Bonte colsjaal haken

Bonte colsjaal haken

Bonte colsjaal haken - Misschien heb je 'm in haar vlogs al voorbij zien komen: Saskia heeft een colsjaal gehaakt! Een leuk model in een diepblauwe kleur en natuurlijk met het bekende randje. Lees snel verder voor het gratis patroon, want ze heeft er haar eigen 'draai' aan gegeven. 

Saskia is aan de slag gegaan met een heerlijke colsjaal. Natuurlijk zou Saskia Saskia niet zijn als ze hier niet een origineel ontwerp van maakt, met haar eigen touch als handelsmerk. De sjaal is gehaakt, maar krijgt door de bijzondere steek een gebreide uitstraling. Het zachte garen Lala Berlin Softness heeft een luchtige structuur en is lekker licht. En met de afwerking van Lana Grossa Peppina wordt het een echte bonte colsjaal.

Bonte colsjaal haken

Benodigdheden:
- 3 bollen Lana Grossa Lala Berlin Softness kleur 20
- 1 bollen Lana Grossa Peppina kleur 11
- Haaknaald 10 en 12 mm

Gebruikte bijzondere steken:
- Gehaakte breisteek: haak halve stokjes en achterlangs in de lus die onder het “V-tje” ligt.
- Verlengd stokje: sla de draad om je naald, steek je naald door de volgende steek, haal de draad op en haal de draad door 2 lussen, haal de draad dan door 1 lus en haal de draad tenslotte door 2 lussen.

Haakpatroon Colsjaal:

Haak met Lala Berlin Softness en naald 12 mm 70 lossen. Sluit de ring met een halve vaste in de eerste losse en zorg ervoor dat je een enkele draai hebt. Haak meet haaknaald 10 mm op elke losse een half stokje en sluit de toer met een half stokje in de eerste steek; zo haak je direct verder in spiraal en hoef je geen rekening te houden met een nieuwe toer.

Haak in de tweede en volgende toeren steeds in de lus onder het “v-tje”, zo floept het “v-tje” naar voren en krijg je een gebreid effect. (Gehaakte breisteek)

Haak zo de 3 bollen op en sluit af met een halve vaste.

Rand:
Haak aan de onder- en bovenrand van de sjaal een rand van Lana Grossa Peppina met haaknaald 10mm.

1 losse en *1 vaste in de eerste steek. In de volgende steek haak je 3 verlengde stokjes. In de volgende steek: herhaal vanaf *.

Tip: Haak deze col in een neutrale kleur zonder rand en je hebt een mooi cadeau voor je man of vriend!

Bonte colsjaal haakpatroon

Geef een reactie

19 reacties

 • Bea

  Ik zou die colsjaal graag met dunner garen maken, vb. Stylecraft dk. Kun je mij daarom de afmetingen van de colsjaal geven aub.

 • Marie-jeanne

  Heb de colsjaal gemaakt, en het is mij heel goed gelukt, bedankt voor de uitleg.
  Groetjes marie-jeanne vanuit mechelen
  België

 • Linda de Vries

  Hallo,

  Mooie wol zaterdag bezorgt van jullie voor de mooie colsjaal ,super snel! Geweldig! Meteen beginnen dacht ik maar ik heb alles geprobeerd en krijg op één of andere manier die draai er niet in. Hoe moet ik dit doen? Het zal wel heel makkelijk zijn maar ik krijg het niet voor elkaar. Ze heeft er een filmpje bij maar dat eerste gedeelte heeft ze jammer genoeg niet gefilmd.
  Graag hoor ik van jullie.

  Vriendelijke groet van Linda

  • Hoi Linda,

   Het stelt niet veel voor en hebben het geprobeerd te filmen maar dat is niet te zien. Het is je ketting van lossen maken en die recht aan elkaar zetten maar zorgen dat er 1 draai in zit. Dat is alles.

   Succes!

   Charlotte

 • anja vd veen

  ik heb garen besteld voor de sjaal heb er zin in,

 • anja vdveen

  ik krijg de draai erbwel in maar dan zie je niet met verder haken wat boven of onderkant lossenketting is dus kom ik niet goed uit.

  • Rinet

   Hoi Anja,
   Ik herken wat je schrijft. Ik heb zelf na de 70 lossen eerst een toer halve vasten (terug) gehaakt en pas daarna een draai gemaakt en de uiteinden aanelkaar gehaakt. Op deze manier kun je iets makkelijker de steken zien. Zeker met een donkere kleur wol. En je haakt daarna gewoon verder in spiraal.
   Je ziet er uiteindelijk niks van, want er komt nog een randje Peppina bij langs. Succes ermee!

 • Annemieke

  Superfijne col, geen gedoe met 2x om je hoofd. Heb hem voor mezelf gehaakt van Olympia van Lana Grossa. Voor een vriendin haak ik hem in het zwart van de aangegeven wol. Dank je wel Saskia!

 • Els

  Is een mooie sjaal geworden
  Bedankt voor het patroon en de goede uitleg

  Els

 • Rita Goris

  Ik zou graag weten hoe je de draai maakt. Is dat éénmalig in de basisketting ? Kan je ook een draai maken in een gebreide colsjaal?

 • Rian

  Hallo, ik ben nu aan tour 4 en als ik de breisteek hier ook zo doe dan komt hij op z'n kop te zitten. De v tjes zitten aan de verkeerde kant.

  • Hoi Rian,
   Wat vervelend dat het niet helemaal goed lijkt te gaan! Eigenlijk begin je bij tour 1 al met het maken van deze v'tjes en hou je dit vol tot de sjaal af is. Het is daarom vrij onverklaarbaar dat de v'tjes opeens niet meer aan de goede kant zitten. Je kunt het beste een paar steken uithalen, tot de v'tjes weer zichtbaar zijn en het vanaf daar weer oppikken. Succes! Joletta

Moment...