Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €75,- binnen Nederland en België
Veilig betalen met iDeal en PayPal
14 dagen retourgarantie
Garens altijd van hetzelfde verfbad

Boerderijdieren Haken - CAL - Haak & spaar ze allemaal

Boerderijdieren Haken - CAL - Haak & spaar ze allemaal
Geplaatst op 20-9-2018 door Elianne van Steenis

Boerderijdieren haken - Als je aan de boerderij denkt, dan denk je aan deze schattige dieren. In 2018 hadden we een leuke CAL (crochet along) waarbij we gratis haakpatronen deelden van 5 unieke boerderijdieren. De CAL is afgelopen, maar de patronen en video's hebben we in dit blog voor je op een rij gezet. Zo kun jij gelijk aan de slag. Haak en spaar ze allemaal!

Eerder gingen we van start met de CAL van 5 unieke vogels. De reeks ‘spaar & haak ze allemaal’ bleek een groot succes en vele klanten hebben de schattige vogeltjes gehaakt. Het werd dus tijd voor een nieuwe CAL: boerderijdieren. Annemarie Arts heeft deze ontzettend leuke amigurumi’s ontworpen en aan elk detail is gedacht. Deze dieren zijn een feestje om te zien en zelfs voor de allerkleinste herkenbaar. De boerderijdieren zijn leuk als cadeautje en door de handige musketonhaak kun je deze dieren ook aan je sleutelbos of tas hangen.

Boerderijdieren haken - haakpakket

Goede voorbereiding is het halve werk. Schaf daarom het leuke en complete boerderijdieren haakpakket aan. In dit haakpakket zit alles (vulling, veiligheidsogen, garens, musketonhaken, patronen) wat je nodig hebt om alle 5 de boerderijdieren te haken. Handig toch?!

Boerderijdieren haken - Gratis haakpatronen

Gebruikte materialen in totaal
Hieronder staan alle materialen die je nodigt hebt om alle 5 de boerderijdieren te haken. In het haakpakket zitten al deze materialen, handig! Welke materialen je nodig hebt per boerderijdier staat bij het patroon van het dier.


Gebruikte afkortingen

l  = losse
hv  = half vaste
v  = vaste
hst  = half stokje
st  = stokje
dst  = dubbelstokje

Tips
Het is de bedoeling dat je het boerderijdier zo strak haakt dat er geen vulling zichtbaar is. Annemarie haakt graag met haaknaald 2mm. Door een kleine haaknaald te gebruiken, haak je al erg strak. Pas eventueel je haaknaald aan, aan jouw hand van haken.
TIP: bekijk als extra hulpmiddel de video's waarin Annemarie uitlegt hoe je de dieren haakt.

Basispatroon Boerderijdieren

Het hoofd en het lijf van de boerderijdieren zijn allemaal gehaakt met eenzelfde basispatroon. De rest (zoals de neus, armen enz.) verschilt per dier en daarop wordt iedere keer het patroon aangepast.

Kleuren basis patroon van alle 5:
Patroon 1 (varken Valerie):  Pastel Pink
Patroon 2 (kip klaartje):  Ecru
Patroon 3 (paard Polly): Teak
Patroon 4 (Koe Kiana): Soft Grey
Patroon 5 (nog onbekend): Wit

Alle boerderijdieren hebben een blosje op hun wangetjes. Dit kun je gemakkelijk doen met rouge.

Toer 1: Maak een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier. Haak 2l. Haak 6v in de eerste l, haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje van 6v hebt (6).
Toer 2: Haak 2v in elke v (12).
Toer 3: Haak 2v in elke 2de v (18).
Toer 4: Haak 1v. * Haak 2v in de volgende v, haak 2v*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer, maar eindig met 1v (24).
Toer 5: Haak 2v in elke 4de v (30).
Toer 6: Haak 30v (30).
Toer 7: Haak 2v. * Haak 2v in de volgende v, haak 4v*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer, maar eindig met 2v (36).
Toer 8 t/m 12: Haak 36v in iedere toer (36). Plaats nu voor je verder haakt de veiligheidsoogjes tussen toer 9 en 10 met 2 gaatjes ertussen.
Toer 13: Maak 6 minderingen. Haak 2v. * Haak de volgende 2v samen, haak 4v*. Herhaal *tot*, tot het einde van de toer, maar eindig met 2v (30).
Toer 14: Haak 30v (30).
Toer 15: Maak 6 minderingen. Haak elke 4de en 5de v samen (24).
Toer 16: Maak 6 minderingen. Haak elke 3de en 4de v samen (18).
Toer 17: Maak 6 minderingen. Haak elke 2de en 3de v samen (12).
Toer 18: Haak 2v in elke v (24).
Toer 19 t/m 24:
Haak 24v in iedere toer (24).
Toer 25:  Haak 2v in elke 4de v (30). Vul nu voor je verder het haakt het hoofdje alvast stevig op met vulling. Doe dit stevig maar zorg ervoor dat je de vulling niet ziet tussen je steken. Toer 26: Haak 30v (30).
Toer 27: Maak 6 minderingen. Haak elke 4de en 5de v samen (24).
Toer 28: Maak 6 minderingen. Haak elke 3de en 4de v samen (18).
Toer 29: Vul nu voor je verder het haakt het lijfje stevig op met vulling. Doe dit stevig maar zorg ervoor dat je de vulling niet ziet tussen je steken.
Maak 6 minderingen. Haak elke 2de en 3de v samen (12).
Toer 30: Maak 6 minderingen. Haak de steken 2 aan 2 samen. Sluit af. Haal de einddraad door de laatste 6 steken en trek zo het laatste gaatje helemaal dicht. Steek de einddraad naar binnen toe weg.

Bevestigingsstukje Musketonhaakje
Gebruik voor het bevestigingsstukje steeds de hoofdkleur van het dier.
Je haakt heen en weer. Na iedere toer haak je 1l en keer je, je werk om. Deze keerlosse telt niet mee als steek.

Toer 1:  Haak 3l. Haak 2v op de lossenketting (2).
Toer 2 t/m 6: Haak 2v in iedere toer (2).
Haal nu je gehaakte flapje door de ring van het musketonhaakje. Haak met 2hv de uiteindes aan elkaar vast. Sluit af. Laat een lange draad aan je werk om het stukje mee vast te kunnen naaien. Spelt het stukje vast op het achterhoofd bij toer 8 en naai met een paar kleine steekjes stevig vast. Bij de kip kom het musketonhaakje aan toer 9 i.p.v.
toer 8 door de hanenkam en bij het paard maak je hem vast op de rug door de manen.
Haakpatroon 1: Varken Valerie

Knor, knor, varken Valerie is het eerste boerderijdier! Dit schattige varkentje rolt graag in de modder en heeft een mooie en zachtroze kleur. Valerie heeft op haar neusje en pootjes roze accenten (in een andere kleur roze als de rest van het varkentje).
Klik op de onderstaande linkjes voor het gratis patroon en de video, waarin Annemarie uitlegt hoe je Valerie haakt.

Gratis haakpatroon varken Valerie
Video, waarin Annemarie uitlegt hoe je Valerie haakt. 


Haakpatroon 2: Kip Klaartje

Tok, tok! Op een boerderij kan een kip natuurlijk niet ontbreken. Aan elke detail is gedacht bij Kip Klaartje. Ze heeft een schattige rode kam en gele pootjes en snaveltje. Ga jij Klaartje haken?

Gratis haakpatroon Kip Klaartje
Video, waarin Annemarie uitlegt hoe je Klaartje haakt. 


Haakpatroon 3: Paard Polly

Dit boerderijdier is geliefd bij vele! Dat is niet gek want dit lieve paardje is een vriend voor het leven. Paard Polly heeft een wilde bos manen en een oranje/bruin tuigje. Haak Polly voor een paardenliefhebber en hij of zij zal erg blij zin met deze schattige sleutelhanger.

Gratis patroon paard Polly
Video, waarin Annemarie uitlegt hoe je Polly haakt.Haakpatroon 4: Koe Kiana

Als je aan een boerderij denkt dan denk je aan.. koeien! Kiana is een knappe meid die eindeloos veel details heeft. Zo heeft dit koetje licht- en donkerbruine vlekken, schattig flosjes aan haar staart en een lichtroze uier en snuit. Zelf de allerkleinste zullen in deze schattige sleutelhanger een koe herkennen.

Gratis haakpatroon Koe Kiana
Video waarin Annemarie uitlegt hoe je Kiana haakt. 


Haakpatroon 5: Muis Mies

Op een boerderij lopen helaas ook muizen. Als muis Mies er loopt dan is dat helemaal niet erg! Want dit muisje is heel braaf en ziet erg heel schattig uit. Mies heeft een roze staartje, dat erg opvalt doordat ze verder helemaal grijs is gekleurd. Ga jij Mies haken?

Haak het basispatroon met Soft Grey.

Snuitje
Toer 1: Maak met Soft Grey een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier. Haak 2l. Haak 6v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje hebt (6).
Toer 2: Haak 2v in elke 2de v (9).
Toer 3 en 4: Haak 9v in iedere toer (9).
Toer 5: Haak 2v in elke 3de v (12).
Toer 6: Haak 12v (12).
Toer 7: Haak 2v in elke 4de v (15). Sluit af.

Borduur met Anthracite een neusje over toer 1 in het midden van het snuitje. Vul het snuitje stevig op met vulling en naai met kleine steekjes rondom onder de oogjes aan de voorzijde van het gezicht vast.

Oren (2x)
Toer 1: Maak met Soft Grey een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier. Haak 2l. Haak 6v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje hebt (6).
Toer 2: Haak 2v in elke v (12).
Toer 3: Haak 2v in elke 4de v (15).
Toer 4: Haak 15v (15).
Toer 5: Maak 3 minderingen. Haak elke 4de en 5de v samen (12).
Toer 6: Haak 12v (12). Vouw je werk plat haak het oortje met hv dicht. Sluit af. Laat een lange draad aan je werk om het oortje mee vast te kunnen naaien. Haak nog eenzelfde oor. Zet de oortjes bovenop het hoofd tussen toer 2 en 9 (dus over toer 3 t/m 8) met kleine steekjes stevig vast.

Pootjes (4x)
Toer 1: Maak met Soft Grey een magic ring van 6v of doe het op de volgende manier. Haak 2l. Haak 6v in de eerste l. Haak 1hv in de eerste v zodat je een rondje hebt (6).
Toer 2: Haak 2v in elke 2de v (9).
Toer 3 t/m 9: Haak nu 9v in iedere toer (9).
Toer 10: Vul het pootje op met een beetje vulling. Gebruik hiervoor eventueel de achterzijde van je haaknaald om de vulling mee aan te kunnen duwen.

Maak nu 3 minderingen. Haak elke 2de en 3de v samen (6). Vouw je werk plat en haak de opening met hv dicht.

Haak in totaal 4 pootjes. Naai de pootjes aan weerzijde van het lijf vast, zorg ervoor dat de stand van zowel de voor als achterpoten hetzelfde is.

Staartje
Haak met Peony Pink een ketting van 16l. Haak nu op de lossenketting 15hv. Haak 2l. Haak nu aan de andere zijde van de lossenketting 15hv terug. Sluit af. Werk de begindraad netjes weg. Zet het staartje met een klein steekje stevig vast tussen toer 25 en 26 aan de achterzijde van het lijf.

Maak met rouge een paar blosjes op de wangetjes.

Video 
Annemarie leert je hoe je muis Mies kan haken.

Deel je resultaat:

Vind je de boerderijdieren ook zo leuk om te haken? Deel het resultaat op onze Facebookpagina of op Instagram met #wolplein. Of stuur een e-mail met een foto naar [email protected]. Leuk!

Meer inspiratie?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks gratis patronen, inspiratie, acties en nog veel meer!

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen