gehaakte lentebloeiers! Lees snel verder voor de 3 gratis haakpatronen.

Lentebloeiers haken - Speciaal voor de lente hebben we drie lentebloeiers ontworpen waar je vrolijk van wordt. In het voorjaar en begin lente schieten deze prachtige bloemen uit de grond. Zo mooi! Helaas staan deze bloemen kort in bloei maar niet getreurd want van deze leuke gehaakte lentebloeiers kun je ALTIJD genieten! Wij hebben gekozen voor de drie favorieten van de lente: een mooie gele narcis, sierlijke blauwe druifjes en vrolijke roze tulp!

Je haakt eerst de potgrond en dan de lentebloeiers, vervolgens doe je de haakcreatie in een leuk (terracotta)potje en genieten maar! Alle drie de patronen staan hieronder beschreven. TIP: in de video legt Annemarie uit hoe je deze drie lentebloeiers haakt. Weet jij al waar je de lentebloeiers gaat neerzetten?

Gratis haakpatroon lentebloeiers

Gebruikte materialen


Gebruikte afkortingen:Haakpatroon Potgrond

De potgrond wordt voor ieder potje volgens onderstaand patroon gehaakt. Je begint aan de bovenzijde van de potgrond te haken. Haak met haaknaald 3mm en Brown.

Toer 1: haak een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier. Haak 2l. Haak 6v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: haak 2v in elke v (12).
Toer 3: haak 2v in elke 2de v (18).
Toer 4: haak 1v. * Haak 2v in de volgende v, haak 2v*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer, maar eindig met 1v (24).
Toer 5: haak 2v in elke 4de v (30).
Toer 6: haak 2v. * Haak 2v in de volgende v, haak 4v*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer, maar eindig met 2v (36).
Toer 7: haak 36v (36).
Toer 8: maak 6 minderingen. Haak 2v. * Haak de volgende 2v samen, haak 4v*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer, maar eindig met 2v (30).
Toer 9: maak 6 minderingen. Haak elke 4de en 5de v samen (24).
Toer 10: haak 24v (24).
Toer 11: maak 6 minderingen. Haak elke 3de en 4de v samen (18).
Toer 12 t/m 14: haak 18v in iedere toer (18).
Toer 15: maak 6 minderingen. Haak elke 2de en 3de v samen (12). Vul je haakwerk stevig op met vulling, maar zorg ervoor dat het in model blijft.
Toer 16: maak 6 minderingen. Haak de steken 2 aan 2 samen (6). Sluit af. Haal de einddraad door de laatste 6v en trek zo het gaatje helemaal dicht. Werk de draad naar binnen toe weg.


Haakpatroon Blauw Druifje

Je begint aan de bovenzijden van het bloemetje te haken.
Haak met haaknaald 2mm.
Toer 1: maak met Dark jeans een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier. Haak 2l. Haak 6v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: haak in de achterste lussen, zodat er aan de buitenzijde van je werk enkele lusjes ontstaan. Haak 2v in elke v (12).
Toer 3 t/m 10: je blijft in deze toer alleen in de achterste lussen haken, zodat er aan de buitenzijde van je toeren enkele lusjes ontstaan. Haak 12v in iedere toer (12).
Toer 11: blijf in de achterste lusjes haken. Haak 2v in in elke 4de v (15).
Toer 12: blijf in de achterste lusjes. Haak 15v (15).
Toer 13: vul op met een beetje vulling. Haak nog steeds in de achterste lusjes.
Maak 3 minderingen. Haak elke 4de en 5de v samen (12).
Toer 14: vanaf hier ga je weer hele steken haken. Verander van kleur naar Emerald.
Maak 3 minderingen. Haak elke 3de en 4de v samen (9).
Toer 15: maak 3 minderingen. Haak elke 2de en 3de v samen (6).
Toer 16 t/m 30: haak 6v in iedere toer (6).
Toer 31: haak 2v in elke v (12). Sluit af. Laat een langere draad aan je werk om de bloem later mee vast te kunnen zetten.

Afwerking druifje
Hecht van bovenaf gezien in het eerste enkele lusje van toer 2 een nieuwe draad Dark jeans aan. * Haak 1hv in de eerste steek, haak 3l, haak 1hv in de volgende steek*. Herhaal *tot*, je alle enkele lusjes hebt gehaakt. Sluit af. Werk de begin en einddraad naar binnen toe weg. Vouw nu een pijpenrager dubbel. Draad deze in elkaar zodat het een stevigere draad wordt. Steek de pijpenrager van onderaf in het steeltje en laat een klein stukje uitsteken. Zet het bloemetje nu in het midden op de potgrond vast. Laat het uiteinde van de pijpenrager in de potgrond steken en naai nu rondom toer 31 met kleine steekjes vast.

Blaadjes
Voor de blaadjes hebben we vier verschillende lengtes gebruikt. Alle blaadjes zijn met haaknaald 2mm en Grass Green (66) gehaakt.

Blaadje 1 (deze haak je in totaal 3x): haak een ketting van 25l. Haak 24hv op de lossenketting. Haak 3l. Haak 1hv in de eerste l voor een mooi puntje. Haak nu 24 hv terug aan de andere zijde van de lossenketting. Sluit af. Laat een lange einddraad aan het werk om het blaadje mee vast te kunnen naaien.

Blaadje 2 (deze haak je in totaal 2x): haak een ketting van 19l. Haak 18hv op de lossenketting.  Haak 3l. Haak 1hv in de eerste l voor een mooi puntje. Haak nu 18hv terug aan de andere zijde van de lossenketting. Sluit af. Laat een lange einddraad aan het werk om het blaadje mee vast te kunnen naaien.

Blaadje 3 (deze haak je in totaal 2x): haak een ketting van 29l. Haak nu 28hv op de lossenketting. Haak 3l. Haak 1hv in de eerste l voor een mooi puntje. Haak nu 28hv terug aan de andere zijde van de lossenketting. Sluit af. Laat een lange einddraad aan het werk om het blaadje mee vast te kunnen naaien.

Blaadje 4 (deze haak je in totaal 3x): haak een ketting van 33l. Hak nu 32hv op de lossenketting. Haak 3l. Haak 1hv in de eerste l voor een mooi puntje. Haak nu 32hv terug an de andere zijde van de lossenketting. Sluit af. Laat een lange einddraad aan het werk om het blaadje mee vast te kunnen naaien. Zet de blaadjes nu naar eigen inzicht rondom de steel vast aan de potgrond. Zet de blaadjes op verschillende hoogtes ook vast aan de steel, zodat ze mooi sprietig omhoog blijven staan.


Haakpatroon Tulp

Haak de potgrond volgens patroon.
Toer 1: haak met haaknaald 2mm en maak met Fuchsia een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier. Haak 2l. Haak 6v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: haak in de achterste lussen, zodat er aan de buitenzijde van je werk enkele lusjes ontstaan. Haak 2v in elke v (12).
Toer 3: haak 2v in elke 2de v (18).
Toer 4: haak deze toer in de achterste lussen, zodat er aan de buitenzijde van je werk enkele lusjes ontstaan. Haak 18v (18).
Toer 5: vanaf dit punt ga je heen en weer haken. Haak na iedere toer 1l en keer je werk om. Deze keerlosse telt niet mee als steek. Haak 6v (6).
Toer 6 en 7: haak 6v (6).
Toer 8: haak 2v in de eerste en laatste v (8).
Toer 9: haak 8v (8).
Toer 10: haak de 1ste en 2de en de 7de en 8ste v samen (6).
Toer 11: haak 6v (6).
Toer 12: haak de 1ste en 2de en de 5de en 6de v samen (4).
Toer 13: haak de 1ste en 2de en de 3de en 4de v samen (2).
Toer 14: haak de laatste 2v samen. Sluit af.

Hecht nu een nieuwe draad Fuchsia aan naast het gehaakte blaadje op toer 4. Herhaal nu toer 5 t/m 14 voor het tweede blaadje. Hecht langs het 2de blaadje een nieuwe draad Fuchsia aan op toer 4. Herhaal nogmaals toer 5 t/m 14 voor het derde blaadje.

Je hebt nu drie blaadjes. Vouw naar boven toe met de punten tegen elkaar aan en zet de ze net onder de punten met een paar steekjes vast. Zorg dat de punten mooi los blijven van elkaar. Let op met het naar binnen vouwen dat de buitenste lussen van toer 2 en 4 aan de buitenzijde van het werk blijven. Hecht nu halverwege een blaadje in de buitenste lussen van toer 4 een nieuwe draad Fuchsia aan. Steek je haaknaald vanaf toer 1 gezien in de lusjes. Herhaal nu toer 5 t/m 14. Haak zo nog 2 blaadjes op de buitenste lussen van toer 4. Vouw de blaadjes nu omhoog. Naai nu de zijkanten van toer 5 t/m 9 van de blaadjes aan elkaar vast. Werk alle draden netjes weg.

Steeltje
Hecht nu een nieuwe draad Grass Green aan in de buitenste lussen van toer 2. Steek de haaknaald vanaf de bloemetjes gezien in de lussen.

Toer 1 t/m 20: haak 6v in iedere toer (6).
Toer 21: haak 2v in elke v (12). Sluit af. Vouw nu een pijpenrager dubbel. Draad deze in elkaar zodat het een stevigere draad wordt. Steek de pijpenrager van onderaf in het steeltje en laat een klein stukje uitsteken. Zet het bloemetje nu in het midden op de potgrond vast. Laat het uiteinde van de pijpenrager in de potgrond steken en naai nu rondom toer 21 met kleine steekjes vast.

Blaadjes
Haak in totaal 2 blaadjes in Grass Green en haaknaald 2mm.

Blaadje 1:
Haak een ketting van 27l. Haak 25hst op de lossenketting. Haak in de laatste l 1hst, 2l, 1hst. Haak aan de andere zijde van de lossenketting 25hst. Haak 1l. Keer je werk om.
Haak nu 26v. Haak om de 2l op de punt 1hst, 1st, 1hst. Haak 26v langs de andere zijde terug. Sluit af laat een einddraad aan je werk om het blaadje mee vast te kunnen naaien.

Zet het blaadje bij het steeltje aan de potgrond vast en vouw het om het steeltje. Naai met kleine steekjes vast op verschillende plekken rondom de steel. Laat het bovenste deel naar buiten krullen.

Blaadje 2:
Haak een ketting van 33l. Haak 31hst op de lossenketting. Haak in de laatste l 1hst, 2l, 1hst. Haak aan de andere zijde van de lossenketting 31hst. Haak 1l. Keer je werk om.

Haak nu 32v. Haak om de 2l op de punt 1hst, 1st, 1hst. Haak 32v langs de andere zijde terug. Sluit af laat een einddraad aan je werk om het blaadje mee vast te kunnen naaien.

Zet het blaadje bij het steeltje aan de potgrond aan de andere zijde van het eerste blaadje vast en vouw het om het steeltje en andere blaadje heen. Naai met kleine steekjes vast op verschillende plekken rondom de steel en andere blaadje. Laat het bovenste deel naar buiten krullen.


Haakpatroon Narcis


Haak de potgrond volgens patroon.

Kelkje
Toer 1: haak met haaknaald 2mm en maak met Banana een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier. Haak 2l. Haak 6v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: haak 2v in elke v (12).
Toer 3: haak 12v (12).
Toer 4: haak 2v in elke 3de v (16).
Toer 5 en 6: haak 16v in iedere toer (16).
Toer 7: Haak nu 1hv in de eerste steek. Haak 3l. Haak 1v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste steek. Haak 1hv in de 2de steek*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer. Sluit af. Werk alle draden netje weg.

Hart van de bloem
Haak met Banana een ketting van 6l. Haak 5hv terug op de lossenketting. Haak nu direct weer 4l. Haak 3hv terug. Haak nu weer 6l en haak 5hv terug op de lossenketting. Sluit af. En vouw het onderste deel tegen elkaar aan en naai met kleine steekjes in het binnenste van het kelkje met kleine steekjes stevig vast.

Bloemblaadjes

Toer 1: haak met haaknaald 2mm en maak met Banana een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier. Haak 2l. Haak 6v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: haak in de achterste lussen, zodat er aan de buitenzijde van je werk enkele lusjes ontstaan. Haak 2v in elke v (12).
Toer 3: haak 2v in elke 2de v (18).
Toer 4: haak deze toer in de achterste lussen, zodat er aan de buitenzijde van je werk enkele lusjes ontstaan. Haak 18v (18).
Toer 5: vanaf dit punt ga je heen en weer haken. Haak na iedere toer 1l en keer je werk om. Deze keerlosse telt niet mee als steek. Haak 6v (6).
Toer 6 en 7: haak 6v in iedere toer (6).
Toer 8: haak de 1ste en 2de en de 5de en 6de v samen (4).
Toer 9: haak 4v (4).
Toer 10: haak de 1ste en 2de en de 3de en 4de v samen (2).
Toer 11: haak de laatste 2v samen (1). Sluit af. Werk de draden netjes weg.
Hecht nu langs het eerste blaadje een nieuwe draad Banana aan op toer 4. Herhaal toer 5 t/m 11 voor het tweede blaadje. Hecht een nieuwe draad Banana aan langs het tweede blaadje en herhaal toer 5 t/m 11 nogmaals voor het derde blaadje.

Hecht nu een nieuwe draad Banana aan op de buitenste lussen van toer 4. Steek je haaknaald vanaf toer 1 gezien in de lusjes. Laat het eerste blaadje halverwege een al gehaakt blaadje vallen. Herhaal toer 5 t/m 11. Haak zo nog 2 blaadjes op de buitenste lussen van toer 4.

Werk alle draden netjes weg. Zet nu het kelkje met kleine steekjes in het midden van de bloem vast. Zorg dat de buitenste lussen de bloemblaadjes aan de onderzijde van de bloem blijven.

Steeltje
Hecht een nieuwe draad Grass Green aan in de buitenste lussen van toer 2 aan de onderzijde van de bloem.

Toer 1 t/m 25: haak 6v in iedere toer (6).
Toer 26: haak 2v in elke v (12). Sluit af. Vouw nu een pijpenrager dubbel. Draad deze in elkaar zodat het een stevigere draad wordt.
Steek de pijpenrager van onderaf in het steeltje en laat een klein stukje uitsteken.
Zet het bloemetje nu in het midden op de potgrond vast. Laat het uiteinde van de pijpenrager in de potgrond steken en naai nu rondom toer 26 met kleine steekjes vast.

Blaadjes
Haak met Grass Green 3 blaadjes in totaal.

Blaadje 1: haak een ketting van 24l. Haak 22v op de lossenketting. Haak in de laatse l 1v, 1hst en 1v. Haak aan de andere zijde van de ketting 22v terug. Sluit af. Laat een lange draad aan je werk om het blaadje mee vast te kunnen naaien.

Blaadje 2: haak een ketting van 29l. Haak 27v op de lossenketting. Haak in de laatste l 1v, 1hst en 1v. Haak aan de andere zijde van de ketting 27v terug. Sluit af. Laat een lange draad aan je werk om het blaadje mee vast te kunnen naaien.

Blaadje 3: haak een ketting van 21l. Haak 19v op de lossenketting. Haak in de laatste l 1v, 1hst en 1v. Haak aan de andere zijde van de ketting 19v terug. Sluit af. Laat een lange draad aan je werk om het blaadje mee vast te kunnen naaien.

Naai de blaadjes rondom de steel met een klein steekje vast aan de potgrond.  Zet ook halverwege het blaadje met een klein steekje vast aan het steeltje, zodat het bovenste deel van het blaadje mooi omvalt.

Video tutorial Lentebloeiers haken

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen