Inloggen
Winkelmandje
Gratis verzending vanaf €75,- binnen Nederland en België
Veilig betalen met iDeal en PayPal
14 dagen retourgarantie
Garens altijd van hetzelfde verfbad

Handwerksters in het zonnetje – Deel 1: haken, breien en macramé

Handwerksters in het zonnetje – Deel 1: haken, breien en macramé
Geplaatst op 5-4-2022 door Karlijn van Mil
Tijdens de Wolplein Lenteweek zetten we zes verschillende handwerksters in het zonnetje. Alle zes beoefenen ze een andere techniek: van haken tot weven. In het eerste deel lees je alles over haken, breien en macramé en maak je kennis met drie leuke dames.

Interview met Alexa over haken interview handwerken handwerksters influencer breien haken macramé punchen borduren weven

Even voorstellen


Hoi! Ik ben Alexa van Amilishly. Ik ben een creatieve geest met een voorliefde voor de Japanse cultuur. Ik houd enorm van tekenen, hardlopen, koken, haken en breien. Onder de naam Amilishly ontwerp ik amigurumi poppen en brei- en haakpatronen voor kleding en accessoires.

Ik leerde haken toen ik vijf jaar oud was, breien toen ik zes was en beide handwerkvormen ben ik altijd blijven doen in meer of mindere mate. Op mijn zestiende ontwikkelde ik een fascinatie voor de Japanse cultuur en tekende ik vaak in manga-stijl. Dit heb ik heel lang gedaan, tot ik me bedacht dat ik al mijn tekeningen ook driedimensionaal zou kunnen maken in de vorm van gehaakte poppen. Inmiddels heb ik ruim 50 verschillende karakters bedacht, allemaal met een eigen persoonlijkheid.

Welk lenteproject staat op jouw planning?


De afgelopen tijd heb ik vooral aan opdrachten en grote projecten gewerkt, zoals de Komorebi rok in samenwerking met Durable, maar nu is mijn agenda redelijk leeg. Dat betekent dat ik alles kan doen wat ik wil en mijn hoofd loopt over van de ideeën. Ik heb laatst al een lentepopje gemaakt in een kersenbloesemjurkje: Chibi meisje Sakura. Ik zou haar graag nog in een andere kleurstelling haken of voorzien van een vriend(in) gebaseerd op een andere lentebloem, de pruimenbloesem (Ume) bijvoorbeeld.

Welke kleuren voor de lente vind je leuk?


Ik kies tijdens de lente snel voor ivoorwit en vintage pink. Op mijn Instagram feed komen deze kleuren ook vaak naar voren. Maar ik word ook altijd vrolijk van felle kleurtjes zoals koraal, knalgeel en turquoise. Soms maak ik een uitstapje naar pastel, maar vaak combineer ik het dan wel met een felle kleur als tegenhanger.

Met welk materiaal werk je het liefst in de lente?


In de lente haak ik meer dan dat ik brei en voor mijn poppen werk ik het liefst met haakkatoen. Het liefst werk ik met 100% katoen, geschikt voor naald 2-3mm. Vaak kies ik voor gemerceriseerd katoen waardoor het mooi glanst, het garen minder vezels verliest tijdens het haken en de kleuren een mooie diepe kleur hebben.

Welke techniek zou je dit seizoen nog eens willen leren?


Ik ben me aan het verdiepen in de complexere kant- en patentbreipatronen. Dat staat haaks op wat mensen van mij gewend zijn. Een hoop mensen weten zelfs niet dat ik ook brei, omdat ik vooral mijn poppen deel via sociale media. De lente is een perfect seizoen om een nieuwe techniek te leren omdat de dagen wat langer zijn en ik dan meer energie heb om aan de slag te gaan met nieuwe technieken.

Wat is jouw ultieme handwerktip voor onze volgers?


Laat je niet afschrikken door de complexiteit van een brei- of haakpatroon! Als je nog nooit een trui of sok gebreid hebt of nog nooit een complexe amigurumi gehaakt hebt, kan het best intimiderend zijn. Maar de meeste patronen zijn zo geschreven dat ze je door het proces heen leiden. Volg stapje voor stapje het patroon en je zult zien dat dingen vaak makkelijker zijn dan ze lijken.

Zelf aan de slag met deze techniek? Shop hieronder dan een aantal handige benodigdheden:
Durable Breikatoen No. 10 09 Wit
Veiligheidsogen Zwart 4mm per paar
Yarn and Colors Charming 002 Cream
Amilishly Dolls


Interview met Hanne over breien interview handwerken handwerksters influencer breien haken macramé punchen borduren weven

Even voorstellen


Hallo ik ben Hanne, Gewoon Hanne. Ik houd van creatief bezig zijn en ben ‘fan van hobby’s’. Ik vind het altijd erg jammer om te horen als mensen geen hobby’s kunnen opnoemen buiten ‘Netflixen’ of ‘drankjes doen met vrienden’, want er zijn zo veel leuke hobby’s te bedenken waarmee je even lekker je hoofd leeg kunt maken en met je handen bezig kunt zijn.

Zelf ben ik daar misschien een beetje in doorgedraafd, want ik heb te veel hobby’s om op te noemen. Telkens als ik weer iets voorbij zie komen op Pinterest of Instagram denk ik: ‘Hé, dat kan ik ook!’. Mijn favoriete hobby’s op het moment zijn koken, breien, haken, macramé en kleien. De resultaten van al die hobby’s deel ik op mijn Instagramaccount, af en toe met mijn zelfgeschreven patronen erbij.

Welk lenteproject staat op jouw planning?


Op het moment ben ik nog bezig met het afronden van een winterproject. Ik ben namelijk een Babette cardigan aan het breien in de popcorn stitch. Maar ondertussen ben ik ook al aan een lenteprojectje begonnen: een gebreide top van katoen in een mooie lila kleur. Van die kleur alleen al krijg ik zin in de lente.

Welke kleuren voor de lente vind je leuk?


Dit antwoord heb ik hierboven al een beetje verklapt, maar deze lente vind ik lila een erg leuke kleur. Maar ook okergeel, groen en simpel wit zijn favoriet. Een combinatie van die vier lijkt me trouwens ook heel leuk voor een brei- of haakwerkje.

Met welk materiaal werk je het liefst in de lente?


In de lente werk ik graag met wat lichter materiaal zoals katoen. Verder kies ik in de lente toch sneller voor haakprojecten. Ik weet niet precies hoe het komt, maar breien voelt voor mij altijd echt als een winterding. In de lente berg ik vaak mijn breinaalden op en haal ik de haaknaalden uit de kast. Met de gebreide top waar ik nu mee bezig ben wilde ik daar eens verandering in brengen, want je kunt natuurlijk ook hele leuke dingen breien voor wat warmer weer.

Welke techniek zou je dit seizoen nog eens willen leren?


Ik weet niet of ik het nu goed schrijf, maar ik zie steeds vaker mooie dingen voorbij komen die gemaakt worden met de punch needle-techniek. Een soort borduren, maar dan anders. Dat lijkt me erg leuk om te leren.

Wat is jouw ultieme handwerktip voor onze volgers?


O, lastig! Er zijn natuurlijk zo veel tips en tricks als het gaat om handwerken. Een tip die mijzelf veel handwerkplezier heeft gegeven is: ‘Kies telkens een patroon uit waar een techniekje in zit dat je nog niet kent’. Zo blijf je jezelf uitdagen en wordt het nooit saai. Ik vind zo’n uitdaging altijd leuk om naar toe te werken en het geeft veel voldoening als je de techniek vervolgens onder de knie hebt. Helaas leidt dit af en toe ook wel tot de nodige frustraties, waarbij er zomaar een breiwerk door de kamer kan vliegen ;)

Zelf aan de slag met deze techniek? Shop hieronder dan een aantal handige benodigdheden:
Knitpro Zing Breinaalden 40cm 2mm
Brei Je Zen
Stylecraft Special dk 1805 Warm Grey


Interview met Miranda over macramé interview handwerken handwerksters influencer breien haken macramé punchen borduren weven

Even voorstellen


Hoi, ik ben Miranda van lomiah.creations. Mama, stewardess en creatieveling. Tijdens de eerste lockdown was het enorm wennen om zoveel thuis te zijn en niet meer te vliegen, dus ik ging op zoek naar iets voor mezelf en ontdekte macramé. Deze knoopkunst was al snel niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik keek tutorials om de basisknopen te leren en maakte wat sleutelhangers. Al vrij snel begon ik aan de eerste wandkleden, plantenhangers en sieraden. Macramé is voor mij een beetje als mediteren. Als ik iets knoop, ben ik in mijn eigen wereldje. Bij mooi weer macramé ik lekker buiten. In het zonnetje een lenteproject knopen voelt echt een beetje als vakantie.

Welk lenteproject staat op jouw planning?


Mijn lijstje met projecten is veel langer dan de lente denk ik, haha. Bovenaan staan in ieder geval leuke macramé lampionnetjes voor buiten met lichtjes erin. Ook wil ik de fietsmand van m’n dochter een beetje lente-pimpen met geknoopte boho vlaggetjes of bloemen. Een wandkleed met zachte kleuren en schelpjes ga ik ook zeker maken. Ik hou van de zee en het strand, dus ik vind het leuk om mijn creaties in de warmere maanden van het jaar wat beachvibes te geven.

Welke kleuren voor de lente vind je leuk?


Ik ben gek op heel veel kleuren. Pastelkleuren vind ik in de lente heel erg mooi. Eigenlijk vind ik alle zachte kleuren wel mooi. Van oudroze tot mintgroen en van een zachte kleur geel tot zalmkleur. Maar ook knallende kleuren zoals oranje, turquoise en mosterd vind ik fijn om mee te werken. Voor tassen en sieraden kies ik voor meer kleur en voor wandkleden de wat zachtere en ook natureltinten.

Met welk materiaal werk je het liefst in de lente?


Het liefst werk ik met natuurlijke materialen. Bij garen kies ik graag 100% katoen, het liefst gerecycled. Ook bamboe garen vind ik prachtig. Het heeft een mooie glans. Ik vind het ook leuk om stofresten in wandkleden te verwerken. Met m’n jongste dochter verzamel ik regelmatig schelpen en drijfhout op het strand. Die verwerk ik dan weer in projecten en mijn dochter gebruikt ze voor haar knutselwerkjes. Ook de stokken voor de wandkleden verzamel en bewerk ik het liefst zelf, helaas lukt me dat qua tijd niet altijd.

Welke techniek zou je dit seizoen nog eens willen leren?


Ik zou heel graag pixel-macramé willen leren maken. Het liefst live, bij een workshop bijvoorbeeld. Dus de techniek hoe je dit knoopt, maar vooral ook hoe je de designs zelf ontwerpt en op papier zet zodat je ze vervolgens kunt gaan knopen. Een zonsondergang aan zee lijkt me geweldig om te maken. Heel indrukwekkend vind ik bijvoorbeeld pixel-macramé wandkleden waar je een filmster of zanger duidelijk kunt herkennen. Dat zijn voor mij echte kunstwerken.

Wat is jouw ultieme handwerktip voor onze volgers?


Heb geduld! Dat is zeker niet mijn sterkste kant, maar geduld is echt belangrijk. Stap voor stap steeds weer een nieuwe knoop leren. Het leuke aan macramé is dat je met een paar basisknopen al ontzettend mooie dingen kunt maken. Bijvoorbeeld servetringen, sleutelhangers, een mini wandkleed. Kijk naar tutorials en kies voor een makkelijke stap-voor-stapuitleg voor beginners. Geef niet op als het niet gelijk lukt, maar probeer het dan opnieuw. Je zal zien hoe snel je iets bijleert en dat is een echte motivatie-boost. Nog een handige tip: plak een stukje plakband aan het einde van het garen zodat het niet gaat rafelen tijdens het knopen.

Zelf aan de slag met deze techniek? Shop hieronder dan een aantal handige benodigdheden:
Katia Macramé Cord 100 Ecru
Houten Ringen 3,5 cm
Macramé 2

Winkelmandje

Wis filters

Filter

Annuleren
Bevestigen