Gehaakte vest met Katia Merino

Gehaakte vest Katia Merino

Gehaakte items waren vorige zomer een grote trend in fashion land! Gehaakte shoppers, luchtige truien met granny square motief en zelfs gehaakte bikini’s maakten een comeback. Nu maar hopen dat de trend aankomende zomer nog even doorzet. We vonden dit opengewerkte gehaakte vest namelijk in het Katia magazine en waren op slag verliefd!

Door het gure weer van deze week is het lastig voor te stellen, maar we gaan weer naar de goede tijd van het jaar. Zon! Zie jij jezelf aankomende lente al in dit gehaakte vest op het terras zitten? Hij is gemaakt met de Katia Merino 100%, waardoor je lekker warm blijft in de frisse voorjaarszon. Maar de merino wol waarvan het opengewerkte vest gemaakt is werkt ook verkoelend als het té warm wordt. Daarom kun je hem eigenlijk het hele jaar door dragen! Is deze neongele kleur niet je favoriet, maar vind je het gehaakte vest wel heel mooi? De Katia Merino 100% is in onze shop verkrijgbaar in maar liefst 55 verschillende kleuren!

Het gehaakte vest wordt beschreven voor de volgende maten: 38/40, 42/44, 46/48 en 50/52. De gegevens voor de maten worden als volgt aangegeven:
-a) 38-40 -b) 42-44 -c) 46-48 -d) 50-52

Benodigdheden:
- -a) 12 bollen -b) 12 bollen -c) 14 bollen -d) 15 bollen Katia Merino 100%, kleur 12
- Haaknaald 5 mm

Katia Merino 100%

Gebruikte steken:
l = losse
hst = half stokje
hv = half vaste
hokjes (zie grafiek a)
nopjes (zie grafiek b)

Patroon van gehaakte vest

Proeflapje: 10 x 10 cm = 18 st en 12 nld

Gratis patroon van het gehaakte vest

Rugpand:
-a)
87 l -b) 95 l -c) 103 l -d) 111 l opzetten en haak hokjes volgens grafiek a.
Mouwinzetten: Bij 36 cm totale lengte, aan beide kanten in elke nld aan de goede kant van het werk afkanten: -a) 1 maal 2 st., 2 maal 1 st. -b) 1 maal 2 st., 3 maal 1 st. -c) 1 maal 2 st., 4 maal 1 st. -d) 1 maal 2 st., 5 maal 1 st.

Let op! De steken afkanten op de volgende manier:
- Bij het begin van de nld: haak hv over het aantal st. dat afgekant moet worden.
- Bij het einde van de nld: het aantal st. dat afgekant moet worden niet haken, indien de laatste st. overeenkomt met een l, deze vervangen voor een hst.
Er zijn hierna -a) 79 st. -b) 85 st. -c) 91 st. -d) 97 st.

Schouders en hals: Bij -a) 19 cm -b) 20 cm -c) 21 cm -d) 22 cm lengte, meten vanaf het begin van de mouwinzetten, de draad afknippen en wegwerken.

Rechter voorpand:
-a) 45 l -b) 47 l -c) 51 l -d) 55 l opzetten en haak hokjes volgens grafiek a.
Mouwinzetten: Bij 36 cm totale lengte, op het linker uiteinde bij het begin van elke nld aan de verkeerde kant van het werk afkanten: -a) 1 maal 2 st., 2 maal 1 st. -b) 1 maal 2 st., 3 maal 1 st. -c) 1 maal 2 st., 4 maal 1 st. -d) 1 maal 2 st., 5 maal 1 st.
De st. afkanten zoals beschreven bij de mouwinzetten van het rugpand.
Er zijn hierna -a) 41 st. -b) 42 st. -c) 45 st. -d) 48 st.
Hals: Bij 9 cm lengte, meten vanaf het begin van de mouwinzet, op het rechter uiteinde bij het begin van elke nld aan de goede kant van het werk afkanten: -a) 1 maal 5 st., 1 maal 4 st., 1 maal 3 st., 2 maal 2 st., 2 maal 1 st. -b) 1 maal 5 st., 1 maal 4 st., 1 maal 3 st., 2 maal 2 st., 3 maal 1 st. -c) 1 maal 5 st., 1 maal 4 st., 1 maal 3 st., 2 maal 2 st., 4 maal 1 st. -d) 1 maal 5 st., 1 maal 4 st., 1 maal 3 st., 2 maal 2 st., 5 maal 1 st.
Er zijn hierna -a) 23 st. -b) 23 st. -c) 25 st. -d) 27 st.
Schouder: Bij -a) 10 cm -b) 11 cm -c) 12 cm -d) 13 cm lengte, meten vanaf het begin van de hals, de draad afknippen en wegwerken.

Linker voorpand: Haken zoals het rechter voorpand, maar in spiegelbeeld.

Mouwen:
-a) 45 l -b) 47 l -c) 51 l -d) 53 l opzetten en haak hokjes volgens grafiek a, meerder aan beide kanten, in de eerste st. en de laatste st., in elke 6e nld: 11 maal 1 st. Let op: haak voor elke meerdering 2 hst in eenzelfde st.
Er zijn hierna -a) 67 st. -b) 69 st. -c) 73 st. -d) 75 st.
Kop van de mouw: Bij 42 cm totale lengte, aan beide kanten in elke nld aan de goede kant van het werk afkanten: -a) 1 maal 2 st., 2 maal 1 st. -b) 1 maal 2 st., 3 maal 1 st. -c) 1 maal 2 st., 4 maal 1 st. -d) 1 maal 2 st., 5 maal 1 st.
De st. afkanten zoals beschreven bij de mouwinzitten van het rugpand. Bij -a) 5 cm -b) 6 cm -c) 7 cm -d) 8 cm lengte, meten vanaf het begin van de kop van de mouw, de draad afknippen en wegwerken. Haak de andere mouw idem.

Het gehaakte vest in elkaar zetten en afwerken:
Zakjes: 31 l opzetten en haak hokjes volgens grafiek a. Bij 12 cm totale lengte, verder haken in nopjes volgens grafiek b, haak in heen- en teruggaande naalden, haak 3 l voor het begin van de 2e nld. Nadat de 2 nld van grafiek b gehaakt zijn, de draad afknippen en wegwerken. Haak op dezelfde manier nog een zakje.
Alle naden worden gevormd d.m.v. platte kantst., behalve de zakjes, deze worden vastgenaaid d.m.v. stikst. Sluit de schoudernaden. Bevestig de mouwen = met het midden van de bovenkant van de mouw aan de schoudernaad en de uiteinden van de bovenkant van de mouw aan het begin van de mouwinzetten van het rugpand en voorpand. Vastnaaien. Sluit de onderkant van de mouwen en de naden van de zijkanten. Naai 1 zakje aan elk voorpand, aan de rand van de onderkant en gecentreerd aan de kanten.
Afwerking: Haak rondom het vest in nopjes volgens grafiek b, met -a) 138 nopjes -b) 145 nopjes -c) 150 nopjes -d) 157 nopjes verdeeld op de volgende manier: haak over de onderkant van het rugpand en voorpand -a) 47 nopjes -b) 52 nopjes -c) 56 nopjes -d) 61 nopjes, haak over de lengte van elk voorpand 29 nopjes, haak over de halzen van het voorpand en rugpand -a) 33 nopjes -b) 35 nopjes -c) 36 nopjes -d) 38 nopjes. Nadat de 2 nld van grafiek b gehaakt zijn, de draad afknippen en wegwerken.
Haak rondom de manchetten van de mouwen nopjes volgens grafiek b met -a) 11 nopjes -b) 12 nopjes -c) 13 nopjes -d) 14 nopjes. Nadat de 2 nld van grafiek b gehaakt zijn, de draad afknippen en wegwerken.

Katia Merino 100% Gehaakt vest

Geef een reactie

17 reacties

 • Margaret

  Prachtige kleur en wat een mooi vest. Ik moet eerst het vest afmaken waar ik al aan bezig ben, maar deze komt op mijn wensenlijst.

  Groetjes, Margaret

 • Fem

  Hebben jullie dit patroon ook als pdf? Want ik zie hier geen download en ik vind haken vanaf een computerscherm niet zo handig ;)

  • Hoi Fem,
   Begrijpelijk, maar helaas is dit patroon niet beschikbaar als PDF.
   Je kunt het patroon natuurlijk altijd kopiëren en uitprinten :).
   Heel veel haakplezier!
   Groetjes, Annelieke - Team Wolplein

 • Leny

  Super leuk dit vest. Bedankt. Ik denk dat ik deze wel ga maken. Eerst een sprei voor mijn dochter afmaken. Groetjes Leny

 • Ank

  Is het ook mogelijk om de twee grafiekjes a en b uit te schrijven. Met de schematekeningetjes kom ik er niet uit.

  • Hoi Ank,
   We zullen dit in de loop van volgende week proberen.
   Waar kom je precies niet uit?
   Groetjes, Annelieke - Team Wolplein

   • Ank

    Hoi Annelieke,
    Ik word dol van de tekentjes. Als ik dat zie, slaat alles dicht in mijn bovenkamer. Ik zie dat het stokjes zijn en lossen. Bij grafiek B zie ik in het midden van de regel 3 kleine lossen, punt en een cijfer!
    Hebben jullie ook afmetingen van het vest (rug hoogte en breedte)?

 • Yvonne van Oest

  Hoi, kan ik dit vest ook haken van de katoen die jullie nu in de aanbieding hebben?

 • Tineke

  Hallo
  Even een vraagje ,bij de beschrijving van het vest,mis ik het aantal toeren,of cm
  Steken aantal staat wel beschreven,maar de lengte niet
  Of zie ik het over het hoofd
  M.vr.gr.Tineke klop

  • Hoi Tineke,
   In het patroon staan ook steeds het aantal centimeters.
   Bijvoorbeeld:

   Schouders en hals: Bij -a) 19 cm -b) 20 cm -c) 21 cm -d) 22 cm lengte, meten vanaf het begin van de mouwinzetten, de draad afknippen en wegwerken.

   Is dit wat je bedoelt?
   Groetjes, Annelieke - Team Wolplein

 • Geusje

  Leuk vest! De eerste is al bijna af.
  Kan iemand mij misschien uitleggen hoe de "platte kantsteek" precies gaat bij het in elkaar zetten?
  Ik kan er niets over vinden op internet betreft haakwerken, alleen voor breiwerken.

 • Karlijn

  Erg mooi vest, ik wil dit graag gaan haken. Het enige waar ik tegenaan loop is het 'afkanten': ik begrijp inmiddels dat ik (even het rugpand als voorbeeld nemend) vier steken moet minderen aan beide kanten, links en rechts, maar ik begrijp niet helemaal hoe. Het '1 maal 2 st., 2 maal 1 st.' in combinatie met het 'haak hv over het aantal st. dat afgekant moet worden' is voor mij helaas heel onduidelijk. Jammer, want ik heb verder goede hoop dat ik hier iets heel moois van kan maken! Ik hoop dat iemand dit aan mij kan verduidelijken.

  Groeten, Karlijn

  • Hoi Karlijn, In de eerste toer minder je 2 steken, dus haak je over 2 steken halve vasten. Deze halve vasten haak je in de volgende toeren niet meer mee. Dan 2 maal 1 steek. Dat betekent in toer twee dat je 1 steek mindert, dus 1 halve vaste in deze steek haakt. Dat doe je dan in toer 3 ook en dan heb je alle steken geminderd. Voor het achterpand doe je dat aan weerszijde en voor het voorpand aan een zijde. Succes!

Moment...